Met de Mi A1 bracht Xiaomi een geweldig complete smartphone op de markt voor een uitstekende prijs. Met de Mi A2 probeert Xiaomi dit succes te herhalen. Afgaande op de specificaties moet dit ook zeker lukken om in ieder geval de prestaties van de Mi A1 te evenaren. Alles over het toestel lees je in de Xiaomi Mi A2 review.
Review Xiaomi Mi A2
De Mi A2 en de Mi A2 Lite zijn de opvolgers van de Mi A1. Beide toestellen draaien net als de succesvolle voorganger op Android One. Dit is een vrijwel kale versie van Android met een paar apps van Xiaomi zelf, zoals de camera app en de afstandsbediening app. Tevens ben je lange tijd verzekerd van updates. Deze laatste app zul je ook niet snel tegenkomen op een andere smartphone. De Mi A2 heeft net als z’n voorganger een infrarood sensor meegekregen. In deze review lees je of de Mi A2 weer zo’n succes is als de Mi A1.
Verkooppakket
De Mi A2 wordt geleverd in een vrij standaard doos. Naast de telefoon, de oplader met kabel en het gebruikelijke boekwerk, vinden we een adapter om je headset aan te sluiten op de USB-C poort. De Mi A2 heeft namelijk geen 3,5 mm headset aansluiting. Er wordt ook een standaard hoesje meegeleverd.
Design en interface
Smartphones van Xiaomi lijken soms nogal op een iPhone. Zo ook de Mi A2. De achterkant lijkt op een grote iPhone X, maar dan met een vingerafdrukscanner. De achterkant is gemaakt van aluminium en ligt prettig in de hand. De telefoon is vrij dun en weegt slechts 166 gram. Door zijn grote 6,0 inch scherm is de Mi A2 lastig met één hand te bedienen voor degenen met kleinere handen.
Achterop het toestel heeft Xiaomi de dubbele camera, in verticale opstelling geplaatst. Deze camera zit in de linkerbovenhoek en kan foto’s schieten in 12MP en 20MP. Ook vinden we de vingerafdrukscanner terug op de achterkant. De vingerafdrukscanner is lekker snel en doet niet onder voor een vingerafdrukscanner van een high-end toestel.
Het scherm is een 5,99” LTPS IPS LCD scherm. Dit scherm bevalt me binnenshuis goed, maar buitenshuis, en dan vooral in fel zonlicht, is het minder goed af te lezen. De kleuren worden mooi weergegeven. Hier heb ik absoluut geen klachten over.
Aan de linkerkant van het toestel heeft Xiaomi de volumetoetsen en de aan- en uit-knop geplaatst. Deze zitten op de gebruikelijke plekken en zijn daarom makkelijk te vinden. De knoppen voelen ook nog eens stevig aan, er is geen sprake van speling. Onderop vinden we de USB-C poort en de speaker. De speaker is behoorlijk luid en geeft een redelijk geluid, misschien iets te schel.
Aan de linkerkant is het slot voor de simkaart geplaatst. We vinden hier geen ruimte voor een SD-kaart, om de simpele reden dat een SD-kaart niet wordt ondersteund. Dit is toch wel een nadeel, zeker als je voor de 32GB versie gaat. Dan hebben we nog de bovenzijde. Hier is de infraroodpoort geplaatst, waarmee je bijvoorbeeld je TV kunt bedienen.
Interface
Uit de doos draait de Mi A2 op Android 8.1 Oreo en heeft begin deze maand een update gehad met de beveiligingspatch van september. Omdat de smartphone onder het Android One valt, draait het toestel op de standaard Android versie van Google met slechts een paar toevoegingen van Xiaomi. Hierbij moet je denken aan apps als Mi Afstandsbediening, Mi Drop en Mi Store. Het grote voordeel van de standaard versie van Android is dat het doorgaans altijd soepel draait.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met Mi A2 doe je met de onlangs bijgewerkte telefoon-app van Google. Deze app werkt prettig, zoals het hoort. De geluidskwaliteit is gewoon goed. Het volume is hard genoeg en van mensen aan de andere kant hoor ik geen klachten over de belkwaliteit.
Het opstellen en verzenden van SMS-berichten doe je met de standaard berichten-app van Google en het toetsenbord van Google; Gboard. Dit gaat zoals we van Google gewend zijn, lekker snel en soepel. Ook de berichten-app van Google is onlangs van een update voorzien, waarbij het design meer gemoderniseerd is. Er is een LED-notificatie aanwezig, die oplicht bij nieuwe meldingen.
Wat me opvalt is dat het bereik helaas iets minder is. Waar ik normaal gesproken een 4G verbinding heb, schakelt de Mi A2 sneller over naar een HSDPA verbinding of zelfs naar 3G als 4G niet sterk genoeg is. NFC moet helaas gemist worden op de telefoon. Het toestel kan wel overweg met 2.4 GHz en 5 GHz WiFi en heeft Bluetooth 5.0. Daarbij is er GPS en onder andere een gyroscoop en kompas.
Multimedia: muziek en film
Hoewel de Mi A2 geen high-end toestel is, kan hij de meeste games makkelijk aan. Helaas de populaire game Fortnite niet kunnen testen, omdat de Mi A2 (nog) niet ondersteund wordt door de ontwikkelaar.
Muziek luisteren gaat prima op de Xiaomi Mi A2, het volume is helaas een beetje aan de lage kant als ik mijn headset aansluit op het toestel. De speakers zijn prima, zoals eerder geschreven, maar wel een beetje schel. Een headset met een 3,5mm aansluiting kun je niet rechtstreeks op het toestel aansluiten. Hier heb je een adapter voor nodig die gelukkig meegeleverd wordt.
Ik heb eerder al even aangeven dat het beeldscherm niet het beste beeldscherm is die ik ooit gezien heb. Films kijken gaat op zich prima, maar buitenshuis is het beeldscherm gewoonweg niet helder genoeg om prettig naar het scherm te kijken. Het Full-HD beeldscherm heeft overigens een resolutie van 2160 x 1080 pixels met een 18:9 ratio.
Camera: foto’s en video’s
Over de camera ben ik bijzonder goed te spreken. Ik ben niet de enige, de Mi A2 krijgt veel lof over de camera. En terecht. Op dit onderdeel heeft Xiaomi niet bezuinigd. De dubbele camera maakt foto’s in 12MP en in 20MP. Dit resulteert in mooie foto’s, voornamelijk overdag. Het toestel weet een goede balans te houden in contrast, en ook qua kleur zit het snor. In de avonduren neemt de ruis toe en lijkt het toestel soms wat moeite te hebben met de scherpte.
De camera-app is een door Xiaomi meegeleverde app. De app is lekker duidelijk en makkelijk te bedienen. Zo heb je de verschillende opties om te filmen of foto’s te maken boven de sluiterknop zitten, waardoor het makkelijk te bedienen is. Ook heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld de witbalans en de ISO waarde handmatig aan te passen.
Hieronder vind je een foto die we met het toestel hebben gemaakt. We hebben natuurlijk nog meer plaatjes geschoten met de Mi A2. Deze vind je terug in ons fotoalbum op Flickr.
Front-camera
De selfie camera heeft maar liefst een resolutie van 20MP meegekregen. Hiermee kun je mooie selfies schieten. Door middel van het toverstafje dat op je beeldscherm verschijnt als je de selfie camera opent, kun je diverse opties toepassen om bijvoorbeeld eventuele rimpels te verwijderen.
Videocamera
Filmen kan uiteraard ook met de camera. Dit doe je maximaal in 2160p en 30fps (4K) of in 1080p met 60fps en 30fps of 720p en 120fps. De elektronische beeldstabilisatie is alleen beschikbaar als je filmt in 1080p. De camera-app laat je ook filmpjes schieten in de slow-motion modus en je hebt de mogelijkheid om een timelapse te maken. Ook heb je de optie om een kort filmpje te schieten. Hierin zijn de mogelijkheden wat beperkt, maar je hebt wel de mogelijkheid om met een filter te filmen, zodat je bijvoorbeeld in zwart-wit filmt. Hieronder vind je als eerst een 4K video-sample, daaronder de sample in 1080p Full-HD.
Galerij
De galerij-app die wordt meegeleverd met de Mi A2 is Google Foto’s. Met deze app kan je je foto’s op je toestel terug zien, maar ook je foto’s uploaden. Een handige functie is dat je aan kunt geven van welke map er een backup gemaakt moet worden. Dit is niet de enige handige functie, je kunt uiteraard ook foto’s bewerken en natuurlijk delen met de rest.
Overige mogelijkheden
Doordat de Mi A2 op de standaard versie van Android draait, zijn er niet zoveel extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de handige software van Motorola of de S-Pen van Samsung. We lichten enkele features van de Mi A2 uit in dit hoofdstuk van de Xiaomi Mi A2 review.
Mi Afstandsbediening
Wat wel een leuke toevoeging is, is de infraroodpoort met de daarbij horende afstandsbediening-app. Een TV toevoegen in de app is een fluitje van een cent. De meeste TV’s worden meteen herkend. Overigens is het ook mogelijk om andere apparaten te bedienen met deze app, zoals een beamer, een DVD-speler of een airco.
Mi Drop
Xiaomi heeft ook een app meegeleverd waarmee je eenvoudig bestanden kunt delen met een apparaat bij jou in de buurt. De Xiaomi Mi Drop app is simpel van opzet, je hebt direct in het hoofdscherm de mogelijkheid om een bestand te versturen. Erg handig is dat je, met de Mi Drop app, je telefoon kunt koppelen met je laptop of PC. Met deze functie kun je op je laptop of PC bestanden op je telefoon inzien.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Mi A2 heeft een Snapdragon 660 processor en 4GB RAM meegekregen van Xiaomi. Deze processor, die ook in de Nokia 7 Plus zit, is een redelijk snelle processor. Snel genoeg om de dagelijkse taken uit te voeren en voor een niet al te zware game is de processor ook snel genoeg. Toch merk ik af en toe een hapering bij het openen van een app. Deze haperingen gebeuren zomaar op willekeurige momenten bij willekeurige apps, iets waar de Nokia 7 Plus absoluut geen last van heeft.
De Mi A2 wordt geleverd met 32GB, 64GB of 128GB aan opslagruimte. Gezien het feit dat je de opslagruimte niet kunt uitbreiden met een SD-kaart, is 32GB voor de gemiddelde gebruiker aan krappe kant en daarom niet aan te raden om aan te schaffen.
Xiaomi heeft de Mi A2 een accu meegegeven van 3010 mAh. Je zou misschien denken dat dit wat aan de krappe kant is. In de dagelijkse praktijk valt het heel erg mee en haal je het eind van de dag op één lading. Een screen-on-time van 4 tot maximaal 5 uur is mogelijk als je verbonden blijft met WiFi. Op het 4G netwerk wordt het iets minder, maar met normaal gebruik blijft het eind van de dag haalbaar. Mocht je toch wat willen bijladen gedurende de dag, dan kan dit met de meegeleverde snellader. Helaas wordt Quick Charge 4.0 alleen in India ondersteund en moeten wij het doen met Quick Charge 3.0.
Beoordeling
Dan komen we bij de beoordeling van de Xiaomi Mi A2. Al met al heb je veel telefoon voor een hele nette prijs. Wel moet je rekening houden met een aantal minpunten, zoals het ontbreken van NFC en het moeten missen van de 3,5mm aansluiting. Ook is het scherm niet het meest felle scherm wat het lastig maakt om in de felle zon het display af te lezen.
Als deze je over deze minpunten heen kunt stappen, krijg je een snelle smartphone met een bijzonder goede camera in deze prijscategorie. Omdat de opslag niet is uit te breiden, is het aan te raden om minimaal voor de 64GB te gaan, 32GB is wat weinig opslagruimte tegenwoordig. De 64GB kost rond de 269 euro en bevindt zich daarmee in dezelfde prijsklasse als de Moto G6 Plus.
Je kunt de Xiaomi Mi A2 aanschaffen bij Coolblue, Mobiel, MediaMarkt en Belsimpel. Alle informatie en actuele prijzen vind je via onderstaande button op de toestelpagina van de Xiaomi.
Xiaomi Mi A2
-
8/10
-
8.3/10
-
7.6/10
-
8/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Infraroodpoort
- Android One
- USB-C
- Groot scherm
Minpunten
- Geen NFC
- Geen 3,5 millimeter aansluiting
- Scherm bij fel zonlicht
- Opslagruimte niet uitbreidbaar
- Minder sterke antenne