De Wiko Wim werd eerder dit jaar aangekondigd en is de eerste high-end smartphone van de Franse fabrikant. Wiko pakt het gelijk groots aan; met een dual-camera, vingerafdrukscanner, flinke accu en Android 7.1.1 Nougat. Hoe bevalt het eerste high-end toestel van Wiko? We hebben hem uitgebreid getest in onze Wiko Wim review.
Wiko Wim review
Het aanbod van smartphones is erg groot. De Franse fabrikant Wiko is vooral bekend van de smartphones uit het goedkopere segment. Mede daarom was de komst van de Wiko Wim, tijdens het Mobile World Congress dit jaar extra opvallend. Het is het eerste high-end toestel van de fabrikant. Wiko gebruikt altijd creatieve namen voor haar toestellen. De naam klinkt dan wellicht minder spannend, we kunnen vast verklappen dat het toestel zelf erg verrassend is!
We hebben in de afgelopen weken rondgelopen met de Wiko Wim en zullen onze bevindingen uitgebreid aan het licht brengen in onze Wiko Wim review.
Verkooppakket
De Wiko Wim wordt geleverd in een vierkante verpakking waarop we de specificaties en enkele details van het toestel te weten komen. De vierkante doos van de Wiko Wim is gevuld met het toestel zelf, een pinnetje voor het simkaartslot, een headset, datakabel en adapter. Bij de in-ear headset wordt ook een setje met extra dopjes geleverd.
Design en interface
Wiko heeft een erg netjes ogend toestel op de markt gebracht met de Wim. De voorzijde is van glas en de achterkant is van plastic; hoewel dit als glas oogt. Daarbij maakt de Franse fabrikant gebruik van een metalen frame voor een premium uitstraling. Aan de voorzijde van de Wim vinden we een 5,5 inch Full-HD AMOLED display. Daarboven is de LED-notificatie te vinden, samen met de 16 megapixel front-camera met flitser, sensoren en de luidspreker. Onder het scherm is de vingerafdrukscanner geplaatst waarmee het toestel ook ontgrendeld kan worden.
Aan de linkerkant bevindt zich de poort voor de twee simkaarten en de volumetoetsen. Rechts van de Wiko Wim is eveneens een slot te vinden, bedoeld voor de geheugenkaart. Daarbij is rechts ook de power-button geplaatst. De ruimte aan de onderkant is gebruikt voor de Micro-USB aansluiting, de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset en de speaker.
Achterzijde
Voor het eerst heeft Wiko een smartphone uitgebracht met een dual-camera. Deze bevindt zich aan de achterkant van de telefoon. Beide lenzen tellen 13 megapixel en er is tevens een dubbele LED-flitser aanwezig voor omgevingen met weinig licht. Wat ons wel opvalt is het toestel zowel aan de voor- als aan de achterkant erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Daarbij hoopt er wat stof en vuil op tussen de behuizing en de camera-module.
De Wiko Wim ligt erg goed in de hand en het scherm is op een zonnige dag absoluut zonder problemen afleesbaar. Dat laatste is ook gelijk een nadeel. De laagste stand voor de helderheid is echt nog veel te fel. In bed komt er echt een bak licht uit de Wim en dat is niet echt bevorderlijk voor het slapengaan. We zien overigens erg weinig verschil tussen de laagste en de hoogste helderheid-stand.
Wij hebben de kleur ‘bleen’ ontvangen voor de review van de Wim. In het echt lijkt hij meer groen, terwijl hij op foto’s meer blauw oogt. We zien als we hem in het felle licht bekijken een reeks kleine krasjes aan de achterkant na een aantal weken, maar dit mag niet echt een naam hebben. De voorzijde is geheel krasvrij.
Interface
De interface op de Wiko Wim is een mix tussen wat eigen werk en Stock Android. Zo zien we de verschillende toepassingen die Wiko van Google een-op-een heeft overgenomen, en dat is prima. De apps worden verzameld in het menu, maar kun je natuurlijk ook als snelkoppeling op je homescreen plaatsen. Door op het homescreen naar links te vegen kom je uit bij Wiko Smart Left Page, een feature waar Wiko (terecht) trots op is. Het laat de contacten zien waarmee je onlangs hebt gebeld, apps die je vaak gebruikt en komende evenementen. Daarnaast kan het een overzicht geven van het actuele nieuws en weer.
Wiko Launcher
Je kunt in het overzicht met de beschikbare startschermen (de zogenoemde helikopter-view) bepaalde instellingen aanpassen van de Wiko Launcher. We raden je aan direct dit te doen, want standaard wordt bijvoorbeeld het app-menu een stuk drukker. Zo verschijnen er trending en aangeraden apps die Wiko voor je uit heeft gezocht. Door ‘aangeraden apps’ bij die instellingen uit te vinken krijg je gewoon de normale Android-ervaring.
Wat opvalt bij het dagelijks gebruik van de Wiko Wim is de vaak slechte Nederlandse vertaling. We schreven het al in verschillende andere reviews van Wiko-toestellen en nog altijd heeft Wiko hier haar huiswerk niet op orde. Heel storend is het niet, maar het staat zo slordig. Termen worden erg letterlijk of onjuist vertaald. Zo is er de beveiligde map, die heet ‘codeer vak’. Ook komen we wat onlogische zinnen tegen.
Handige gestures
Handig aan de Wiko Wim is dat je hem op verschillende manieren kunt ontgrendelen. Het is mogelijk om de vingerafdrukscanner te gebruiken, die overigens erg goed reageert, of ‘dubbeltik’. Deze zogenoemde ‘Tap to Wake’ functie maakt het mogelijk om tweemaal achter elkaar op het scherm te tikken en zo het scherm oplicht. Ook dit werkt zonder problemen. Tevens kun je het scherm weer snel vergrendelen door twee keer de home-button in te drukken.
De Wiko Wim heeft nog een handige feature; het soort van Always-on Display. Om de zoveel tijd licht het scherm in zwart-witte tinten op, en geeft het een overzicht van notificaties zoals meldingen en binnengekomen berichten.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De belkwaliteit van de Wiko Wim is meer dan prima. Van beide kanten wordt de gesprekskwaliteit als goed bestempeld en we hebben in de afgelopen weken dan ook geen problemen daarmee ondervonden. De persoon aan de andere kant van de lijn klinkt luid en duidelijk. De Wiko heeft zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde een microfoon. Door twee microfoons te gebruiken wordt windruis gefilterd uit het telefoongesprek.
Echter valt ons op dat niet alle notificaties doorkomen bij de Wiko Wim. Het is ons een raadsel waarom dit het geval is, maar zo krijgen we zelden een notificatie van de DroidApp App, Afvalwijzer en verschillende andere apps. Uiteraard hebben we van alles geprobeerd, maar lijkt het toch echt aan Wiko te liggen. We hopen dat de Franse fabrikant hiervoor wel snel een update uitbrengt, want naar onze mening moet dit met een software-update te verhelpen zijn.
Notificaties
We lopen tegen nog een dingetje aan. Het toestel lijkt het geluid van de notificaties ook alleen op hard volume te kunnen laten horen. Hoe zacht je hem ook instelt, je schrikt iedere keer van het harde volume van de melding. Bij een inkomende oproep ervaren we dit probleem niet. Ook hiervan hopen we dat dit met een software-update verholpen is. Handig is de LED-notificatie die je op de hoogte houdt van meldingen. Pas als alle meldingen weggeveegd zijn, stopt deze met branden. Dit is anders dan bij de meeste andere telefoons, waarbij het lampje al stopt als je de meldingen hebt bekeken maar nog wel laat staan.
Voor het typen van je berichten is de Wim standaard geleverd met Gboard. Dit is de eigen toetsenbord-applicatie van Google en werkt prima. Er is een ingebouwde zoekmachine, zijn verschillende thema’s, integratie van Google Translate en nog meer. Je kunt genoeg aanpassen bij de instellingen van het keyboard en anders eventueel een andere toetsenbord-app downloaden uit de Google Play Store.
Wiko heeft de Wim opvallend rijk uitgerust als het gaat om de connectiviteit. Uiteraard is er ondersteuning voor 2G, 3G en 4G en vinden we NFC. Dat laatste is opvallend omdat we zover wij hebben kunnen vinden niet eerder een Wiko met NFC hebben gehad. Positief is daarbij dat op het gebied van WiFi de Wim mee kan met de high-end smartphones; er is namelijk 2.4 GHz ondersteuning en 5 GHz. Daarnaast is er Bluetooth, GPS, gyroscoop en een kompas.
Internetten gaat ook allemaal prima op de Wiko Wim. Standaard vinden we op het toestel de Chrome internetbrowser terug. Gebruik je Chrome ook op je computer, dan kun je bladwijzers, wachtwoorden en dergelijke synchroniseren tussen je apparaten met je Google-account.
Multimedia: muziek en film
Het beluisteren van muziek via de Wiko Wim kan op verschillende manieren. Als eerst is er gewoon een FM-radio op het toestel aanwezig, waarvan je gebruik kunt maken door een headset aan te sluiten. Daarnaast is er de bekende Google Play Music app of kun je gebruik maken van de ‘Mijn Muziek’ app van Wiko zelf.
De geluidskwaliteit is zeer goed. Ik overdrijf niet als ik zeg dat de Wiko Wim misschien wel één van de beste smartphones is, als het gaat om de geluidskwaliteit die uit de speaker komt; ik was echt onder de indruk. Hoge en lage tonen komen uitstekend tot hun recht en het volume kan hard. Niet geheel onbelangrijk is dat ook op het maximale volume de geluidskwaliteit erg goed is bij de Wiko Wim. Hier overtreft het toestel absoluut de rest van de smartphones.
Naast het luisteren van muziek is de Wiko Wim met het 5,5 inch Full-HD AMOLED uitstekend geschikt om filmpjes op te kijken. Hierbij komen de kleuren goed tot hun recht en is het kijken naar het beeldscherm van de Wim prettig, even dat punt met de helderheid daargelaten.
Camera: foto’s en video’s
We zien het nog niet bij iedere fabrikant, maar Wiko heeft voor haar eerste high-end smartphone de Wiko Wim voorzien van een dual-camera. Beide sensoren van het toestel tellen 13 megapixel en rechts van de camera zien we de LED-flitser.
De camera-app op de ‘Wim’ is voorzien van een aantal mogelijkheden, waarbij je bijvoorbeeld in de professionele modus handmatig de instellingen aan kunt passen en zelfs in RAW foto’s kunt schieten. Verder vinden we een panorama-modus, QR-code scanner, slow-motion, monochroom en nog een aantal features. Eventueel kun je de HDR-functie inschakelen en gebruik maken van filters en kun je de tweede camera desgewenst nog uitschakelen. Het valt ons in de periode van de Wiko Wim review op dat de camera-app niet altijd even de snelste is.
Laten we eerlijk zijn dat de camerakwaliteit van Wiko-toestellen altijd achterbleef bij die van de concurrenten, ook in het segment met lage prijzen. De Wiko Wim weet ook op dit gebied verbetering te laten zien. De kleuren komen vaak goed overeen met de werkelijkheid en overdag zien de foto’s er doorgaans prima uit. Bij grote contrastverschillen scoort de Wim voldoende, alleen wanneer de avond valt zien we een grote aanwezigheid van ruis. Overigens is dit vaak bij toestellen in deze prijsklasse en is de Wim hier uitzondering in.
Je kunt in ons fotoalbum de foto’s bekijken die we met de Wiko Wim hebben gemaakt.
Front-camera
De front-camera telt 16 megapixel en is daarnaast voorzien van een flitser. De camera aan de voorzijde is eveneens voorzien van een aantal opties, zo is er een zelfontspanner, antiflikkering instelling en kun je automatisch een foto nemen als je lacht naar de camera.
Als we kijken naar de fotokwaliteit van de Wiko Wim zijn selfies wat wisselend qua kwaliteit. Op een zonovergoten dag licht er een soort van grijzige laag over de foto’s. Is de zon minder aanwezig dan zijn de details en kleuren doorgaans goed, maar het valt ons op dat de foto’s snel bewogen kunnen zijn.
Videocamera
De videocamera van de Wiko Wim laat je filmen in 4K met 30 frames per seconde. Daarnaast kun je ook instellen dat je in Full-HD of HD je video wilt maken. De videokwaliteit van de Wiko Wim is prima en kleuren worden goed en trouw aan de werkelijkheid vastgelegd. Je kunt hieronder een video-sample bekijken die we met de Wiko Wim hebben gemaakt.
Galerij
Foto’s, video’s en andere mediabestanden vind je terug in de galerij-app. Hiervoor levert Wiko haar eigen galerij-applicatie mee. Je kunt kiezen uit verschillende overzichten. Eén daarvan is de herkenning van gezichten, en zo vind je snel foto’s van een bepaald iemand. Ook kun je verhalen maken en de video’s terugvinden die op je toestel staan.
Overige mogelijkheden
De Wiko Wim is voorzien van een aantal extra mogelijkheden, die behandelen we in dit overzicht. We behandelen bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner, een aantal Wiko-apps en nog een aantal onderdelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het scherm van de Wim te verkleinen door over de navigatiebalk te vegen.
Screenshot maken
Wat ons vrij snel opviel was de manier van screenshots maken. Niet zozeer de manier waarop je deze maakt, namelijk gewoon met volume naar beneden en power-button ingedrukt houden, maar de mogelijkheden daarna. Wanneer je een screenshot maakt kun je deze vervolgens naar beneden vegen om op te slaan; of als je niets doet wordt hij ook opgeslagen. Echter kun je hem ook naar boven vegen waarna hij direct wordt verwijderd. Tevens kun je wanneer je een schermafbeelding gemaakt hebt, direct voor de opties kiezen om een langere screenshot te maken of om hem te delen.
Vingerafdrukscanner
We hebben de vingerafdrukscanner al kort behandeld, en gaan er nu dieper op in. Het is namelijk kinderlijk eenvoudig om het toestel te ontgrendelen met je vingerafdruk. Je houdt kort de vinger op de home-button en het scherm licht op. We zijn erg te spreken over de kwaliteit van de vingerafdrukscanner. Hij reageert nauwkeurig, precies en erg snel. Tevens kun je door twee keer te tikken op de home-button het scherm weer vergrendelen.
Natuurlijk kun je de vingerafdrukscanner ook gebruiken om in te loggen bij bepaalde (bank-) apps en kun je bestanden vergrendelen met je vingerafdruk. De Wiko Wim biedt ook de mogelijkheid om bepaalde extra acties uit te voeren zonder dat het scherm ingeschakeld is. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde toepassing openen of een contact bellen met één aanraking. Ook kun je instellen dat je hem kort hoeft aan te raken om een stap terug te gaan.
Wiko-apps
Wiko levert de Wim met een aantal apps. De hoeveelheid bloatware kon erger, maar apps als News Republic en 360 Security hadden wat ons betreft achterwege gelaten mogen worden. We vinden ook de toepassing ‘WiView’. Deze applicatie hoort bij de officiële Wiko Wim cover waardoor je het scherm kunt bedienen zonder het hoesje open te klappen.
Tevens is er ‘Telefoon Assistentie’. Hier kun je bijvoorbeeld de permissies van apps aanpassen, de openstaande taken afsluiten (iets wat echt overbodig is met Android Nougat, maar oké) en overbodige bestanden opruimen. Een handig onderdeel in de app is dat je razendsnel een standaard-app voor een bepaalde handeling of bestand kunt selecteren, zonder dat je hiervoor heel het menu met instellingen in hoeft te duiken.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de behuizing van de Wiko Wim ligt een riante accu met een capaciteit van 3200 mAh, wat voor dit segment vrij veel is. Natuurlijk verschilt het erg per gebruiker hoelang de accu meegaat, maar we kunnen stellen dat de Wiko Wim hier onze verwachtingen erg in overtreft. Bij intensief gebruik kunnen we gerust 1,5 dag doen met een acculading. Met een screen-on-time van steeds rond de 5,5 uur weet de Wiko Wim een geweldige prestatie neer te zetten. Dikke complimenten!
Niet alleen over de accuduur zijn we erg tevreden. Mocht je onverhoopt toch met een lege accu zitten, dan is de Wim snel weer opgeladen. Het opladen van 3 naar 100 procent neemt slecht anderhalf uur in beslag. Na 60 minuten zien we het accupercentage op 80 procent staan. Dit doen niet veel smartphones voor deze prijs hem na.
De Franse fabrikant heeft het toestel uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 626 octa-core processor. Deze levert een maximale rekenkracht van achtmaal 2.2 GHz. In de praktijk blijkt dat het toestel eigenlijk nergens problemen mee heeft. Multitasken gaat zonder enkele hapering en met het spelen van games heeft de Wiko Wim geen moeite. De processor wordt bijgestaan met het RAM-geheugen dat 4GB telt.
Aan boord van de Wiko Wim is niet bespaard op de opslagruimte. Er is namelijk maar liefst 64GB aan ruimte beschikbaar. Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je een geheugenkaart toevoegen van maximaal 128GB. Groot voordeel aan de Wim is dat het plaatsen van de geheugenkaart niet ten koste gaat van de dual-sim. Je kunt dus gewoon twee simkaarten en een Micro-SD kaart gebruiken.
Beoordeling
Voor de Wiko Wim review hebben we enkele weken rondgelopen met het toestel. We waren erg benieuwd naar de eerste high-end smartphone van Wiko en hoewel het toestel pas een half jaar na aankondiging in de winkels ligt, is het toestel met Android 7.1.1 Nougat toch gewoon bij de tijd. De cameraprestaties zijn bij Wiko flink verbeterd en het toestel is snel, prettig in gebruik en levert een geweldige geluidskwaliteit.
De accuduur van de Wiko Wim is erg goed en dat is (zeker) tegenwoordig erg belangrijk. Daarbij is het toestel ook compleet. Denk aan NFC, een LED-notificatie, FM-radio en zelfs 5 GHz WiFi-ondersteuning. Voordeel is verder dat je gewoon twee simkaarten kunt gebruiken en een geheugenkaart, en niet dat de geheugenkaart in plaats van de tweede simkaart geplaatst moet worden.
Wel hopen we van harte dat Wiko snel een software-update uitbrengt voor de Wim. Hierbij hopen we dat dingen zoals de notificatie-bug met bepaalde apps, het volume van notificaties en de laagste helderheid worden aangepakt. De nadelen die we namelijk met de Wim hebben ondervonden, zouden allemaal met een software-update verholpen kunnen worden; voor de rest is de Wim echt een heel fijn toestel en mag hij een plaatsje nemen in onze “Wall of Fame”.
Alle actuele prijzen, specificaties en meer, vind je via onderstaande button op de Wiko Wim smartphone-pagina.
Wiko Wim
-
8.2/10
-
8/10
-
7.6/10
-
9.5/10
-
9.9/10
-
9.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Compleet uitgerust
- Geluidskwaliteit
- Vingerafdrukscanner
- Handige gebaren, acties
- Accuduur en tijd voor opladen
- Android 7.1.1 Nougat
- FM-radio
Minpunten
- Software-problemen met notificaties
- Laagste stand helderheid is te fel
- Hard notificatiegeluid