Waar we eerder al kennis maakte met de View 3 is het nu de beurt aan de Wiko View 3 Pro. Kan dit toestel meer en weet het misschien ook wat minpunten om te zetten in pluspunten? Dit is onze review van de Wiko View 3 Pro.
Wiko View 3 Pro review
Het Franse merk Wiko bracht op het Mobile World Congress dit jaar haar View 3-serie uit. Eerder hebben we al een aantal weken met de View 3 rondgelopen, wat we van de View 3 vonden lees je in deze review. In het kort; de View 3 Pro is een budget smartphone ook al doen de specificaties misschien iets anders vermoeden. Het toestel heeft een Helio P60 met 6 gigabyte werkgeheugen, flink scherm en triple camera.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Wiko View 3 Pro bestaat uit het toestel zelf en wat papierwerk. Onder het toestel vinden we ook nog een simtray-tool, adapter en USB-C kabel. Wat meteen ook het eerste verschil met de View 3 is. Wiko heeft ook bij dit toestel een headsetje meegeleverd.
Design en interface
Ook nu zien we weer een aparte kleurstelling aan de achterzijde van het toestel, een blauw kleurverloop met als rand een donkerblauw naar brons kleurverloop. Dit geeft de View 3 Pro toch al meteen een wat duurdere uitstraling. Qua formaat is de View 3 Pro een uitdaging voor de broekzak maar voelt hij tijdens het gebruik niet groot aan.
Aan de rechterzijde vinden we de knoppen voor het volume en het in- en uitschakelen van de telefoon. De simkaart-tray is aan de linkerzijde geplaatst. In de bovenzijde van de View 3 Pro vinden we de 3,5 millimeter aansluiting. De onderzijde is voorzien van een USB Type-C poort, een kleine upgrade ten opzichte van de normale View 3.
De voorzijde neemt het 6,3 inch scherm het grootste gedeelte in, in de bovenzijde is een ronde notch verwerkt. Met de software op de telefoon kan je nog kiezen voor een druppel-notch zodat deze minder opvalt.
Aan de achterzijde naast het eerder genoemde design vinden we de triple-camera van de Wiko View 3 Pro. Ook de LED-flitser en vingerafdrukscanner mogen niet ontbreken op dit toestel. Onze ervaring met de vingerafdrukscanner is wisselend, de ene keer accepteert het toestel de invoer meteen een andere keer moeten we nog een poging wagen.
Interface
De gebruikersinterface op de Wiko View 3 Pro wijkt niet af van de View 3. Het is een licht aangepaste versie van de standaard Android Launcher en vormgeving. Naast de overeenkomsten zijn er ook Wiko functies te vinden waarmee je bepaalde onderdelen in of uit kunt schakelen. Je zou dan kunnen denken aan de Google zoekbalk.
Ook de View 3 Pro wil je helpen bij het besparen van de batterij, wanneer deze bij 10% is aangekomen schakelt het toestel in een versimpelde modus. In deze modus kan je eigenlijk alleen maar basistaken op de telefoon uitvoeren. Je kunt deze functie uitschakelen of uit de besparingsmodus springen als je je telefoon volledig tot het einde van de lading wenst te gebruiken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Telefoneren met de Wiko View 3 Pro gaat uitstekend en tijdens het bellen nemen we geen vreemde zaken waar. Onze gesprekspartners geven aan dat zij ons luid en duidelijk verstaan. De Google-dialer is voorzien van alle gemakken zoals een contacten en favorietenlijst. Je vindt er ook de gemiste oproepen snel in terug. Het toestel beschikt over ondersteuning voor 2G, 3G en 4G netwerken.
Zoek je een telefoon om mee te appen of te SMS’en dan ben je bij dit toestel ook aan het juiste adres. Het standaard toetsenbord is Gboard van Google, dit toetsenbord is voorzien van een aantal handige opties zoals het zoeken van GIF-afbeeldingen voor je chats. Voor het browsen op het web vind je de Google Chrome browser op de View 3 Pro. Wil je een andere browser dan download je die net zo makkelijk via de Play Store. Op de View 3 Pro vinden we ook GPS, Bluetooth en NFC terug. NFC ontbreekt op de normale Wiko View 3.
Multimedia: muziek en film
Qua multimedia is de View 3 Pro ook geschikt voor het kijken van een filmpje en het luisteren naar muziek of een podcast. Wel kwamen we tijdens het testen een vreemde bug tegen, zo speelde muziek via Bluetooth plots traag en begon de muziek te stotteren. Met een headsetje ervaren we geen problemen, met een kabeltje kan je ook gebruik maken van de ingebouwde FM-radio.
Het 6,3 inch scherm van de Wiko View 3 Pro presenteert een fraai plaatje. Het IPS LCD scherm kan voldoende gedimd worden bij weinig omgevingslicht en is redelijk tot goed afleesbaar in zonlicht. De kleuren op het scherm komen natuurgetrouw over maar de kijkhoek is niet heel geweldig. Net als de View 3 kan ook de Pro automatisch een nachtmodus inschakelen waardoor het scherm een wat oranje tint krijgt.
Camera: foto’s en video’s
Bij de View 3 Pro vinden we net als bij de View 3 een triple camera, maar wel met een kleine upgrade. Een 13 megapixel groothoeklens, een 12 megapixel lens voor situaties met weinig licht en een 5 megapixel diepte lens. Met de groothoeklens heb je een Field of View van 120 graden tot je beschikking. In sommige situaties kan een groothoeklens een uitkomst zijn.
De kwaliteit van de foto’s is vrijwel gelijk aan de resultaten van de View 3 Pro ondanks dat de diepte lens een kleine upgrade kreeg. In tegenstelling tot de View 3 maakt de Pro wel sneller haar plaatjes. Wat minder bewogen foto’s oplevert.
De interface beschikt over voldoende functies om de perfecte foto te maken. In een donkere omgeving vraagt het toestel om de speciale nachtmodus in te schakelen. Ook hier vinden we weer Google Lens terug in de camera-app. Verder vind je er diverse modi zoals panorama, timelapse of Bokeh.
Foto’s met een 4:3 beeldformaat kennen een resolutie van 12 megapixels, 1:1 beeldformaat is 9 megapixels en de langwerpige foto met een beeldformaat van 19,5:9 telt 7 megapixels. Hieronder vind je een sample van de Wiko View 3 Pro camera.
Benieuwd naar de foto’s die we met dit toestel hebben geschoten? Bekijk dan ons View 3 Pro fotoalbum.
Front-camera
De camera aan de voorzijde van de Wiko View 3 Pro kan weldegelijk een langwerpige foto maken. Ook telt de camera in het 4:3 beeldformaat meer megapixels dan de camera aan de achterzijde (16MP). De kwaliteit van de selfiecamera is goed, ook bij weinig licht hebben we nog een bruikbare foto. Verder kan je allerlei live effecten over de camera heen projecteren en kan je HDR inschakelen.
Videocamera
De videocamera op de Wiko View 3 Pro filmt in 1080P resolutie. Tijdens het filmen zijn er maar weinig opties beschikbaar, je kunt wel een foto maken terwijl je aan het filmen bent. Voordat je start met filmen moet je dus de keuze maken of je met de groothoeklens wilt filmen of met een normaal gezichtsveld. De kwaliteit van de filmpjes zijn redelijk en hieronder hebben we een voorbeeld geplaatst waarbij we met de groothoeklens gefilmd hebben.
Overige mogelijkheden
Op de View 3 Pro vind je ook een meldingslampje, in de instellingen kan je bepaalde meldingen uitsluiten. Als je bijvoorbeeld geen lampje wilt zien als de telefoon aan het opladen is dan kan dat. Het is niet mogelijk om de kleur van het lampje te veranderen. Standaard is deze groen van kleur. Wel vinden we nog meer Wiko functies terug zoals het kunnen instellen van bediening met één hand.
Naast ontgrendeling met je vingerafdruk kan de View 3 Pro ook je gezicht gebruiken om je toegang te geven. Deze manier van ontgrendelen werkt aardig op het toestel maar zit wel een beetje verborgen in het instellingenmenu. Net als de View3 vinden we eigenlijk geen echte bloatware op de telefoon. Wat een prettige bijkomstigheid is, zo heb je alle ruimte tot je beschikking voor je eigen favoriete applicaties.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Qua specificaties geeft de View 3 Pro veel voor weinig, een uitgebreide 128 gigabyte aan opslagruimte en 6 gigabyte werkgeheugen zijn niet echt specificaties die je bij een budgettoestel verwacht. Toch voorziet Wiko je hierin en is 128GB nog niet genoeg dan kan je het toestel uitbreiden met een microSD-kaart.
De 4000 mAh accu haalt bij ons ook twee dagen met een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur. Wiko heeft het toestel voorzien van snelladen waardoor de telefoon in minder dan twee uur volledig opgeladen is. Even tussendoor bijladen is natuurlijk ook een mogelijkheid.
Onder de motorkap van de Wiko View 3 Pro vinden we een Helio P60 octa-core processor met een kloksnelheid van 2.0 GHz. In de praktijk vinden we het toestel snel reageren en hebben we geen last van vastlopers of langzame apps. Ook de “ghost-touches” hebben we niet kunnen constateren op de View 3 Pro. Games lijkt het toestel zonder problemen te accepteren. Onze View 3 Pro werd geleverd met Android 9.0 en beveiligingspatch 5 april 2019. Wiko heeft als doelstelling om elk kwartaal een nieuwe update uit te geven.
Beoordeling
De Wiko View 3 Pro is ten opzichte van haar kleinere broertje, de View 3, een stuk beter uitgerust. Zo vinden we hier wel 5GHz WiFi ondersteuning en NFC terug. Ook lijkt de View 3 Pro niet gevoelig voor spookaanrakingen. De prijs-kwaliteitverhouding is perfect in balans en eigenlijk mag dit toestel qua specificaties niet echt “budget” genoemd worden. Heb je een beperkt budget dan zou je de View 3 Pro zeker kunnen overwegen.
Punt van aandacht is wel dat je niet maandelijks updates ontvangt als je dit belangrijk vindt. Maak je gebruik van audio via Bluetooth dan kan je misschien problemen ervaren met afspelen, al valt dit wellicht door Wiko te verhelpen middels een software update.
De Wiko View 3 Pro is te koop bij MediaMarkt en Mobiel.
Wiko View 3 Pro
-
9/10
-
8/10
-
7.8/10
-
8/10
-
8.7/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Accuduur
- Weinig bloatware
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- 6GB werkgeheugen + 128GB opslagruimte
Minpunten
- Geen maandelijkse updates
- Geluid over Bluetooth stottert