In Barcelona heeft Samsung haar nieuwe vlaggenschepen aangekondigd; de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+. Beide toestellen zijn voor een groot deel vergelijkbaar met de Galaxy S8-serie, maar er zijn wel degelijk een aantal verbeteringen en nieuwe functies. Maar wat zijn de verschillen tussen de S9 en S8? We zetten het op een rij.
Verschillen tussen Galaxy S9 en Galaxy S8
Zondagavond heeft Samsung aan de vooravond van het Mobile World Congress de nieuwe Galaxy S9-serie gepresenteerd. Van buiten lijken de toestellen erg op elkaar, maar toch zijn er een aantal interessante wijzigingen en nieuwe verbeteringen doorgevoerd bij de S9-serie. Nu vraag je je misschien af; wat zijn precies de verschillen? Die zetten we voor je op een rij.
Design
Bij de S9 en S9+ zijn er verschillende overeenkomsten met de S8-serie. Er is een Bixby-button aan de linkerkant van het toestel; de power-button en volumetoetsen zitten aan de rechterkant van de telefoon. Samsung heeft ervoor gekozen ook de S9 te voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting, een USB-C poort en IP68-certificering zodat het toestel stof- en waterdicht is.
Anders is de camera-opstelling en de vingerafdrukscanner. Waar deze bij de S8-serie nog (onhandig) naast de camera zat, zit deze bij de S9 en S9+ onder de camera; veel handiger. Bij de S9 is er een enkele camera, bij de S9+ een dual-camera waarmee je gebruik kunt maken van nog betere details. Het verschil zal hierin de praktijk moeten uitwijzen.
Camera
Bij de Galaxy S8 zagen we een 12 megapixel camera, die zien we bij de Galaxy S9 ook terug. Wat nieuw is, is het variabele diafragma (f/1.5-f/2.4). Hierdoor wordt de kwaliteit in omgevingen met weinig of juist fel licht een stuk beter. Waar bij de Galaxy S8+ de camera hetzelfde was als bij de S8, is dat bij de S9+ anders. Daar zien we een dual-camera die in theorie nog beter in bepaalde situaties zijn werk moet kunnen doen, waarbij de tweede camera een vast diafragma heeft en tevens kan dienen als telephoto-lens zodat je meer in beeld kunt krijgen.
Filmen met je Galaxy S9 of S9+ wordt ook verder verbeterd. Het wordt mogelijk gemaakt om Super Slow Motion video’s te maken van 960fps in 720p HD-kwaliteit. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om een ‘normale’ video te maken in 4K kwaliteit. De front-camera is bij beide toestellen 8 megapixel en is hiermee gelijk aan die van de S8 en S8+.
Display
Er is geen Galaxy S9 Edge, beide toestellen zijn namelijk allebei voorzien van het doorlopende scherm aan de zijkant. Daarbij hebben ook alle twee de modellen een beeldverhouding van 18,5:9, hetzelfde als bij de S8.
Samsung heeft de toestellen weer voorzien van een Super AMOLED beeldscherm met Quad-HD+ resolutie. De beeldschermgroottes zijn gelijk aan de voorgangers. Dit betekent dat de Galaxy S9 een schermgrootte heeft van 5,8 inch en de Galaxy S9+ 6,2 inch. Hierin is er dus niets anders.
Multimedia
AKG is enige tijd ingelijfd door Samsung. De technieken en kennis worden gebruikt voor het verbeteren van de eigen Galaxy-apparaten. Dat zien we ook terug bij de Samsung Galaxy S9 en S9+. Wederom worden de toestellen weer geleverd met de AKG headset. Nieuw bij de twee high-end smartphones zijn de stereo-speakers met ondersteuning voor Dolby Atmos. Hierdoor moet je kunnen genieten van de hoogste kwaliteit geluid.
Processor en geheugen
In Amerika wordt de S9-serie geleverd met een Qualcomm Snapdragon 845, in Europa vinden we de eigen processor van Samsung terug in de toestellen. Dit betreft de Exynos 9810 octa-core processor. Deze weet een rekenkracht te leveren van 4x 2.8 GHz, 4x 1.7 GHz. De processor van de S8-serie was nog de Exynos 8895 en die was al erg snel. In de praktijk zul je hier weinig verschil in merken.
Samsung voorziet de Galaxy S9 van 4GB RAM-geheugen, dit is gelijk aan dat van de S8. Bij de Galaxy S9 is er 6GB aan werkgeheugen beschikbaar. We vragen ons af of je de 2GB extra een werkgeheugen echt op zal merken in het dagelijks gebruik. Beide telefoons worden weer voorzien van 64GB opslagruimte en dit kan uitgebreid worden met een geheugenkaart van maximaal 400GB. Dit is meer dan bij de S8-serie, waar je het geheugen uit kunt breiden tot maximaal 256GB. Houd er wel rekening mee dat een geheugenkaart van 400GB zeker zo’n 200 euro kost.
Accu
Een grotere accu zien we niet terug bij de nieuwe Galaxy S9-serie. Bij de Galaxy S8 was de accucapaciteit 3000 mAh, gelijk aan dat van de nieuwe S9. Bij de S9+ en S8+ bedraagt de accucapaciteit 3500 mAh. In de praktijk zal de grotere capaciteit niet voor een langere duur zorgen, omdat het scherm van de Plus-reeks groter is. Bij de S9-serie wordt wel gebruik gemaakt van een energiezuinigere chip waarmee je wellicht winst kunt behalen.
Je kunt de telefoons opladen middels USB-C of draadloos opladen met de Qi-snellader. Wel is de S9-serie voorzien van Fast Wireless Charging waardoor het draadloos opladen nog wat sneller moet gaan.
Extra’s
Samsung zou Samsung niet zijn als de toestellen weer van leuke extra’s voorzien zouden zijn. Als eerst is er de AR Emoji, waarmee je jezelf terug kunt zien als 3D emoji. Hiervoor maakt de Galaxy S9 een scan van je gezicht in 2D waarbij gezichtsuitdrukken en emoties overgenomen worden in de 3D-versie. Het resultaat kun je vervolgens delen via bijvoorbeeld WhatsApp. Denk aan het overnemen van een knipoog, een emoji wordt hiermee nog persoonlijker.
De gezichtsherkenning en irisscanner is verder verbeterd. Deze moet nog sneller en nauwkeuriger werken. Hierdoor moet de Galaxy S9 een nog betere beveiliging bieden. Tevens kunnen de nieuwe sensoren samenwerken met elkaar voor een meer accurate scan. Bij de S9 zal ook Bixby verder verbeterd zijn en onder andere direct teksten kunnen vertalen en informatie geeft over bijvoorbeeld een monument dat je scant.
Natuurlijk levert Samsung de Galaxy S9 direct met Android 8.0 Oreo met daar overheen de Samsung Experience interface. Op moment van schrijven is de uitrol van Oreo voor de Galaxy S8-serie al bezig in verschillende landen.
Prijs en conclusie
De prijs van de Samsung Galaxy S9 ligt hoger dan die van de Galaxy S8; zeker nu de prijs van de S8-serie aardig is gedaald naar rond de 580 euro. Dit betekent dat de S8 nu bijna 300 euro goedkoper is dan de S9. Dit is een flink verschil en eigenlijk zijn de verschillen tussen de Galaxy S8 en S9 niet in alle opzichten even groot. De accu is hetzelfde, de processor is een fractie sneller maar de camera is wel iets beter. Het is voor eenieder persoonlijk of je het hoge prijsverschil de moeite waard vindt.
In grote lijnen geldt dit ook voor de vergelijking tussen de Galaxy S8+ en Galaxy S9+. De praktijk zal moeten uitwijzen of de dual-camera echt een significant verschil maakt ten opzichte van de enkele camera. Bij de Note 8 zagen we geen merkbare verschillen, want de camera van de S8-serie was al bovengemiddeld goed. De prijs van de S8+ ligt nu op ongeveer 700 euro, ook zo’n verschil van 250 euro. Als de S9 echt op de markt is, zal de S8 naar verwachting alleen maar goedkoper worden. De updates voor de Galaxy S8 zullen in ieder geval nog wel even doorgaan.
Alles over de pre-order met aanbiedingen:
Wil je alle details op een rij bekijken? Raadpleeg dan de toestelpagina’s via onderstaande buttons. Voor welk toestel ga jij?