Op de redactie hebben we de afgelopen tijd meerdere interessante toestellen gehad. In het meer betaalbare segment waren dit bijvoorbeeld de Nokia 6.1, Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus. Deze drie toestellen zijn erg aan elkaar gewaagd en in dit artikel vergelijken we deze drie toestellen met elkaar.
Vergelijking: Moto G6 (Plus) tegen Nokia 6.1 (2018)
HMD Global met haar Nokia-toestellen en Motorola met de Moto-serie zijn in bepaalde segmenten erg aan elkaar gewaagd. Tegen een erg interessante prijs een uitgebreid toestel met vrijwel alle mogelijkheden. Dat kan de keuze voor een nieuwe smartphone tot een euro of 300 lastig maken. We bekijken de vergelijking tussen de Moto G6, Moto G6 Plus en Nokia 6.1.
Design
Het design is al een belangrijk verschil tussen de toestellen. Bij de Nokia 6.1, die ook wel Nokia 6 (2018) wordt genoemd, vinden we een aluminium behuizing met wat hoekige randen. Bij Motorola wordt zowel bij de G6 als de G6 Plus gebruik gemaakt van een glazen behuizing. Dit geeft het toestel een premium uitstraling.
De Moto G6 (Plus) en Nokia 6.1 hebben elk verschillende formaten, logisch. We vinden de G6 en Nokia 6.1 erg prettig in de hand liggen. De Moto G6 Plus vinden we erg groot en glijdt toch een stukje makkelijker uit de broekzak. De G6 en Nokia zijn meer handzaam, dat is een voordeel. De formaten van de drie toestellen hebben we voor je hieronder voor je op een rij gezet.
- Nokia 6.1: 148,8 x 75,8 x 8,2 millimeter, 172 gram
- Moto G6: 153,8 x 72,3 x 8,3 millimeter, 167 gram
- Moto G6 Plus: 160,0 x 75,5 x 8,9 mm, 167 gram
Zoals je hierboven kunt zien is de Moto G6 minder breed dan de Nokia 6 uit 2018. Dit komt door de beeldverhouding van de telefoon, waar we later op terug komen in deze vergelijking. De Moto G6 en G6 Plus wegen ondanks het grotere formaat beiden even zwaar en zijn ook allebei lichter dan de Nokia.
Volgens Motorola zijn zowel de twee smartphones spatwater-resistent. Dit zegt eigenlijk niet zo heel veel, maar bij gebruik in de (lichte) regen zou het dus wel goed moeten komen. De Nokia heeft dit niet.
Welk toestel je mooier vindt, is vooral een persoonlijke mening. Wat ons betreft oogt de Nokia 6.1 wat ‘lomper’. In vergelijking met de twee andere devices. Op dit onderdeel zou ik persoonlijk de Moto G6 kiezen, omdat de Plus te groot is.
Display
Eén van de grotere verschillen tussen de toestellen in deze vergelijking is het beeldscherm. Beide toestellen van Motorola hebben wat dunnere schermranden en hebben een beeldverhouding van 18:9. Hierdoor is het toestel aan de zijkanten smaller en is het scherm dus iets langer. Dit is meer van deze tijd.
De Nokia 6.1 heeft een 5,5 inch display en is hiermee het minst groot. Bij de Moto G6 Plus komen we een vrij groot scherm tegen met een grootte van 5,9 inch. De Moto G6 zit hier mooi tussenin met een schermgrootte van 5,7 inch.
De resolutie van de drie schermen is bij alle drie de toestellen hoog; Full-HD. Bij de Nokia 6.1 zien we een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Bij de Moto G6 en Moto G6 Plus is er een beeldverhouding van 18:9, daardoor is de resolutie hier iets hoger; 2160 x 1080 pixels. We hebben de schermen van de drie telefoons naast elkaar gelegd, en in de praktijk is eigenlijk geen enkel verschil op te merken.
Als we kijken naar de helderheid van de toestellen zit het bij alle drie de smartphones wel goed. De Nokia 6.1 en Moto G6 Plus lijken de meest hoge helderheid aan te kunnen, als we ze naast elkaar leggen. Tevens valt op dat de Moto G6 Plus een ietwat gelige tint over het scherm heeft liggen, maar dit valt zonder vergelijkingsmateriaal nauwelijks op en vinden we ook niet storend. De laagste helderheid vinden we terug bij de Nokia. De Moto G6 Plus volgt hier op een tweede plaats, de Moto G6 blijft de hoogste helderheid hebben op de laagste stand.
Multimedia
Alle drie de smartphones hebben een FM-radio aan boord. We hebben in de Nokia 6.1 review wel gemerkt dat deze nauwelijks werkt en dat het ontvangst zeer slecht is. Zelfs buiten is er geen zender te ontvangen. Als we kijken naar de speakers en geluidskwaliteit van de Nokia, dan is de geluidskwaliteit redelijk. Zodra je het volume wat harder zet klinkt het erg overstuur en met gekraak.
De geluidskwaliteit van de Moto G6 (Plus) overtreft onze verwachtingen, in positieve zin. Het volume kan luid en op vol volume klinkt het geluid ook erg vol en warm. Een genot om naar te luisteren en de geluidskwaliteit doet naar onze mening niet onder voor een high-end toestel. Alle drie de telefoons hebben de beschikking over een 3,5 millimeter aansluiting voor een headset.
Op het gebied van beeldkwaliteit scoren alle drie de toestellen prima. Full-HD resolutie is op papier beter, maar we zien geen overduidelijke verschillen tussen de displays van de drie smartphones.
Connectiviteit
Fijne toevoeging is dat alle drie de smartphones NFC hebben, maar ook ondersteuning voor 5GHz WiFi en Bluetooth. Er zit wel een verschil in de dual-sim ondersteuning. Bij de Nokia 6 (2018) kun je kiezen voor dual-sim ondersteuning, maar bij Motorola is dit iets beter uitgewerkt. De Moto G6 en Moto G6 Plus bieden naast dual-sim ondersteuning ook de mogelijkheid om een geheugenkaart te plaatsen. Bij de Nokia gaat dit in plaats van het slot voor de simkaart.
Camera
De camera van de Moto G6 en G6 Plus heeft overduidelijk meer mogelijkheden. Denk aan het scannen van tekst, het maken van een snelle uitsnede, het kiezen van een spotkleur (waarmee alleen die kleur in een foto wordt gepakt en de rest zwart-wit) en gezichtsfilters. Bij de Nokia 6.1 en Moto G6 is er een handmatige modus aanwezig en kun je vanuit de camera-app live uitzenden op YouTube.
Wanneer we kijken naar de fotokwaliteit zien we ook veel verschillen tussen de drie smartphones. We hebben in de afgelopen weken veel foto’s gemaakt met de drie toestellen en een reeks voorbeelden vind je hieronder.
Hierboven vind je de fotovergelijking tussen de Moto G6 en Nokia 6.1.
Als eerst hebben we de Moto G6 vergeleken met de Nokia 6.1. We zien dat de Nokia 6.1 de beelden niet altijd even scherp vastlegt. Daarbij is de voorgrond in een foto niet altijd even goed belicht, in vergelijking met de camerakwaliteit van de Moto G6. De kleuren zijn bij de Moto G6 verzadigder en meer trouw aan de werkelijkheid. De winnaar tussen de Nokia 6.1 en Moto G6 is dus de Moto G6.
Hieronder vind je de fotovergelijking tussen de Moto G6 Plus en Nokia 6.1.
We vergelijken de camerakwaliteit tussen de Moto G6 Plus en Nokia 6.1 ook. Wat zijn de verschillen hier? Ook hierin is de Motorola duidelijk scherper en klopt de realiteit van de kleuren beter. We hebben het toestel meegenomen naar een kermis, waarbij duidelijk wordt dat de kleuren van de Nokia 6.1 doffer zijn. Hier wint de Moto G6 Plus.
Hieronder vind je de fotovergelijking tussen de Moto G6 en Moto G6 Plus.
Natuurlijk vergelijken we ook de camera’s van de Moto G6 en Moto G6 Plus. Op papier verwachten we, ook gezien de prijs, dat de Plus beter gaat scoren. Is dat ook zo? De verschillen liggen veel dichter bij elkaar dan wanneer we de kwaliteit vergelijken met de Nokia. De beelden van de Moto G6 Plus zijn doorgaans iets meer verzadigd en dus voorzien van nog meer kleur. Toch zijn de beelden van de Moto G6 absoluut niet slecht. Soms zien we nauwelijks verschillen in de kwaliteit en bij sommige beelden is het persoonlijke smaak. In enkele gevallen zijn we positiever over de camerakwaliteit van de Moto G6. Echt grote verschillen tussen de G6-familie hoef je in de camera niet te verwachten.
Het maken van video’s is ook nog iets waarin we verschillen zien. De Moto G6 Plus en Nokia 6.1 geven je de mogelijkheid om te filmen in 2160p 4K-resolutie met 30 frames per seconden. De Nokia 6 kan ook in 1080p Full-HD filmen in 30fps, maar bij de G6 en G6 Plus kan in Full-HD ook in 60fps. De maximale filmresolutie bij de G6 is 1080p Full-HD.
Processor en geheugen
De Moto G6 Plus en Nokia 6.1 hebben allebei dezelfde processor; een Qualcomm Snapdragon 630 octa-core processor met een rekensnelheid van 2.2 GHz. Bij de Moto G6 komen we een Snapdragon 450 octa-core processor tegen met een snelheid van 1.8 GHz. Op papier is de goedkopere G6 dus ietsje minder snel. In de praktijk hebben we echter niks te klagen over de G6. Hij doet alles prima. De G6 heeft 3GB RAM, bij de Plus en Nokia is dit 4GB aan werkgeheugen.
We hebben uiteraard dit in de praktijk getest, want op papier kan het anders zijn dan in de praktijk. We zien dat bij het openen van apps en games dat de Nokia 6.1 wat achterblijft. In de meeste gevallen is de Moto G6, dus niet de Plus, zelfs sneller dan de Nokia. Hierbij is het goed te weten dat er evenveel apps geïnstalleerd zijn op de apparaten en er geen apps op de achtergrond actief waren. Traag is de Nokia 6.1 echter niet.
Als we de Nokia 6.1 naast de Moto G6 Plus leggen, twee toestellen met dezelfde processor, zien we grotere verschillen. Het scheelt niet meerdere seconden, maar het is duidelijk dat de Moto G6 Plus net een stukje sneller. Dit zien we ook terug bij het openen van spelletjes op de Nokia en Motorola. Tussen de Moto G6 Plus en G6 zien we erg kleine verschillen maar lijkt soms de G6 zelf sneller.
Accu
De Nokia 6.1 en Moto G6 hebben een 3000 mAh accu. Bij de Moto G6 Plus komen we een 3200 mAh accu tegen. Alle drie de toestellen geven je de mogelijkheid om de accu weer snel vol te laden. De Motorola’s laden het snelst op.
Als we kijken naar het accuverbruik zien we nette prestaties bij alle drie de devices. We hebben alle drie de smartphones gedurende enkele weken intensief gebruikt. Hierbij scoort de Nokia 6.1 net wat hoger; een gemiddelde screen-on-time van circa 5 – 5,5 uur. Bij de Moto G6 ligt dit rond de 4 – 4,5 uur. Met de Moto G6 Plus behalen we onder ongeveer hetzelfde gebruik 4,5 uur. Uiteraard is dit erg afhankelijk van wat je precies met het toestel doet. Met alle drie de toestellen kom je makkelijk een dag door.
Extra’s
Doordat de Nokia 6.1 voorzien is van Android One, zijn er geen extra toevoegingen vanuit de fabrikant. De Motorola toestellen hebben dit wel. Een erg handige, en ook nuttige toevoeging, is Moto Actions. Hiermee kun je bijvoorbeeld boven het scherm zwaaien en licht het display op. Daarbij kun je het toestel omkeren en zo hem direct ‘op stil’ zetten en kun je de vingerafdrukscanner onder het scherm ook als navigatietoets gebruiken, samen met veegbewegingen.
Moto Actions laat je ook snel de camera openen. Hiervoor hoef je twee keer met het toestel in je hand, je pols te draaien. Door twee keer te schudden met de Moto G6 of Moto G6 Plus kun je de zaklamp inschakelen en ook weer uitzetten. Dit soort handige features moeten we helaas missen op de Nokia 6.1.
Natuurlijk is ook de vingerafdrukscanner aanwezig. De G6-toestellen hebben ook nog de mogelijkheid tot het instellen van gezichtsherkenning. Hierdoor kun je ontgrendelen door het gezicht te scannen. Dit werkt goed en snel. De Nokia biedt deze optie helaas niet. De vingerafdrukscanner van de G6-serie zit aan de voorkant en werkt erg goed. De scanner van de Nokia werkt op zich ook prima, alleen is deze een kleine fractie minder snel en nauwkeurig dan die van de Moto’s.
Software en updates
De Nokia 6.1 is voorzien van Android One. Dit betekent dat je doorgaans vrij snel nadat Google een update heeft vrijgegeven, een update uitrolt. Dankzij Android One ben je voor minimaal twee jaar zeker van Android versie-updates en minimaal drie jaar van beveiligingsupdates. De Moto G6 (Plus) draait op dit moment op Android 8.0 Oreo, de Nokia op Android 8.1 Oreo.
Motorola heeft eerder tegenover DroidApp haar plannen bevestigd over het updatebeleid. De G-serie, dus ook de G6 en G6 Plus, zullen drie jaar worden bijgehouden met updates. Deze zullen iedere 60-90 dagen beschikbaar worden gesteld. Daarbij krijgen zowel de G6 als de G6 Plus een Android-versie update. Dit zal de update zijn naar Android P.
Onder de streep is het updatebeleid van Nokia gewoon het beste. Zij zullen iedere maand de laatste beveiligingsupdate beschikbaar stellen voor de 6. Echter is in deze prijsklasse de keuze van Motorola erg netjes en kun je ook daarmee lang plezier hebben.
Verkooppakket
In het verkooppakket van de drie smartphones komen we wel wat verschillen tegen. Natuurlijk wordt een USB-C kabel meegeleverd, met een adapter. De Nokia wordt geleverd met een basis-headset die je kunt aansluiten op de 3,5 millimeter aansluiting. De Moto G6 en G6 Plus worden niet geleverd met een headset, maar wel allebei met een siliconen backcover om de zij- en achterkant van de smartphone te beschermen.
Prijs en conclusie
Met alle drie de toestellen heb ik meerdere weken rondgelopen. Zo krijg je een goed beeld van hoe een smartphone in de praktijk bevalt. Geen van de drie toestellen is perfect, maar voor mij zijn de Moto G6-toestellen de absolute winnaars. De Nokia 6 (2018) heeft een matige camera en geluidskwaliteit, maar heeft wel weer het voordeel van Android One en een tikkie betere accuduur.
Echter vind ik persoonlijk de Moto Actions zoals het zwaaien over het scherm of schudden voor de zaklamp een enorm toegevoegde waarde hebben. De camera’s van de Moto’s zijn beter, net als de geluidskwaliteit. De Moto G6 Plus is erg groot, dit kan voor de één erg wennen zijn. Als je hieraan kunt wennen, heb je absoluut de beste smartphone van dit moment in bezit; zeker gezien de prijs van minder dan 300 euro. De Moto G6 is ook een geweldig toestel, hoewel we soms lichte haperingen merken. Maar een groot nadeel is dat niet voor 200 euro.
Kortom; vind je de grootte geen probleem, dan zouden we zonder twijfel de Moto G6 Plus van Motorola adviseren. Wil je wat compacter, dan de Moto G6. De Nokia 6.1 is op papier een erg goed toestel, maar in de praktijk stelt hij toch wat teleur. Ben je benieuwd naar de testen van de verschillende telefoons, lees dan de reviews van de smartphones via onderstaande links.
Via onderstaande buttons kom je uit op de toestelpagina’s van de drie telefoons. Hier kun je de specificaties rustig nalezen, de actuele prijzen vinden en interessante abonnementen bij verschillende providers bekijken.
Kopen
De Nokia 6.1/Nokia 6 (2018) is te koop bij: Mobiel, Belsimpel, Bol.com, GSMwijzer, MediaMarkt, Coolblue, Tele2 en KPN.
Je kunt de Moto G6 aanschaffen bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.
Wil je de Moto G6 Plus kopen, dan kan dat bij: Coolblue, Mobiel, Belsimpel, Bol.com en MediaMarkt.