Gisteren kondigde Google twee nieuwe smartphones aan; de Nexus 5X en de Nexus 6P. Deze twee toestellen moeten de strijd aan gaan met andere toestellen uit hetzelfde segment. Wat zijn de verschillen tussen deze zes populaire toestellen, en gaan de Nexus-smartphones dat winnen? DroidApp vertelt het je in een uitgebreide vergelijking tussen de LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, LG G4, Sony Xperia Z5, Samsung Galaxy S6 en Motorola Moto X Style.
De grote smartphone-vergelijking
De smartphone-wereld is twee nieuwe smartphones rijker. Gisteren werden namelijk de twee nieuwe Nexus-smartphones aangekondigd. Huawei werd door Google gevraagd de Nexus 6P te ontwikkelen en LG mocht zich voor de derde keer laten zien met de Nexus 5X. De specificaties, prijzen en mogelijkheden verschillen nogal. We zetten in deze vergelijking de zes smartphones tegenover elkaar.
LG Nexus 5X
We beginnen met de Nexus 5X van LG. Dit toestel is de ‘goedkoopste’ Nexus-smartphone van dit jaar. Goedkoop staat tussen aanhalingstekens doordat de prijs van de nieuwe LG Nexus 5X zeker niet laag is. Het toestel is verkrijgbaar in twee verschillende varianten; met een interne opslagruimte van 16GB of met 32GB. De Nexus 5X 16GB gaat 479 euro kosten terwijl de 32GB voor 529 euro over de toonbank gaat. Forse prijzen voor een Nexus-smartphone.
Huawei Nexus 6P
Net als de LG Nexus 5X is ook de Huawei Nexus 6P niet heel voordelig te noemen. De prijzen van de 64GB en 128GB versie zijn nog niet bekend gemaakt voor Nederland. De prijs voor de 32GB Nexus 6P liggen op 649 euro. Voor deze prijs krijg je wel een uit volledig metaal vervaardigde smartphone met een 5,7 inch display.
LG G4
De LG G4 is sinds begin juni verkrijgbaar in Nederland. Het toestel is er met een plastic of leren achterkant. De adviesprijzen bij de lancering van de G4 lagen op respectievelijk 649 en 699 euro. Inmiddels zijn de prijzen flink gedaald voor de LG G4 en dat maakt het toestel nog interessanter. De plastic LG G4 is er voor iets meer dan 460 euro en de leren LG G4 kost nu iets meer dan 500 euro. Het toestel onderscheidt zich met het 5,5 inch display en de erg goed presterende camera. Zie ook de LG G4 review.
Sony Xperia Z5
Begin september kondigde Sony de Xperia Z5-lijn aan, bestaande uit de Sony Xperia Z5 Compact, de Sony Xperia Z5 en de Sony Xperia Z5 Premium. De technische specificaties van de drie toestellen komen vrijwel allemaal overeen met elkaar. De ‘normale’ Xperia Z5 is voorzien van een water- en stofdichte behuizing. Daarnaast is het toestel verkrijgbaar in verschillende kleuren met een prijskaartje van 699 euro.
Samsung Galaxy S6
De Samsung Galaxy S6 werd tijdens het Mobile World Congress aangekondigd, begin maart. De vormgeving kreeg deze keer veel meer aandacht bij Samsung, in vergelijking met de eerdere Galaxy S-modellen. De glazen en metalen afwerking maakte veel mensen enthousiast en nog steeds verkoopt het toestel prima. Draadloos opladen is een functie die door de andere toestellen uit deze vergelijking niet ondersteund wordt, bij de Galaxy S6 wel. Daarnaast wordt ook de camera van de Samsung Galaxy S6 positief beoordeeld. De Samsung Galaxy S6 begon met een pittig prijskaartje. Inmiddels is de S6 geprijsd op ongeveer 550 euro. Voor deze prijs krijg je dan de 32GB-versie van het toestel. Lees ook de Samsung Galaxy S6 review.
Motorola Moto X Style
Motorola kwam eind augustus met de Motorola Moto X Play. In onze Moto X Play review waren we al erg enthousiast over dit toestel. De duurdere en iets uitgebreidere variant van dit toestel is de Moto X Style. Dit prettig ogende toestel draait Stock-Android en krijg een adviesprijs mee van 499 euro. We nemen de Moto X Style mee in de vergelijking omdat deze de meeste overeenkomsten heeft. Toch kunnen we je de Motorola Moto X Play zeker aanraden, vanwege zijn enorme accu, goede camera en perfecte prestaties.
Design
We beginnen met het design van de toestellen. De Samsung Galaxy S6 heeft aan de voor- en achterkant twee glazen platen met een metalen frame. De LG G4 is aan de voorzijde van plastic en aan de achterkant met plastic of leer. Bij de LG G4 heb je als enige de mogelijkheid de achterkant van het toestel te verwijderen om zo de accu te verwisselen. De Motorola Moto X Style heeft een rubberen-plastic achterzijde en bij de Sony Xperia Z5 is dit van matglas.
De nieuwe Nexus-smartphones hebben elk hun eigen afwerking en vormgeving. De LG Nexus 5X is vervaardigd uit plastic terwijl de luxere Huawei Nexus 6P vervaardigd is uit een volledige metalen behuizing. Met een gewicht van 179 gram is de Moto X Style het zwaarste. De Nexus 6P zit er een gram onder en de Nexus 5X is met 136 gram de lichtste van de zes smartphones.
Als we kijken naar het formaat van de toestellen is de Nexus 6P het grootste; zowel in de lengte als in de breedte. Hij meet 159,3 millimeter bij 77,8 millimeter. Samsung heeft met de Samsung Galaxy S6 de ‘kleinste’ smartphone met een lengte van 143,4 millimeter en een breedte van 70,5 millimeter.
Met de Motorola en de G4 krijg je meer scherm aan de voorkant. Het zogenoemde screen-to-body ratio ligt bij deze toestellen met respectievelijk 74,9 en 72,5 procent het hoogste. Hierdoor heb je de minste randen rondom je scherm, waardoor er zo min mogelijk lege ruimte aan de voorzijde van het toestel te vinden is.
Alle toestellen, behalve de LG G4, maken gebruik van een Nano-simkaart, het kleinste type simkaart wat er momenteel te vinden is. Bij de LG G4 wordt gebruik gemaakt van een micro-simkaart. Het voordeel van de Sony Xperia Z5 is dat deze als enige water-resistent is. De Moto X Style is dit niet, maar wel ‘water-afstotend’ als we Motorola mogen geloven.
Tussenstand: Bij het design van het toestel ga je vooral op je gevoel af. Het oog wil ook wat, en de keuze uit de verschillende smartphones is groot. Elk hebben ze hun eigen vormgeving, afwerking en materiaalkeuze. In dit opzicht is er geen winnaar aan te wijzen.
Display
Huawei kiest voor de eerste keer voor een AMOLED-scherm bij de Nexus 6P. Ook de Samsung Galaxy S6 heeft een AMOLED-scherm. We hebben hieronder in een tabel de verschillen in het beeldscherm, op een rij gezet.
Scherm
Huawei Nexus 6P | 5,7-inch, AMOLED, 1440 x 2560 pixels, 518 ppi |
LG Nexus 5X | 5,2-inch, Full-HD LCD, 1080 x 1920 pixels, 423 ppi |
LG G4 | 5,5-inch, IPS-LCD, 1440 x 2560 pixels, 538 ppi |
Sony Xperia Z5 | 5,2-inch, IPS LCD, 1080 x 1920 pixels, 428 ppi |
Samsung Galaxy S6 | 5,1-inch, Super-AMOLED, 1440 x 2560 pixels, 577 ppi |
Motorola Moto X Style | 5,7-inch, LCD, 1440 x 2560 pixels, 520 ppi |
Uit de tabel is af te lezen dat de Samsung Galaxy S6 het kleinste scherm heeft met 5,1 inch. Doordat het scherm iets minder groot is, heeft deze de hoogste pixeldichtheid waardoor de details goed tot uiting komen. Zwart is bij AMOLED-schermen echt zwart, een kanttekening is dat AMOLED-schermen gevoeliger kunnen zijn voor kleurzweem.
Tussenstand: Wat je het prettigste vind is persoonlijk. De hoge resoluties zijn vooral marketingterm geworden terwijl met het blote oog nauwelijks iemand het verschil op zal merken. Daarnaast vraagt een hogere resolutie nog meer van de accu.
Interface / Android
De kracht van de Nexus-lijn is dat smartphones draaien op Stock-Android. Bloatware (onnodige apps die vooraf geïnstalleerd zijn) is beperkt tot de Google-apps op de Nexus-smartphones. Ook is er niks aangepast aan de interface wat je kan merken bij de bediening, de interface van bijvoorbeeld de berichten-apps en instellingen en zijn er geen overbodige weer-widgets en dergelijke te vinden. Motorola levert haar Moto X Style ook met Stock-Android. Hoewel Motorola nog een paar, niet storende, Moto Apps voor je op het toestel heeft gezet.
Samsung heeft weliswaar minder bloatware op het toestel geplaatst dan bij eerdere toestellen, maar nog steeds zien we Microsoft apps en verschillende andere apps bij het gebruiken van het toestel. LG laat aan de gebruiker over of hij bepaalde applicaties wilt installeren, maar levert het toestel wel al met bepaalde back-up apps en de Smart Notice laag over de interface. Sony past ook de interface aan en zet deze naar eigen hand.
Alle zes de smartphones draaien op Android. Doordat de Moto X Style en de Nexus-smartphones geen sausje over Android hebben gekregen, hoeft de fabrikant niet of nauwelijks de updates die Google uitstuurt aan te passen en te optimaliseren voor hun toestellen. Dit betekent dat je met deze drie toestellen naar verwachting als eerste de nieuwste updates krijgt. Bij andere toestellen krijg je wel de updates, maar kan dit langer duren.
Alleen de Nexus 6P en de Nexus 5X draaien bij de release op Android 6.0 Marshmallow. De andere toestellen zullen deze update absoluut ook krijgen, maar wanneer is nog niet helemaal duidelijk. De vier andere toestellen draaien op Android 5.1(.1) Lollipop.
Tussenstand: Onnodige bloatware kan vaak uitgeschakeld worden en in sommige gevallen zelfs verwijderd worden. Met de Moto X Style en de Nexus-smartphones hoef je je hier helemaal geen zorgen over te maken. De winnaars zijn hier de Nexus-smartphones en de Moto X Style.
Geheugen
Bij drie van de zes smartphones ben je gebonden aan het vooraf kiezen van het interne geheugen. Is het vol, dan heb je pech. Bij de Nexus 6P, Nexus 5X en Samsung Galaxy S6 is het niet mogelijk een geheugenkaart te plaatsen voor meer geheugen. Bij de LG G4, Xperia Z5 van Sony en de Moto X Style is dit wel mogelijk. Bij de eerste drie is de prijs afhankelijk van hoeveel opslagruimte je wilt. Houd er altijd rekening mee dat van de aangegeven aantal ruimte er nog ongeveer 10 gigabyte nodig is voor het systeemgeheugen. Bij sommige toestellen is dit nog meer.
De toestellen waarbij wel een geheugenkaart gebruikt kan worden hebben alle drie 32GB aan interne opslagruimte. Voor de S6 is er keuze uit 32, 64 en 128GB. Voor de Nexus 5X is er alleen keuze uit 16 en 32GB. Kies je voor de Huawei Nexus 6P dan is er 32, 64 of 128GB beschikbaar.
Het werkgeheugen (RAM) zorgt er mede voor dat taken snel worden uitgevoerd. De LG Nexus 5X slaat hier naar onze mening de plank mis. ‘Slechts’ 2GB aan RAM-geheugen is hier beschikbaar en voor een toestel van ruim 400 euro is dat echt een minpunt. De rest van de vijf toestellen heeft 3GB RAM-geheugen.
Tussenstand: De LG G4, Sony Xperia Z5 en Motorola Moto X Style hebben een punt voorsprong. Deze drie bieden allen de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart. Zo hoef je niet bij aanschaf te kiezen voor de opslagruimte en word je niet onnodig op kosten gejaagd.
Snelheid
De LG G4, Motorola Moto X Style en de LG Nexus 5X hebben alle drie een Snapdragon 808 hexa-core processor. Deze omvat twee kernen van 1.82 GHz en vier kernen met een rekenkracht van 1.44GHz. Samsung maakt gebruik van haar eigen octa-core processor Exynos 7420 met vier keer 1.5GHz en vier keer 2.1GHz. De Huawei Nexus 6P en de Xperia Z5 hebben allebei een Snapdragon 810 processor met vier keer 1.55GHz en vier keer 2.0GHz.
Vooral de Snapdragon 810 processor is er een met een diepgaande geschiedenis. Toestellen van verschillende fabrikanten werden geplaagd door oververhitting en vastlopers doordat de processor niet goed zijn werk deed. De HTC One M9 is hiervan het bekendste voorbeeld. Daarnaast is de Galaxy S6 al langere tijd in het nieuws door de RAM-problemen, doordat hij weliswaar op papier de snelste is, maar in de praktijk regelmatig vast kan lopen.
Tussenstand: Als het puntje bij paaltje komt dan zullen alle zes de toestellen hun werk snel uitvoeren, hoewel het 2GB RAM-geheugen van de LG Nexus 5X wel nog een puntje van kritiek kan worden bij veel multitasken en gamen.
Camera
De camera van de Samsung Galaxy S6 is samen met die van de LG G4 de beste die er nu te vinden is. Zelf hebben we betere ervaringen met de camera van de LG G4 dan van de S6, maar beide toestellen weten van elk plaatje iets te maken. Vandaag verscheen een onderzoek waarin de camera-kwaliteit van de Huawei Nexus 6P (en dus ook van de Nexus 5X met dezelfde camera) geprijsd wordt. In die test is gebruik gemaakt van een pre-sample, waardoor de software nog niet definitief was.
We hebben zeker hoge verwachtingen van de camera’s van de andere toestellen. Motorola wist met de Moto X Play in onze review ons erg enthousiast te krijgen. Omdat de camera vrijwel overeenkomt met die in de Moto X Style, verwachten we dat het daarmee wel snor zit. Ook Sony staat bekend om de kwaliteiten van haar camera-smartphones.
Laat je niet leiden door het aantal megapixels. Het gaat nog altijd om de sensor en de afstemming tussen de techniek en software die bepaalt of het toestel mooie foto’s kan maken. Uiteraard is het aantal megapixels wel een meebepalende factor, maar niet de hoofdfactor. Voor alle zes de toestellen hoef je je geen zorgen te maken over of er een goede foto uit komt rollen.
Als je graag een selfie maakt zal je met alle zes de toestellen goed uit de voeten kunnen. Alleen de Motorola Moto X Style heeft een LED-flitser naast de front-camera zodat je in donkere omgevingen toch jezelf met je vriendengroep kunt fotograferen.
Camera, front-camera
Huawei Nexus 6P | 12.3 megapixel, 8 megapixel |
LG Nexus 5X | 12.3 megapixel, 5 megapixel |
LG G4 | 16 megapixel, 8 megapixel |
Sony Xperia Z5 | 23 megapixel, 5.1 megapixel |
Samsung Galaxy S6 | 16 megapixel, 5 megapixel |
Motorola Moto X Style | 21 megapixel, 5 megapixel |
Voor het filmen zijn er wel verschillen. De Nexus-smartphones, de Xperia Z5 en de Moto X Style hebben geen optische beeldstabilisatie. De Galaxy S6 en LG G4 hebben dit wel. Ga je voor het filmen, dan scoort de Galaxy S6 het beste hierin. De Nexus-smartphones en de LG G4 hebben laser-autofocus zodat het scherpstellen nog sneller gaat. Echter is ook de Xperia Z5 van alle technieken voorzien die het maken van een foto binnen 0,3 seconden mogelijk moet maken. Bij alle zes de smartphones is het mogelijk om te filmen in 4K (2160p).
Tussenstand: hoewel het aantal megapixels verschilt, hoef je je bij geen van de zes smartphones af te vragen hoe de fotokwaliteit is. Deze zal bij alle zes de smartphones van goede kwaliteit zijn.
Speciale mogelijkheden
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is aanwezig op de Nexus 5X, Nexus 6P, Galaxy S6 en de Xperia Z5. Het is tegenwoordig heel normaal je toestel te ontgrendelen met je vingerafdruk of een betaling te verrichten door je vinger op de sensor te leggen. De LG G4 en de Moto X Style hebben deze functie niet.
LED indicator
De LED-indicator laat weten of je een gemiste oproep hebt of dat je een melding hebt ontvangen. Zover wij hebben kunnen onderzoeken heeft alleen de Motorola Moto X Style geen LED-notificatielampje. Wel heeft Motorola als voordeel dat het scherm van het toestel oplicht door het apparaat te bewegen. Bij de LG kan je dubbel tikken op het scherm om zo het toestel te ontgrendelen, ideaal.
Opladen
Opladen is iets wat altijd moet gebeuren bij een elektronisch apparaat. Bij de Samsung Galaxy S6 heb je de meeste mogelijkheden. Je kan het toestel zowel met de ‘quick charger’ opladen als draadloos opladen.
Tussenstand: elk toestel heeft zo zijn voordelen. Wat je belangrijk vind, is persoonlijk.
Accu en uithoudingsvermogen
De accu is misschien wel het belangrijkste aspect van een smartphone. We hebben in de tabel hieronder het aantal milliampère van de batterijcapaciteit neergezet, zodat je een overzicht krijgt van hoe groot de accu is. Uiteraard is het uithoudingsvermogen van de toestellen ook afhankelijk van de afstemming met de software en de rest van de hardware, waardoor dit geen harde garantie is dat de batterij langer meegaat.
Accu
Huawei Nexus 6P | 3450 mAh |
LG Nexus 5X | 2700 mAh |
LG G4 | 3000 mAh |
Sony Xperia Z5 | 2900 mAh |
Samsung Galaxy S6 | 2550 mAh |
Motorola Moto X Style | 3000 mAh |
De Huawei Nexus 6P heeft de grootste accucapaciteit. Omdat het ook het grootste scherm heeft, heeft dit toestel het ook wel nodig. Samsung heeft de Galaxy S6 voorzien van de minste capaciteit en dat was ook wel te merken tijdens de reviewperiode. Van de Moto X Style zijn nog geen praktijk-gegevens beschikbaar, maar als deze net zo zuinig omgaat als bij de Moto X Play komt dat wel goed, ditzelfde geldt voor de Sony Xperia Z5 waarvan de fabrikant aangeeft dat bij normaal gebruik de accu het twee dagen uit moet houden. De LG G4 houdt het bij normaal gebruik anderhalve dag uit.
We zijn heel benieuwd hoe de accu van de Nexus 5X het gaat doen, deze is niet van al te hoge accucapaciteit voorzien maar heeft toch nog een 5,2 inch beeldscherm. Wel zorgt Sensor Hub en Android 6.0 Marshmallow ervoor dat het apparaat efficiënter om zal gaan met de accu, waardoor we verwachten dat tussen de vijf smartphones (de Samsung Galaxy S6 daar gelaten) geen grote verschillen op zullen treden. Het grote voordeel van de LG G4 is dat de accu verwisselbaar is, dit kan bij geen van allen.
Tussenstand: de punten gaan hier naar de LG G4. We weten uit de praktijk dat het uithoudingsvermogen van dit toestel wel snor zit. Daarnaast is bij de G4 als enige de accu verwisselbaar.
Conclusie
De prijs van de toestellen hadden we al kort benoemd. We kunnen stellen dat de Nexus-smartphones veel te hoog geprijsd zijn, zeker voor hetgeen wat je krijgt. Omdat de Sony Xperia Z5 pas begin oktober uitgebracht gaat worden, is hiervan de prijs nog niet verlaagd. De Samsung en LG zijn al wat langer op de markt, waarbij de prijs voor de LG G4 erg interessant is. De prijs van de Motorola Moto X Style is eveneens interessant en voor die prijs krijg je een erg interessante smartphone.
De Nexus-smartphones zijn niet slecht, maar door de hoge prijs hebben de concurrenten wel erg interessante alternatieven. We zijn benieuwd voor welk toestel jij gaat.
Hieronder vind je per toestel een uitgebreid overzicht met specificaties, prijzen en gerelateerd nieuws.
Bekijk ook Android 6.0 Marshmallow: deze toestellen krijgen de update