Sony is alweer een tijdje gestopt met de Z serie en heeft al een aantal toestellen uitgebracht in de zogenaamde X serie. In april bracht Sony de Xperia XZs uit. Sony zet met dit toestel in op het filmen in Super slow motion en Predictive Capture. Of Sony met deze twee toffe functies ook een geweldig toestel op de markt heeft gebracht lees je in deze uitgebreide Sony Xperia XZs review.
Sony Xperia XZs review
De Xperia XZs is de opvolger van de vorig jaar verschenen XZ. Of beter gezegd, een licht verbeterde versie van de Xperia XZ, waarvan je de Xperia XZ review hier kunt lezen. De XZs heeft 4GB RAM waar de XZ over 3GB aan RAM beschikt. De overige hardware is in beide toestellen nagenoeg hetzelfde, op de camera na.
De camera van de XZs heeft iets minder megapixels, 19 MP tegenover 23 MP in de XZ. Daarentegen kan je met de XZs filmpjes maken in Super slow motion, 960 frames per seconde. Dit is een erg toffe functie, maar helaas kun je maar een korte tijd filmen in Super slow motion. De camera beschikt ook over Predictive Capture. Dit houdt in dat de camera voorspelt wanneer je een foto gaat maken. We bespreken de nieuwe smartphone in de Sony Xperia XZs review.
Verkooppakket
In de doos vinden we onder het toestel het gebruikelijke papierwerk. Hieronder vinden we de lader, de USB-C kabel en de headset. Het totaalpakket voelt ietwat goedkoop aan, iets wat ik niet gewend ben van Sony. Ook de headset is niet iets wat je van Sony verwacht. De kwaliteit is matig en ze zijn na een tijdje dragen erg oncomfortabel.
Design en interface
De Sony Xperia XZs ziet er erg mooi uit, al zijn de meningen in mijn omgeving over het design nogal verdeeld. Het toestel is vierkant en heeft een zakelijke uitstraling in het zwart. Dit moet je natuurlijk wel aanspreken. De telefoon voelt ook stevig aan en bestaat voor een groot deel van aluminium aan de achterzijde. Onderaan de achterkant bevindt zich een plastic balk, waarin de antennes zijn verwerkt. De camera aan de achterzijde zit aan de linker bovenkant, met daaronder de flits. Dit is jammer, omdat je erg moet uitkijken dat je tijdens het maken van foto’s of video’s niet met je hand voor de camera langs gaat.
Dan de zijde waar het allemaal gebeurd, de voorkant. Het scherm is een 5,2 inch Full-HD scherm. Dit is een erg mooi scherm, misschien wel het mooiste Full-HD scherm wat ik gezien heb. De randen aan de boven- en onderkant zijn vrij groot, wat het toestel aardig groot maakt ten opzichte van andere smartphone met een 5,2 inch scherm. In de bovenkant zit de 13 MP front-camera en het notificatie lampje verwerkt. De randen aan de zijkant zijn redelijk dun te noemen.
Aan de onderkant zit de USB-C aansluiting en aan de bovenkant heeft Sony de 3,5 mm aansluiting voor een headset geplaatst. Aan de linkerkant zit de SIM-tray. Deze is makkelijk te openen door het klepje naar je toe te trekken. Hierachter vinden we de lade om je SIM en eventueel een SD-kaart te plaatsen.
Vingerafdrukscanner
Aan de rechterkant heeft Sony de aan- en uitknop geplaatst waarin ook de vingerafdrukscanner is verwerkt. Erg mooi bedacht van Sony en het werkt ook nog eens goed. De vingerafdrukscanner is snel en accuraat. Voor linkshandige mensen lijkt het wellicht niet praktisch om de vingerafdrukscanner aan de rechterkant te plaatsen, maar dit valt erg mee. Doordat het toestel niet erg breed is, kun je bijvoorbeeld je wijs- of middelvinger hiervoor gebruiken, zoals ik doe.
Onder deze knop zit de volumeknop, waarmee je tevens kun zoomen tijdens het fotograferen of filmen. Onder die knop vinden we een handige knop die we in de meeste toestellen niet vinden: een fysieke cameraknop. Handig om bijvoorbeeld onder water te fotograferen.
Interface
De interface is zoals we die van Sony kennen, vrij schoon met hier en daar wat toevoegingen. Helaas levert Sony wat bloatware mee die je helaas niet kunt verwijderen. Zo wordt er een virusscanner van AVG meegeleverd en een app waarmee je je bestanden kunt beheren. Gelukkig heeft Sony niet al te veel onnodige functies in de Xperia XZs gestopt.
De instellingen zijn ongeveer zoals we dat van standaard Android gewend zijn, met een sausje van Sony erover, wat het uiterlijk van de instellingen iets kleurrijker maakt. Het startscherm van Sony doet ietwat verouderd aan, maar biedt ook een aantal leuke opties. Uiteraard kun je op het scherm een aantal widgets plaatsen. Sony levert een minimalistische klok- en weer widget mee. Deze widget ziet er erg goed uit. De fabrikant biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om een ander icoon pakket te gebruiken, waardoor je icoontjes een ander uiterlijk krijgen. Door van links naar rechts te vegen krijg je het Google Now paneel te zien, zoals we dat kennen van de Pixel Launcher.
Helaas kun je aan de app-drawer niet veel veranderen. Zo had ik graag door mijn apps willen bladeren door verticaal te vegen. Het is alleen mogelijk om horizontaal door je apps te bladeren. Wel kun je je apps sorteren op bijvoorbeeld meest gebruikte of op alfabetische volgorde.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen doe je met de Xperia XZs met de standaard telefoon app van Google. Deze bestaat grofweg uit drie functies: je favoriete contactpersonen, je laatst gebelde nummers en alle contactpersonen. Voor degene die nog wel eens aan SMS’en doet, ook dit doe je met de standaard app van Google: Android berichten. Het typen van berichten doe je met de populaire toetsenbord app SwiftKey. Dit toetsenbord wordt meegeleverd door Sony.
Internetten doe je met Google Chrome. Deze browser staat standaard geïnstalleerd op de Xperia XZs. Uiteraard is het mogelijk om een ander toetsenbord of een andere browser te installeren in de Google Play Store. Uiteraard beschikt de Xperia XZs over 2G, 3G en 4G en WiFi. Helaas moet ik opmerken dat het bereik niet altijd even goed is. Waar ik met een ander toestel wel 4G heb, valt de XZs terug naar 2G of Edge. Hopelijk wordt dit door een toekomstige update verholpen.
Multimedia: muziek en film
Zoals ik al eerder heb geschreven in deze review is het scherm erg mooi. Een film kijken is dan ook erg prettig op dit scherm. Ook in fel zonlicht is het scherm nog prima af te lezen. Door de verschillende beeldscherm-opties die je terugvindt bij de instellingen kun je je beeldscherm naar je eigen smaak instellen. Je hebt de optie om het zogenaamde “smart tegenlicht” in te schakelen. Dit houdt kortweg in dat wanneer je naar je scherm kijkt, het scherm niet uit zal gaan.
Muziek luisteren kan je door je headset aan te sluiten op de 3,5 mm aansluiting of uiteraard door de twee speakers aan die voorkant van het toestel zijn geplaatst. Deze vallen helaas wat tegen. Het geluid is niet vol, zoals bijvoorbeeld speakers van Motorola of HTC. Ook is het maximale volume niet erg hard.
Sony heeft nogal wat software meegeleverd op het gebied van multimedia. Deze apps zijn erg uitgebreid, misschien iets te uitgebreid waardoor je soms niet weet waar je precies moet zoeken of welke app je het best kunt gebruiken.
Camera: foto’s en video’s
Hoewel Sony vaak adverteert dat de smartphones van Sony erg goede camera’s hebben, valt dit in de praktijk nog wel eens tegen. Iets wat ik altijd vreemd heb gevonden. Je zou toch verwachten van een fabrikant als Sony dat ze tegenwoordig toch wel goede camera’s in hun smartphones zouden moeten kunnen plaatsten. Toch is dat niet altijd het geval bij de Xperia XZs. Het valt op dat sommige foto’s erg kleurrijk zijn, een goede doortekening hebben en daar niks op aan te merken is; maar soms weet het toestel de belichting niet goed te bepalen of is een foto bij het minste al bewogen.
Niet dat de camera van de Xperia XZs slecht is, toch zou je een smartphone in deze prijsklasse betere foto’s verwachten onder de verschillende omstandigheden. Zowel met handmatige instellingen als automatisch instellingen is de kwaliteit van de foto’s erg wisselend. Bekijk ook ons fotoalbum met foto’s die gemaakt zijn met het toestel.
Filmen (in slow-motion)
Filmen gaat prima, de beelden zijn mooi en scherp. Een toffe optie is het filmen van Super slow motion. Tijdens het filmen kan de Super slow motion knop ingedrukt houden, waardoor je enkele ogenblikken in slow motion filmt. Je moet wel over een goede timing beschikken wil je op het juiste moment in Super slow Motion filmen.
Foto’s maak je met een maximale resolutie van 19 megapixel in een 4:3 beeldformaat en 17 megapixel in een 16:9 beeldformaat. Filmen doe je in 4K of in Full-HD met 30 of 60 frames per seconde en Super slow motion zelfs in 960 frames per seconde. Dit is dan in 720p HD-kwaliteit. Hieronder vind je een video-sample met slow-motion en in 4K-kwaliteit.
Overige mogelijkheden
De Xperia XZs heeft een aantal handige functies aan boord. Zo beschikt het toestel over een fysieke cameraknop waarmee je de camera ook kunt starten door deze knop lang in te drukken. De camera is tevens te openen door twee keer op de aan en uit knop te drukken.
Waterdicht
De Sony Xperia XZs is waterdicht en heeft een IP rating van IP65/68. Dit houdt in dat de XZs stofvrij blijft en (spat)waterdicht is. Bij oudere toestellen had Sony klepjes geplaatst voor de diverse openingen. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval. Je hoeft dus geen klepje te openen om je XZs op te laden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Over de prestaties valt weinig te klagen. Het toestel is snel, reageert snel en de accu houdt het met gemak een dag uit bij normaal gebruik. Ik behaalde een gemiddelde screen-on-time van 3,5 tot 4 uur. Het toestel ondersteunt Quick Charge 3.0 wat het opladen van de accu een stuk sneller maakt; overigens beschikt de Xperia XZs over een 2900 mAh accu.
De processor is niet de meest recente, maar hier zal je in de praktijk weinig van merken. Het betreft een Qualcomm Snapdragon 820 quad-core processor die geklokt is op 2.2 GHz. Het toestel wordt wel snel warm. Tijdens het fotograferen werd het toestel zelfs zo warm dat ik de camera app moest sluiten. Dit is toch een minpuntje. De Xperia XZs beschikt over 4GB aan RAM en 32GB aan geheugen wat uit te breiden is met een SD-kaart van maximaal 256GB.
Beoordeling
Al met al is de Sony Xperia XZs een redelijke smartphone voor een pittige prijs. De adviesprijs ligt op 649,00 euro, maar het toestel is voor rond de 540 euro te vinden. De camera is niet slecht, maar soms ietwat wisselvallig. Af en toe zit er een wat mindere foto tussen. De Super slow motion is een toffe functie al is het de vraag of gebruikers deze functie na een tijdje nog steeds gebruiken.
Voor een smartphone in deze prijsklasse zijn de prestaties zoals je die je mag verwachten. Het toestel is snel en de accu houdt het bij normaal gebruik met gemak een dag uit. Aan de andere kant zijn er smartphones die nog wat betere prestaties leveren in deze prijsklasse.
Alle details over de Sony Xperia XZs vind je via onderstaande button op de toestelpagina van de smartphone.
Sony Xperia XZs
-
8.5/10
-
8/10
-
7.8/10
-
9/10
-
8.5/10
-
6.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Snel
- Bouwkwaliteit/uiterlijk
- Fysieke cameraknop
- Notificatie-lampje
- Super slow motion
Minpunten
- Wat aan de dure kant
- Wisselende kwaliteit foto’s
- Geluid van de speakers
- Bloatware