Sony heeft met de Xperia-reeks een naam opgebouwd van fijne smartphones en een goed updatebeleid. Weet de Sony Xperia XZ3 aan deze naam te voldoen of zijn er toch verbeterpunten te vinden? We voelden de Sony Xperia XZ3 aan de tand en het resultaat lees je in deze uitgebreide review van de Sony Xperia XZ3.
Sony Xperia XZ3 review
Sony omschrijft het toestel als een krachtige smartphone waarbij je meer ziet, voelt en beleeft. Het toestel beschikt over alle specificaties die je van een high-end smartphone mag verwachten zoals een Snapdragon 845 chipset en voldoende werkgeheugen. Er worden volgens de website van de fabrikant professioneel ogende foto’s geleverd door het toestel en dezelfde foto’s moeten letterlijk van het scherm afspatten dankzij een OLED scherm.
Verkooppakket
De Sony Xperia XZ3 wordt geleverd in een zwarte doos met daarop het logo van de fabrikant. Onder het toestel in de verpakking vinden we een reeks boekjes en papieren. Daarnaast een compacte adapter en USB Type-C kabel. Tenslotte vinden we in de verpakking ook nog een plug waarmee je normale hoofdtelefoons kunt aansluiten op de USB Type-C poort. Opvallend is de keuze om een headsetje mee te leveren met een 3,5mm aansluiting.
Design en interface
Qua design heeft Sony zo op het eerste gezicht een strak, vrijwel bezelloos, toestel op de markt gebracht. De hoeken van het toestel zijn aflopend en afgerond wat stevig maar zacht aanvoelt. Qua grootte en dikte past het toestel makkelijk in je broekzak. Het gewicht van de Xperia XZ3 is naar mijn idee iets zwaarder dan een gemiddelde telefoon maar dat gaat niet ten koste van het comfort.
Aan de rechterkant van het toestel bevinden zich een hele reeks knoppen waarvan de aan- en uitknop het makkelijkste te bereiken is met een hand. Daarboven zijn de volumeknoppen te vinden en onderaan vinden we de shutter-toets die voor de camera gebruikt kan worden.
Aan de achterzijde vinden we de camera, waarbij Sony heeft gekozen voor een enkele lens. Op deze camera komen we later in de review nog terug. Verder zien we een LED-flitser en een vingerafdrukscanner onder de camera. Op de achterkant prijkt het Xperia logo en is qua vorm hetzelfde als de voorzijde met afgeronde hoeken. De achterzijde lijkt goed bestand tegen krassen en is na drie weken nog even glanzend als toen we het toestel uit de doos haalden.
Aan de voorzijde zien we het 6 inch QHD+ OLED-scherm. Boven het scherm is de frontcamera geplaatst en ook de luidspreker voor het voeren van een telefoongesprek. Sony heeft in tegenstelling tot een aantal concurrenten ervoor gekozen om geen notch op het toestel aan te brengen. Op de voorkant zien we het Sony logo terug.
Waar je bij veel telefoons de simkaartsleuf moet lospeuteren met een kleine tool hoeft dat bij de Xperia XZ3 niet. Aan de bovenkant zit de sleuf die je met behulp van een klein beetje nagel zo lostrekt. Dit heeft te maken met de stof- en waterdichtheid van de smartphone die een IP65/IP68 certificering heeft.
Interface
Sony heeft een eigen interface waarbij een groot aantal overeenkomsten zichtbaar zijn met de standaard Android interface. Door dubbel te tikken op het scherm worden kort de tijd en eventuele notificatie icoontjes getoond. In deze modus kan Sony ook foto’s van je apparaat tonen om de uitstraling van dit scherm iets persoonlijker te maken.
Op het hoofdscherm is standaard een kleine widget te vinden met hierin de datum en tijd en het weer op basis van je locatie. Met het bijhouden van de locatie voor de weerwidget zou je altijd het weer op je huidige locatie moeten hebben maar de app lijkt hier nog wat moeite mee te hebben.
Het startscherm kan je geheel naar eigen wens aanpassen met widgets en wallpapers. Handig is dat Sony ons de mogelijkheid geeft om de overgangen aan te passen. Ook het weergave raster is aan te passen waarmee je meer icoontjes op het startscherm kunt plaatsen. Ook is instelbaar welke grootte pictogrammen moeten hebben en kan je instellen dat bij het omhoog vegen de app-lade geopend moet worden.
In de app-lade zijn je geïnstalleerde applicaties te vinden en hier kan je ook instellen op welke volgorde de apps getoond mogen worden. Standaard staat deze ingesteld op een eigen volgorde maar je zet deze gemakkelijk om naar alfabetisch of op datum.
Wil je de interface van een iets ander uiterlijk voorzien dan kan je onder andere terecht in de Xperia Lounge app waarin je extra content en thema’s kunt vinden voor de Xperia XZ3.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Het bellen met de Sony Xperia XZ3 is een fluitje van een cent, de gesprekskwaliteit is goed en de verbinding komt snel tot stand. De dialer applicatie op het toestel geeft je snel toegang tot je contacten en recent gesproken contacten. Op het toestel is ook de berichten-app van Google te vinden voor het versturen en ontvangen van SMS-berichten.
Sony levert het toestel standaard met het SwiftKey toetsenbord wat voor de meeste gebruikers een prettige invoermethode zal zijn. Wil je een ander toetsenbord dan kan je deze eenvoudig uit de Play Store downloaden en installeren. Het is voor de Xperia XZ3 een koud kunstje om te chatten via bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger of Duo.
Qua netwerken zit het wel snor op de Xperia XZ3, zo hebben we de afgelopen weken ondervonden. Het toestel maakt moeiteloos verbinding op afgelegen locaties en binnen de stad beschikken we over een snelle 4G verbinding. Op het Hongaarse netwerk van Telekom wisten we tijdens roaming een downloadsnelheid van 163 Mbps op 4G te noteren. Uiteraard werkt het toestel minstens zo snel op Nederlandse netwerken.
Verder beschikt de Sony Xperia XZ3 over GPS, WiFi 2.4/5GHz, Bluetooth en NFC. Qua sensoren vinden we in het toestel onder andere de lichtsensor, nabijheidsensor, accelerometer, stappenteller, luchtdruksensor, magnetometer en zwaartekrachtsensor.
Multimedia: muziek en film
Het 6 inch OLED-display oogt dankzij de afwezigheid van bezels aan de zijkanten groot. De kleurweergave van het scherm is erg goed en ook het bekijken van de telefoon in vol zonlicht is geen enkel probleem. Handig als je in de bus, auto of trein een filmpje kijkt! Standaard vinden we de Play Films, YouTube en Netflix app op de telefoon.
Voor het beluisteren van muziek is de Play Muziek app op de telefoon geïnstalleerd. Is dat niet je favoriete app dan kan je zo een andere downloaden. De Xperia XZ3 heeft een stereo luidspreker die erg prettig klinkt zowel bij muziek als films en games. De telefoon heeft geen 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon, dankzij de meegeleverde adapter voor de USB Type-C poort kan je deze echter wel gebruiken.
Voor wie een extra entertainment beleving wenst kan een dynamisch vibratie systeem inschakelen die in het toestel te vinden is. De Xperia XZ3 probeert dan aan de hand van het geluid trillingen te creëren. Een leuke gimmick maar niet iets wat je dagelijks zult gebruiken. Deze functie zagen we ook terug in de Sony Xperia XZ2 review.
Camera: foto’s en video’s
Sony heeft op de Xperia XZ3 gekozen voor een single-lens camera met 19 megapixels. In de afgelopen weken heeft deze camera ons nauwelijks in de steek gelaten. Overdag presteert de camera uitstekend en levert de camera levendige foto’s zonder ruis en scherpe randjes.
Bij nachtelijke opnames heeft de Sony Xperia XZ3 het wel iets lastiger, het kiest vaak een hogere ISO waarde waardoor opnames te korrelig en overbelicht worden. Wat hierbij lijkt te helpen is focussen op objecten die wat meer licht afgeven. Je zult het toestel dus een handje moeten helpen in donkere omgevingen.
Er zijn ruim voldoende instellingen aanwezig in de camera-applicatie. Zo kan je de knoppen aanpassen, sluitergeluid inschakelen en instellen of je je foto’s van een GPS-locatie wilt voorzien. Met een 4:3 beeldverhouding kan je in het maximaal aantal megapixels (19) foto’s schieten. Wil je een breedbeeld foto in 16:9 verhouding dan is 17 megapixel het maximaal haalbare.
Op de Sony Xperia XZ3 zit een fysieke knop waarmee je direct foto’s kunt maken. De ervaring leert dat je deze knop goed moet indrukken om een foto te maken. Wel kan je de camera goed focussen middels deze knop, eenmaal gefocust kan je nog van standpunt veranderen want pas als je doordrukt wordt de foto genomen.
Er is een standaard foto-app van Sony en Google Foto’s op het toestel te vinden. Beide apps zijn prettig in gebruik en stellen je in staat om door je foto’s te scrollen en momenten opnieuw te beleven. Met Google Foto’s kan je naar je eigen account nog back-ups maken van je foto’s.
Benieuwd naar alle foto’s die we met de Sony Xperia XZ3 hebben gemaakt? Bekijk dan ons fotoalbum vol met foto’s in verschillende condities.
Selfiecamera
De selfiecamera aan de voorzijde maakt plaatjes met 13 megapixel. Zowel binnen als buiten heeft de Xperia XZ3 er geen moeite mee met het vastleggen van een selfie. De kwaliteit is goed en er zijn geen vreemde afwijkingen merkbaar aan de foto’s.
Videocamera
Sony stelt je in staat om een video op te nemen in 4K resolutie. Tijdens het filmen kan je gebruik maken van de digitale zoom die tot 8 keer kan inzoomen. Wil je in slow-motion filmen dan kan dat in FullHD met maximaal 960 frames per seconde. Met de HDR modus op het toestel kan je ook in situaties met veel licht bruikbare video’s maken. In de praktijk is de kwaliteit van de videocamera zeer goed te noemen, met een scherpe kwaliteit en een goede kleurweergave.
Overige mogelijkheden
Aan de achterzijde van het toestel is een vingerafdrukscanner te vinden. Deze zit niet zoals bij veel toestellen wat hoger op de achterzijde of aan de voorzijde maar ergens in het midden. Vooral wanneer je gewend bent dat de vingerafdrukscanner hoger zit, zit je snel op de lens van de camera. Dit went echter wel maar het gevoel blijft dat de scanner net iets te laag zit om prettig te gebruiken. Kwalitatief werkt de scanner snel en is ontgrendelen een fluitje van een cent.
De zijkant van het toestel kan gebruikt worden om applicaties snel te openen. Door dubbel te tikken aan de zijkant opent een lijstje met voorspelde apps. Ook kan deze zijkant gebruikt worden om te navigeren door apps, dit werkt hetzelfde als wanneer je op de standaard terug toets zou drukken. In de praktijk is deze functie erg vervelend en zorgt er regelmatig voor dat je onbedoeld uit apps weg navigeert. Gelukkig kan je (een deel van) deze functionaliteit uitschakelen.
Op de Xperia XZ3 is een bestandsbeheerder te vinden waarmee je gemakkelijk in je bestanden kunt zoeken op je smartphone. In deze app worden een aantal, meest gebruikte, formaten gecombineerd in makkelijk te selecteren categorieën. Ook de weer-applicatie mag niet ontbreken op de Xperia XZ3 maar zoals eerder al aangegeven, net als de widget heeft deze app wat moeite met het bijhouden van onze locatie. Op het toestel zijn vrijwel geen extra apps te vinden die er niet op thuis horen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
In de Sony Xperia XZ3 zit een batterij gebouwd met een capaciteit van circa 3330 mAh. In de praktijk blijkt dit ruim voldoende om 1,5 dag met het toestel uit te houden bij een normaal gebruik. Hierbij noteren we dan ook al snel 4 tot 4,5 uur scherm-aan tijd. Het opladen van het toestel duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur afhankelijk van het percentage. Vanaf 90% wordt de accu middels een druppel methode opgeladen om de kwaliteit van de batterij goed te houden.
Mocht de batterij de 15 procent naderen dan kan je de Stamina modus inschakelen. Handig voor als je nog even door moet en geen stekker in de buurt hebt. In deze modus worden een aantal batterijbesparende instellingen ingeschakeld. Een van die instellingen is dat het grafisch niet helemaal vloeiend meer verloopt. Het is dus kiezen, of sneller je batterij leeg of wat grafische haperingen.
Eerdere toestellen die we hebben getest met de Snapdragon 845 chipset waren snel en hadden geen enkele problemen met multitasken. Ook bij de Sony Xperia XZ3 is dat niet anders in combinatie met de 4GB werkgeheugen. In het toestel is ook 64GB opslagruimte aanwezig wat ruim voldoende is voor veel gebruikers. Mocht je het toestel willen uitbreiden dan kan dat met een MicroSD-kaart tot maximaal 512 gigabyte.
Op het toestel is Android 9.0 Pie te vinden, tijdens de testperiode ontvingen we één update. Gezien Sony’s historie kunnen we er bij Sony wel van uit gaan dat het toestel regelmatig updates zal blijven ontvangen.
Beoordeling
Met de Xperia XZ3 heeft Sony een mooie en goed functionerende smartphone op de markt gezet. De camera stelt overdag niet teleur maar heeft ‘s avonds nog wel wat hulp nodig. Het uithoudingsvermogen van de telefoon is goed. De Stamina modus zorgt ervoor dat je niet snel zonder batterij komt te zitten. Ook als je de telefoon buitenshuis gebruikt is het goed te weten dat hij tegen een spatje water kan.
Echt vervelend vonden we de zijkant-feature waarbij we terug navigeerden binnen apps. Gelukkig kan de feature uit en kan het nog een verbeterslag gebruiken. Voor ons gevoel zit de vingerafdrukscanner net te laag. Merkwaardig is de keuze om een 3,5mm headset mee te leveren terwijl het toestel enkel een USB Type-C aansluiting heeft.
De Sony Xperia XZ3 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 799 euro en is haar geld meer dan waard, zeker wanneer Sony zich blijft inzetten om updates tijdig uit te brengen voor haar toestellen. Inmiddels is het toestel ook al voor veel minder te vinden. Wil je alle specificaties nog eens rustig op een rij lezen, bekijk dan de toestelpagina van de Xperia XZ3.
Je kunt de Xperia XZ3 aanschaffen bij; Coolblue, Mobiel, Belsimpel, KPN, T-Mobile, Bol.com.
Sony Xperia XZ3
-
9/10
-
8.2/10
-
8.7/10
-
9/10
-
8.6/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Updatebeleid
- Camera met name overdag
- Uithoudingsvermogen & Stamina modus
- Kan tegen spatje water
Minpunten
- Navigatie zijkant vervelend
- Vingerafdrukscanner net te laag
- 3,5mm headset