De Sony Xperia XZ2 gaat zich mengen in de strijd tussen de high-end smartphones zoals de Galaxy S9, Huawei P20 en de toekomstige LG G7. Sony maakt al jarenlang goede smartphones, maar met de Xperia XZ2 past het merk de vormgeving aan. Wij testen uitgebreid de nieuwe Xperia in onze Sony Xperia XZ2 review.
Sony Xperia XZ2 review
Met de Sony Xperia XZ2 is Sony een nieuwe weg ingeslagen; het merk is afgestapt van het hoekige ontwerp en kiest voor afgeronde hoeken en een andere afwerking. Samen met de Xperia XZ2 Compact, die voor een groot deel dezelfde specificaties biedt, werd de Xperia XZ2 aangekondigd tijdens het Mobile World Congress.
Op deze beurs werd ook gelijk de grootste concurrent; de Samsung Galaxy S9 gepresenteerd. Kan Sony tegen de S9 op, blijft het achter, of weet het zelfs te overtreffen? We bespreken de Sony Xperia XZ2 in onze uitgebreide test, nadat we eerder al de Xperia XZ2 preview publiceerden op DroidApp.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Sony Xperia XZ2 voldoet aan alle basisbehoeften. Onder het toestel vinden we het één en ander aan papierwerk, de adapter, USB-C kabel en de oordopjes. De smartphone is niet voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting; om gebruikers toch de mogelijkheid te bieden een eigen headset te gebruiken, levert Sony een verloopkabeltje mee. Dit USB-C naar 3,5 millimeter verloopstuk steek je in de USB-C poort aan de onderzijde van de smartphone.
Design en interface
Met de Sony Xperia XZ2-serie is Sony begonnen met het verfrissen van haar modellijn. Toegegeven; de toestellen konden nog zo goed zijn; het design was bij alle toestellen grotendeels hetzelfde. Bij de XZ2 zien we een geheel glazen behuizing met afgeronde hoeken (dus niet meer hoekig). Nog steeds is de smartphone voorzien van IP68-certificering en dus stof- en waterdicht.
We beginnen bij de voorzijde van de telefoon; daar vinden we een 5,7 inch Full-HD+ HDR display met 18:9 beeldverhouding en daarboven de LED-notificatie, speaker en 5 megapixel front-camera. Hoewel de schermranden duidelijker aanwezig zijn dan bij de concurrentie, storen we hier ons totaal niet aan. Je moet goed kijken, maar onder het Sony logo schuilt een dunne balk met nog een speaker; de twee luidsprekers samen vormen de stereo-speakers.
Sony gebruikt de bovenzijde van de telefoon als poort voor de simkaart. Anders dan bij andere fabrikanten hoef je niet te priegelen met een pinnetje; het kan gewoon met de hand geopend worden. In dezelfde sleuf is ook ruimte voor een geheugenkaart. Aan de onderkant van de telefoon is ruimte voor een USB-C poort; Sony heeft helaas bespaard op een 3,5 millimeter aansluiting.
Kijken we naar de zijkanten, dan zijn we over de linkerkant snel uitgesproken; die is leeg gelaten. De rechterkant van de Sony Xperia XZ2 is voller; we zien hier de volumetoetsen, de power-button en de fysieke sluitertoets voor het maken van foto’s. Handig! Iets minder handig is de wat ongelukkige geplaatste power-button. Zeker in het begin en later een stuk minder, gebeurde het tijdens het bedienen regelmatig dat ik met mijn handpalm de power-button aanraakte.
De achterkant
De achterkant van de Xperia XZ2 is misschien wel het spannendste van het toestel. Deze bestaat volledig uit glas en dat zien we vaak bij high-end smartphones. Denk aan de Galaxy S9 en de LG V30. We zien hier ook de 19 megapixel camera met flitser. Er is echter wat aparts aan de hand bij de achterkant van de Sony Xperia XZ2. De camera zit lager dan we normaal bij smartphones zien en datzelfde geldt ook voor de vingerafdrukscanner.
Al bij het eerste gebruik zaten we steeds met onze vinger ter hoogte van de camera; en dit ging de eerste dagen zo. We hadden de hoop opgegeven dat we snel konden ontgrendelen met onze vinger; maar vreemd genoeg; het went echt. Hoewel we nog steeds liever de vingerafdrukscanner hoger hadden, omdat dat het ontgrendelen net wat gemakkelijker maakt, is er prima mee te werken. En toch vinden we het stiekem jammer dat Sony niet vast bleef houden aan de vingerafdrukscanner aan de zijkant; hierin was Sony vrijwel uniek. We vermoeden dat de positie van de scanner met de keuze voor het nieuwe design er niet meer tussen paste.
De Japanse smartphone ligt goed in de hand, door de afgeronde rug. Hij ligt niet glad in de hand, maar op een ander oppervlak zoals een tafel is dit wel het geval. Door die lichte bolling heeft het toestel maar een beetje speling nodig om te gaan glijden. Let hier dus zeker op als je hem op een schuine ondergrond legt. Een hoesje kan hierin zeker uitkomst bieden; niet alleen om het toestel te beschermen, maar ook om hem stabiel te laten liggen op bijvoorbeeld een tafel.
Display
Het beeldscherm van de Xperia XZ2 is van hoge kwaliteit. De maximale helderheid is goed en hierdoor is het scherm uitstekend af te lezen op zonnige dagen. Mocht je vanuit bed nog de Xperia willen gebruiken, dan komen we tot de conclusie dat de minimale helderheid toch nog vrij ‘fel’ is. Wel kun je gebruik maken van de nachtmodus waarmee de koude kleuren gefilterd worden en zo rustiger zijn voor het oog.
Zowel de voorzijde als de achterzijde bestaat dus uit glas. Het is bij dergelijke toestellen niet de vraag of er krasjes op komen, maar wanneer. De Sony Xperia XZ2 weet hierin goed te scoren. Een telefoon zonder krasjes is zonder hoesje of screenprotector vrijwel niet te voorkomen; maar bij normaal gebruik zien we dat het toestel slechts een paar zeer kleine, nauwelijks zichtbare krasjes heeft. Dit hebben we bij toestellen van glas, ook in deze prijsklasse wel eens anders gezien.
Interface
De Sony Xperia XZ2 draait op Android 8.0 Oreo en daarbij zien we de eigen skin van Sony. Echter zijn de aanpassingen die Sony doet erg minimaal en dat is prettig. Je kunt gebruik maken van verschillende homeschermen voor het plaatsen van snelkoppelingen en widgets; en hiervan kun je de overgangen, de rastergrootte en dergelijke aanpassen. Ook kun je gebruik maken van thema’s.
Het menu is te openen met de app-drawer op het scherm; dus niet vegen naar boven over het scherm. De applicaties kun je sorteren naar eigen wens. De notificatiebalk geeft je inzicht in meldingen maar je kunt bij de instellingen ook aangeven dat je bepaalde icoontjes standaard niet wilt zien. Stel dat je het Bluetooth-symbool niet wilt zien, dan kun je dit gewoon uitvinken. Vanuit het notificatiepaneel heb je ook toegang tot de snelle instellingen.
Anders dan veel andere high-end smartphones blijft het scherm van de telefoon zwart; in de zin van; er is geen Always On Display aanwezig. Dit is wel jammer, maar gelukkig maakt de LED-notificatie een hoop goed. Mocht je van een toestel met Always On Display komen; is dit wel even wennen. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid tot ontgrendelen met bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Dit bieden veel andere toestellen wel aan. Het zou kunnen dat Sony dit later wellicht nog toevoegt met een software-update, maar hier is niks over bekend.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met de Xperia XZ2 gaat zoals je kunt verwachten. De gesprekskwaliteit is prima te noemen en de persoon aan de andere kant van de lijn is goed te verstaan. Daarbij kan ook het volume hard genoeg en merken we geen gekke dingen op. De berichten-app op de Xperia XZ2 is de standaard ‘Android Berichten’ toepassing, dus geen eigen applicatie van Sony zelf. Bij nieuwe meldingen en dergelijke komt de LED-notificatie goed van pas.
Internetten gaat via de Chrome-browser en dit gaat allemaal snel en zonder problemen. Sony heeft de smartphone rijk uitgerust met mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. Er is natuurlijk ondersteuning voor 2G, 3G en 4G en het bereik is prima. Daarnaast is er WiFi (2.4 GHz en 5 GHz) en ook hiermee ondervinden we geen problemen.
Dan zijn er nog verschillende andere dingen aanwezig; denk aan NFC, GPS, Bluetooth 5.0, PS4 Remote Play voor de PlayStation. Ook de nodige sensoren zoals een kompas, proximity, gyroscoop en dergelijke zijn natuurlijk aanwezig op de Xperia XZ2.
Multimedia: muziek en film
Het 5,7 inch scherm is zoals eerder gezegd voorzien van HDR-ondersteuning. Daarbij heeft Sony verschillende andere technische toevoegingen gebruikt zoals X-Reality, BRAVIA TV-technologie, TRILUMINOS en ga zo maar door. Het komt er op neer dat het beste van het beste geboden moet worden met sprankelende kleuren. Je blijft het verschil zien tussen AMOLED en LCD, maar het scherm van de Sony Xperia XZ2 is gewoon erg goed. Beelden zijn scherp en duidelijk en we hebben hier niks op aan te merken.
Dynamic Vibration System
Sony heeft bij de realisatie van de Xperia XZ2 veel aandacht geschonken aan het gebruik van multimedia. Dit zien we onder andere terug in een speciale feature bij het toestel; Dynamic Vibration System (DVS). Deze functie moet je nog meer laten meeslepen in een film of muziek. Op de kracht en maat van de muziek kan de telefoon mee trillen. Je kunt de functie uitschakelen.
Ingeschakeld kun je kiezen uit drie standen; zacht, normaal en hard. De functie beperkt zich niet alleen tot bijvoorbeeld de YouTube app maar werkt in vrijwel alle apps; dus ook in Instagram of WhatsApp. Daarbij kun je de XZ2 zelfs laten trillen op video-advertenties die je weleens voorbij ziet komen in een applicatie.
We geloven best dat Dynamic Vibration System je meer mee kan trekken in een film of je nog meer van muziek laat genieten. We zien het vooral als een gimmick die op een gegeven moment best jeukende handen kan veroorzaken. Ingeschakeld werkt de functie goed en past het zich echt aan, aan de kracht in een nummer. Toch wel tof bij een up-tempo liedje.
Camera: foto’s en video’s
Net zoals dat megapixels lang niet alles over de kwaliteit van de camera zegt, zo is dat ook bij een dual-camera; deze hoeft echt niet beter te zijn dan een enkele camera. Bij de Sony Xperia XZ2 komen we een enkele 19 megapixel camera tegen die volgestopt is met technologieën en innovaties. Daarnaast is er een fysieke sluitertoets; een fijne toevoeging waar weinig fabrikanten nog plaats voor maken op een smartphone.
De camera-app van de Sony Xperia XZ2 laat je standaard foto’s maken in de automatische stand. Deze kan verschillende scènes herkennen en hier ook de instellingen op aanpassen. Daarbij kun je ook kiezen voor de handmatige modus en de instellingen zoals de belichting, sluitertijd en het diafragma zelf aanpassen. Er is ook een optie voor het maken van ‘Sound Photo’, een panorama of je creatieve geest los te laten met ‘Creatief Effect’. Hier vind je dan bijvoorbeeld verschillende filters die je direct over je foto kunt leggen. Opvallend is dat er geen optische beeldstabilisatie is, wel elektronische beeldstabilisatie.
Het toestel is voorzien van een handige feature; Predictive Capture; ofwel voorspellend vastleggen. Hier hoef je eigenlijk niks voor te doen. De camera kan een bepaalde situatie herkennen en alvast beginnen met het maken van foto’s, voordat je dit zelf doet. Dit werkt het beste als er door de camera beweging gedetecteerd wordt. Ben je dan te laat met het maken van je foto, dan heeft de XZ2 mogelijk het juiste moment al vastgelegd. Je kunt dan achteraf kiezen uit verschillende foto’s of ervoor kiezen om ze allemaal te bewaren.
Fotokwaliteit
Dan natuurlijk de fotokwaliteit. We hebben de camera onder de meest uiteenlopende omstandigheden getest in de afgelopen weken. We kunnen concluderen dat de camera van de Sony Xperia XZ2 erg goede foto’s maakt met een goede balans tussen belichting, kleuren en details. Dit geldt zowel binnens- als buitenshuis. Het toestel legt de kleuren niet overdreven vast, en zijn doorgaans goed scherp. Wel valt op dat de zijkanten van een foto niet altijd even scherp zijn.
Hieronder hebben we twee voorbeeldfoto’s geplaatst, die zijn gemaakt met het toestel. Wil je meer samples zien, bezoek dan het Xperia XZ2 fotoalbum op via deze link.
Front-camera
Aan de voorzijde van de Xperia XZ2 komen we een 5 megapixel front-camera tegen. In de praktijk weet deze hoge kwaliteit foto’s af te leveren. Selfies zijn scherp, voorzien van goede doortekening en een afstemming van de juiste belichting.
Videocamera
Het maken van video’s kan met de Xperia XZ2 in 4K, maar ook in Full-HD, HD met 60fps, HD en VGA. De hoogste kwaliteit behaal je uiteraard met 4K, maar ook in Full-HD werkt de videocamera uitstekend. De video’s die we met het toestel hebben geschoten zijn van hoge kwaliteit en hebben net als de foto’s een goede afstemming van kleuren en diepe doortekening. Bij grotere contrastverschillen weet de camera het onderwerp toch goed te belichten, en dat is een pluspunt.
We hebben de Sony Xperia XZ2 ook meegenomen naar een concert. En dit is geen moeilijke opdracht voor het toestel. We kunnen concluderen dat het toestel ook in omgevingen met erg hard geluid rustig zijn werk doet; beelden goed en scherp vastlegt en bovendien; het geluid perfect opneemt zonder overstuurd te raken. Deze zouden we zeker mee willen nemen naar een concert een volgende keer; want hier kun je nog lang mee nagenieten! Hieronder vind je twee (Full-HD) video’s, de eerste is gefilmd in HDR, de tweede zonder HDR.
Slow-motion
De slow-motion functie is helemaal hot; en toch is de functie al lange tijd op smartphones te vinden. Anders dan bij de Galaxy S9 en Galaxy S9+ kan de Xperia XZ2 in Full-HD slow-motion video’s maken; bij de S9 is dit in HD. Ook de werking is bij de Sony anders. Je kiest zelf wanneer het beeld vertraagd moet worden en drukt vervolgens op het symbool. Gedurende 3-4 seconden wordt dan dat beeld vertraagd. Het werkt beter dan bij de S9, waar een beweging gedetecteerd moet worden binnen een vierkant; maar een actiemoment vertraagd vastleggen blijft lastig.
Dit heeft te ermee te maken dat je steeds op de slow-mo knop moet drukken om een actie te vertragen. Je kunt hiervan de tijd niet aanpassen; waardoor we vaak te vroeg de knop indrukten, en de actie net daarna plaatsvond. De beelden zijn scherp, maar in de avonduren (of tijdens een concert) merken we een hoge aanwezig van ruis. Door de slow-motion functie valt het ruis natuurlijk ook veel sneller op. Overdag zijn de beelden van hoge kwaliteit.
Galerij
De Album-app op de XZ2 verzamelt alle mediabestanden in één applicatie. Standaard krijg je het hele aanbod van foto’s, dus ook WhatsApp-afbeeldingen, in het overzicht. Dat zorgt voor een chaos, maar gelukkig kun je ook per map bekijken, waarmee het allemaal een stuk duidelijker wordt. De werking van deze applicatie is prettig en duidelijk. Je kunt geotagging gebruiken en je foto’s zo terugkijken op een kaart, en bijvoorbeeld ook foto’s markeren als favoriet zodat je deze snel terug kunt vinden.
Het is tevens mogelijk een mediaserver toe te voegen, zodat bestanden vanuit deze thuisserver ook opgehaald worden. Sony biedt ook Amazon Photos integratie. Xperia-gebruikers kunnen voor de periode van 1 jaar 15GB gratis bestanden opslaan vanuit de Sony Album app. Tof ook is dat er Chromecast-integratie is en dus direct vanaf je XZ2 foto’s op je televisie kunt tonen zonder dat je hiervoor een extra app hoeft te downloaden.
Overige mogelijkheden
Een smartphone zou geen smartphone zijn, als er niet veel mogelijkheden te vinden zijn op het toestel. Dat is natuurlijk ook het geval bij de Sony Xperia XZ2. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rij gezet in deze Xperia XZ2 review.
Vingerafdrukscanner
We hebben de vingerafdrukscanner al besproken in de Sony Xperia XZ2 review. We waren kritisch over de (lagere) plaatsing van de scanner, maar dit went na een aantal dagen zeker. Je kunt de scanner gebruiken om het toestel te ontgrendelen. Ook kun je bijvoorbeeld aankopen bevestigen en inloggen bij bank-apps. Je kunt meerdere vingers toevoegen. We hebben geen optie kunnen vinden om bijvoorbeeld met de vingerafdruk over de scanner te vegen en het meldingspaneel te openen.
Xperia Lounge
De app Xperia Lounge app is ook terug te vinden op de smartphone. Hiermee kun je meedoen aan winacties en inspiratie krijgen voor nieuwe dingen. Inspiratie over bijvoorbeeld thema’s of andere content voor je smartphone. Je kunt er soms ook tips vinden, maar alle dingen hebben betrekking op Xperia of iets wat met Sony te maken heeft, en bijvoorbeeld voetbal met de Champions League.
Bloatware
We zien het vaker bij smartphones, en ook bij de Xperia XZ2 komen we wat bloatware tegen. De hoeveelheid voorgeïnstalleerde applicaties valt nog enigszins mee. In het geval van deze Sony gaat het om drietal Amazon apps; Shopping, Kindle en Photos. Dat was het. Ondanks dat het overbodig is, kunnen veel fabrikanten hier nog wel wat van leren.
3D Creator
Samsung heeft AR Emoji, maar Sony heeft al langer 3D Creator. Het werkt wel net wat anders, maar het doel is hetzelfde; een scan maken van je gezicht en hier andere dingen mee doen. Vanuit de 3D Creator app kun je een scan maken van jezelf; of van iemand anders een scan maken. Hiervoor moet je het stappenplan doorlopen en in het geval dat je het bij iemand anders doet; de telefoon het hele hoofd laten scannen door vanuit alle hoeken het gezicht vast te leggen. Ben je eenmaal daarmee klaar, dan kun je het bestand bijvoorbeeld laten printen met een 3D-printer als je die hebt. Er zijn nog meer mogelijkheden; denk aan het maken van je eigen 3D stickers, jezelf in een andere omgeving zetten of hem gewoon opslaan.
Het idee is leuk, de uitvoering staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Hoe goed je de stappen ook wilt doorlopen; het eindresultaat is niet zoals in de demo-content is. Bij de oren heeft de functie het moeilijk en ook met het haar gaat de 3D Creator regelmatig de mist in. Wellicht dat met wat updates de kwaliteit en precisie beter wordt, maar het blijft vooral een gimmick. Naast je gezicht, kun je ook onderwerpen scannen; denk aan je koffiezetapparaat of een stuk taart.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de glazen kap van de Sony Xperia XZ2 ligt de razendsnelle Snapdragon 845 processor van Qualcomm. Daarbij heeft de smartphone een werkgeheugen van 4GB RAM. Wat ons direct in de eerste minuten opviel, en meer dan bij andere toestellen, is dat het toestel enorm snel is. Ook in de afgelopen weken van de Sony Xperia XZ2 review periode viel de snelheid van het toestel steeds in erg positieve zin op. We hebben geen enkele vertraging of lag ontdekt en de Xperia XZ2 behoort naar onze mening absoluut tot de top qua snelle toestellen.
Het geheugen van de Xperia XZ2 is 64GB. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je dit uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 400GB. De geheugenkaart kan bovenin het toestel geplaatst worden, in dezelfde tray als de nano-simkaart.
Uithoudingsvermogen
We komen aan bij misschien wel het meest belangrijke onderdeel van een review; de accuduur. We hebben de Sony Xperia XZ2 onder verschillende omstandigheden gebruikt. We kunnen concluderen dat de Sony Xperia XZ2 echt fantastisch weet te scoren met de 3180 mAh accu. Bij gemiddeld gebruik wordt het zeker mogelijk om twee dagen met een acculading te doen.
Gebruik je het toestel erg intensief? Dan kom je zonder problemen een lange dag door; van 05:00 uur tot 23:00 uur is geen enkel probleem. We hebben meestal nog wel wat batterij over. We halen gerust een screen-on-time van 5,5 uur. Op een andere dag hebben we met ruim 2 uur navigeren en veel foto’s maken het ook een dag uitgehouden op één acculading. Dikke complimenten voor Sony.
Het opladen van de accu van de XZ2 duurt wel een poos. We komen uit op ruim twee uur en een kwartier voor een volledige lading. Echter gaat het eerste gedeelte erg snel, dus even snel laden voor een avondje weg is geen enkel probleem. Sony geeft je ook de mogelijkheid het toestel draadloos op te laden. Mocht het toch allemaal niet uitkomen, en dan moet het gek lopen, dan kun je de batterij bespaarmodus gebruiken; STAMINA.
Updatebeleid
Goed om aan te stippen is dat de smartphone geleverd wordt met Android 8.0 Oreo. Als we kijken naar het updatebeleid van Sony, dan komt dat helemaal goed. Zo heeft bijvoorbeeld ook de ruim twee jaar oude Xperia X Performance de update naar Oreo ontvangen, en wel in november al. Sony staat ook goed bekend als het gaat om het uitbrengen van beveiligingsupdates; misschien wel als één van de betere fabrikanten.
Beoordeling
De testperiode van de Sony Xperia XZ2 review zit erop. Ik kan hier kort over zijn; de Sony Xperia XZ2 is een geweldige smartphone. Geen enkele smartphone is perfect, maar de XZ2 doet erg zijn best dit wel te zijn. Ik gaf het eerder al aan, en blijf het benadrukken; de Xperia-toestellen van Sony zijn absoluut ondergewaardeerd en dat is zonde. De batterijduur van het toestel is overduidelijk beter dan de Galaxy S9 en misschien wel (één van) de beste in dit segment. Daarbij zet de camera perfecte prestaties neer en geldt dit ook voor de snelheid van het toestel.
De plaatsing van de power-button is nog wel een dingetje. Hoewel het steeds meer went, wordt deze bij het vasthouden nog wel eens ingedrukt met je handpalm. We waren huiverig voor de plaatsing van de vingerafdrukscanner, maar zelfs dit went. De Sony Xperia XZ2 is dus een toestel waar je even aan moet wennen. Daar tegenover staat wel dat je een geweldig toestel hebt, waarbij bekend is dat Sony een goed updatebeleid heeft. We gaan de Xperia XZ2 missen; en hopen voor Sony dat de XZ2 geen ondergeschoven kindje wordt.
Op de Sony Xperia XZ2 pagina vind je alle actuele prijzen en specificaties van het toestel. Ook vind je daar de mediagalerij.
Sony Xperia XZ2
-
9.4/10
-
8.6/10
-
8.9/10
-
9.7/10
-
9.5/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Erg prettig toestel
- Geweldige accuduur
- Camera
- Updatebeleid van Sony
- Zeer snel
Minpunten
- Plaatsing toetsen en scanner vraagt gewenning
- Glad
- Geen 3,5 millimeter aansluiting, wel USB-C adapter
- Geen gezichtsherkenning