De Sony Xperia XZ is het nieuwste vlaggenschip van Sony. Een metalen behuizing, interessante specificaties, de camera vol functies en mogelijkheden en helaas ook een fors prijskaartje. Is de relatief hoge prijs de Xperia XZ het (meer dan) waard? Je leest het in onze uitgebreide Sony Xperia XZ review.
Sony Xperia XZ review
Februari 2016, hebben we kennis kunnen maken met een aantal nieuwe Sony-smartphones; de Sony Xperia X-serie. Niet de specificaties, maar het design, de geavanceerde camera-functies en de accuduur moesten de consument overtuigen. Helaas wisten deze drie toestellen (Sony Xperia X, Xperia XA en Xperia X Performance) niet het gewenste resultaat te behalen.
Met de nieuwe Sony Xperia XZ wil Sony opnieuw proberen consumenten te overtuigen. Heeft Sony met deze high-end smartphone een goede afweging gemaakt tussen design en specificaties? We testen het in de uitgebreide Sony Xperia XZ review.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Sony Xperia XZ voorziet in de basis-dingen die je nodig hebt. Naast het toestel vinden we een handleiding, een adapter en een USB Type-C kabel. Ondanks dat de Xperia XZ ondersteuning biedt voor snel opladen, biedt de meegeleverde adapter geen ondersteuning voor Quick Charge. Iets wat jammer is. Een headset wordt ook niet meegeleverd, maar dankzij de 3,5 millimeter audio-jack kan je gemakkelijk je eigen hoofdtelefoon op het toestel aansluiten.
Design en interface
Sony-toestellen staan bekend om het herkenbare, eigen uiterlijk. Waar bij smartphones vaak de hoeken rond zijn, is dit bij de Sony hoekig. Of je dit mooier of minder mooi vind, dat is persoonlijk. Het toestel oogt vrij groot en dat is hij ook wel een beetje. De Xperia XZ ligt goed in de hand en geeft een echt premium gevoel.
De voorzijde van de Sony Xperia XZ biedt een 5,2 inch Full-HD beeldscherm, iets waar we zometeen uitgebreid op terug zullen komen. Tevens is er een LED-notificatie aanwezig, een 13 megapixel front-camera, sensoren en twee front-facing stereo-speakers. Hier scoort Sony punten mee, want dit blijft naar onze mening de beste plaats voor de speakers. Als de speaker namelijk zich aan de onderzijde bevinden, kunnen deze snel geblokkeerd worden door de handpalm. Speakers aan de achterzijde hebben het nadeel dat het geluid geblokkeerd wordt als je bijvoorbeeld het toestel op tafel legt.
Metaal
Waar bij eerdere Xperia Z-smartphones van de Japanse fabrikant, zoals de Xperia Z5 en Xperia Z3, de behuizing nog van glas was, is dit bij de Xperia XZ anders. De achterkant van het toestel is vervaardigd uit metaal en is hierdoor minder kwetsbaar. De aluminium achterkant wordt afgewisseld met kunststof elementen. Erg gevoelig is de achterzijde van de Xperia XZ voor vingerafdrukken. Positief is dat het aluminium tijdens onze testperiode juist niet gevoelig lijkt te zijn voor krassen, bij normaal dagelijks gebruik. En dat is een geruststelling! Tevens kan je de vingerafdrukken zonder problemen met water weer schoonmaken, want het toestel is waterbestendig.
Aan de achterzijde van de smartphone is een 23 megapixel camera geplaatst, de sensor voor laser-autofocus en een LED-flitser. Ook is de naam ‘Xperia’ in het metaal gegraveerd. Het metaal van de XZ voelt niet heel glad aan, waardoor het toestel minder snel uit je handen zal ‘vliegen’.
De linkerkant van de Sony Xperia XZ is voorzien van een sleuf. In deze sleuf kan de nano-simkaart en tevens een geheugenkaart geplaatst worden. De rechterkant van de telefoon is een stuk drukker. Waar andere merken de vingerafdrukscanner aan de achter- of voorkant plaatsen, plaatst Sony deze op een erg handige plaats; de zijkant. We zullen later in de review hier uitgebreid op terugkomen.
Zijkanten
Ook aan de rechterkant van de Xperia XZ, zijn de volumetoetsen geplaatst. Deze zitten in vergelijking met andere toestellen laag. Tijdens onze testperiode was dit in het begin erg wennen. Hoewel we na een aantal dagen gewend waren, blijven we dit een onhandige plaats vinden. Wanneer je het toestel oppakt, of met één hand vasthoudt, druk je gemakkelijk de volumetoets in. We hadden deze liever een stukje hoger gezien. Pluspunt voor de Sony-toestellen blijft de fysieke sluitertoets. Hiermee kan je snel de camera openen en foto’s maken.
Beeldscherm
Het 5,2 inch Full-HD display van de Xperia XZ is voorzien van een lichte buiging. Dit heet ook wel 2.5D glas en geeft het beeldscherm een luxere uitstraling. De kijkhoek van het display is goed en ook de kleuren spatten van het toestel af.
Ook de helderheid is dik in orde en het display is ook op een zonnige dag zonder problemen af te lezen. Bij scherm-instellingen kan je nog wat extra dingen aanpassen. Zo is het mogelijk om bij ‘beeldverbetering’ uit drie verschillende modi te kiezen; Uit, X-Reality for Mobile en Superlevendige modus. De standen hebben invloed op de kleurweergave.
Interface
De Sony Xperia XZ draait op Android 6.0.1 Marshmallow. Als we eerdere berichten mogen geloven zal heel snel een update naar Android 7.0 Nougat uitgebracht worden, mogelijk al in november. Over Android heeft Sony haar eigen Xperia UI skin gelegd. Deze is vrij ‘clean’ en voorzien van alle gemakken om het gebruik van de smartphone prettiger te maken.
Door van boven naar beneden te vegen over het scherm, kan je snel applicaties zoeken die je op je toestel hebt staan. Helaas zoekt deze zoekfunctie alleen door apps en niet door andere content zoals bestanden, contacten en dergelijke. De Sony Xperia XZ geeft je in het menu de mogelijkheid om apps te sorteren op eigen volgorde, meest gebruikt, naam of datum. Ook kan je bij de launcher-instellingen eventueel een ander icon pack gebruiken die je kunt downloaden uit de Google Play Store.
Homescreens kunnen worden gevuld met snelkoppelingen en widgets. Daarnaast heeft Sony een mogelijkheid om de Google Now-pagina als scherm in te stellen. Deze functie kan je overigens uitschakelen. Het venster met notificaties en snelle acties is overzichtelijk en de volgorde van icoontjes kan naar eigen wens worden aangepast.
Thema’s
Thema’s zijn ook beschikbaar op de Xperia XZ, deze functie is te bereiken via instellingen. In de toepassing ‘What’s New’ kan je kiezen uit tientallen thema’s voor het vlaggenschip. Sommigen daarvan zijn tegen betaling te downloaden, maar een groot deel is gratis. Ook via de Google Play Store zijn veel thema’s beschikbaar. Ieder thema heeft een eigen stijl met bijvoorbeeld andere wallpapers, icoontjes en design-elementen. Helaas ontbreekt een zoekfunctie voor het zoeken naar een ‘Xperia Theme’, in de meegeleverde app.
Het toestel kan ontgrendeld worden op verschillende manieren. Je kunt hiervoor de vingerafdrukscanner gebruiken. Hiervoor dien je wel eerst de knop in te drukken, waarna je nog een keer je vinger op de scanner moet houden. Ook kan je hem na het indrukken nog even op de scanner houden, waarna hij kan ontgrendelen. Bij de Xperia XZ is het tevens mogelijk om twee keer op het scherm te tikken om het scherm te activeren.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Sony Xperia XZ leent zich prima om mee te bellen. De dialer-app op het toestel is een overzichtelijke, strak vormgegeven toepassing. Je ziet bovenin beeld blokken van degenen waarmee je onlangs hebt gebeld en de overige recente oproepen. Ook de contacten-app is overzichtelijk en netjes en toont alle informatie die je nodig hebt. De belkwaliteit is prima, degenen aan de andere kant van de lijn zijn duidelijk te verstaan en het volume kan hard genoeg.
Voor het typen is standaard SwiftKey Keyboard geïnstalleerd. Deze toetsenbord-app biedt een groot aanbod aan thema’s en laat zich prettig bedienen. Daarbij ‘leert’ het toetsenbord je woorden en zinnen en kan hierdoor goede suggesties doen tijdens het typen.
Ik ben zelf al een fervent gebruiker van SwiftKey. De suggesties en tekstvoorspelling kan tevens gesynchroniseerd worden met andere apparaten die je bezit. Voor meldingen ondersteunt de Sony Xperia XZ LED-notificatie meerdere kleuren, waardoor je direct weet wat voor melding er voor je klaarstaat.
Internet en netwerk
Op het gebied van netwerk is de Sony Xperia XZ voorzien van alles wat je op een vlaggenschip verwacht. Er is ondersteuning voor 4G internet, NFC, GPS, Bluetooth en natuurlijk WiFi 2.4GHz en 5GHz. Standaard is voor het bezoeken van websites, de Chrome browser geïnstalleerd.
Multimedia: muziek en film
De Sony Xperia XZ is voorzien van verschillende apps om alles uit multimedia te halen. Er is een muziekspeler van Sony aanwezig, waarin je Spotify-account kunt koppelen en direct over kunt schakelen naar die app. Want ook de Spotify-app heeft Sony alvast voor je op het toestel gezet.
De Sony muziekspeler ordent je muziek op verschillende manieren met een uitgebreid menu. Tijdens het afspelen van een nummer zien we een duidelijke, gebruiksvriendelijke interface. Tevens is er de mogelijkheid om content uit het thuisnetwerk in te laden.
Geluidskwaliteit
Sony heeft de Xperia XZ front-facing stereo speakers meegegeven, die aan de voorzijde van de smartphone zijn geplaatst. Zoals we al schreven, geniet dit onze voorkeur qua plaatsing. Hierdoor is de kans op het blokkeren van de speakers door je hand of bijvoorbeeld de tafel een stuk kleiner. De geluidskwaliteit is goed en ook op het hoogste volume merken we geen vervorming. Daarnaast klinkt de muziek uit de luidsprekers warm. Het volume kan hard genoeg, maar niet overdreven.
Geen FM-radio
Helaas moet er wel op de Xperia XZ een FM-radio gemist worden. Deze zagen we nog wel op de Xperia Z5 en de Xperia X. De opvolger, de XZ dus, moet het zonder de radio doen. Wil je via je smartphone luisteren naar de radio, dan zal je hiervoor een applicatie moeten downloaden uit de Play Store. Nadeel hiervan is wel dat dergelijke apps gebruik maken van je internetbundel.
Video’s
Ook voor het bekijken van video’s is er een video-app die inzicht geeft in de video’s die op het toestel opgeslagen zijn. Deze video-app biedt echter nog veel meer. Zo is er een tabblad ‘populair’ met tv-suggesties voor de verschillende televisiezenders.
Daarnaast krijg je suggesties met populaire video’s op YouTube en kan je de tv-gids raadplegen. Een erg nuttige app, waarbij programma’s ook nog onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Je kunt hierbij ook notificaties instellen voor programma’s die je bijvoorbeeld vanavond wilt zien en er is integratie voor Twitter.
Movie Creator
Dan is er nog een applicatie te vinden op de Xperia XZ; Movie Creator. Met deze applicatie maak je van verschillende momenten en foto’s je eigen filmpje. Je kunt voorgestelde verhalen bekijken en maken met je foto’s, of het geheel zelf samenstellen. Zowel kleuren als achtergrondmuziek en effecten kan je zelf aanpassen. Leuk om een dagje uit naar bijvoorbeeld een attractiepark of dierentuin te delen met de rest van het gezelschap.
Camera: foto’s en video’s
De camera, dat is misschien wel het belangrijkste aspect van de Sony Xperia XZ. Waar verschillende merken ‘experimenteren’ met de dual-camera, houdt Sony het gewoon bij één lens. De 23 megapixel camera zit vol functies en mogelijkheden. Denk aan laser-autofocus, slimmere precisie-technieken en nog veel meer. Leuk al die mogelijkheden en technologieën, maar hoe presteert de camera in de praktijk?
We hebben de Sony Xperia XZ aan veel verschillende tests onderworpen. We hebben het toestel gedurende de weken van de testperiode altijd bij ons gedragen. Zonder te overdrijven hebben we meer dan 400 foto’s geschoten met de Xperia XZ camera. Zo kunnen we een goed oordeel geven over de camera van de Sony smartphone.
Persoonlijk vind ik de fysieke sluitertoets aan de zijkant van het toestel echt wat toevoegen. De camera herkent op basis van verschillende elementen welke soort scène toegepast moet worden voor de foto. Natuur, tegenlicht, document, macro, of een andere stand. Standaard worden foto’s opgeslagen als 8 megapixel.
Voordat je het toestel gebruikt, dus even overzetten naar 23 megapixel (4:3 beeldverhouding) of 20 megapixel (16:9 beeldverhouding). Er is object tracering voor het volgen van het onderwerp, en je kunt natuurlijk de flitser inschakelen, als opvulflits gebruiken, of om rode ogen weg te werken. De opvulflits kan je gebruiken als de achtergrond helderder is dan het onderwerp. Sony belooft hiermee donkere schaduwen te verwijderen.
Handmatige modus
Dit waren alleen nog maar de functies in de automatische stand. In de handmatige modus kan je zelf de instellingen aanpassen voor een geslaagde foto. Denk aan de witbalans, sluitertijd, ISO waarde en belichting. Hiervoor kan je ook nog kiezen uit verschillende scènes om je zo op weg te helpen. Let ook hier op de instellingen, want ook bij de manuele modus worden foto’s standaard in 8 megapixel opgeslagen.
AR-effect
In de camera-app is ook een icoontje te vinden met nog meer functies. Hier vinden we bijvoorbeeld AR-effect (augmented reality) waarmee je ‘leven’ kunt brengen in je foto’s. Verder is er een mogelijkheid om timeshift-video’s te maken, een panorama te schieten of creatieve effecten en stickers toe te voegen. Het is leuk om hiermee te spelen, maar voor het maken van de doorsnee foto’s heb je deze functies niet nodig.
Terug naar de camera zelf, want hier draait het uiteindelijk om. Over het algemeen zijn de foto’s die de Sony Xperia XZ schiet van bovengemiddeld goede kwaliteit. Wanneer de avond valt kan de Xperia wat moeite hebben met het juist belichten en is de kans op ruis groter. Het kan dan helpen om te spelen met de handmatige modus.
Foto’s bevatten veel details en zijn kleurrijk zonder overdreven verzadigd te zijn. Bij grote contrastverschillen neigt de camera soms wel wat meer naar het donker bij de donkere elementen in een foto. Echter zijn we zeker positief over de camera van de Sony Xperia XZ. Het is niet mogelijk om in RAW foto’s te maken met de XZ. Hieronder hebben we meerdere foto’s geplaatst die gemaakt zijn met de Xperia XZ.
In onze Sony Xperia XZ review horen natuurlijk meer dan twee foto’s. Ons fotoalbum met meer foto’s vind je in het fotoalbum.
Front-camera
Sony heeft de Xperia XZ voorzien van een flinke front-camera met maar liefst 13 megapixel. De kwaliteit van de front-camera is prima. De details en kleuren worden goed meegenomen in de foto. Tevens kan je met de camera ook in Full-HD video’s maken.
Videocamera
Hoewel de camera van de Sony Xperia XZ de mogelijkheid heeft om in 4K (2160p) resolutie te filmen, zien we deze niet in de instellingen staan. Sony heeft ervoor gekozen om deze optie in het overzicht te zetten bij de andere functies (zoals panorama en AR-effect). Echter is het ook mogelijk om in Full-HD te filmen met de Sony Xperia XZ, dit kan met 30 of 60 frames per seconde. Hieronder vind je een video-sample in 4K.
De videokwaliteit is erg goed, zowel overdag als in omgevingen met weinig licht. Positief zijn we ook over de opnamekwaliteit van het geluid. Deze wordt namelijk erg goed meegenomen bij het filmen. Tevens valt op dat het bewegen erg vloeiend verloopt en er niet storend gefocust wordt, iets wat bij sommige telefoons nog wel eens wil gebeuren. In de video’s worden ook details en kleuren natuurgetrouw vastgelegd en kan je tijdens het maken van een filmpje foto’s maken. Echter valt hiervan op dat de kwaliteit overduidelijk minder is dan wanneer je de camera hiervoor zelf gebruikt. Hieronder hebben we een video-sample in Full-HD.
Een probleem waar we tegenaan liepen tijdens de reviewperiode is de kans op oververhitting. Hoewel in het dagelijks gebruik hier totaal geen sprake van is, merk je dit wel bij een aantal minuten filmen. Vooral wanneer de processor hard moet werken, bijvoorbeeld van het opnemen van 4K-video’s worden bepaalde functies al na een minuut of vier uitgeschakeld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om object-tracering. Ook bij het filmen in Full-HD kregen we deze melding te zien. Echter werd (gelukkig) het filmen hierdoor niet onderbroken door het toestel.
Galerij-app
De galerij-app op de Sony Xperia XZ is niet zomaar een galerij-applicatie waarin je je foto’s en video’s kunt bekijken. De app heet ‘Album’ en is een overzichtelijke, fijne applicatie om je mediabestanden in te beheren. In het menu worden foto’s met effecten apart gebundeld, net als foto’s met plaatsen en favoriete plaatsen. Je kunt ook je Picasa/Google Foto’s albums integreren in de Album-app, net als Facebook en Flickr.
Schets
Vanuit de galerij-app kan je een foto direct bewerken met de voorgeïnstalleerde apps zoals ‘Schets’. Een snorretje toevoegen, tekenen op je foto of kiezen uit vele stickers; het is allemaal mogelijk met deze applicatie. In de Schets app kan je gratis extra sticker-pakketten downloaden. Denk aan onder andere nieuwjaar, Noordpool, kerst, Oktoberfest, film, snoep, Spanje of Zweeds Midzomer Feest.
Stickers maken
Dan is er nog een andere app te vinden op het toestel; Stickers maken. Met deze app van Sony kan je zoals de naam al aangeeft je eigen stickers maken.
Je maakt een foto, of je laadt een foto in die je eerder gemaakt hebt. Vervolgens kan je een element uit die foto ‘knippen’ die omgezet wordt tot sticker. Dit element, bijvoorbeeld een uitgeknipte kaars kan je voortaan in al je foto’s gebruiken. Deze functie is erg gaaf maar werkt wel het beste als de achtergrond rondom hetgeen waarvan je een sticker wilt maken zoveel mogelijk leeg of een duidelijk onderscheidende kleur heeft.
Overige mogelijkheden
Waar verschillende merken hun toestellen voorzien van interessante snufjes en key-features, heeft Sony de Xperia XZ bescheiden gehouden. Toch levert Sony wel degelijk een aantal functies mee, die het vermelden waard zijn.
Vingerafdrukscanner
De plaatsing van de vingerafdrukscanner, aan de rechterkant is ideaal. Bij toestellen met de scanner op de rug, moet je het toestel voor het gebruik altijd oppakken. Wanneer een scanner geïntegreerd zit in de home-button moet je, zeker bij een groter toestel, met één hand toch wat extra bewegingen maken. De vingerafdrukscanner doet prima zijn werk en reageert snel. Er kunnen meerdere vingers ingesteld worden om het toestel te ontgrendelen of eventueel in te loggen bij apps.
Bloatware
Sony levert graag haar eigen apps mee, zoals de Movie Creator en het maken van stickers voor je foto’s. Deze zijn nog best interessant en nuttig. Maar er zijn nog veel meer applicaties die meegeleverd worden op het toestel.
Zo is er een Amazon Shopping app, de toepassing voor Facebook, nieuws, Lifelog (fitness-app), Spotify, Xperia Lounge, AVG Protection (waarbij je de pro-functies 180 dagen gratis mag gebruiken) en nog een aantal andere apps. Mocht je in het bezit zijn van een PlayStation 4, dan kun je via de PlayStation app de Xperia XZ hiermee verbinden. De smartphone kan dan dienst doen als tweede scherm of gebruikt worden voor PS4 Remote Play.
Dit zijn alles bij elkaar toch aardig wat apps, waarbij we echt niet op iedere app zitten te wachten. Ieder merk levert zo zijn apps mee, en we hebben het bij andere merken wel eens erger gezien, maar we hadden liever gezien dat we zelf konden kiezen welke applicatie we zouden willen installeren. Daarbij kun je deze voorgeïnstalleerde apps alleen uitschakelen en dus niet verwijderen.
Smart tegenlicht
Samsung lanceerde bij de Samsung Galaxy S3 een mogelijkheid ‘Slim Sluimeren’. Hiermee werd gedetecteerd of je naar het scherm keek. Was dit het geval, dan ging het scherm niet automatisch na de oorspronkelijk ingestelde tijd uit. Sony heeft de Xperia XZ voorzien van de functie ‘Smart-tegenlicht’. Hiermee blijft het scherm actief als je het toestel in de hand houdt en je bijvoorbeeld een foto bekijkt. Deze functie lijkt prima zijn werk te doen.
Waterbestendig
Zoals we van veel toestellen van Sony gewend zijn, is ook de Sony Xperia XZ waterbestendig, niet te verwarren met waterdicht. Het toestel is IP65- en IP68-gecertificeerd en kan hierdoor ook tegen stof.
In de kleine lettertjes van Sony wordt gezegd dat we niet bang hoeven zijn om het toestel onder de kraan af te spoelen of om in de regen te gebruiken. Houd wel rekening ermee dat alle poorten goed zijn afgesloten, anders kan er alsnog water naar binnen glippen. Tevens kan de Xperia XZ niet tegen zeewater, zout water en vloeistoffen zoals drank. De USB-poort dient geheel droog te zijn voordat er gestart wordt met het opladen.
Waterbestendigheid is een handige feature van de Xperia XZ. Zo kunnen we de ontstane vingerafdrukken mooi even wegpoetsen en kan je in de herfst het toestel gewoon gebruiken. Wat logisch is, is dat het scherm van de Xperia natuurlijk niet goed werkt door alle druppels water.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Sony heeft de Xperia XZ voorzien van een 2900 mAh accu. We hebben in de afgelopen weken de accu van de Xperia XZ goed op de proef genomen. Iedereen gebruikt zijn of haar toestel op een andere manier. De één maakt veel foto’s, de ander belt zo nu en dan en navigeert via Google Maps naar de plaats van bestemming. We kunnen stellen dat de accu niet slecht presteert, maar ook niet een opvallende prestatie weet weg te zetten; een beetje gemiddeld.
Bij redelijk intensief gebruik halen we bijna 4,5 uur screen-on-time, waarbij de accu het ongeveer anderhalve dag uithoudt. We gaan in de avond slapen met circa 30 procent resterende accucapaciteit. Wanneer het toestel intensief gebruikt wordt, zal je het einde van de dag wel net aan halen, met gemiddeld zo’n 10 procent acculading over. De screen-on-time bedroeg bij intensief gebruik ongeveer 4 uur.
Opladen
Met de meegeleverde oplader duurt het opladen een eeuwigheid, althans, voor een high-end smartphone. Tijdens de test ging de Xperia XZ om 10:40 uur met 1 procent accu aan de lader. Om 11:40 uur was stond het accupercentage op 60 procent. Pas rond 13:30 uur was de accu volledig opgeladen. Hoewel het toestel ondersteuning heeft voor Quick Charge, kan dit alleen met de optioneel verkrijgbare snellader. Dit betreft de Sony Quick Charger UCH12W en heeft een adviesprijs van maar liefst 49,99 euro.
Sony heeft het toestel voorzien van een speciale technologie voor het opladen; Qnovo. In het menu vinden we deze functie terug onder de naam Batterijverzorging. De levensduur van de batterij zou hiermee verdubbeld worden. Het leert hoe de gebruiker de telefoon oplaadt en wanneer dit gebeurt en hierbij wordt opgeladen tot 90 procent.
Wanneer doorgaans de telefoon van de lader gehaald wordt, zorgt het toestel er automatisch voor dat de overige 10 procent bijgeladen wordt. Dit is volgens Sony vele malen ‘gezonder’ voor de accu. Tijdens de reviewperiode hebben we geen problemen ondervonden hiermee. Ook kwam het niet voor dat we werden verrast met dat de accu niet volledig was opgeladen. De functie kan overigens uitgeschakeld worden, mocht je dit willen.
Stamina Modus
Sony heeft een extra energiebesparing-modus toegevoegd aan haar Xperia-toestellen. Met de STAMINA modus kan je langer met je telefoon doen als de accu bijna leeg is. Je kunt ervoor kiezen om de energiebesparing bij een ingesteld aantal procent automatisch in te schakelen. Je kunt kiezen uit drie verschillende modi.
Met ‘gewenste batterijtijd’ worden de prestaties van alle toepassingen beperkt, behalve met bellen. Ook het datagebruik wordt op de achtergrond beperkt. Met ‘gebalanceerde energiebesparing’ worden ook de prestaties beperkt, maar minder duidelijk dan bij de andere stand. Ditzelfde geldt voor ‘Gewenste apparaatprestaties’ waarbij de prestaties nog minder beperkt worden. Wel merken we bij de tweede stand dat het toestel duidelijk trager reageert en taken uitvoert.
Dan is er ook nog de optie ‘Ultra STAMINA modus’. Hiermee kan je bijna niets meer met je telefoon en ga je naar het tijdperk van de eerste Nokia met een camera. Je kunt wel bellen, SMS’en, de rekenmachine gebruiken, agenda raadplegen, muziek luisteren en de camera gebruiken, maar verder wordt op alle mogelijke fronten zoveel mogelijk energie bespaard. Dit kan handig zijn als je het accupercentage terug ziet lopen en je voorlopig nog geen stopcontact in de buurt hebt.
Processor
Onder de motorkap van de Sony Xperia XZ bevindt zich een Qualcomm Snapdragon 820 processor. Hoewel het op papier een quad-core processor betreft, zorgen verschillende technologieën ervoor dat alles binnen no-time wordt uitgevoerd. En dat is in de praktijk ook zo. Alles loopt soepel en we hebben geen vastlopers of haperingen opgemerkt tijdens de reviewperiode van Sony’s nieuwe vlaggenschip.
Hoewel de Sony Xperia XZ over 3GB RAM-geheugen beschikt hebben we nooit het gevoel gehad iets tekort te komen. De concurrentie mag dan wel toestellen aanbieden met bijvoorbeeld 4GB RAM, de Sony Xperia XZ heeft aan 3GB gewoon voldoende voor de meest uiteenlopende taken.
Geheugen
De interne opslagcapaciteit van de Xperia XZ bedraagt 32GB, hiervan is een kleine 22GB over voor de gebruiker. Het interne geheugen kan uitgebreid worden met een geheugenkaart van maximaal 256GB. Je kunt ervoor kiezen om de functie in te schakelen die automatisch overbodige bestanden opruimt. Deze functie heet ‘Slimme wisser’ en zorgt volgens Sony voor prestatieverbeteringen.
Beoordeling
De Sony Xperia XZ mist de vernieuwende factor, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg, zo kunnen we concluderen na de weken dat we het toestel intensief hebben gebruikt. De Sony Xperia XZ is een erg goede smartphone en doet wat het moet doen. Daar staat wel de hoge prijs van 699 euro tegenover, iets wat fors is als je het toestel los wilt aanschaffen. Kies je de Xperia XZ in combinatie met een abonnement, dan wordt het al wat dragelijker en zit je rond de 35 euro per maand.
Het design is iets persoonlijks, Sony kiest in ieder geval voor haar eigen weg en de plaatsing van de vingerafdrukscanner is ideaal, net als de aanwezigheid van de sluitertoets voor de foto’s. De plaatsing van de volumetoetsen went voor een deel wel, maar deze hadden we liever op de ‘vertrouwde’ plaats gezien waardoor je hem minder snel aanraakt met je handpalm.
Het scherpe, goed afleesbare, kleurrijke display is samen met de camera een pluspunt voor het toestel, net als de geluidskwaliteit. De accuduur van de Xperia XZ is niet bijzonder; niet geweldig, niet slecht. Voor de prijs van het toestel had er echter wel een quick charger meegeleverd mogen worden.
Duidelijke minpunten heeft de Sony Xperia XZ niet echt, hoewel een aantal kleine dingen met een software-update nog wel verfijnd kunnen worden. Denk aan de oververhitting bij de videocamera en misschien kan er nog wat meer uit de accu gehaald worden. Wel kwamen er eerder berichten naar buiten dat de Sony Xperia XZ mogelijk in november al de update zou krijgen naar Android 7.0 Nougat.
Sony is gelukkig weer terug met een interessant toestel. Wil je geen overbodige toeters en bellen, maar wil je wel een smartphone dat ‘gewoon goed’ is, dan mag de Sony Xperia XZ absoluut niet op je lijstje ontbreken. We raden hem zeker aan!
Sony Xperia XZ kopen
De adviesprijs van het toestel bedraagt 699 euro. Voor een compleet overzicht van specificaties, actuele prijzen en abonnementen; raadpleeg de Sony Xperia XZ pagina via onderstaande button.
Sony Xperia XZ
-
9.4/10
-
9/10
-
8.8/10
-
9/10
-
8.2/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Display
- (Video-)camera
- Geluidskwaliteit
- Waterbestendig
- Vingerafdrukscanner
- Degelijkheid
- Sluitertoets
Minpunten
- Voorgeïnstalleerde apps alleen uit te schakelen, niet te verwijderen
- Geen quick charger meegeleverd
- Forse prijs
- Geen FM-radio meer
- Plaatsing volumetoetsen