Sony heeft in de X-serie een flink aantal smartphones uitgebracht, waaronder de Sony Xperia XA1. Deze mid-range smartphone heeft op papier alles in huis om de gebruiker mobiel te houden, maar hoe presteert het toestel in het dagelijkse leven? Wij testen de Xperia XA1 uit en het resultaat lees je in onze Sony Xperia XA1 review.
Sony Xperia XA1 review
De Sony Xperia XA1 is het instapmodel in de XA1 serie, zo is er ook de XA1 Ultra met nog betere specificaties. Sony zet vol in op fotografie met de Xperia XA1 en belooft perfecte foto’s dankzij de 23 megapixel camera. De specificaties die dit toestel verder heeft, zijn op papier dik in orde zoals een octa-core processor en voldoende werkgeheugen. Toch presteren niet alle smartphones hetzelfde met dergelijke specificaties.
In de verpakking
In de verpakking van de Sony Xperia XA1 vinden we onder het toestel een aantal accessoires. Denk hierbij aan een USB-lader en een USB Type-C oplaadkabel. Ook de nodige papierwinkel is bij dit toestel gevoegd en gooien we eigenlijk meteen aan de kant. In de retail verpakking is ook een setje oortjes te vinden.
Design en interface
We halen de Sony Xperia XA1 uit de doos en ons valt meteen op hoe compact het toestel is. Ook het ontwerp zonder bezels aan de zijkanten is geslaagd te noemen en geeft het toestel een eigen uitstraling. We moeten wel even wennen aan het toestel want de hoeken zijn wat puntiger dan de meeste smartphones. De knoppen op het toestel zijn goed toegankelijk en de telefoon laat zich makkelijk met één hand bedienen.
Sony heeft de 3,5mm aansluiting voor hoofdtelefoons nog niet in de steek gelaten, op de Xperia XA1 is deze aan de bovenzijde te vinden. Rechts van het toestel zijn de volumeknoppen geplaatst en de aan- uitknop heeft een iets ander design en is daarmee makkelijk te herkennen. Rechtsonder in de rand zit een knop verwerkt voor de fotocamera maar daarover later meer.
Aan de onderzijde van het toestel is de aansluiting voor de USB Type-C kabel te vinden. Naast deze aansluiting is een luidspreker te vinden. Aan de rechterzijde van het toestel kun je, zonder gebruik te maken van een paperclip of sim-tool, de simkaarthouder uit het toestel halen. Handig want zo kun je altijd makkelijk van simkaart wisselen of je toestel uitbreiden met een nieuw MicroSD-kaartje.
De Xperia XA1 beschikt over een fraai 5 inch display aan de voorzijde. Ook is er een frontcamera te vinden die een resolutie van 8 megapixel weet te bieden. Naast de frontcamera is een LED-notificatielampje te vinden. Op de achterzijde die niet glad aanvoelt is een 23 megapixel camerasensor te vinden.
Interface
De interface van Sony heeft een kenmerkend uiterlijk die erg neutraal aanvoelt. We zien geen vreemde kleuren of gek vormgegeven icoontjes. Het standaard vergrendelingsscherm geeft je naast de optie om je telefoon te ontgrendelen ook de mogelijkheid tot het snel kunnen starten van de camera of de Google app.
De app-drawer laat zich bedienen door van rechts naar links te vegen en je kunt gebruik maken van een handige zoekfunctie bovenin het scherm. Via de instellingen van de appdrawer heb je de mogelijkheid tot het veranderen van de pictogramgrootte en kun je de volgorde wijzigen.
Wanneer je helemaal naar links scrollt in de appdrawer dan krijg je een soort zoekscherm. Hierin plaatst Sony ook zelf allerlei aanbevolen applicaties, hoewel dit voor sommige gebruikers misschien nuttig kan zijn, voelt dit toch een beetje als reclame. Je kunt het softwarematige uiterlijk van de XA1 helemaal naar eigen wens aanpassen via de Thema-applicatie van Sony. In deze app zijn talloze thema’s beschikbaar die soms ook een bewegende achtergrond bieden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Met de Sony Xperia XA1 is het erg prettig telefoneren, tijdens langdurende gesprekken blijft het toestel prettig te hanteren. Wat ons ook opvalt is dat de geluidskwaliteit van de telefoonverbinding erg goed is, iets wat onze contactpersonen weten te bevestigen. De dialer is erg uitgebreid en toont een lijst met gebelde nummers, ook heeft de dialer een handige zoekfunctie.
Via de berichten applicatie kun je SMS maar ook MMS berichten sturen, dat laatste is iets wat maar weinig mensen nog zullen gebruiken. Op de Xperia XA1 kun je zonder problemen gebruik maken van andere chat-apps zoals WhatsApp, Telegram of Snapchat. Standaard zal je op de Xperia XA1 het Swiftkey toetsenbord gebruiken.
Ook het browsen op internet werkt erg prettig op de XA1 en de prestaties op 4G zijn dik in orde. We noteren via 4G downloadsnelheden tussen de 50 en 130 mbit, via WiFi blijft het toestel zo rond de 100 mbit. Op het toestel is ondersteuning voor zowel 2.4GHz draadloos internet als 5GHz draadloos internet. Andere manieren van verbinden op dit toestel zijn NFC en Bluetooth, je kunt je locatie bepalen met de ingebouwde GPS-module.
Multimedia: muziek en film
Sony heeft de Sony Xperia XA1 uitgerust met een 5 inch display die ook in de directe zon nog goed afleesbaar is. De kleurweergave op het toestel is goed en een weergaveresolutie van 1280 x 720 pixels (720p) is vrij normaal binnen het segment. Dankzij het randloze ontwerp lijkt het scherm net iets groter en dat maakt het geheel prettig om naar te kijken.
Op het toestel zijn een aantal mogelijkheden voorgeïnstalleerd om video’s te kunnen bekijken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het AR-effect, bekijk een film via Play Films of een video op YouTube. Zelf video’s maken kan overigens ook op de Xperia XA1 met de Movie Creator-app.
Wie graag muziek luistert op zijn smartphone kan een hoofdtelefoon aansluiten op de XA1, opvallend is hierbij dat het luidste hoofdtelefoon-volume van de Xperia XA1 niet eens zo heel hard is. De Xperia XA1 beschikt over een 3,5mm aansluiting waarmee je vrijwel iedere hoofdtelefoon of headset kunt aansluiten.
De Muziek-app waarmee je muziekbestanden op je XA1 kunt afspelen is voorzien van een Google Drive integratie. Hiermee kun je muziekbestanden op je Google Drive afspelen op je telefoon. Heb je Spotify geïnstalleerd dan vind je in de muziekspeler van Sony een snelkoppeling naar de Spotify app. Met een hoofdtelefoon kun je ook gebruik maken van de ingebouwde FM-radio in het toestel.
Camera: foto’s en video’s
De camera moet het pronkstuk van de Sony Xperia XA1 zijn en met 23 megapixels op zak zou dat hoge resolutie foto’s moeten opleveren. In zekere mate weet de Xperia XA1 prachtige foto’s te produceren onder de juiste omstandigheden. In de meeste gevallen zijn de foto’s scherp en komen de kleuren goed overeen met de werkelijkheid.
Toch duurt het scherpstellen van de camera soms lang en hebben we bewogen foto’s doordat het nemen van de foto onnodig lang duurt. Opvallend hieraan is dat dit lang niet altijd het geval is maar af en toe optreedt. Mogelijk weet Sony dit nog met een software-update te verhelpen.
Met een speciale sluiterknop rechtsboven op het toestel kun je zonder het scherm aan te raken foto’s maken. In de praktijk reageert deze knop niet altijd even lekker, zeker als de sensor niet wil scherpstellen op het object. De knop is echter wel degelijk van toegevoegde waarde want zo voorkom je dat je met je hand voor de lens zit.
De camera-interface heeft een hoop opties voor wie graag verder wil met smartphone fotografie. Naast de automatische modus kun je ook in een manuele modus je foto’s maken al is deze niet zo uitgebreid als op sommige high-end telefoons. Wel zijn er een aantal extra modi aanwezig zoals het kunnen maken van een foto met geluid, timeshift of een panorama foto. Hieronder vind je een van onze sample foto’s die we met de Sony Xperia XA1 hebben gemaakt.
In ons Flickr fotoalbum vind je nog veel meer foto’s die we met dit toestel van Sony hebben gemaakt.
Het maken van een filmpje op de Sony Xperia XA1 is geen enkel probleem en de kwaliteit is goed. De maximale resolutie waarin je een opname kunt maken is Full HD 1080p. In de instellingen kun je HDR video inschakelen wat de kleuren en details iets rijker zal maken. Bekijk ook onze video-sample en oordeel zelf over de beeld en geluidskwaliteit van de Xperia XA1.
Overige mogelijkheden
De Sony Xperia XA1 wordt geleverd met een aantal extra applicaties die in een aantal gevallen weinig toevoegen aan het toestel. Een voorbeeld van zo’n app is de Amazon Shopping app. Op het toestel levert Sony ook de AVG Protection app mee, die kwaadaardige apps van de telefoon moet weren. De oplettende gebruiker kan echter ook prima zonder deze app uit de voeten.
Met de Movie Creator van Sony kun je op je smartphone een compilatie maken van een aantal mooie video’s of foto’s. Bij ieder shot kun je zelf tekst toevoegen en bewerken. Onder de video kun je zelf muziek plaatsen uit een audiobestand of gebruik maken van de voorgeïnstalleerde tunes. Leuk voor als je je vakantie of een mooi moment wilt delen op social media.
De meegeleverde schets app laat je op je smartphone tekenen deze vervolgens bewaren. Schetsen kun je op allerlei manieren nog leuker maken, met bijvoorbeeld stickers. Je kan zelfgemaakte schetsen ook delen met anderen. De News Suite app toont je de laatste headlines en het weer, deze standaard nieuws app kan je ook op de hoogte houden van het nieuws tussen een bepaalde tijdsperiode.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
In de Sony Xperia XA1 is een 2300 mAh batterij te vinden die via een USB Type-C kabel opgeladen kan worden. Bij normaal gebruik merken we dat er ongeveer 3,5 tot 4 uur scherm aan tijd in het toestel zit, hierbij gaat de telefoon één dag mee. Een prima resultaat voor een relatief kleine batterij, bijkomend voordeel is dat het toestel in zo’n anderhalf uur is opgeladen.
Qua prestaties merken we op de Sony Xperia XA1 op dat Android 7.0 Nougat snel reageert en ook razendsnel opstart. Het spelen van een game is geen enkel probleem op de XA1. Toch heeft de octa-core processor het iets moeilijker als we intensief gaan multitasken. Vreemd want met 3GB werkgeheugen en de Helio P20 octa-core processor hadden we eigenlijk helemaal geen haperingen verwacht. Als heel storend ervaren we dit niet omdat bij normaal gebruik geen last hebben van dit probleem.
Met 32 gigabyte aan interne opslagruimte hebben de meeste gebruikers voldoende ruimte voor het installeren van apps en het maken van foto’s en filmpjes. Wil je echter meer kwijt dan is dit geen probleem voor de XA1. Middels een MicroSD-kaart die naast de nano-simkaart in de sleuf geplaatst kan worden bereid je het toestel moeiteloos uit.
Beoordeling
De Sony Xperia XA1 is een uitstekende smartphone met een strak ontwerp voor de niet veeleisende gebruiker. Qua specificaties doet de telefoon niet onder voor haar concurrentie en weet van tijd tot tijd mooie foto’s te maken. Wel zijn er een aantal vreemde bugs aanwezig in de camera die van tijd tot tijd als hinderlijk worden ervaren. Het is goed mogelijk dat een software update deze problemen kan verhelpen.
Op dit moment is de Sony Xperia XA1 verkrijgbaar voor ongeveer 279 euro, op onze smartphone pagina vind je nog eens alle specificaties, prijzen en details op een rij.
Sony Xperia XA1
-
9/10
-
8/10
-
7.8/10
-
7.5/10
-
8/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Ontwerp
- Kwaliteit fotocamera
- Batterijduur
- Razendsnel opgestart
- USB Type-C
Minpunten
- Camera bugs
- Zeer intensief multitasken loopt niet lekker
- Volume hoofdtelefoon niet luid