Sony heeft een nieuwe compacte smartphone uitgebracht onder de naam Sony Xperia X Compact. Bewijst dit toestel dat een maatje minder ook prima kan functioneren? In onze Sony Xperia X Compact review lees je alles wat je over dit kleine toestel wilt weten.
Sony Xperia X Compact
Sony zet met de Xperia X Compact een handzame smartphone op de markt als opvolger van de Xperia Z5 Compact. Volgens Sony is dit dé telefoon voor mensen die het beste willen en niet alleen de grootste. Op het gebied van specificaties is het toestel een mid-end smartphone maar de prijs leunt richting de high-end smartphones. Sony richt haar pijlen ook op het camera gedeelte van deze smartphone, maar is deze wel zo goed? We vertellen je alles over het toestel in de Sony Xperia X Compact review.
Verkooppakket
In het verkooppakket van de Sony Xperia X Compact vinden we naast het apparaat nog een aantal randzaken. De doos bevat een USB-Type C laad- en datakabel en een laad-adapter. Wat we helaas moeten missen bij ons toestel is een setje headphones. Wel is een beknopte handleiding bijgevoegd en een garantie papiertje.
Design en interface
De Sony Xperia X Compact mag zich met recht compact noemen. Het toestel is vervaardigd uit polycarbonaat en voelt degelijk aan. De randen zijn wat hoekig van vorm maar kenmerkt ook het design van Sony. Het is wel jammer dat Sony er niet voor heeft gekozen om ook de X Compact uit metaal te vervaardigen, net als bij de Sony Xperia XZ het geval is.
Aan de voorzijde van het toestel vinden we een 4,6 inch display en een 5 megapixel front-camera. Aan de voorzijde van de X Compact zit ook de luidspreker voor het voeren van een telefoongesprek en het luisteren van muziek.
Aan de bovenzijde vinden we de traditionele 3,5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon of headset. De onderzijde is waar we de USB Type-C aansluiting kunnen vinden. Met de meegeleverde kabel kun je het toestel met je computer verbinden. Aan de linkerkant is de SIM en MicroSD-kaart tray geplaatst. Deze kun je er met je nagel uithalen, geen gepeuter met een klein pinnetje of paperclip.
Aan de rechterkant van de Xperia X Compact zijn de knoppen te vinden voor het volume. Boven de volumeknoppen is de power-button geplaatst die eveneens dienst doet als vingerafdrukscanner. Onder de volumeknoppen is een extra knop voor het maken van foto’s.
Wanneer we de achterkant van het toestel bekijken zien we links boven de 23 megapixel camera. Op de camera komen we later in deze review uitgebreid terug. Naast de camera zit ook een LED-flitser die dienst kan doen als zaklamp. Uiteraard mag ook het Xperia logo op de achterkant niet ontbreken.
Zoals gezegd voelt het toestel degelijk aan en lijkt deze ook tegen een stootje te kunnen. Zo viel het toestel uit onze jaszak en was naderhand geen krasje te bekennen. Op de witte variant van de Xperia X Compact vallen de vingerafdrukken aan de achterzijde niet op.
Interface
De interface van Sony’s eigen Xperia UI heeft veel weg van de standaard Android gebruikersinterface. Het vergrendelingsscherm is clean vormgegeven net als de standaard meegeleverde widgets op het toestel. Via de What’s New app kun je de vormgeving van de X Compact naar eigen wens aanpassen met bijvoorbeeld thema’s.
Het thuisscherm kun je naar hartenlust vullen met snelkoppelingen naar apps of widgets. Door naar het meest linkerscherm te swipen kom je op de Google Now pagina. Google Now geeft je allerlei relevante informatie op het moment dat dat belangrijk is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om deze functie uitgeschakeld te laten.
Door naar de app drawer. Applicaties worden gesorteerd op een eigen volgorde maar ook het sorteren van A-Z is mogelijk. Door naar links of rechts te vegen scroll je door de lijst met voorgeïnstalleerde applicaties. Sony heeft bovenin een zoekbalk geplaatst waarmee je direct de app kunt zoeken die je nodig hebt. Deze zoekbalk blijft zichtbaar zolang de app drawer geopend is.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Met de Sony Xperia X Compact is het prettig bellen, we kunnen onze gesprekspartner luid en duidelijk verstaan. Aan de andere kant van de lijn klinkt hetzelfde commentaar. De dialer is vooral praktisch waarbij je snel contacten kunt zoeken en recente oproepen ziet staan. Contacten zonder foto worden voorzien van een stijlvolle afbeelding met initialen.
SMS en MMS-berichten kunnen worden gelezen in een strakke Berichten-app. Leuk aan de app is dat je naast multimedia ook stickers kunt gebruiken in je berichten. Sony heeft standaard het SwiftKey toetsenbord geïnstalleerd. Dit veelgebruikte toetsenbord is voor de meeste gebruikers niet nieuw maar kun je niet wennen dan heb je in een handomdraai een nieuw toetsenbord gedownload.
Sony kiest er ook voor om de X Compact standaard met de Google Chrome browser te leveren. Deze browser is prima voor veel gebruikers maar via de Play Store kun je ook Opera of Firefox downloaden.
Dat de Xperia X Compact niet zomaar een mid-end smartphone is blijkt uit onder andere de manieren van connectiviteit die op het toestel te vinden zijn. Naast 2/3 en 4G vinden we op het toestel ook 2.4 en 5GHz WiFi. Vooral dat laatste ontbreekt nog wel eens op mid-end smartphones. Daarnaast vinden we op het toestel ook GPS, Bluetooth en NFC.
Multimedia: muziek en film
De Sony Xperia X Compact is prima geschikt als multimedia-partner, want door haar geringe omvang gaat het toestel makkelijker mee tijdens het hardlopen. Maar ook zonder sporten kun je genieten van de multimedia mogelijkheden op de X Compact. Muziek kan op verschillende manieren verbeterd worden, bijvoorbeeld met DSEE HX.
DSEE HX zorgt ervoor dat hoge frequenties in gecomprimeerde muziekbestanden worden hersteld. Dit zou een helder geluid tot gevolg moeten hebben, in de praktijk klinkt de audio hierdoor minder goed. Door gebruik te maken van ClearAudio+ worden geluidsinstellingen automatisch geoptimaliseerd. Ook kun je zelf virtueel surround geluid inschakelen en de equalizer naar eigen wens instellen.
Muziek is wel aan Sony toevertrouwd en dat uit zich ook in de praktische en fraai vormgegeven Muziek-app. De app biedt de mogelijkheid om ook vanuit het netwerk muziekbestanden af te spelen. Maak je gebruik van de luidsprekers op het toestel dan zal je merken dat in een rustige omgeving het geluid vrij hard kan. Het stereogeluid van de luidsprekers is uitstekend waarbij ook de plaatsing van de speakers als pluspunt gezien kan worden.
FM-radio
Opvallend is dat we op de Xperia X Compact wel een FM-Radio functie terug vinden. Deze schittert in haar afwezigheid op het grotere broertje, de Xperia XZ. De FM-Radio werkt prima maar je hebt wel een hoofdtelefoon of headset nodig.
Film
Het bekijken van een film op het 4,6 inch display is goed te doen. Het scherm kent ook een hoge helderheid waardoor je in de zon het scherm nog goed kunt aflezen. ’s Nachts kan het scherm ook goed gedimd worden waardoor je ook nog eens extra batterij bespaart. Voor het bekijken van films kun je terecht in de Sony What’s New app of in Google Play Films.
Camera: foto’s en video’s
Sony heeft haar Xperia X Compact voorzien van een 23 megapixel camera aan de achterzijde. Dit aantal megapixels is alleen te behalen als je gebruik maakt van een 4:3 beeldverhouding. Opvallend is dat wanneer we de eerste keer de camera gebruiken standaard 8 megapixels staat ingesteld.
De Xperia X Compact weet vaak prachtige foto’s vast te leggen. Toch gaat het ook wel eens mis doordat de sensor een wat hoge ISO waarde kiest. De doortekening op de foto’s is erg goed, maar ook een lichte zweem op de foto’s komt weleens voor. Dat laatste valt vaak op te lossen door een tweede foto te maken.
Via de Album-app krijg je toegang tot alle gemaakte foto’s. In de app zijn ook foto’s opgenomen die je via WhatsApp hebt verkregen. Handig is dat niet als je alleen maar opzoek bent naar je eigen foto’s. Gelukkig is de Album-app dusdanig uitgebreid dat ook een map-weergave mogelijk is.
De camera app is voorzien van alle gemakken. Je vindt bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het maken van een veegpanorama, muziekfoto of timeshift video. Voor echte fotografen ontbreekt ook de manuele modus niet. In deze modus kun je zelf de sluitertijd en focus bepalen.
Het maken van selfies gaat uitstekend met de 5 megapixel camera aan de voorzijde. De kwaliteit is goed en zijn prima geschikt om te delen met vrienden en familie. In ons speciale Sony Xperia X Compact Flickr-album vind je nog veel meer foto’s die we met dit toestel gemaakt hebben.
Videocamera
Over de kwaliteit van de videocamera zijn we zeer tevreden. De doortekening is goed en ook tijdens het lopen blijven de beelden stabiel. De kleuren in de video’s zijn fraai en ook al filmt de camera op ‘slechts’ de Full-HD resolutie, de videocamera is dik in orde op de Xperia X Compact. Hieronder kun je de sample-video bekijken die we met het toestel hebben gemaakt.
Overige mogelijkheden
Aan overige mogelijkheden geen gebrek op deze compacte smartphone. Standaard levert Sony de app What’s New mee op de X Compact. Waarin door Sony aanbevolen apps zijn te vinden. Daarnaast vind je in deze app ook thema’s, muziek en films voor je Xperia X Compact. Wel zorgt deze app voor af en toe een notificatie met reclame. Gelukkig kun je deze notificaties uitzetten in de What’s New app.
Sony heeft het toestel eveneens alvast voorzien van een televisiegids. Na het selecteren van je TV-aanbieder kun je in de Video & TV SideView app door alle kanalen scrollen. Ook kun je programma’s zoeken en levert de app diverse on demand aanbevelingen. Via de standaard Weer-app en widget zie je in één oogopslag of je een paraplu mee moet nemen. Deze Weer-app gebruikt de gegevens van AccuWeather.
Stickers
Stickers maken is een functie die we ook al op de Sony Xperia XZ zijn tegengekomen. Geheel zoals de titel doet vermoeden kun je je eigen foto’s gebruiken om stickers te maken. Deze kun je later delen met vrienden en familie. Het uitsnijden van het gedeelte die je als sticker wilt gebruiken is wat lastig op de telefoon.
Sony heeft ook alvast de Amazon Shopping app geïnstalleerd. Deze app van Amazon kun je niet verwijderen maar wel uitschakelen. Duidelijk is dat Sony ook aan onze veiligheid heeft gedacht door AVG Protection vooraf te installeren. Toch hadden we hier zelf vooraf liever de keuze gehad, aangezien vrijwel ieder anti-virus pakket hetzelfde scoort. De Playstation app is voor bezitters van een Playstation console een handige toevoeging, heb je geen Playstation dan neemt ook deze app ruimte in. Tenslotte vinden we ook nog de Facebook-app op de Xperia X Compact.
Lifelog
De Sony Xperia X Compact kan vrij nauwkeurig bijhouden hoe jij je smartphone gebruikt en welke activiteiten je dagelijks uitvoert. In de Lifelog-app komt deze informatie allemaal samen wordt deze op een fraaie wijze gepresenteerd. Van het aantal gelopen stappen tot kilometers gefietst maar ook hoeveel minuten je games speelt op je smartphone.
TrackID
Hoe heet dat nummer wat ik nu hoor op de radio? Die vraag zul je jezelf ongetwijfeld wel eens gesteld hebben. et de TrackID-app weet je razendsnel het antwoord op die vraag. Net als de Shazam-app kan TrackID van Sony muziek herkennen en je precies de artiest en de titel van het liedje vertellen.
Vingerafdrukscanner
Ook de Sony Xperia X Compact beschikt over een vingerafdrukscanner. Deze scanner is verwerkt in de aan- en uitknop aan de zijkant van het toestel. Een handige plaats vinden wij, want ook als het toestel op een tafel ligt kun je er zo makkelijk bij. Bovendien werkt de scanner snel en kun je tegelijk met het aanzetten van de X Compact meteen ontgrendelen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Sony Xperia X Compact beschikt over een Qualcomm Snapdragon 650 hexa-core processor. De zes rekenkernen in het toestel zijn ruim voldoende voor alledaags gebruik. Samen met 3GB aan werkgeheugen gaat multitasking het toestel goed af. De prestaties zijn goed en het spelen van games kan uitstekend. We merken dan ook geen haperingen bij apps en games op de Xperia X Compact.
Opladen
Het opladen van de Xperia X Compact duurt met de meegeleverde adapter ongeveer 2:30 tot 3 uur. Soms geeft het toestel aan dat het de batterij op een speciale manier oplaadt om slijtage te voorkomen. In dat geval duurt het laden vaak langer, zo’n 8 uur. Dit doet het toestel om de levensduur van de batterij te verlengen. Heb je deze tijd niet dan kun je er ook voor kiezen om “normaal” op te laden.
Screen-on-time
Op normaal gebruik haalt het toestel een screen-on-time van 3:15 a 3:30 uur. Maak je gebruik van de Stamina modus, waarmee extra batterij bespaart wordt, dan haal je met gemak de 4:30 uur. Handig als je even geen stopcontact in de buurt hebt. Let er wel op dat in de Stamina-modus animaties minder vloeiend zullen zijn.
Opslagruimte
Intern heeft de Sony Xperia X Compact ruimte voor 32GB aan apps, foto’s en video’s. Voor wie dit niet genoeg is kan het toestel middels een MicroSD-kaart uitbreiden naar 256 gigabyte. Het MicroSD-kaartje kun je kwijt in dezelfde tray als de nano-simkaart.
Op het moment van testen was het toestel voorzien van de juni 2016 Android beveiligingspatch. Hiermee loopt het toestel met Android 6.0 Marshmallow iets achter maar Sony heeft een goede reputatie als het gaat om het updaten van haar toestellen. De Xperia X Compact zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar een upgrade krijgen naar Android 7.0 Nougat.
Beoordeling
Het formaat van de Sony Xperia X Compact is ideaal voor mensen die een maatje minder willen maar toch een goed presterende smartphone wensen. Het toestel is voorzien van alle gemakken en de vingerafdrukscanner zit op een comfortabele plek. De sluitertoets voor het maken van foto’s is een waardevolle toevoeging voor wie graag foto’s maakt met zijn smartphone. Wie updates belangrijk vindt kan er van Sony op aan dat in ieder geval het volgende Android besturingssysteem op het toestel te vinden zal zijn.
De camera presteert over het algemeen goed maar laat soms ook een steekje vallen. Jammer is dat Sony het toestel levert met een serie aan applicaties die je misschien nooit zult gebruiken of vervangt door een eigen alternatief. De DSEE HX geluidsverbetering op het toestel heeft soms het tegenovergestelde effect waardoor je deze functie beter uitgeschakeld kunt laten.
De prijs is met 450 euro wat aan de hoge kant als we alle plussen en minnen bij elkaar optellen. Toch daalt de prijs al licht en kun je de Xperia X Compact al krijgen voor 425 euro. Op onze smartphone pagina vind je alle specificaties van de Sony Xperia X Compact netjes op een rij.
Sony Xperia X Compact
-
8.4/10
-
9.2/10
-
8.1/10
-
8.3/10
-
7.8/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Vingerafdrukscanner op prettige locatie
- Zeer handzaam formaat
- Camera
- Stereo luidsprekers
- Doet niet onder voor high-end smartphone
Minpunten
- Bloatware
- Camera laat soms steekje vallen
- Geluidsverbetering niet per se beter
- Prijs