Smartphoneschermen worden steeds belangrijker. We kijken steeds langer naar het scherm. Wat zijn de achterliggende technieken van een scherm? Eerder hebben we stilgestaan bij pixels en de pixeldichtheid van een scherm, en wat in de invloed hiervan is. Nu worden de achterliggende technieken behandeld, namelijk LCD en OLED met hun bekendste varianten.
Smartphone beeldschermtechnieken
Als je een nieuwe smartphone koopt is het van belang te weten welke begrippen er in de omloop zijn en of je aandacht aan moet besteden. Het smartphonescherm is een geliefd onderdeel van fabrikanten om zichzelf te onderscheiden met allerlei termen zoals AMOLED, Quantom Dot of IPS. In deze tweeluik worden alle belangrijke termen behandelend en weet je precies waar je aan toe bent.
Het eerste deel over pixeldichtheid vind je hier: Smartphoneschermen: alles over pixels en pixeldichtheid
LCD
LCD is verreweg de meest gebruikte schermtechniek. Dit komt door de lage kosten. LCD heeft de eigenschap dat er achtergrondlicht nodig is om de pixels van licht te voorzien. Een rooster van geïntegreerde circuits wordt gebruik om elke pixel aan te sturen, door er lading heen te sturen. Kleuren worden gemaakt door rood, groen en blauw met elkaar te mixen.
IPS
IPS staat voor In-Plane Switching. IPS bestaat alleen in combinatie met een LCD scherm, daarom zie je ook vaak de aanduiding IPS LCD in de specificaties naar voren komen. Het voordeel van IPS is dat de kijkhoeken veel beter zijn. Je kan vanaf veel meer diverse hoeken je scherm goed bekijken zonder dat er kleurvervorming optreedt. Je vindt eigenlijk in alle moderne smartphones met een LCD scherm IPS terug.
Quantum Dot
Een verbetering van IPS LCD is Quantum Dot, voor het eerst toegepast in een smartphone met de LG G4. Hierbij is de verlichting puur rood, groen en blauw en wordt niet meer gefilterd zoals bij LCD het geval is. Hierdoor zijn de kleuren veel helderder en is het scherm ook meer efficiënt. Toch heeft een Quantum Dot scherm alsnog achtergrondverlichting nodig, waardoor het contrast niet zo goed is als OLED.
OLED
OLED schermen hebben in tegenstelling tot LCD geen achtergrondverlichting nodig. De gebruikte kristallen voor de pixels kunnen zelf licht geven. Hierdoor kost zwart beeld geen enkele energie omdat deze pixels uit staan. Daarom is het contrast oneindig goed. Bij bijvoorbeeld films waar relatief veel zwart in zit zullen OLED schermen het een stuk langer volhouden dan LCD schermen die altijd achtergrondverlichting aan hebben staan.
Ook bij Active Displays zoals Motorola gebruikt wordt er veel zwart gebruikt. Met een OLED scherm kan je makkelijk je nieuwe notificaties checken en het is erg zuinig. Ook heeft OLED de eigenschap kleuren heel helder en opvallend weer te laten geven. Het lijkt hierdoor of de kleuren van het scherm af spatten. Deze kleurweergave is niet altijd realistisch, daarvoor moet je over het algemeen bij LCD zijn.
Een groot nadeel van een OLED scherm is burn-in. Als je een bepaald voorwerp lang op je scherm laat staan wordt deze in het scherm “gesleten” en zal altijd zichtbaar kunnen zijn. Denk aan je navigatiebuttons van de smartphone, deze staan veelal op dezelfde plaats, continu ingeschakeld, en zorgen op de lange termijn voor burn-in.
Een ander nadeel van OLED is de levensduur van het scherm. Doordat de blauwe pixel (die erg belangrijk is bij het wit weergeven) sneller slijt dan de andere kleuren is de levensduur van een OLED scherm korter dan een LCD. Gelukkig is de levensduur van een OLED scherm de laatste tijd steeds beter geworden, waardoor voor de gemiddelde consument dit geen groot probleem zal moeten zijn. Ten slotte is OLED nu nog duurder om te produceren dan LCD schermen. Hierdoor zijn OLED schermen over het algemeen alleen in smartphones van het hogere segment te vinden.
Toch wegen deze nadelen niet op tegen de net genoemde voordelen. Ook consumenten geven de voorkeur aan de heldere kleurweergave en de oneindig goede contrastwaarde. Samsung en LG investeren recentelijk enorm in OLED. De winst van de OLED-industrie wordt op 37 miljard dollar geschat in 2020. Verder wordt er verwacht dat over twee jaar OLED schermen goedkoper zijn om te produceren dan LCD, wat de groei van OLED enorm ten goede gaat komen.
AMOLED
AMOLED is een verbeterde versie van OLED. Met Amoled schermen is het mogelijk om veel hogere resoluties te creëren dan bij OLED. Ten tweede worden de pixels individueel aangestuurd, daarom de toevoeging van de A bij OLED. De A staat namelijk voor Active. Van AMOLED wordt verwacht dat het van de 37 miljard dollar winst in 2020 32 miljard voor zijn deel neemt. Het is duidelijk dat AMOLED enorm populair gaat worden.
Super Amoled
Super Amoled is de naam die Samsung aan haar AMOLED schermen geeft. Door de aanraking direct vast te leggen in het scherm zelf kan het scherm nog dunner worden gemaakt. Daarnaast zijn de kijkhoeken en levensduur ook beter doordat Samsung de pixels in een ander matrix ordent dan bij AMOLED. Samsung haar schermen worden dan ook regelmatig geprezen als de beste die er zijn. Samsung levert ook (oudere) schermen aan concurrenten, waardoor je niet altijd een Samsung hoeft te kopen om van een Super Amoled scherm te genieten.
Conclusie
Nu ben je op de hoogte van de belangrijkste begrippen omtrent smartphoneschermen. Het is zeker de moeite waard om in je keuze voor je volgende smartphone de pixeldichtheid en schermtechniek mee te nemen omdat het erg veel verschil kan uitmaken. Ten slotte blijft het een kwestie van smaak welk soort scherm jij het mooiste vind, AMOLED of LCD. Beide hebben verbeterde versies in omloop en dus zal de concurrentie zeker volgend jaar blijven bestaan.