Smartphoneschermen zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van een smartphone. Je ogen kijken er de hele tijd naar. Bij het kijken naar je scherm spelen de pixeldichtheid en de gebruikte schermtechniek een grote rol in hoe een scherm eruitziet. Wat zijn de punten waarop schermen van elkaar verschillen en moet je er aandacht aan besteden? In het eerste artikel van deze tweeluik gaan we in op de eerste grote factor: de pixeldichtheid.
Smartphones en displays
Fabrikanten maken gebruik van veel marketingtermen zoals ppi, AMOLED en 4k. Wat betekenen deze termen precies en moet je er ook daadwerkelijk aandacht aan besteden? In dit artikel gaan we in op een bekend fenomeen: het aantal pixels en resolutie. Het tweede en laatste artikel over smartphoneschermen gaat over de gebruikte technieken en welke invloed deze hebben op een scherm. Zo krijg je een compleet beeld waar je op moet letten bij een scherm als je een nieuwe smartphone gaat kopen en word je niet verleidt door allerlei verkoperspraatjes.
Resolutie en pixeldichtheid
De resolutie van het scherm is hoeveel pixels het totale scherm heeft. Omdat dit lang niet alles zegt over hoe scherp een scherm is, kan je beter kijken naar de pixeldichtheid, ook wel uitgedrukt in ppi. De ppi is uit te rekenen door de resolutie van het scherm te delen door de grootte van het scherm. Hoe hoger de ppi, hoe scherper het scherm.
Veel mensen kan het niet zoveel schelen hoeveel pixels een scherm heeft, maar die hebben het mis. Omdat we een smartphone op een gemiddeld afstand 30 centimeter voor ons gezicht houden, ziet het menselijk oog al vrij gauw pixels. Dit is met een tablet of een tv anders omdat we hier verder weg van het beeld zitten. Daarom ziet een hoge ppi op een smartphone er erg prettig uit. Volgens Steve Jobs is de perfecte pixeldichtheid 326 pixels per inch, ook wel Retina genoemd. Hierboven zou het menselijk oog namelijk geen pixels meer onderscheiden.
Dat Steve Jobs er naast zat is ondertussen wel duidelijk geworden. Zelfs de iPhone 6/6S Plus hebben allebei een ppi van 401, hoger dan Retina. Ook in de praktijk is het onderscheid tussen zulke ppi’s redelijk makkelijk te ontdekken, zeker als je langer naar het scherm kijkt. Je ogen worden namelijk sneller moe als het scherm niet scherp genoeg is. Een boek lezen op een oude iPad 2 kan behoorlijk vermoeiend zijn.
Hoeveel pixels?
De meeste smartphones worden tegenwoordig verkocht in een Full-HD (1920 x 1080) of HD (1280 x 720) scherm. Het verschil tussen beide schermen is wel degelijk te zien. Vergelijk in de winkel maar eens een Moto X Play met een Full-HD scherm en een ppi van 403, en een Moto G 2015 met een HD scherm en een ppi van 294. Ook merk je pas na langere tijd dat een scherm relatief niet scherp is, waardoor een snelle blik een verkeerde beoordeling kan geven.
Toch is meer pixels niet altijd beter. Sommige fabrikanten rekken de grenzen van steeds meer pixels per inch steeds verder op door hogere resoluties toe te passen. Sommige mensen vinden dit een goed idee, anderen vinden het onnodig en zonde van de accuduur. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe slechter het is voor de accu. Alle pixels moeten namelijk worden aangestuurd via de processor en dat kost simpelweg veel energie. Bovendien moet door de hoge pixeldichtheid het backlight harder werken om dezelfde schermhelderheid te bereiken. Dit komt omdat hoe hoger de pixeldichtheid is, hoe dichter de pixels op elkaar liggen hoe meer licht er dus nodig is om tussen deze pixels door te kunnen komen.
Gelukkig worden de processors tegenwoordig steeds krachtiger en is het energiebeleid al steeds beter. Een ppi van over de 500 is dan ook redelijk normaal geworden in het dure smartphonesegment. Dit komt door het gebruik van een 2k resolutie, oftewel 2560 x 1440 pixels.
Waar vorig jaar Full-HD de standaard was in high-end smartphones met 1920 x 1080 pixels, is er dit jaar duidelijk een stap voorwaarts gemaakt. De Samsung Galaxy S6, LG G4, Nexus 6P, Blackberry Priv en de Moto X Style: allemaal hebben ze een 2k resolutie. In marketingtermen wordt dit ook wel Quad-HD genoemd, omdat 2k vier keer zoveel pixels heeft als een gewoon HD-scherm (1280 x 720).
Er valt ook niet een perfecte resolutie aan te duiden voor een smartphone omdat het erg persoonlijk ligt. Fabrikanten als Apple, OnePlus, Huawei en HTC weten dit ook en zien dan ook niet de meerwaarde in van Quad-HD schermen. Zij blijven bij een maximale resolutie van Full-HD. Het is leuk om te kijken hoe fabrikanten hier volgend jaar mee omgaan met de introductie van de nieuwe generatie smartphones.
De vreemde eend in de bijt is Sony. Zij introduceerden met de Sony Xperia Z5 Premium de allereerste smartphone met een 4K scherm, ook wel Ultra-HD genoemd. Dit is een scherm met 4096 x 2160 pixels. In combinatie met het 5.5 inch scherm van de Z5 premium kom je op een ppi van 801. Onnodig? Ja, dat zeker, tenminste voor normaal gebruik. Zoals MKBHD ook laat zien in onderstaand filmpje is het verschil alleen te zien als je een macrolens op het scherm zet. En toevallig is dit een soortgelijk effect wat je krijgt als je bijvoorbeeld een Cardboard of een andere Virtual Reality headset gebruikt. Het scherm is dan zo dicht op je ogen dat een hogere ppi wel uitmaakt.
In het volgende deel wordt er aandacht besteed aan de schermtechnieken. Dit is de tweede grote factor die bepaalt hoe een smartphonescherm eruit ziet.