Waar enkele jaren geleden tablets niet aan te slepen waren, is de markt nu een stuk minder verzadigd. Dat betekent niet dat er geen keuze is. Samsung heeft onlangs haar nieuwe high-end tablet; de Samsung Galaxy Tab S4 uitgebracht, met S Pen. Onze ervaringen bespreken we in deze review.
Review Galaxy Tab S4
Er zijn maar een paar écht grote spelers op de tabletmarkt. Eén daarvan is Samsung, die een opvolger heeft uitgebracht voor de Galaxy Tab S3. Sinds enige tijd ligt de Samsung Galaxy Tab S4 in de winkels, en die testen we in onze uitgebreide review. Biedt de tablet waar voor zijn geld, wat zijn de voordelen en wat zijn de aandachtspunten?
Verkooppakket
Samsung levert de tablet in een zwarte doos en we zien direct de tablet. Verder wordt een USB-C kabel, adapter, headset, S-Pen en het nodige papierwerk meegeleverd. Voor de S Pen vinden we ook nog extra pennetjes om te vervangen. Samsung had voor dit geld ook wel een hoes mogen meegeven, want de Galaxy Tab S4 is vrij glad.
Design en interface
Waar de voorganger nog voorzien was van een vingerafdrukscanner, is deze bij de Samsung Galaxy Tab S4 weggelaten. Het ontgrendelen kan middels de irisscanner en gezichtsherkenning. Doorgaans gaat dit prima, maar we begrijpen best dat sommige mensen nog graag de vingerafdrukscanner hadden gewild. Aan de voorzijde van de tablet is een 10,5 inch display te vinden; een zogenoemd Infinity Display met dunne randen, zo spreekt Samsung. Dun lijkt een breed begrip te zijn.
Het scherm betreft een Super-AMOLED beeldscherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels. De beeldverhouding is 16:10 en is volgens Samsung daarmee uitstekend geschikt om te lezen en om mee te werken. Bij de Tab S3 was de beeldverhouding 4:3. Voorop is ook een 8 megapixel camera geplaatst. Achterop is een 13 megapixel camera te vinden met daaronder een flitser. De glazen behuizing is glad, dus leg hem niet zomaar snel op de bank, voor je het weet glijdt ‘ie op de vloer.
De Samsung Galaxy Tab is voorzien van vier speakers. Deze vinden we aan de onder- en bovenkant van de Tab S4. Links zijn ook de connectoren te vinden om hem bijvoorbeeld in een dock te zetten. Rechts vinden we de power-button en volumetoetsen terug, samen met een slot voor de geheugenkaart. Aan de onderzijde van de Galaxy heeft Samsung de 3,5 millimeter aansluiting geplaatst, samen met de USB Type-C aansluiting.
De Samsung Galaxy Tab S4 wordt geleverd met Android 8.1 Oreo. Daarbovenop vinden we de Samsung Experience 9.5 interface. Deze is gelijk met die van Galaxy-toestellen zoals de Galaxy S9 en Galaxy Note 9. Standaard kom je uit op het vergrendelscherm van je Tab S4 en kun je je beveiligingsmethode gebruiken, of dus de gezichtsherkenning toepassen.
Communicatie: internetten en andere connectiviteit
In onze Samsung Galaxy Tab S4 review behandelen we de WiFi-editie. Mocht je er ook mee willen bellen en onderweg willen internetten, dan kun je de LTE-versie aanschaffen met ondersteuning voor 4G. Deze is uiteraard wel wat duurder dan de WiFi-versie. Qua connectiviteit heeft de tablet nog meer te bieden. Er is Bluetooth 5.0 en GPS, maar NFC moet gemist worden op de high-end tablet. De Huawei MediaPad M5 heeft dit bijvoorbeeld wel.
Een lichtsensor, kompas, accelerometer, gyroscoop en proximity-sensor zijn wel aanwezig op de Tab S4. Een LED-notificatielampje die op kan lichten bij een nieuwe melding, is niet aanwezig. Het is niet mogelijk om in plaats daarvan een Always On Display te gebruiken, want dit is niet aanwezig op de Samsung. Toch is het nog maar de vraag of dat ook echt nodig is op een tablet, maar wellicht was de mogelijkheid ertoe leuk geweest.
Multimedia: muziek en video
De Samsung Galaxy Tab S4 heeft alles in huis voor de multimedia-liefhebber. Er zijn vier speakers op de tablet aanwezig die moet zorgen voor een 3D-surroundgeluid. We kunnen stellen dat de geluidskwaliteit van erg goede kwaliteit is. Op vol volume is het prettig om naar de muziek te luisteren. Daarnaast heeft Samsung de bass goed afgesteld en kan het volume ook hard genoeg. Een optie is Dolby Atmos, maar persoonlijk vind ik de geluidskwaliteit beduidend beter met de functie uitgeschakeld. Er is ook een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig voor een headset.
Voor het bekijken van films is de tablet ook prima geschikt met een beeldverhouding van 16:10. Hoewel we toch soms zwarte balken opmerken, omdat het toch net wat anders is dan 16:9. Dankzij het 10,5 inch scherm gebruik je hem niet alleen als je onderuitgezakt op de bank zit, maar bijvoorbeeld ook tijdens een lange rit of reis. De beeldkwaliteit is van hoge kwaliteit, toont scherpe beelden en is helemaal zoals we van Samsung gewend zijn.
De Samsung Galaxy Tab S4 is ook uitstekend geschikt om mee te gamen. Denk aan een racespel zoals Asphalt 9. De graphics zijn van erg hoge kwaliteit, er is totaal geen vertraging of lag en de game-ervaring is prima met de tablet.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterkant van de Tab S4 is een 13 megapixel camera geplaatst, deze kan in 4K video’s opnemen en heeft autofocus. Ook zit er aan de achterkant een LED-flitser. De camera-app kennen we van de verschillende Samsung-smartphones. Dit betekent een reeks modi zoals de AR stickers en professionele modus.
Voor een high-end tablet verwachten we een goede fotokwaliteit. Toch is dat iets waar de Galaxy Tab S4 niet weet te overtuigen. De beelden zijn gevoelig voor ruis en onscherpte, en ook de belichting is lang niet altijd goed afgestemd. Dit merken we vooral binnenshuis, want buitenshuis is de kwaliteit nog best aardig, maar niet perfect voor deze prijs.
Wat verder opvalt is dat je tijdens het maken van foto’s erop moet letten dat je vinger niet voor de lens zit. Toch jammer. In de avonduren valt op dat de hoeveelheid ruis met grote stappen verder toeneemt. Hetzelfde oordeel kunnen we vellen over de 8 megapixel front-camera. Je kunt meer foto’s bekijken die we met de tablet hebben gemaakt in ons Flickr fotoalbum.
Je kunt met de Samsung tablet filmen in maximaal 4K. Mocht je willen filmen met de tablet, dan kan dat direct vanuit de camera-app. We hebben onderstaande video gemaakt met de Galaxy Tab S4.
Overige mogelijkheden
De Samsung Galaxy Tab S4 is met verschillende extra’s uitgerust. Die zetten we in dit hoofdstuk van de Galaxy Tab S4 review voor je op een rij. Denk aan DeX, de S Pen en Bixby.
Bixby
Bixby is een slimme assistent van Samsung zelf. We kennen deze feature van de verschillende Galaxy-smartphones van het bedrijf. Nog altijd is de assistent niet in de Nederlandse taal te gebruiken. Door op het homescreen naar rechts te vegen opent Bixby Home; een scherm met nuttige informatie voor jou. Denk aan het laatste nieuws, je agenda-items en mogelijk interessante content op platformen als YouTube, Galaxy Apps en Giphy.
Bixby vind je ook terug in andere onderdelen. Zo helpt Bixby Vision je met het vertalen van teksten door de camera te gebruiken en kun je ook andere acties uitvoeren. Natuurlijk is ook gewoon Google Assistent te gebruiken op de Tab, die wel om kan gaan met de Nederlandse taal.
DeX
DeX ken je misschien wel van de DeX Pad, een accessoire waarmee je bijvoorbeeld je Galaxy S9 kunt aansluiten op een toetsenbord, monitor en muis. Echter is DeX ook aanwezig op je Galaxy Tab S4, al is het even zoeken waar deze staat. Het werkt het snelste als je de zoekfunctie in het menu hiervoor gebruikt. Je ziet dan de beschikbare DeX-opties en je kunt hier DeX ook starten. Je krijgt de desktop-interface te zien op je tablet. Je kunt met een HDMI-kabel Samsung DeX ook op grotere schermen gebruiken. Je Tab S4 kan dan bijvoorbeeld dienen als touchpad, tekentablet of toetsenbord.
Met DeX creëer je zoals gezegd de desktop ervaring. Je kunt meerdere vensters naast elkaar openen, gebruik maken van de taakbalk onderin beeld en schermen verplaatsen. Ook zijn er verschillende apps die geoptimaliseerd zijn voor het gebruik met DeX. Er is bijvoorbeeld keuze uit diverse Office-apps. Echter is het aanbod momenteel beperkt tot 16 apps. Overigens kun je ook gewoon je Android-apps uit de Play Store draaien in de DeX-omgeving.
Sommige apps bieden ook ondersteuning voor drag-and-drop. Hiermee kun je snel verschillende bestanden overzetten naar een andere app of map. Op moment van schrijven is deze functie alleen beschikbaar voor Samsung Notes, Gmail, e-mail, de galerij, Mijn Bestanden en Messages. Tussen deze apps werkt dit vlot. Handig om direct een bestand toe te voegen aan je e-mailbericht.
Een nadeel aan DeX is dat het dus alleen via een omweg is in te schakelen; waarom niet gewoon een snelkoppeling. Als je eenmaal in DeX zit, is het ook lastig om weer DeX te verlaten. Dit moet ook weer via het menu met instellingen.
Kids Mode
Met de speciale Kids Mode is de Tab S4 veilig te gebruiken door kinderen. Als ouder zijnde kun je voorkomen dat de Kids Mode verlaten kan worden, door deze te beveiligen met een pincode. In de Kids Mode vind je verschillende toepassingen bedoeld voor kinderen. In de Kids Mode omgeving vind je leuke karakters die de aandacht trekken. Je kunt maximaal 6 profielen aanmaken. Handig voor verschillende kinderen!
In Kids Mode kun je contacten toevoegen die gebeld kunnen worden, maar ook apps plaatsen die door het kind gespeeld mogen worden. Ook kunnen foto’s gemaakt worden en aangegeven worden welke albums inzichtelijk mogen zijn voor de kleine. Er worden ook suggesties gedaan voor leuke games en je kunt zelf applicaties selecteren die gebruikt mogen worden.
Ouders kunnen ook verschillende instellingen aanpassen zoals het dagelijkse speellimiet, zowel voor werkdagen als voor het weekend. Een nieuw toegevoegde app verschijnt als cadeautje, zodat hij of zij direct ziet dat er een nieuwe toepassing gebruikt kan worden.
S Pen
De S Pen is een dikkere uitvoering dan die van de Galaxy Note 9. Erg jammer is daarbij dat je hem niet aan de tablet kunt klikken of bevestigen, en dat je hem dus altijd los mee moet nemen. Dat maakt het pennetje een stuk minder interessant om dagelijks mee te nemen. De werking van de S Pen is prima. Je kunt tekeningen maken, snel notities maken (ook als het scherm is uitgeschakeld) en snel teksten vertalen of een screenshot maken.
Stand-by modus
De Stand-by modus kan geactiveerd worden als je de tablet in een dock zet, of aan de lader legt. Met het zogenoemde Daily Board kun je je favoriete foto’s laten weergeven. Tevens kan hij dienen als een slimme assistent, zo omschrijft Samsung het. Hierbij zie je de actuele weersverwachting, de tijd en je agenda.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Samsung Galaxy Tab S4 wordt geleverd met een 7300 mAh accu. Dit is een flinke capaciteit, maar daarbij moeten we niet vergeten dat het scherm dan ook veel groter is dan dat van een smartphone. Het uithoudingsvermogen is enorm afhankelijk van hoe de tablet gebruikt wordt. Misschien is het gebruik van een tablet nog wel veel meer verschillend dan hoe je een smartphone gebruikt. Als ik kijk naar mijn eigen gebruik, met veel internet, YouTube, Instagram, online folders bekijken en een paar games spelen haal ik anderhalve week. Na 9,5 dag vraagt het apparaat weer om een stopcontact. We behalen daarmee een schermtijd van zo’n 5,5 – 6 uur. Erg netjes.
Er is een octa-core processor aanwezig met een rekensnelheid van 4x 2.35 GHz en 4x 1.9 GHz. In de praktijk valt op dat de tablet, welke taak we hem ook geven, razendsnel zijn dingetje doet. De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen. De opslagruimte bedraagt 64GB en hiervan is zo’n 50GB beschikbaar voor de gebruiker. Mocht je hier niet voldoende aan hebben, dan kun je het geheugen uitbreiden met een MicroSD-geheugenkaart van maximaal 400GB.
Updatebeleid
Zoals gezegd draait de Samsung Galaxy Tab S4 op Android 8.1 Oreo met de eigen Experience-skin. We verwachten op termijn nog wel de Pie-update, maar informatie hierover heeft Samsung nog niet gedeeld. Overigens, waar het updatebeleid van smartphones bij veel toestellen al een vraagteken is, is dat bij tablets helemaal het geval.
Daarbij zullen de meeste mensen langer met een tablet doen dan met een smartphone. Apple begrijpt dat ook en voorziet haar iPad relatief lang van updates. Hoe Samsung dit aanpakt is totaal onduidelijk. De fabrikant geeft hier alleen de reactie op dat de tablet minimaal 2 jaar bijgehouden zal worden met updates. Ook zal bij Android-updates gekeken worden of een nieuwe Android-versie een verbetering is voor de prestaties van de tablet, dit hoeft niet altijd het geval te zijn namelijk. We hopen dat Samsung de tabletkoper met de prijs van de Tab S4 echt serieus neemt en het toestel in ieder geval met jarenlange beveiligingsupdates up-to-date houdt.
Qua beveiligingsupdates belooft Samsung de software-ondersteuning tot tenminste augustus 2020. Samsung kennende, is de kans zeker aanwezig dat dit in de praktijk langer door zal gaan. Echter, nu we de review in oktober publiceren draait de tablet nog altijd met de beveiligingsupdate van juni 2018. Iedere maand hoeft niet per definitie een update verwacht te worden, juni ligt toch wel weer een heel stuk achter ons. Voor zo’n flink geprijsde tablet mag je op zijn minst toch wel ieder kwartaal een update verwachten.
Beoordeling
De review-periode van de Samsung Galaxy Tab S4 zit erop. We kunnen concluderen dat de Galaxy Tab S4 in de praktijk een erg prettige tablet is om te gebruiken. Wel is het scherm erg gevoelig voor vingerafdrukken en is de achterkant glad. Toch weet de Galaxy Tab S4 ons niet op alle gebieden te overtuigen. Waar de multimedia-kant met de speakers en de beeldkwaliteit erg goed is, stelt de camera echt teleur. Een groot gemis vinden we iets van een bevestiging voor de S Pen. De tablet is snel, de accuduur is prima en Samsung DeX is een nuttige toevoeging. Ook de accuduur van de tablet is meer dan prima.
Je moet even een duit doen in het zakje, van de Galaxy Tab S4 kun je veel plezier hebben. Wil je zelf ermee spelen? Je kunt de Tab S4 direct bestellen bij Samsung, Coolblue, Bol.com en MediaMarkt.
Samsung Galaxy Tab S4
-
8.5/10
-
8/10
-
6.8/10
-
9.3/10
-
9/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- S Pen
- Geluidskwaliteit
- Beeldkwaliteit
- Snelheid
- Samsung DeX
Minpunten
- Geen bevestiging voor S Pen
- Erg gevoelig voor vingerafdrukken
- Geen NFC
- Samsung laat weinig inhoudelijk los over updates
- Camera valt tegen