De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn dit jaar al de meest besproken smartphones van dit jaar. Het merk heeft verschillende verbeteringen en veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de Galaxy S7 en S7 Edge, maar ondervind je in de praktijk ook die verbeteringen? Alles over de Galaxy S8 (Plus) lees je in onze Samsung Galaxy S8+ review.
Samsung Galaxy S8+ review
Vorig jaar deed Samsung erg goede zaken met de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Het jaar eindigde echter met een domper waarbij we allemaal de verhalen wel kennen rondom de Samsung Galaxy Note 7. Daar gaan we verder het niet meer over hebben; want hier zijn de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+.
Voor de review hebben we ruim drieĀ weken rondgelopen met de Samsung Galaxy S8+ Orchid Grey. Deze heeft ten opzichte van de S8 een wat groter scherm en een grotere accu maar verder zijn ze identiek qua specificaties. We delen graag onze ervaringen in de Samsung Galaxy S8+ review.
Verkooppakket
In het verkooppakket van de Galaxy S8 vind je bovenop het toestel zelf. Daaronder vind je verschillende accessoires. Zo wordt een AKG by Harman headset meegeleverd, een USB Type-C kabel en een adapter. Fijn van Samsung is dat er een Micro-USB naar USB-C converter wordt meegeleverd die je op een Micro-USB uitgang kunt pluggen. Ook het papierwerk en een pinnetje voor het simkaart-slot wordt meegeleverd.
Design en interface
Wanneer we de Galaxy S8+ uit de doos halen valt het erg strakke design op van de smartphone. De zeer dunne bezels, ofwel schermranden van het toestel geven het toestel een erg nette uitstraling. In tegenstelling tot de S7-serie kun je bij de S8 alleen kiezen uit gebogen schermranden en is er geen āstandaardā versie meer.
Display en voorzijde
De Samsung Galaxy S8+ heeft een 6,2 inch display, de S8 een 5,8 inch. Het is een Quad-HD+ Super AMOLED display met een resolutie van 2960 x 1440 pixels. In ons artikel met vergelijking Galaxy S7 – Galaxy S8 lees je alles over de verschillen. Wat ons wel opvalt is dat de Samsung Galaxy S8+ vrijĀ groot is, misschien net iets te groot. Wel konden we steeds beter wennen na verloop van tijd en met grote handen moet je een eind kunnen komen om het toestel met Ć©Ć©n hand te bedienen.
De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterzijde en zit niet meer in de home-button verwerkt aan de voorzijde, hier komen we zometeen op terug. Aan de voorkant bevindt zich nog wel de 8 megapixel front-camera, een LED-notificatie en verschillende sensoren. Ik waardeer het dat Samsung naast het Always On Display ook nog een LED-notificatie heeft toegevoegd; dit is bij de LG G6 niet het geval.
Zijkanten
Links van de Galaxy S8+ bevindt zich de Bixby-button waarmee je de āslimmeā assistent direct kunt starten. In de afgelopen weken heb ik deze knop als erg storend ervaren. Iedere keer raak je hem per ongeluk aan en wordt de assistent opgestart. We kunnen ons voorstellen dat lang niet iedereen op Bixby zit te wachten; mede omdat veel functies in Nederland niet werken. Die knop hadden ze wat mij betreft weg mogen laten. Verder vinden we aan de linkerzijde nog de volumetoets.
Rechts vinden we enkel de power-button en bovenop zit het slot voor de simkaart en geheugenkaart. Onderop bevindt zich de speaker, de USB Type-C poort en de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset. We zijn blij dat Samsung gewoon heeft vastgehouden aan een hoofdtelefoon-aansluiting, want bij verschillende merken wordt hier nog op bezuinigd.
Achterzijde
Achterop de Samsung Galaxy S8+ vinden we de 12 megapixel camera met LED-flitser. Daarnaast vinden we ook nog de vingerafdrukscanner. Stiekem hadden we bij de aankondiging al onze twijfels over de plaatsing van de vingerafdrukscanner en in de praktijk scoort hij geen punten.
Vaak zit je met je vinger ter hoogte van de camera en in vergelijking met de scanners van LG G6 en Huawei is hij duidelijk minder nauwkeurig en snel. Met regelmaat moesten we meerdere keren onze vinger erop leggen voordat hij reageerde.
Curved Screen en glas
Waar we bij de Samsung Galaxy S7 Edge regelmatig het probleem hadden dat je met je handpalm per ongeluk opties op het gebogen scherm aanraakt is dit bij de Galaxy S8 vele malen minder. We hebben nauwelijks nog gehad dat je met de binnenkant vatn je hand het scherm per ongeluk bedient door de gebogen rand.
Het glas van de Samsung Galaxy S8+ is niet alleen gevoelig voor vingerafdrukken. Het scherm is gevoelig voor krassen en binnen de kortste keren is niet alleen de voorzijde, maar ook de achterzijde voorzien van kleine maar zichtbare krasjes. Natuurlijk is een smartphone een gebruiksvoorwerp, maar een toestel van 800-900 euro hoort absoluut niet zo snel te krassen bij normaal, dagelijks gebruik. Als we dit vergelijken met de krasgevoeligheid van de LG G6Ā heeft Samsung hier naar onze mening nog wel wat huiswerk te doen.
Rode gloed
AMOLED schermen zijn gevoeliger voor inbranding en kleurzwemen over het display. Dat van de kleurzweem isĀ ook het geval bij de Samsung Galaxy S8+. Het beeldscherm toont een licht rode gloed aan de randen, waarbij het het duidelijkste aan de bovenzijde van het scherm te zien is. Vooral bij een wit display valt de rode gloed goed op. Het is niet altijd even storend en is duidelijk minder na de eerder aangekondigde update, maar ik blijf het persoonlijk een nadeel vinden van het scherm.
Interface
De Samsung interface is op de schop gegooid en heet nu geen TouchWiz meer maar Samsung Experience. De eigen skin van Samsung ervaren we niet meer als onoverzichtelijk en overvol en laat zich prettig bedienen. Standaard staat de app-drawer met een icoontje voor het menu niet ingeschakeld, maar dit kun je gelukkig inschakelen. Persoonlijk vind ik het dan weer jammer dat je dit icoontje niet in het midden kunt plaatsen, maar dat het prominent rechts in beeld blijft staan op je homescreen.
Het toestel reageert snel op acties; vertragingen, haperingen of andere vervelende gebruikerservaringen hebben we hierin niet gehad de afgelopen tijd. Je kunt gebruik maken van verschillende handige opties zoals de zoekfunctie bovenin het menu, waarbij je heel je telefoon kunt doorzoeken en natuurlijk de functie split-screen waarbij je twee apps op Ć©Ć©n scherm kunt draaien.
Always On Display
Samsung heeft ook het Always On Display weer toegevoegd aan de Samsung Galaxy S8. Wanneer je het toestel niet gebruikt wordt dit geactiveerd en zie je in Ć©Ć©n oogopslag de notificaties van gemiste oproepen, berichten en andere meldingen. Ook de tijd kun je aflezen en door over de klok te vegen kun je bijvoorbeeld ook instellen dat je de muziekspeler kunt bedienen en de agenda kunt bekijken.
LG heeft Knock On waarmee je door twee keer te tikken op het display het scherm kunt activeren. Samsung biedt dit niet bij de S8, maar biedt wel een handig alternatief. Onderin beeld wordt de home-button weergegeven waarop je kunt drukken en vervolgens het scherm ingeschakeld wordt. Ook kun je dubbeltikken op het icoontje van de melding.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Samsung Galaxy S8+ is ook primaĀ geschikt om mee te bellen, niet onbelangrijk. De gesprekskwaliteit is prima en de persoon aan de andere kant van de lijn is goed te verstaan. Daarbij kan het volume luid genoeg, maar horen we wel soms dat we wat slechter te horen zijn als we de telefoon op een bepaalde manier vasthouden. Hier lijkt de S8 wat gevoeliger in te zijn dan andere smartphones.
Notificaties
Bij binnenkomst van notificaties van bijvoorbeeld mailtjes, lijkt er een kleine bug aanwezig te zijn. Wanneer we een melding wegvegen klinkt het meldingsgeluid van e-mail nog een paar keer door. Een leuke toevoeging van de S8 is dat bij een notificatie ook een smalle rand van het scherm kort oplicht in de kleur van de app.
Standaard wordt de Galaxy S8 voorzien van het Samsung-toetsenbord. Hierin is de mogelijkheid om de grootte van het keyboard kleiner te maken waardoor je hem makkelijker met Ć©Ć©n hand kunt bedienen. Tevens kun je de instellingen van de spellingscontrole aanpassen en kiezen uit verschillende talen.
Op het gebied van connectiviteit is de Samsung Galaxy S8+ van vrijwel alle mogelijkheden voorzien. Er is NFC, WiFi 2.4 GHz en 5 GHz en natuurlijk 4G. Het signaal is prima en levert in de praktijk geen problemen op. Er is daarnaast ook Bluetooth 5.0. Met deze nieuwe variant wordt het bijvoorbeeld mogelijk om met twee aparte bluetooth-headsets te luisteren naar muziek.
Multimedia: muziek en film
Samsung heeft de Galaxy S8 uitgerust met tal van mogelijkheden voor het genieten van films, muziek en andere multimedia. Op het toestel is Google Play Music als app voorgeĆÆnstalleerd. De standaard Samsung muziekspeler is niet aanwezig op het toestel maar deze kun je wel downloaden uit Galaxy Apps mocht je dit willen.
De speaker bevindt zich aan de onderzijde van de telefoon. De Galaxy S8 geluidskwaliteit is prima te noemen en kan luid genoeg. De Samsung Galaxy S8+ is gelukkig ook nog steeds voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting zodat je een headset kunt aansluiten. Een FM-radio moet helaas wel gemist worden bij het vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant.
Het bekijken van videoās is ook geen enkel probleem, zo kunnen we concluderen in onze Samsung Galaxy S8 review. Zoals bij de LG G6 is het wel een dingetje dat het langere scherm voor zwarte randen zorgt. Dit valt op bijvoorbeeld bij het bekijken van filmpjes op YouTube.
Door op het scherm te tikken krijg je wel een scherm-icoontje te zien waarbij je ervoor kunt kiezen het scherm op te rekken waardoor beeld echt van je scherm spat. Doordat het toestel beschikt over een AMOLED-scherm zijn de kleuren erg verzadigd en is de S8 uitstekend geschikt om een filmpje op te kijken.
Camera: fotoās en videoās
De Zuid-Koreaanse fabrikant weet keer op keer te scoren met de camerakwaliteit bij smartphones. Waar diverse merken al gebruik maken van de dual-camera, is dat bij de Galaxy S8 niet het geval. De S8 camera kent een hoge lichtgevoeligheid van f/1.7 waardoor het ook in omgevingen met weinig licht perfecte fotoās moet kunnen maken. De sensor is hetzelfde als bij de Samsung Galaxy S7 (Edge) en telt 12 megapixel.
Samsung heeft de camera-app interface ook van verschillende extraatjes voorzien. Naast handige functies zoals de RAW-modus, panorama, eten en andere modi, vind je nu ook stickers. Deze sticker-effecten kennen we van Snapchat en je kunt met een druk op de knop kiezen uit tal van verschillende filters. Denk aan een sticker die laat zien dat je aan het eten bent, of kies voor konijnenoren, bepaalde teksten, of tal van filters voor over je foto.
Het maken van fotoās gaat razendsnel en je kunt door de sluitertoets naar beneden of boven te vegen in- of uitzoomen. Let er wel op dat dit digitaal zoomen is en dat iedere stap die je inzoomt zorgt voor een afname in de kwaliteit van de foto. Bij instellingen kun je ook bepaalde opties aanpassen.
Fotokwaliteit
Dan nu de fotokwaliteit, die is ongelofelijk goed bij de Samsung Galaxy S8. De plaatjes worden voorzien van een flinke verzadiging, waarbij de kleuren uit de foto schieten. Daarbij is de doortekening bovengemiddeld goed en ook verschillen in contrast is geen moeilijke opgave voor de smartphone. Wanneer je nog meer uit de camera wilt halen is er een Pro-modus waarbij je instellingen handmatig kunt aanpassen. Ook in de avonduren zijn we onder de indruk van de Galaxy S8+ camera. Doorgaans leveren de fotoās relatief duidelijk weinig ruis en zien de fotoās er erg goed uit.
In ons fotoalbum vind je tientallen foto’s die we met de Galaxy S8+ hebben gemaakt.
We hebben in veel verschillende omstandigheden de camera van de Samsung Galaxy S8+ vergeleken met die van de LG G6. De verschillen liggen enorm dicht bij elkaar en er is geen duidelijke winnaar bij het maken van de bekende huis-tuin en keuken fotoās. Wel schieten er soms foto’s uit waarbij de LG G6 wint, terwijl bij anderen de S8 wint. Wanneer je veel in de avond fotografeert wint de Galaxy S8 het in de automatische modus.
Front-camera
Zoals we in ons overzicht met Galaxy S8 tips al schreven worden fotoās die je maakt met de front-camera automatisch gespiegeld opgeslagen. Dit kun je aanpassen bij de instellingen. De front-camera sensor op de Galaxy S8+ telt 8 megapixel. Op de kwaliteit van de front-camera is niks aan te merken. Kleuren worden goed vastgelegd en de afbeeldingen zijn detailrijk. Ook hierbij kun je weer kiezen uit effecten en maskers die je eventueel kunt toevoegen aan je foto.
Video-camera
De videocamera van de Samsung Galaxy S8 kan filmen in 4K/UHD resolutie. Uiteraard kun je ook een lagere resolutie selecteren, die minder geheugen in beslag neemt. We zijn erg te spreken over de kwaliteit van de videoās die de S8 maakt. De kleuren zijn verzadigd, zien er erg goed uit en bevatten veel details. Ook kun je slow-motion video’s maken en de vertraging en dergelijke hiervan aanpassen.
Galerij
In de galerij-app kun je de gemaakte beelden bekijken. Niet alleen de fotoās die je gemaakt hebt met het toestel, maar ook videoās, screenshots en mediabestanden die je hebt gedownload worden hier getoond. Vanuit de galerij kun je gebruik maken van Bixby Vision waarmee een bepaald object of onderwerp gezocht wordt die terugkomt in de foto.
Fotoās kunnen automatisch in een categorie worden geplaatst, waarbij je ook tags kunt toevoegen zodat je fotoās later snel kunt terugvinden. Tevens is er de zoekfunctie waarmee je bijvoorbeeld kunt zoeken naar onderwerpen zoals ātreinā of ākatā en vervolgens het systeem automatisch naar dit soort fotoās zoekt.
Overige mogelijkheden
Samsung levert verschillende extra mogelijkheden mee bij de S8+. Zo is de smartphone voorzien van verschillende manieren om het toestel te ontgrendelen. Denk aan de irisscanner, gezichtsherkenning en de vingerafdrukscanner. Maar er is meer te melden over de mogelijkheden van de smartphone. Deze lichten we uit in dit onderdeel van de Samsung Galaxy S8+ review.
Vingerafdrukscanner
We gaven al eerder in de Galaxy S8 review aan dat de plaatsing van de vingerafdrukscanner wat ons betreft een achteruitgang is. Hij is lastiger te bereiken en reageert niet zoals we bij een high-end smartphone hadden verwacht.
Je kunt meerdere vingers opslaan en instellen waarvoor je de scanner wilt gebruiken. Denk aan het ontgrendelen van de telefoon, Samsung Pass of om in te loggen bij je Samsung account. Gestures, zoals we die bijvoorbeeld van Huawei kennen voor het naar beneden vegen van de notificatiebalk en dergelijke, zijn niet aanwezig.
Gezichtsherkenning
Gedurende de reviewperiode hebben we veel gebruik gemaakt van de gezichtsherkenning. Je hoeft alleen maar het scherm aan te zetten waarna met behulp van de front-camera gekeken wordt of jij het bent. Dit werkt erg goed als er voldoende licht is. Houd er wel rekening mee dat deze manier van ontgrendelen minder veilig is dan andere manieren, omdat het ook werkt met een foto.
Irisscanner
De irisscanner reageert op basis van de iris, ofwel ogen. Hiervoor moet je bijvoorbeeld bij het ontgrendelen je ogen in de aangegeven ronde vormen plaatsen. Dit duurt langer dan bij gezichtsherkenning en we vragen ons af of kopers van de S8 dit veel zullen gebruiken. Overigens kun je niet gezichtsherkenning en irisscanner allebei tegelijk ingesteld hebben.
Edge Screen
Net als bij de S7 Edge is de S8 voorzien van het Edge Screen. Aan de zijkant vind je een deels transparante balk die je naar de andere kant van het scherm kunt vegen. Vervolgens krijg je verschillende mogelijkheden. Zo kun je vanuit Apps Edge snel applicaties kunt opstarten vanuit ieder scherm. Je kunt ookĀ snel je contacten bellen, slim selecteren en een screenshot maken of Ć©Ć©n van de andere vele Edge Vensters downloaden en gebruiken. Denk hierbij aan herinneringen, agenda, klembord, sport, financiĆ«n of de muziekspeler.
Bloatware
Samsung levert de Samsung Galaxy S8+ met een aantal voorgeĆÆnstalleerde applicaties. Van een aantal kun je vooraf aangeven deze niet te willen installeren. Apps die we standaard op het toestel vinden zijn (niet verwijderbare) Microsoft-apps zoals Word, Excel, PowerPoint, OneDrive en Skype.
Ook vinden we verschillende Samsung apps zoals Members, met wat tips en ondersteuning. Verder is er een notitie-app, Samsung Health, Gear app, Connect-app, de Veilige Map en kun je via Galaxy Apps nog meer apps (van Samsung bijvoorbeeld) downloaden.
Bixby
Voor de aankondiging van de nieuwe S8 kwam al de aankondiging van de Bixby assistent. Dit is de slimme assistent die Samsung meelevert op onder andere de Galaxy S8. De digitale assistent moet een soort van alternatief zijn voor bijvoorbeeld Apple Siri. Onder meer in ons land zijn de mogelijkheden beperkt. In het Bixby scherm vind je een overzicht van agenda-items voor vandaag, net als het weer, snelkoppelingen en andere kaarten. Tevens vind je er headlines van het nieuws.
Bixby heeft ook nog een aantal andere functies en integraties. Zo is er Bixby Vision waarmee je de camera kunt gebruiken om objecten of locaties te scannen en deze vervolgens herkend worden. Hier krijg je dan meer informatie over.
Spraakopdrachten kunnen ook niet gedaan worden, want de Nederlandse taal wordt niet ondersteund. Wij hebben Bixby eerder als hinderlijk ondervonden, dan dat je er echt wat aan hebt. Mede door de erg storende Bixby-toets die je te pas en te onpas (per ongeluk) indrukt.
Waterdicht
De Samsung Galaxy S8+ is voorzien van een IP68-certificering. Concreet betekent dit dat het toestel stofdicht is. Daarbij is het waterbestendig tot een diepte van 1,5 meter voor maximaal 30 meter. Goed om te weten is dat het hierbij gaat om zoet water en dat zout water funest is voor iedere smartphone, zo kon je lezen in onze smartphone zomertips.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van zowel de Galaxy S8 als de Galaxy S8+ ligt dezelfde processor en is ook het RAM-geheugen hetzelfde. Samsung plaatst in de Europese versies van de Galaxy S8 een eigen Exynos 8895 octa-core processor die een rekenkracht levert van viermaal 2.35 GHz en viermaal 1.7 GHz.
Op papier is dit erg snel en ook in de praktijk merken we geen haperingen of gekke dingen. Daarbij is de smartphone voorzien van 4GB RAM-geheugen en 64GB opslaggeheugen. De opslagruimte kan daarnaast uitgebreid worden met een geheugenkaart, gelukkig.
Uithoudingsvermogen
Misschien wel de belangrijkste vraag in deze Samsung Galaxy S8+ review; hoe presteert de accu? Waar de accu van de S8 een capaciteit heeft van 3000 mAh is dat bij de S8+ 3500 mAh. Hoewel de capaciteit bij de Plus hoger ligt, heeft deze ook een groter scherm dan de S8, waardoor dat gecompenseerd wordt.
VolĀ enthousiasme hebben we de Galaxy S8+ in de afgelopen weken gebruikt. We hebben het toestel intensief gebruikt, stonden om 05:00 uur ās ochtends op en ās avonds rond 23:00 uur hadden we een resterende accucapaciteit van 6 procent.
We behaalden wisselende resultaten als we kijken naar de screen-on-time. De schermtijd bedroeg gemiddeld 4,5 uur, maar we hebben het ook meegemaakt dat hij na 3,5 uur al bijna leeg was, maar we ook zo’n 5,5Ā uur met het toestel hebben gedaan. Dit is afhankelijk van welke apps en toepassingen je gebruikt. We kunnen stellen dat de accu van de S8 Plus prima presteert, maar wel soms wisselend.
Voor het opladen heb je met de Galaxy S8 verschillende keuzes. Je kunt de USB Type-C kabel gebruiken, wat het snelste is, of je kiest voor draadloos opladen. De Galaxy S8 heeft ondersteuning voor Fast Charge, waarbij het opladen minder tijd in beslag neemt. Hierbij is het wel van belang dat je het toestel ondertussen niet gebruikt; dan wordt namelijk snel opladen uitgeschakeld.
Beoordeling
Samsung heeft de Galaxy S8+ van diverse verbeteringen voorzien in vergelijking met de S7 Edge. De schermrand raak je minder snel aan en de indruk over het algemeen is uitstekend. Zowel overdag, als in de avonduren weet de camera van de Samsung Galaxy S8 erg goede kwaliteit fotoās af te leveren en kunnen maar weinig smartphones zo goed om met verschillende (licht-)omstandigheden.
Helaas kleven er toch wel nadelen aan de S8 en S8+. Als eerst is er de Bixby-button. Deze toets, aan de linkerzijde van het toestel zou van veel meer toegevoegde waarde zijn als we zelf hier een app aan konden koppelen. Helaas heeft Samsung hiervoor een stokje gestoken door dit vrijwel onmogelijk te maken. Daarnaast is Bixby nauwelijks bruikbaar in ons land. Een ander nadeel is de plaatsing en overall prestaties van de vingerafdrukscanner. Deze stellen ons echt teleur. Ook is de glazen behuizing erg gevoelig voor krassen (en vingerafdrukken). We hadden dit toch wel beter verwacht bij een toestel met deze prijs.
Dan is er nog de enorm hoge prijs. Hoewel de prijs van de Galaxy S8 inmiddels met een paar euro is gedaald, is 900 euro voor de Samsung Galaxy S8 Plus heel erg hoog. We laten het antwoord op de vraag āis het die prijs waard?ā open, maar weet dat er voor (veel) minder geld ook erg goede smartphones zijn. Voor minder dan 700 euro is er al de LG G6, waarover we in onze LG G6 review erg enthousiast waren. Voor minder dan 600 euro is er de Huawei P10 (review), met ook een goede camera, alleen is deze niet waterdicht. Ook HTC komt binnenkort met de HTC U11.
We kunnen concluderen dat Samsung al 1-0 voorstaat doordat het merk vele miljoenen (zij het niet miljarden) pompt in de marketing van haar toestellen. Dit maakt het toestel al direct bekender en kiezen veel mensen voor de S8. En of dit terecht is? We snappen de keuze absoluut, want de Samsung Galaxy S8+ is een erg fijn toestel.
Alle details met specificaties, nieuws, media en actuele prijzen vind je via onderstaande buttons op de toestel-pagina’s van de Galaxy S8 en S8+.
Samsung Galaxy S8+
-
9.5/10
-
8.4/10
-
9.7/10
-
9/10
-
9.5/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Geweldige camera
- Erg mooi design
- Vrij goed uithoudingsvermogen, maar wisselend
- Gezichtsherkenning
- Edge Screen
- LED-notificatie
- Niet meer snel per ongeluk de rand aanraken met je handpalm
Minpunten
- Erg hoge prijs
- Bixby
- Bixby-toets
- Vingerafdrukscanner
- Behuizing erg gevoelig voor krassen
- Microfoon tijdens bellen gevoelig voor wegvallen