Samsung heeft met de Galaxy S24-serie je de keuze gegeven uit drie verschillende smartphones. Eerder bespraken we al de Galaxy S24 Ultra, maar hoe bevalt de meer compacte Galaxy S24? Die test hebben we de afgelopen weken uitgevoerd, en het resultaat lees je in de Galaxy S24 review.
Samsung Galaxy S24 review
Sinds een paar weken kun je onze uitgebreide Samsung Galaxy S24 Ultra review lezen. In de afgelopen weken zijn we aan de slag gegaan met de compactere telefoon uit deze serie; de Galaxy S24. Omdat veel zaken zoals de interface en AI-functies overeenkomen, zullen we deze minder inhoudelijk behandelen. Hierover vind je alles in de Ultra review. Maar er is natuurlijk wel genoeg te melden over de S24 zelf. Hoe bevalt de opvolger van de Galaxy S23?
Design en interface
In de verpakking van de Galaxy S24 vind je enkel het toestel, een laadkabel en een simnaald. Dit samen met papierwerk. Een hoesje, screenprotector en oplader dien je daarom zelf te regelen. Gelukkig is er genoeg keuze aan dit soort dingen. Het design van de Galaxy S24 komt grotendeels overeen met dat van zijn voorganger. Ook het formaat is vergelijkbaar, waarbij de telefoon op slechts enkele millimeters verschilt. Aan de voorzijde zien we een 6,2 inch Full-HD+ AMOLED-scherm, voorzien van een variabele verversingssnelheid van maximaal 120Hz en een helderheid van 2600 nits. Dit samen maakt het scherm 0,1 inch groter en een stuk helderder. Dit was namelijk 1750 nits bij de S23.
Het toestel ligt goed in de hand. We spreken in de titel over compact, maar dat is relatief. Als je de toestellen van enkele jaren geleden nog kan herinneren, zoals de Sony Xperia XZ2 Compact; die waren écht compact. Tegenwoordig kunnen we de S24 meer als ‘compact’ zien. De smartphone is netjes afgewerkt met de toetsen aan de rechterkant en achterop drie losse cameralenzen.
Samsung voorziet de Galaxy S24 van One UI 6.1, de nieuwste skin van het merk. Deze kun je op verschillende manieren personaliseren. Zo vind je op deze pagina bijvoorbeeld handige Galaxy tips terug. Hiermee haal je nog meer uit de verschillende opties die de skin te bieden heeft. Natuurlijk is de smartphone direct voorzien van Android 14.
Communicatie en multimedia
Bellen, internetten, sms’en, WhatsAppen… het kan de Samsung Galaxy S24 natuurlijk allemaal. De smartphone is van alle gemakken voorzien, biedt toegang tot het 5G-netwerk en laat je internetten via WiFi of dus het mobiele netwerk. Je kunt ervoor kiezen om twee simkaarten in het toestel te plaatsen, daarnaast ondersteunt de S24 ook eSIM. Internetten kan via zowel Chrome als via de eigen Samsung Internetbrowser, want ook die is al direct op de smartphone te vinden.
Op het gebied van multimedia stelt de Samsung Galaxy S24 je ook niet teleur. Op zonnige dagen is het scherm goed te zien, biedt het een goede kijkhoek en rijke kleuren. De geluidskwaliteit is ook dik in orde. Zo hoort het.
Camera
De camera van de Samsung Galaxy S24 bestaat uit drie lenzen. Dit is een 50 megapixel hoofdlens, 12 megapixel groothoeklens en een 10 megapixel telefotolens. Daarbij biedt de smartphone een 12 megapixel front-camera aan de voorzijde. De camera-app laat zich vanzelf wijzen en biedt de verschillende opties op de bekende plaats.
De camera van de Galaxy S24 levert prima foto’s af. We schreven in de review van de Ultra al dat Samsung in de laatste jaren steeds minder verzadiging doorvoert in de kleuren van foto’s. Hierdoor wordt de fotokwaliteit steeds realistischer. Dat zien we niet alleen bij de Galaxy S24 Ultra, maar ook bij dit model Galaxy S24 terug. Een andere (helaas, jammere) overeenkomst die de telefoon heeft, is dat de groothoeklens van de S24 net als bij de Ultra niet altijd even denderend is. De zijkanten zijn niet scherp, wat overdag vaak te zien is, maar juist ook in de donkere uren goed zichtbaar is. ‘s Avonds inzoomen zorgt weliswaar voor wat meer ruis, de kwaliteit is niet slecht. Inzoomen kan met maximaal 3x optische zoom. Foto’s die we met de telefoon hebben gemaakt, vind je terug in ons digitale fotoalbum.
Videocamera
De videocamera op de Galaxy S24 laat je filmpjes maken in een maximale resolutie van 8K met 30 frames per seconde. Hieronder vind je een video die we met het toestel hebben geschoten.
Prestaties en accuduur
AI speelt een belangrijke rol bij de release van de Galaxy S24-serie. Zoals we in de review van de Ultra al schreven, er zijn verschillende handige functies. Scheve foto’s kunnen rechtgetrokken worden en opgevuld worden middels AI. Ook kunnen reflecties weggehaald worden en kun je een tekstbericht middels kunstmatige intelligentie direct omzetten in een andere schrijfstijl, zoals zakelijk. Middels Circle to Search kun je snel naar iets zoeken wat je op je scherm ziet. We moeten wel eerlijk zeggen dat we lang niet alle functies vaak gebruiken en het vaak ook nog voor ons voelt als een gimmick.
Samsung koos bij de Galaxy S23-serie voor een Qualcomm-chipset, dat is bij de S24-serie alleen bij de Ultra het geval. In de S24 en Galaxy S24+ zit een Exynos 2400 octa-core processor. Deze is snel genoeg en we merken geen gekke haperingen of vervelende eigenschappen. Wel is hij niet bepaald energiezuinig, zo schrijven we verderop in dit hoofdstuk van de Samsung Galaxy S24 review.
Standaard krijg je 8GB werkgeheugen. Je hebt wel de keuze uit een interne opslagruimte van 128GB of 256GB. Dit geheugen is niet uit te breiden.
Accu
De batterijcapaciteit is met 100 mAh toegenomen naar 4000 mAh. Hiermee krijg je een nette accucapaciteit. Deze kun je opladen met een kracht van 25W, en dat is gezien de concurrentie en de prijs van het toestel bepaald niet bijzonder. OnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaxy S24-modellen kunnen in ieder geval nog met 45W laden. Laad je het toestel met 25W op, dan duurt het opladen circa 75 minuten. Apple komt er ook mee weg, die nog trager opladen aanbiedt, maar we hadden inmiddels diverse generaties verder, wel gehoopt dat Samsung wat sneller opladen aan zou bieden. Liever draadloos laden? Ook dat is mogelijk, dit gaat met 15W.
Wat betreft de accuduur zelf scoort het toestel niet heel geweldig. Op voornamelijk het mobiele netwerk met redelijk intensief gebruik noteren we een schermtijd van circa vier uur. Gebruik je het toestel minder intensief en meer op WiFi, dan kun je er nog wel wat meer uit persen. Bij wat intensiever gebruik zie je letterlijk het percentage naar beneden lopen en is het zeker niet uitgesloten dat je tussendoor even moet bijladen. Dat verwacht je toch niet meer in een smartphone anno 2024.
Updates
Samsung wist de laatste jaren al steeds meer voorop te lopen met updates; dat is met deze Galaxy S24-serie niet anders. Het zit helemaal snor met de updates voor de Galaxy S24. Je krijgt namelijk zeven jaar lang updates; zowel Android-versies als beveiligingsupdates. Dit betekent dat de smartphone bijgehouden wordt tot en met Android 21.
Concurrenten
De Samsung Galaxy S24 heeft verschillende concurrenten. Bijvoorbeeld de Xiaomi 14, die met de HyperOS skin een eigen interface heeft. Wel is hij wat groter, maar kun je de 4610 mAH accu wel met 90W laden. Tevens zijn er drie 50 megapixel camera’s, maar kost het toestel wel honderd euro duurder. Je krijgt totaal vijf jaar updates, waarvan vier Android-updates.
Een andere belangrijke concurrent is de OnePlus 12. Een duidelijk groter toestel, maar wel eentje die zich uitstekend heeft bewezen. Een geweldige accuduur, goede camera, razendsnel opladen en een mooi scherm. Je kunt eigenlijk niet om deze smartphone heen, zo schreven we in de OnePlus 12 review. De telefoon is een paar tientjes duurder.
Google heeft met de Pixel 8 ook een interessante concurrent. Deze smartphone wordt ook voorzien van zeven jaar updates. Daarbij krijg je niet zo’n groot toestel als de twee andere modellen die we daarnet noemden. Ieder kwartaal krijg je nieuwe functies met de Pixel Feature Drop updates. De accuduur blijft wel een dingetje, de camera doet goed zijn werk, maar ook hier zien we geen snelladen. De Pixel 8 is circa 100-150 euro goedkoper dan de S24.
Beoordeling
De Samsung Galaxy S24 is eigenlijk niet eens zo’n hele grote verandering ten opzichte van de Galaxy S23. De telefoon heeft een strak ontwerp met mooie afwerking en heeft een fantastisch updatebeleid. De camera laat een goede indruk achter en ook de processor kan het goed bijbenen. Deze processor zorgt er mede voor dat de accu werkelijk leeggetrokken wordt. Tijdens het gebruik zie je het percentage gewoon afnemen en dat is gelijk een belangrijk minpunt. De batterijduur van de smartphone is namelijk verre van bijzonder. Daarbij heeft Samsung de S24 nog niet van een merkbare manier van snelladen voorzien en dat is een gemiste kans. Dit alles samen maakt het een aardig toestel, maar de concurrentie biedt betere alternatieven, of bij Samsung zelf kom je dan uit op de Ultra, die weer verre van compact is.
Je kunt de Galaxy S24 kopen bij:
- Samsung zelf (+ keuze uit meer kleuren en extra inruilkorting)
- Coolblue
- Belsimpel
- Bol.com
- Mobiel
- MediaMarkt
Providers:
Samsung Galaxy S24
-
9/10
-
8.7/10
-
6.3/10
-
10/10
-
7/10