Waar bij eerdere Galaxy S-modellen er nog een ‘Mini’ verscheen, was dat de laatste jaren niet zo. Samsung heeft met de S10-serie wel een kleinere, krachtige smartphone uitgebracht; de Galaxy S10e. Wij testen het toestel in onze Samsung Galaxy S10e review.
Samsung Galaxy S10e
De markt voor kleine écht high-end smartphones is niet zo verzadigd als de andere segmenten in de smartphone-branche. Tot voor kort was eigenlijk alleen Sony aanwezig met écht compacte toestellen met krachtige specificaties. Sony lijkt daar nu toch van afgestapt te zijn, en die kans wil Samsung niet voorbij laten gaan. Dat resulteert in de Samsung Galaxy S10e. Hoe fijn is dit compacte toestel? We testen het voor je in de Galaxy S10e review.
Verkooppakket
We ontvangen de Samsung Galaxy S10e in een vierkante verpakking; die dan weer niet kleiner is dan bij de Galaxy S10 en Galaxy S10+. In het verkooppakket van de telefoon vinden we wat papierwerk, een pinnetje om het simslot te openen, een AKG headset, USB-C oplaadkabel, adapter en twee adapters. De ene adapter is voor het omzetten van micro-USB naar USB-C, met de ander wordt het mogelijk om een USB-stick aan te sluiten op het toestel. Netjes. Vanuit de doos zit er op het scherm al een plastic screenprotector geplakt.
Design en interface
De Samsung Galaxy S10e is te herkennen aan zijn compacte formaat. Hierdoor ligt het toestel erg goed in de hand, maar is het wel even wennen als je van een grotere telefoon komt. Dit went echter snel. Aan de voorzijde is de smartphone voorzien van een 5,8 inch Super AMOLED beeldscherm met een Full-HD+ resolutie. Daarbij is de front-camera in het scherm geplaatst, in een zogenoemde punch-hole.
Op zonnige dagen is het scherm van de Galaxy S10e ook in direct zonlicht vrij goed af te lezen. We zien wel dat wit niet helemaal wit is op het scherm van de smartphone. Het kiezen van een andere schermmodus brengt daar niet heel veel verandering in. Dit is jammer, maar voor de meeste gebruikers zal dit niet enorm storend zijn.
Achterop vinden we een triple-camera, waarbij tussen de tweede en derde lens de LED-flitser is geplaatst. De cameramodule steekt uit aan de achterkant. Het toestel blijft dan wel stabiel op tafel liggen. Links van de smartphone vinden we de Bixby- en volumetoets. De rechterzijde van de Samsung Galaxy S10e is voorzien van een vingerafdrukscanner en dient tevens direct als powerbutton. Bovenop is de ruimte voor de simkaart en geheugenkaart, onderop de speaker, USB-C aansluiting en (gelukkig) een 3,5 millimeter headset-aansluiting.
Interface
De interface van de Samsung Galaxy S10e is ondanks zijn kleinere vormgeving niet anders dan die van de andere S10-toestellen. De Galaxy S10e biedt daarmee ook ‘Apps Edge’. Hiermee heb je snel toegang tot je favoriete apps, contacten en verschillende widgets, met een veegbeweging vanaf de zijkant. De smartphone verzamelt de apps in de app-drawer, die je door van beneden naar boven te vegen kunt openen. Veeg je naar rechts dan vind je op het linkerscherm Bixby Home.
Vanuit de statusbalk heb je toegang tot je notificaties en vind je de snelle instellingen. Hiermee kun je dus snel WiFi, Bluetooth of een andere optie selecteren. De S10e doet zijn werk met prima snelheid en zonder vervelende haperingen of vertragingen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Ondanks zijn formaat is de Galaxy S10e een echte alleskunner. Dit betekent ook dat we qua netwerken en connectiviteit geen concessies hoeven te doen bij het toestel. Bellen gaat uitstekend met het toestel en op de gesprekskwaliteit is niets aan te merken.
Zoals we van Samsung gewend zijn, is ook de Galaxy S10e voorzien van het Samsung-toetsenbord. Sms’en gaat via de eigen berichten-app van Samsung en wijst zich vanzelf. Voor het internetten is er de mogelijkheid om eventueel de eigen Samsung Browser te installeren, maar je kunt in ieder geval direct uit de voeten met de Chrome browser van Google.
De Galaxy S10e is gewoon een high-end smartphone, maar dan in een kleiner jasje. Dat betekent dat ook op het gebied van connectiviteit de smartphone uitgebreid uitgerust is. Er is ruimte voor een tweede simkaart, 2.4 en 5 GHz WiFi, Bluetooth, GPS, NFC en natuurlijk alle sensoren die je op een smartphone kunt verwachten. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. We merken dat het ontvangst van de WiFi-antenne beduidend zwakker is dan van andere smartphones.
Multimedia: muziek en film
Ondanks het minder grote scherm kan deze Samsung Galaxy S10e prima gebruikt worden voor multimedia. Het bekijken van een filmpje gaat prima, terwijl het beeld mooi om de camera-opening in het beeldscherm wordt getoond. De kleuren zijn goed en ook op een zonnige dag is het scherm goed af te lezen. Dankzij de toepassing van AMOLED komen de kleuren goed tot hun recht.
Voor het beluisteren van muziek is de S10e een prima toestel. Los van dat er een 3,5 millimeter aansluiting is voor een headset, kun je uitstekend muziek luisteren via de speakers van de smartphone. De geluidskwaliteit van de stereo-speakers is erg goed, kan hard genoeg en kent een goede balans tussen de bass en hoge/lage tonen.
Camera: foto’s en video’s
Hoewel we tegenwoordig telefoons zien met triple- of quad-camera’s, houdt Samsung het bij de Galaxy S10e gewoon bij een dual-camera. En dat is hoeft niet erg te zijn. Meer camera’s betekent namelijk niet altijd direct betere foto’s. Doorgaans betekent het wel meer mogelijkheden, en dat zien we dan ook terug bij de S10e.
Er is een 12 megapixel en 16 megapixel sensor. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om ook groothoekfoto’s te maken, zodat je nog meer op je beeld krijgt. Door het ontbreken van nog een lens, is er geen ondersteuning voor optische zoom. Dit is een (handige) feature die we in het high-end segment tegenwoordig steeds vaker terugzien komen. Het kan een dealbreaker zijn, maar als je de kwaliteiten van de camera ziet; kan dat een hoop goed maken.
Voordat we de fotokwaliteit van de Galaxy S10e bespreken, hebben we het eerst kort over de camera-app. Deze is vergelijkbaar met de applicatie op andere Samsung-toestellen. De app zit boordevol mogelijkheden maar wijst zich eigenlijk vanzelf. Naast de vele opties zoals de ingebouwde QR-scanner, locatietags en handige instellingen, zijn er ook verschillende scènes voor het maken van foto’s. Deze vind je onderin beeld. Ook kun je snel een foto maken die de juiste afmetingen heeft om deze direct via Instagram te delen. Met scène-optimalisatie wordt AI gebruikt voor een beter eindresultaat, al wil dat niet altijd ook daadwerkelijk beter zijn. Kleuren kunnen overdreven ingekleurd worden, waardoor het niet matcht met de werkelijkheid.
We hebben de Galaxy S10e camera onder verschillende omstandigheden getest. De camera blijft doorgaans een ijzersterk pluspunt van toestellen uit de high-end reeks van Samsung, en dat zien we ook terug bij de S10e. Ondanks het gemis van optische zoom is de kwaliteit bovengemiddeld goed. Kleuren worden op de juiste manier vastgelegd, de foto’s zitten vol details en kennen een goede balans bij contrastverschillen. Nachtfoto’s zijn minder dan bijvoorbeeld van Huawei. Vooral de hoeveelheid ruis neemt aanzienlijk toe. Slecht zijn ze niet, maar hier kan Samsung nog wel het één en ander aan verbeteren.
Onderstaande foto hebben we met de Samsung Galaxy S10e gemaakt. Wil je meer foto’s bekijken? Bekijk dan de foto’s die we met het toestel hebben gemaakt in het Galaxy S10e fotoalbum.
Front-camera
De front-camera van de Samsung zit in een punch-hole, ofwel de cirkelvormige opening in het scherm. Deze telt 10 megapixel. Ondanks dat dit misschien niet zoveel is, is de kwaliteit prima te noemen. Kleuren worden op de juiste manier vastgelegd, de details zijn prima en ook kan er gespeeld worden met bokeh, ofwel achtergrondvervaging.
Videocamera
De kwaliteiten van de fotocamera worden doorgezet bij de videocamera. Hier hebben we eigenlijk niks aan te merken op de kwaliteit. Filmen kan met de Galaxy S10e in een maximale resolutie van 4K met 60fps. Wat opvalt is dat de optische beeldstabilisatie ook erg goed zijn werk doet. Met de videocamera kun je ook slow-motion filmpjes maken.
Overige mogelijkheden
Elke smartphone weet zich doorgaans met iets speciaals te onderscheiden. Bij de Galaxy S10e is dat niet alleen het formaat. In dit onderdeel van de Galaxy S10e review, bespreken we enkele aspecten van de S10e.
Bixby
Ook bij de Galaxy S10e is Bixby aanwezig; waarbij we links van het toestel de fysieke toets vinden. Door de toets ingedrukt te houden wordt de digitale assistent van Samsung gestart. Echter kun je in de app zelf er ook voor kiezen om een eigen gekozen app met deze knop te openen.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S10e zit aan de zijkant. Vooral in het begin vond ik hem erg hoog zitten, later went het wat meer; hoewel hij best nog wat meer naar beneden geplaatst had mogen worden. Een lichte aanraking is voldoende om de telefoon direct te ontgrendelen. Hij werkt erg snel en prettig. Bij de andere Galaxy S10-modellen is de scanner geïntegreerd in het beeldscherm, dat is dus bij de S10e niet het geval.
Gezichtsherkenning
Natuurlijk heeft Samsung de kleine smartphone ook voorzien van gezichtsherkenning. Zolang er voldoende licht aanwezig is, gaat dit redelijk snel, maar we hebben het zeker sneller gezien bij andere toestellen. Wanneer het donker is, of schemerig heeft de gezichtsherkenning het (erg) moeilijk en met een zonnebril op, levert de gezichtsherkenning geen resultaat op. De vingerafdrukscanner is dan een uitkomst.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
In de Samsung Galaxy S10e is een Exynos 9820 octa-core processor geplaatst. Dit is dezelfde chipset als in de andere twee S10-toestellen. We hebben in de afgelopen weken geen problemen gemerkt in de snelheid; en ook vastlopers hebben we niet opgemerkt. De S10e biedt daarbij verder 6GB aan werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Dit geheugen kan uitgebreid worden met een geheugenkaart.
Wat ons wel opviel is dat het toestel niet veel nodig heeft om erg warm te worden. Een beetje multitasken is genoeg om de Galaxy S10e te laten zweten. Dit is een dingetje; want dit kan onaangenaam voelen.
Accuduur
De accu van de Galaxy S10e heeft een capaciteit van 3100 mAh. Dit is al niet heel veel, maar doordat het toestel kleiner is, zou dat moeten compenseren. We kunnen echter niet anders concluderen dat de batterijduur van de Galaxy S10e wederom erg teleurstellend is.
De Galaxy S-serie blijft beneden gemiddeld scoren wat betreft accuduur; en de Galaxy S10e gaat met deze twijfelachtige eer door. Het einde van de dag halen we soms maar nét of soms ook niet. Bij vrij intensief gebruik behalen we een screen-on-time van tussen de 3 en 3,5 uur. Belabberd. De accu kun je zowel bedraad als draadloos opladen. Tevens is er PowerShare, waarmee je andere (ondersteunende) toestellen kunt opladen door deze op de S10e te leggen. In het geval van de S10e is deze functie af te raden; want je hebt zelf de accu hard nodig.
Updatebeleid
Samsung heeft een goede naam op het gebied van het updatebeleid. Het toestel draait op de security-patch van juni 2019, en krijgt iedere maand een nieuwe update. Daarbij is onze verwachting dat de Android Q en Android R update nog eraan zitten te komen voor de smartphone.
Beoordeling
Waar Sony lijkt te zijn gestopt met het maken van high-end compacte toestellen, hoopt Samsung hier mee te scoren. De potentie is er; de Galaxy S10e is een erg fijn toestel; doet snel zijn werk, heeft een erg goede camera en een mooi beeldscherm. De mogelijkheden zijn bijna identiek aan die van de grotere en nog duurdere Galaxy S10-toestellen.
Persoonlijk vind ik de accuduur samen met de camera het meest belangrijk bij een toestel; en bij de accuduur stelt de Galaxy S10e diep teleur. Samsung heeft echt nog werk aan de winkel en kan hopelijk met software-updates het uithoudingsvermogen nog iets opkrikken.
Kopen
De Samsung Galaxy S10e had een adviesprijs van 749 euro, maar is vandaag de dag al voor minder dan 550 euro te vinden. Dat maakt het toestel een stuk interessanter. Je kunt de smartphone aanschaffen bij:
Wil je nog meer uit je Galaxy S10e halen? Lees dan alles met Galaxy S10e tips en de beste Galaxy S10e hoesjes.
Samsung Galaxy S10e
-
9.4/10
-
8.7/10
-
9.2/10
-
8.6/10
-
4/10
-
8.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Scherm
- Geluidskwaliteit
- Camera
- Compact
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Accuduur is belabberd
- Gezichtsherkenning niet altijd effectief
- Wordt snel warm