Samsung heeft met de Galaxy S10-serie weer uitgebreide smartphones op de markt gebracht. Natuurlijk wil je alles uit je nieuwe Samsung Galaxy S10, S10+ en S10e halen. Daar helpen we je bij met deze 21 Galaxy S10 tips.
Galaxy S10 tips
In onze Samsung Galaxy S10(+) review kun je alles lezen over onze ervaringen met de nieuwe smartphone van Samsung. Maar misschien ben je al in het bezit van een S10, of wil je juist weten wat je er allemaal mee kunt doen voordat je er één aanschaft. We hebben de Galaxy S10 binnenstebuiten gekeerd en zetten de 21 beste tips voor de Galaxy S10 op een rij.
De tips hebben we gebaseerd op de Galaxy S10 Plus. Deze tips zullen ook werken op de Galaxy S10 en een groot aantal hiervan ook op de Galaxy S10e.
Screenshot maken
Wanneer je een schermafbeelding wilt maken met je Galaxy S10, S10 Plus of S10e kun je dit gemakkelijk doen. Houd hiervoor de volumetoets-beneden en power-button tegelijkertijd een paar tellen ingedrukt. Vervolgens kun je de screenshot direct bewerken (zoals bijsnijden) of doorsturen.
Achtergronden
De nieuwe Samsung Galaxy S10-serie beschikt over een zogenoemde punch-hole; een opening in het scherm voor de front-camera. Je kunt verschillende achtergronden downloaden die op een creatieve manier gebruik maken van deze opening. Denk aan wallpaper met de ogen van The Minions, koekiemonster, een robot of verschillende andere karakters. De beste wallpapers voor je S10 kun je vinden in de Hidey Hole app, waarover je hier alles kunt lezen.
Batterijpercentage
Als je wilt weten hoe vol je accu nog zit, kun je dit snel aflezen door het resterende accupercentage in de statusbalk bovenin beeld te tonen. Dit kun je instellen door de volgende stappen te doorlopen; Instellingen > Meldingen > Statusbalk > Batterijpercentage weergeven.
Accuverbruik
Wil je weten welke activiteiten, processen en apps het meeste vragen van je accu? Ga naar Instellingen > Apparaatonderhoud > kies ‘Batterij’ en selecteer de optie ‘Batterijverbruik’. Daar zie je precies welke taken het meest van de accu verbruiken.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is bij de Galaxy S10 en de S10+ in het scherm geïntegreerd. Door de vinger op het desbetreffende gedeelte van het scherm te leggen, kan de telefoon worden ontgrendeld. Het is het handigste om meerdere vingers te koppelen, zodat je nog sneller en gemakkelijker je Samsung kunt ontgrendelen. Dit kun je instellen via: Instellingen > Biometrie en beveiliging > Vingerafdrukken. Je kunt maximaal vier vingers toevoegen. Tevens kun je nog wat andere kleine instellingen hier aanpassen.
Gezichtsherkenning
Gebruik je liever gezichtsherkenning op je S10? Ook hiervoor kun je terecht bij ‘Biometrie en beveiliging’ in het menu met instellingen. Hier kun je een gezicht toevoegen, waarna een scan wordt gestart. Tevens kun je bepaalde opties kiezen. Zo kun je instellen dat het scherm direct ontgrendeld wordt als je gezicht gedetecteerd wordt, of dat je liever ervoor kiest om daarna eerst nog over het scherm te vegen.
Bixby-knop
De Bixby-knop zit aan de linkerkant van je Galaxy S10-smartphone. Samsung geeft je sinds kort de mogelijkheid om hier een eigen actie aan te koppelen; erg prettig! Bixby is vanwege het gebrek aan de Nederlandse taal vrijwel nutteloos voor de meeste gebruikers. Met de Bixby-knop kun je nu zelf instellen welke applicatie geopend moet worden als je hierop drukt. Standaard wordt de Bixby assistent geopend als je eenmaal drukt.
Draadloos opladen (PowerShare)
Samsung geeft je met de Galaxy S10 de mogelijkheid andere apparaten draadloos op te laden. Uiteraard dient het andere toestel dit wel te ondersteunen. Tevens werkt het met je elektrische tandenborstel en kun je ook eventueel je Galaxy Buds of Galaxy Watch draadloos op deze manier opladen. Voordat het laden kan beginnen dien je eerst PowerShare te activeren. Veeg het menu met snelle instellingen (de notificatiebalk) naar beneden en kies de optie ‘Wireless PowerShare’.
Nachtmodus
Je Samsung Galaxy S10, S10+ of S10e is voorzien van een donker thema, wat sommige gebruikers erg prettig zullen vinden. Deze optie wordt ook wel ‘Nachtstand’ genoemd en kun je terugvinden bij Instellingen > Display > Nachtstand. Je kunt hierbij ook aangeven dat deze modus op bepaalde tijden automatisch ingeschakeld moet worden.
Navigatiebalk
Heb je voor de S10 een ander merk gehad, dan is de navigatiebalk wellicht flink wennen. De volgorde verschilt namelijk van andere toestellen. Dit kun je aanpassen bij Instellingen > Display > Navigatiebalk. Ook kun je er voor kiezen om te werken met gebaren.
Grootte icoontjes aanpassen
Vind je de icoontjes te groot of juist te klein, dan kun je dit aanpassen. Houd op het startscherm een leeg gedeelte een paar tellen ingedrukt. Kies vervolgens voor ‘Instellingen startscherm’. Daar kun je dan weer ‘Raster startscherm’ aanpassen voor de icoontjes op je homescreen, of ‘Raster apps-scherm’ voor het aanpassen van de icoongrootte in het menu.
Dual Messenger
Onder Instellingen > Geavanceerde functies vind je de optie Dual Messenger. Met deze optie kun je van verschillende ondersteunende apps zoals WhatsApp, Facebook, Telegram of andere app; twee accounts op hetzelfde toestel gebruiken. Handig!
Edge Screen
Bij de display-instellingen vind je ook Edge Screen terug. Hiermee kun je vanaf de zijkant van het scherm snel toegang krijgen tot apps, contacten, widgets of iets anders. Eenmaal het scherm uitgeveegd vind je linksonderin ook een tandwiel voor de instellingen. Daar kun je kiezen welke vensters je wilt tonen; bijvoorbeeld snelkoppelingen naar applicaties, contactpersonen, slimme screenshot-opties, het weer of andere tools.
Edge Lighting
Een andere optie die we terugzien bij Edge Screen is Edge Lighting. Dit is een leuke feature die we zien bij een bericht dat binnenkomt of een ander soort melding. Wanneer je een notificatie binnen krijgt, lichten de randen van het scherm op in een bepaalde kleur. De kleur kun je net als de transparantie, breedte, tijdsduur en het effect naar eigen wens aanpassen. Om dit allemaal aan te passen tik je niet op de schakelaar om de functie aan of uit te zetten, maar op het woord Edge Lighting.
Always On Display
Standaard is het Always On Display uitgeschakeld, en dat is opvallend, want het is een erg handige functie. Wanneer je het toestel niet gebruikt wordt de klok getoond, samen met gemiste notificaties, de datum en eventueel de muziekspeler met bediening. Je vindt de instellingen hiervoor bij Instellingen > Vergrendelscherm. Daar kun je aangeven dat AOD automatisch in of uitgeschakeld moet worden op een bepaald tijdstip, welke klokstijl je wilt en nog meer opties. Je krijgt deze opties te zien als je niet op de schakelaar maar op de tekst ‘Always On Display’ tikt.
Bewegingen en gebaren
Bij de instellingen vind je bij ‘geavanceerde functies’ een handige optie; Bewegingen en gebaren. Daar kun je handige opties kiezen. Denk aan het twee keer tikken op het scherm om deze in te schakelen, het scherm inschakelen wanneer je het toestel oppakt of bijvoorbeeld vegen voor een schermafbeelding.
Menu
Wil je dat alle apps automatisch verspreid worden over de homescreens; of juist niet? Dat kun je hiervoor de instellingen aanpassen. Je kunt de lay-out instellingen veranderen via het menu met instellingen. Ga hiervoor naar Display > Startscherm > Lay-out schermen. Tevens kun je in het menu ervoor kiezen voor een apps-knop. Zo verschijnt een fysieke menu-button om de applicaties in het menu te raadplegen.
Digital Wellbeing
Benieuwd naar je smartphonegebruik? Google levert verschillende smartphones met Android 9 Pie, met de optie Digital Wellbeing. In ons land wordt het ook wel Digitaal Welzijn genoemd. Deze optie vind je dan ook terug onder de instellingen. Je kunt inzien hoeveel keer je toestel is ontgrendeld, hoeveel meldingen je hebt ontvangen, de schermtijd per app en nog veel meer.
Bediening met één hand
Vind je de S10 of S10+ eigenlijk te groot, of zelfs de S10e, dan kun je ‘Bediening met één hand’ inschakelen. Deze optie vind je terug onder geavanceerde functies > bewegingen en gebaren. Wanneer deze functie ingeschakeld is, kun je diagonaal omhoog vegen om deze te openen. Je kunt er ook voor kiezen om drie keer op de start-knop te drukken om dit te activeren. Je kunt je telefoon op deze manier gemakkelijker met één hand bedienen.
Updates
Doorgaans verschijnt er voor de S10-serie iedere maand een beveiligingsupdate, Je zult hiervan een notificatie krijgen op je toestel. Handmatig controleren op updates? Dat kan door de volgende stappen te volgen; Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren; vervolgens wordt er gecheckt of er een nieuwe update gedownload kan worden.
Hoesjes
Een hoesje hoeft niet lomp te zijn; er zijn voor de Galaxy S10e, S10 en S10+ veel hoesjes waarmee je de beste bescherming hebt voor je smartphone. Tevens geeft het toestel extra stijl. Denk aan de LED-view cover met toffe icoontjes en meer. DroidApp heeft alle Galaxy S10 hoesjes in dit artikel op een rij gezet, samen met cases en accessoires. Zo kun je direct kijken, welke het beste bij jou past.
Bonus-tip: DroidApp App
Wil je ook op je nieuwe toestel niks missen van het nieuws? Denk aan tips voor je smartphone, aanbiedingen, de beste en interessantste apps en natuurlijk het laatste nieuws. Tevens vind je de specificaties en actuele prijzen van smartphones in de advertentievrije DroidApp App. Deze kun je geheel gratis uit de Play Store downloaden via onderstaande button.
Wil je alles weten over de verschillende Galaxy S10-modellen? Via onderstaande buttons kun je op de toestelpagina’s alle details vinden over de smartphones. Samen met de specificaties, details en actuele prijzen. Natuurlijk mag je ook onze uitgebreide Samsung Galaxy S10 review niet missen!