Ieder jaar zien we van de verschillende fabrikanten hun high-end smartphones. Denk aan de Huawei P30, LG G8, Sony Xperia 1 en natuurlijk ook van Samsung; de nieuwe Galaxy. In deze test bespreken we uitgebreid de Samsung Galaxy S10/S10+.
Samsung Galaxy S10 review
Samsung kondigde in februari haar nieuwste high-end smartphone aan. Dit was de driedelige Galaxy S10-serie. Naast de standaard S10 zijn dit de S10e en S10+. Voor deze review hebben we de Samsung Galaxy S10+ ontvangen, al zullen de prestaties en dergelijke voor een groot deel overeenkomen met die van de Galaxy S10. Is de Samsung Galaxy S10-serie wederom een flinke vooruitgang op de Galaxy S9 of is het slechts een kleine upgrade?
Verkooppakket
Op de doos pronkt het beeldmerk van ‘S10’ wat direct duidelijk maakt dat we te maken hebben met de nieuwe smartphone van Samsung. In de doos van de Samsung Galaxy S10+ komen we een AKG-headset tegen, een adapter, USB Type-C kabel, verloopstuk van Micro-USB naar USB-C en een handige USB naar USB-C adapter. Met die laatste kun je bijvoorbeeld bestanden van een USB-stick overzetten naar je Galaxy-apparaat. Een compleet pakket in vergelijking met de concurrentie. Helaas moet een siliconen bumper of ander soort case los gekocht worden. Deze wordt niet meegeleverd.
Design en interface
De Samsung Galaxy S-serie ziet er sinds de S8-serie niet al te gek anders uit. Bij de Galaxy S10-serie valt direct de zogenoemde punch-hole op; een opening in het scherm voor de front-camera. Of je dit mooi vind, dat is persoonlijk. Ik heb toch liever een notch. Omdat de Galaxy S10+ voorzien is van een dual-front-camera, waardoor er nog best wat ruimte verloren gaat in de notificatiebalk.
Het scherm zelf heeft een grootte van 6,4 inch. Dit hoge resolutie-scherm (2560 x 1440 pixels) heeft een goede afleesbaarheid, ook op zonnige dagen. Niet onbelangrijk met de zonnige dagen in het vooruitzicht. Daarbij lopen de randen aan de zijkanten door. Het ziet er erg netjes uit, maar we merken dat de randen verder doorlopen dan bijvoorbeeld die van de P30 Pro van Huawei. Je raakt sneller per ongeluk met je handpalm het scherm aan terwijl je iets anders wilt aanraken. Dit went wel wat meer na verloop van tijd.
Het leuke van de punch-hole; is de keuze aan wallpapers. Er is een enorm aanbod aan achtergronden die op een creatieve manier gebruik maken van de opening in het scherm. Daarvoor heb je ook een handige app. Denk aan Minions, verschillende karakters en nog meer.
Aan de linkerkant van de smartphone komen we de volumetoets tegen, samen met de (beruchte) Bixby-button. Gelukkig kun je deze laatste knop nu ook personaliseren, waardoor hij al een heel stuk nuttiger is. Aan de rechterzijde is ruimte voor de power-button, al vind ik die persoonlijk wat aan de hoge kant zitten. Bovenop de Galaxy S10 vinden we het simkaartslot. Aan de onderzijde van de Galaxy S10+ is de USB Type-C aansluiting geplaatst, samen met de speaker en jawel, een 3,5 millimeter aansluiting. We zijn blij te zien dat Samsung de hoofdtelefoonaansluiting nog steeds plaatst.
Interface
Samsung past sinds enige tijd de eigen One UI toe voor de interface. Dit is de opvolger van Samsung Experience, wat voorheen weer TouchWiz werd genoemd. Ben je deze skin niet gewend, dan is dit even wennen, maar het laat zich vanzelf wijzen. Naar onze mening gaat er soms wat teveel ruimte verloren door de presentatie van een app. Dit zien we terug in de berichten- en contacten-app. Echter, storend is het zeker niet; het is een designstijl en ziet er zeker prima uit.
De Samsung laat zich vanzelfsprekend bedienen. Het startscherm kun je voorzien van snelkoppelingen en widgets. Daarbij is er een menu beschikbaar met applicaties en kun je deze openen met een veeg van beneden naar boven. Tevens is er de notificatiebalk met snelle instellingen en natuurlijk je notificaties.
Een handige toevoeging is het Always On Display. Deze laat in één oogopslag zien of je nog notificaties hebt binnengekregen. Je kunt hiervan zelf de instellingen aanpassen. Zo kun je automatisch een begin- en eindtijd bepalen en de klokstijl aanpassen naar eigen wens.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Samsung Galaxy S10+ is prima geschikt om mee te bellen. Er is ondersteuning voor dual-sim, zodat je twee simkaarten kunt gebruiken in je toestel. Je kunt gebruik maken van het 4G, 3G en 2G-netwerk. Natuurlijk is er ook uitgebreide WiFi-ondersteuning, NFC, Bluetooth 5.0, GPS en alle andere vormen van connectiviteit. Een LED-notificatie voor berichten is niet aanwezig op het toestel.
We hebben niks aan te merken op de belkwaliteit van de Galaxy S10+. De persoon aan de andere kant van de lijn is prima te verstaan, het volume kan hard genoeg en ook de ander hoort ons luid en duidelijk. Het bellen gaat via de eigen applicatie van Samsung, de berichten-app is ook van Samsung zelf. Voor het typen van tekst maak je standaard gebruik van het Samsung toetsenbord.
Multimedia: muziek en film
Samsung heeft de Galaxy S10-familie voorzien van stereo-speakers. Dit zorgt voor een goede geluidskwaliteit. Het volume kan vrij hard, en klinkt ook op maximaal volume nog erg prettig om naar te luisteren. Ook op laag volume is het geluid goed hoorbaar. Iets wat we erg vervelend vinden, is dat het volume van de wekker daarentegen weer veel te hard is. Juist ook op het lage volume. Naar onze mening maakt dat de wekkerfunctie van de Galaxy S10+ op de standaard manier een stuk minder prettig.
Wat we wel weer prettig vinden is dat Samsung bij de Galaxy S10 en S10 Plus vast blijft houden aan de 3,5 millimeter aansluiting voor een headset. Je kunt hiervoor de meegeleverde headset gebruiken, of een eigen hoofdtelefoon aansluiten. Een FM-radio is niet aanwezig op de S10.
Als we kijken naar het scherm van de Galaxy S10+, zien we een erg mooi scherm. Zowel in de avonduren als overdag is het scherm goed afleesbaar. Ook in (direct) zonlicht valt het scherm nog zeker goed genoeg af te lezen. De kleuren spatten van het scherm en de kijkhoek is goed. Desgewenst kun je de kleurtemperatuur nog naar eigen hand zetten door deze instellingen aan te passen. Door de vrij ver doorlopende schermranden, raken we het scherm nog wel eens onbedoeld aan de zijkanten aan met de handpalm.
Camera: foto’s en video’s
Samsung heeft de Galaxy S10 (Plus) uitgerust met een triple-camera (12MP + 12MP + 16MP). Dit zijn drie sensoren die elk een eigen sterke eigenschap hebben meegekregen. De camera van de Samsung kan namelijk gebruikt worden voor telephoto en ultra-wide foto’s. Qua specificaties ontbreekt het aan weinig. Er is optische beeldstabilisatie, 2x optische zoom, autofocus en een variabel diafragma van f/1.5f/2.4. Sinds de laatste update is er ook een nachtmodus aanwezig.
In de camera-app krijg je onderin beeld de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende opties. Denk aan Live Focus, waarmee je extra diepte-effecten toe kunt voegen aan je foto. Het voorwerp wordt dan scherp vastgelegd, terwijl de achtergrond dat niet is. Er is ook een pro-modus waarbij je de instellingen handmatig kunt aanpassen. Een andere optie is de Instagram-optie. Je maakt een foto in de Instagram-beeldverhouding en wanneer je deze hebt gemaakt, wordt deze direct in de Instagram-app ingeladen.
Het vastleggen van de beelden gaat erg snel met de Galaxy S10+. Desgewenst kan de camera het object herkennen waarbij de instellingen geoptimaliseerd worden voor het desbetreffende onderwerp. Tevens kun je verschillende andere opties kiezen zoals de beeldverhouding, zelfontspanner en flitser. Ook kun je kiezen uit verschillende filters en kun je met AR Emoji jezelf (of iemand anders) omzetten in een geanimeerd iemand of sprookjesfiguur.
Fotokwaliteit
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de fotokwaliteit. Zoals we van Samsung gewend zijn, levert ook de Galaxy S10+ weer mooie plaatjes af. De foto’s zijn rijk aan details en zijn er verzadigde kleuren. We zijn wel van mening dat de intensiteit van de kleuren soms wat overdreven is. Wat betreft foto’s in de avonduren en nacht is het niet slecht, maar zien we zeker in de nachtmodus wel een aardige hoeveelheid ruis; veel meer dan bij de Huawei P30 Pro. Het is daarnaast jammer dat je niet zo ver kunt inzoomen zoals bij de Huawei P30 Pro. Bij de P30 Pro kun je 5x optisch zoomen en 10x hybrid zoom. De Galaxy S10+ laat je maximaal slechts 2x inzoomen.
We hebben de fotocamera onder meerdere omstandigheden getest. Hieronder vind je een foto die we met de Samsung Galaxy S10+ hebben gemaakt. Als je alle foto’s wilt zien die we met de smartphone hebben gemaakt, bekijk dan het online fotoalbum.
Videocamera
De videocamera van de S10 geeft je de mogelijkheid om te filmen in 2160p 4K met 60 frames per seconde. Je kunt ook kiezen voor een lagere resolutie. De kwaliteit van de filmpjes is hoog. Daarbij kun je ook nog slow-motion video’s maken met de telefoon. We hebben zowel van de 4K-video als van de slow-mo video een voorbeeld gemaakt, welke je hieronder kunt bekijken.
Front-camera
Aan de voorzijde van de Galaxy S10+ is een dual-camera te vinden. Deze moet het maken van selfies nog beter maken en telt 10 megapixel. We zien niet opmerkelijk veel verschil in vergelijking met een enkele selfie-camera. De camera toont wat gevoeligheid voor lichtinval, wat dan ook terug te zien is op de foto. Een voordeel van de selfie-camera is dat de achtergrond ook goed belicht wordt. Dit is wel zo handig, als je bij de Eiffeltoren staat om een selfie te schieten. Bij verschillende telefoons is de achtergrond zo overbelicht, dat je nauwelijks nog ziet wat de achtergrond is.
Overige mogelijkheden
Samsung heeft de Galaxy S10+ van een hele hoop mogelijkheden voorzien. Een aantal van deze dingen lichten we uit in de Galaxy S10 review van DroidApp. Denk bijvoorbeeld aan verschillende manieren van beveiliging, handige features en Bixby.
Bixby
Ook Bixby is weer aanwezig op de smartphones van Samsung. Deze kun je bereiken via de toets aan de linkerzijde van de zijkant. Tenzij je met Engelse commando’s werkt kan Bixby wat toevoegen, anders blijft het nutteloos. Gelukkig heeft Samsung hier wel een oplossing voor bedacht. Je kunt de snelkoppeling van de Bixby-button naar eigen wens aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld met een druk op de knop de DroidApp App direct openen of een andere app naar keuze. Ook kun je ervoor kiezen een bepaalde actie te starten.
Vingerafdrukscanner
In tegenstelling tot de eerdere Galaxy S-modellen zit de vingerafdrukscanner niet meer aan de achterkant, maar is deze in het scherm geïntegreerd. Samsung heeft gekozen voor de ultrasone techniek die sneller en nauwkeuriger moet zijn dan de optische techniek die we bij verschillende andere smartphones zagen.
We kunnen vrij kort zijn over de vingerafdrukscanner van de Galaxy S10+. Hij irriteert meer dan dat hij wat toevoegt. Hij herkent vingers vaak niet en als hij deze wel herkent, moet je hem er vaak meerdere keren op leggen. Dit ondanks de laatste update waarbij de vingerafdrukscanner verbeterd is. Tevens maakt het opnieuw toevoegen van vingers geen verschil. We merken dit met meerdere vingers.
Gezichtsherkenning
De gezichtsherkenning op de Galaxy S10 werkt ook wat anders. Nadat het gezicht is gescand, kun je Face Unlock gebruiken voor het scannen van je gezicht, en dus om te ontgrendelen. Soms duurt dit net iets te lang voor ons gevoel. In de donkere uren is het eigenlijk nutteloos, want er is geen extra sensor die in het donker ervoor zorgt dat je gezicht kan worden. Jammer. Dit had voor dit bedrag echt beter gekund.
Apps Edge
Net zoals bij de verschillende andere Samsung-devices met doorlopende schermranden is de S10+ voorzien van ‘Apps Edge’. Aan de zijkant kun je een venster tevoorschijn toveren waarbij je snel kunt navigeren naar je favoriete apps. Ook kun je daar een ‘App-paar’ maken waarbij je twee zelfgekozen apps direct in één venster opent.
Bloatware
Het blijft een dingetje; bloatware op je peperdure smartphone. Ook de Samsung Galaxy S10-serie wordt met een reeks apps geïnstalleerd die je lang niet allemaal nodig zult hebben. Nog steeds vinden we een reeks Microsoft-apps zoals Outlook, Office Mobile en LinkedIn. Ook heeft Samsung de Facebook-app geïnstalleerd. Een aantal Samsung-apps zijn al op de S10 te vinden, maar het merendeel hoef je niet te installeren. Bij het instellen van je smartphone krijg je een venster te zien met de vraag welke Samsung-applicaties je op je Galaxy wilt downloaden.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Zoals we van Samsung gewend zijn is ook de Galaxy S10 weer razendsnel. Er is een krachtige Exynos 9820 octa-core processor welke wordt bijgestaan door 8GB aan werkgeheugen. We hebben tijdens de reviewperiode geen enkele hapering of vastloper gehad en de telefoon kan alles prima bijbenen. Ook het multitasken met de Samsung Galaxy S10+ gaat prima en zonder problemen. De opslagruimte bedraagt 128GB, al is er ook een variant met 512GB of 1TB. In alle gevallen kun je dit uitbreiden met een geheugenkaart. Dit kan gewoon een microSD-kaart zijn; en geen speciale geheugenkaart zoals dat bij Huawei het geval is.
Samsung levert de Galaxy S10 Plus met een 4100 mAh accu. Op papier is dit erg goed; maar in de praktijk zijn we toch minder enthousiast. We weten uit eerdere ervaringen bij andere Galaxy S-modellen, dat de batterijduur er doorgaans mee door kan, maar niet uitblinkt. Zeker in vergelijking met de concurrentie. Dit hadden we met de S9 ook, en lijkt met de S10+ ook het geval. Het blijft een punt van aandacht.
Ondanks dat de Galaxy S10+ een flinke accu capaciteit heeft, halen we met vrij intensief gebruik maximaal 1 á 1,5 dag. Hierbij halen we een screen-on-time van gemiddeld 3,5 – 4 uur. Opvallend is dat dit net zoveel is als in onze Galaxy S9 review. Dat is echt te weinig; maar we hebben er in de afgelopen weken nauwelijks meer uit kunnen persen.
Opladen duurt gemiddeld zo’n 1,5 uur. Eventueel kun je er ook voor kiezen om het toestel draadloos op te laden; al duurt dit doorgaans wel iets langer. De Galaxy S10 heeft ook reverse charging, waarbij je andere apparaten of accessoires (mits ondersteund) draadloos kunt opladen. Een ondersteunend apparaat leg je dan op de rug van je S10-toestel. Verschillende andere toestellen zoals de Huawei P30 Pro en Mate 20 Pro hebben deze functie ook aan boord.
Beoordeling
Samsung brengt ieder jaar weer een mooie smartphone uit waar menig smartphone liefhebber naar uitkijkt. Het design is nog altijd herkenbaar als Samsung en dat is prima. Het toestel ligt goed in de hand en voelt degelijk aan. De camera kan nog steeds erg mooie foto’s schieten, de geluidskwaliteit is perfect en het scherm oogt erg prettig. Tel daar de snelheid van het toestel bij op en je hebt dé beste smartphone… toch?
Om eerlijk te zijn; toch niet. Eigenlijk is geen enkele smartphone perfect, maar we zijn op verschillende fronten toch minder enthousiast over de high-end smartphone van Samsung. De vingerafdrukscanner, welke geïntegreerd is in het scherm, werkt meer niet dan wel en gezichtsherkenning werkt niet in het donker. Je betaalt een forse prijs voor het toestel, al is deze de laatste tijd wel aardig gedaald. Wat ons het meest tegenstaat is het uithoudingsvermogen van de accu. Met normaal gebruik heb je al 40-50 procent van je accuverbruik af, met 1,5 uur schermtijd.
Positief zijn we dan wel weer over de updates. Samsung laat met het updaten van haar smartphones zien, dat ook oudere toestellen niet vergeten worden. Kun je leven met de nadelen van de Samsung Galaxy S10+, dan is het goed om te weten dat je voorlopig nog wel lange tijd updates kunt verwachten.
De Samsung Galaxy S10-serie is verkrijgbaar bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Mobiel, Belsimpel, T-Mobile, KPN, Vodafone, Tele2, Samsung Shop.
Samsung Galaxy S10+
-
9.5/10
-
8.4/10
-
9.2/10
-
9.1/10
-
6.5/10
-
7.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Mooi scherm
- Camera
- Geheugen is uitbreidbaar
- 3,5 millimeter aansluiting
- Geluidskwaliteit
Minpunten
- Accuduur is erg matig
- Vingerafdrukscanner
- Gezichtsherkenning werkt niet in donker of met zonnebril