Samsung vond het een jaar na de Galaxy Note 8 tijd voor een opvolger; de Samsung Galaxy Note 9. De voorganger was al erg goed, maar er was nog wel wat ruimte voor verbetering. Is dat met de Note 9 nu aangepakt? We bespreken de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy Note 9 review.
Samsung Galaxy Note 9 review
De Note-serie van de Koreaanse fabrikant kenmerken zich door een groot toestel, goede specificaties, de S Pen en helaas ook; een forse prijs. Vorig jaar gaven we in onze Samsung Galaxy Note 8 review al aan dat er nog wel wat verbeteringen mogelijk waren, waaronder de plaatsing van de vingerafdrukscanner. In de Samsung Galaxy Note 9 review van ons bespreken we de telefoon uitgebreid, wat zijn de pluspunten en wat zijn de eventuele valkuilen?
Verkooppakket
Een chique doos herbergt niet alleen de smartphone zelf, maar je krijgt ook toegang tot het nodige papierwerk, een pinnetje voor het simkaartslot, een headset en nieuwe pinnetjes voor de S Pen. Standaard wordt de Samsung Galaxy Note 9 geleverd met een USB Connector om bestanden van je smartphone over te zetten naar een USB-stick. Tot slot wordt een Micro-USB naar USB-C adapter meegeleverd en vinden we natuurlijk de adapter en USB Type-C kabel. Een netjes, uitgebreid pakket.
Design en interface
De Note-serie is te herkennen aan de grootte. Toch is het toestel iets 0,6 mm minder lang dan de Note 8. Daarbij is het wel 1,5 mm breder en 0,2 millimeter dikker. Met een gewicht van iets meer dan 200 gram is het toestel wel wat zwaar. Ik moet eerlijk zeggen, dat je hier in de praktijk niets van merkt. Voor degenen met grote handen, is de Galaxy Note 9 nog goed te bedienen met één hand. Heb je minder grote handen , dan zul je het toestel al snel te groot vinden.
De Samsung Galaxy Note 9 ligt ondanks zijn formaat goed in de hand. Wat een groot voordeel is, is dat de vingerafdrukscanner niet meer naast de camera zit, maar eronder. Dit zagen we ook al terug in de Galaxy S9 review. Dit is een hele verbetering ten opzichte van de voorganger. Achterop vinden we ook de 12 megapixel dual-camera waar we later in de Galaxy Note 9 review uitgebreid op terugkomen. Ook vinden we hier bijvoorbeeld de LED-flitser en hartslagmeter.
Aan de voorzijde van het toestel pronkt het 6,4 inch Quad-HD+ Super AMOLED beeldscherm. Het is een mond vol, maar het scherm mag er dan ook wel wezen. Rijke kleuren, mooie details en goed afleesbaar op een zonnige dag. Het scherm van de Note 9 is een genot om naar te kijken.
We vinden aan de linkerkant van de Galaxy Note 9 de Bixby-knop. Hiermee kun je de spraakassistent van Samsung zelf activeren. Deze kan nog altijd niet overweg met de Nederlandse taal en het is nog niet duidelijk wanneer de Nederlandse taal toegevoegd zal gaan worden. Wel kan je de assistent met Engelse commando’s gebruiken. Momenteel is het niet mogelijk deze knop uit te schakelen, maar dit moet in de toekomst wel mogelijk worden. Links vinden we ook de volumetoets.
Aan de rechterzijde vinden we de power-button. Onderop is de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset geplaatst, samen met de USB Type-C poort, de speaker en vinden we daar natuurlijk de S Pen. De bovenzijde geeft toegang tot het slot voor de simkaart en geheugenkaart.
Interface
Samsung levert de Galaxy Note 9 vanuit de doos met Android 8.1 Oreo met de eigen Samsung Experience skin. We bereiken snel meldingen via het notificatievenster, kunnen snelkoppelingen plaatsen op het startscherm en openen het menu met een veeg van beneden naar boven. Het werkt allemaal zoals je verwacht.
Standaard staat het Always On Display uitgeschakeld, maar ook deze kun je gebruiken op de Samsung Galaxy Note 9. Hiermee krijg je direct, zonder het scherm te moeten activeren, inzicht in de tijd, datum en meldingen. Een handige feature die we eerder ook al zagen bij Samsung Galaxy toestellen is dat je op de (onzichtbare) home-knop kunt drukken om het scherm in te schakelen. Zo zie je ook direct of je notificaties hebt zonder dat je een toets hoeft aan te raken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met de Samsung Galaxy Note 9 gaat zoals je verwacht; de gesprekskwaliteit is van erg goede kwaliteit, het volume kan hard genoeg en een telefoongesprek voeren verloopt prettig. Ook met het ontvangst van de smartphone is niets mis, zo kunnen we concluderen. De ‘9’ is ook voorzien van dual-sim. Als je kiest voor een tweede simkaart, gaat dit wel ten koste van de plaats voor de geheugenkaart. Echter is de Note 9 standaard met 128GB opslagruimte, dus voor veel mensen zal dit vast en zeker voldoende zijn.
Ditzelfde geldt voor het opstellen van berichten, hiervoor kun je standaard het Samsung Toetsenbord gebruiken dat in de loop der jaren is uitgebreid met nieuwe functies zoals gif’jes en stickers. Een pluspunt bij de Samsung Galaxy Note 9 is dat er een LED-notificatie aanwezig is, die oplicht bij nieuwe berichten en meldingen. Ideaal, ik blijf daar persoonlijk groot voorstander van.
We hebben hier te maken met een high-end smartphone en dat zien we natuurlijk ook terug in de lijst met specificaties. De telefoon heeft daarbij uiteraard gewoon ondersteuning voor 2G, 3G en 4G. Op WiFi kun je via een 2.4 GHz of 5 GHz netwerk en daarbij is de smartphone uitgerust met Bluetooth 5.0, NFC en GPS. Qua sensoren zit het ook wel snor; we vinden onder andere een proximitysensor, gyrosensor, kompas, barometer en aan de achterkant een hartslagmeter.
Multimedia: muziek en film
We gaan door met de Samsung Galaxy Note 9 review, en komen nu bij het kopje ‘Multimedia’. Hier is door Samsung van alles gedaan om de gebruiker het naar zijn zin te maken. De gameliefhebbers kunnen zonder problemen games spelen op de Note 9. De telefoon is uitgerust met een koolwaterstof koelsysteem die oververhitting voorkomt. Met de AI-prestatieregelaar belooft Samsung dat je soepel kunt gamen zonder haperingen. We hebben tijdens het gamen inderdaad geen problemen ondervonden met de telefoon. Daarbij hebben we Fortnite gespeeld, een relatief zware game voor een smartphone.
Luister je graag muziek op je smartphone, dan is de Galaxy Note 9 zeker een aanrader te noemen. De telefoon levert een geweldige geluidskwaliteit, welke ook nog erg aangenaam wegluistert op maximaal volume. We zijn blij te zien dat Samsung ook nog gewoon de 3,5 millimeter aansluiting heeft geplaatst op het toestel, zodat je ook een eigen headset kunt inpluggen.
Het beeldscherm met doorlopende randen is van hoge kwaliteit en ook op zonnige dagen nog prima afleesbaar. Door de toepassing van Super AMOLED is het kijken van een film geen straf, zeker niet in combinatie met de goede geluidskwaliteit. De kleuren spatten van het scherm. Overigens staat standaard de beeldschermresolutie niet op maximaal (WQHD+ 2960 x 1440 pixels) maar op Full-HD+ (2220 x 1080 pixels). Een hogere resolutie is wel in te stellen uiteraard, maar verbruikt wel meer accu. Voor het gebruik zorgt ook Full-HD+ voor prima kijkgenot.
Camera: foto’s en video’s
De Koreaanse fabrikant heeft een goede naam op het gebied van camera’s in haar duurdere smartphones. De Samsung Galaxy Note 9 is aan de achterkant voorzien van een 12 megapixel dual-camera. Net als bij de Samsung Galaxy S9 is daarbij een variabel diafragma aanwezig voor de beste instellingen onder verschillende lichtomstandigheden. Daarbij kun je gebruik maken van 2x optische zoom en zo een onderweg dichterbij halen zonder kwaliteitsverlies. Met Live Focus kun je de focus op het object op de voorgrond richten en de achtergrond vervagen.
Terug naar de lichtgevoeligheid; de camera weet om te gaan met een diafragma van minimaal f/1.5 en maximaal f/2.4. Daarbij is de Note 9 natuurlijk voorzien van een LED-flitser. Er is ook een andere functie aanwezig; ‘Foutdetectie’. Met deze functie kun je voordat je een foto maakt gewaarschuwd worden voor iemand die met zijn of haar ogen knippert of wanneer er vlekken of een vinger voor de lens zit. In de praktijk werkt dit niet zo lekker en zien we zelden een melding hierover verschijnen, terwijl er toch echt een deel van een vinger voor de lens zit.
Met de optie ‘Bewegingsfoto’ wordt in de seconden voor- en nadat je een foto maakt een korte videoclip opgenomen. Mocht je net te laat zijn met het maken van een foto, kan het zomaar zijn dat het actiemoment wel is vastgelegd met deze functie. Je kunt vervolgens tot op de tel nauwkeurig het moment hieruit pakken en deze wordt dan opgeslagen. Dit bestand is dan wel in een wat lagere resolutie.
Als we kijken naar de fotokwaliteit van de camera kunnen we niet anders concluderen dat deze erg goed is. Het vastleggen van details, kleuren en de belichting zijn prima in orde. Wanneer je de HDR in de automatische stand hebt staan, merken we wel soms op dat deze wat enthousiast te werk kan gaan wat de kwaliteit dan niet altijd ten goede komt. Gelukkig is dit met een druk op de knop dan opgelost. Wanneer je met de Note 9 fotografeert in omgevingen met minder licht, levert dit alsnog mooie, goede foto’s op. Hieronder vind je foto’s die met het toestel zijn gemaakt. Meer foto’s vind je in het fotoalbum van de Note 9.
Front-camera
Selfies maken? Geen probleem. De Samsung Galaxy Note 9 heeft hiervoor een 8 megapixel front-camera. Deze heeft een lichtgevoeligheid van f/1.7 dus ook in omgevingen met minder licht moet je goede foto’s kunnen maken. Extra leuk is dat je de S Pen kunt gebruiken voor het maken van foto’s. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken en een foto is gemaakt. Dit werkt overigens ook voor de hoofdcamera.
Videocamera
Het maken van filmpjes kan in 4K UHD met 60 frames per seconde. Wanneer je in deze maximale resolutie filmt, zijn video-effecten en AF-tracking niet beschikbaar tijdens het filmen. Wil je deze functies wel gebruiken, dan kun je filmen in maximaal Full-HD met 30 frames per seconde.
De videokwaliteit die de Galaxy Note 9 weet te realiseren is van hoge kwaliteit. Niet alleen het beeld wordt haarscherp vastgelegd, ditzelfde geldt ook voor het geluid. Tijdens het filmen kun je ook gebruik maken van 2x optische zoom om het onderwerp dichterbij te halen en gewoon te blijven staan op de plek waar je staat.
Meer concertvideo’s gemaakt met de Note 9 vind je hier.
Slow-motion
In de camera-app is ook de optie Super Slow-mo te vinden. Met deze functie kun je slow-motion video’s maken. Je kunt hierbij de opname starten door op de sluitertoets te drukken. Wanneer een beweging in het vierkant gedetecteerd wordt, start de opname van de vertraging automatisch.
Ook kun je ervoor kiezen handmatig de beweging in vertraging vast te leggen door naast de sluitertoets te kiezen voor handmatig, in plaats van automatisch. Zoals we eerder ook al ondervonden bij andere toestellen, werkt de slow-motion functie in de automatische stand niet altijd even lekker. Hij herkent soms pas laat dat er beweging is, en dan is het natuurlijk al te laat. Wel is de functie leuk om mee te spelen.
Galerij
In de Galerij-app op de Note 9 vind je je gemaakte en opgeslagen afbeeldingen en video’s terug. Door in een foto naar boven te vegen krijg je de EXIF-data en aanvullende details te zien. Tevens kun je de verhalen-functie gebruiken waarin beelden van die dag gebundeld worden in een soort van album. Vanuit de galerij-app vind je ook, indien ingeschakeld, de bewegingsfoto functie terug en kun je foto’s bewerken en aanpassen. De app werkt prettig in het gebruik.
Overige mogelijkheden
We kunnen nog hele A4-tjes vol schrijven met de mogelijkheden die de Samsung Galaxy Note 9 te bieden heeft. We zullen je deze lappen tekst besparen en enkele features van het toestel uitlichten in dit hoofdstuk van de Samsung Galaxy Note 9 review.
S Pen
Natuurlijk bespreken we graag de S Pen, hier zit namelijk (mede) de kracht van de Note-toestellen. Met deze hippe stylus, die in het toestel geïntegreerd is, onderscheidt de Note zich van bijvoorbeeld de S-serie. De S Pen is vernieuwd en verbeterd. Het is mogelijk om hem te gebruiken als afstandsbediening. Bij het gebruik van de muziekspeler of YouTube kun je muziek pauzeren of juist weer hervatten door op de knop te drukken. Bij een presentatie kun je naar een volgende slide gaan en ook in de galerij-app en camera-app kun je de S Pen gebruiken.
Hiervoor is de S Pen uitgerust met Bluetooth. Door de pen weer in de Note 9 te schuiven, wordt deze pen opgeladen zonder dat je hier iets van merkt. Met veertig seconden laden kun je weer een half uur vooruit, zo belooft Samsung. Met de S Pen kun je ook uitstekend uit de voeten om snel notities te maken, zelfs als het scherm uitgeschakeld is, kun je direct beginnen met schrijven. Ook kun je kleuren en tekenen met de verschillende apps die je kunt gebruiken, waaronder Pen Up.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy Note 9 is op een betere plek geplaatst dan bij zijn voorganger. Dit is al een pluspunt. De scanner reageert snel en in een fractie van een seconde is het toestel ontgrendeld. Je kunt er tevens voor kiezen om het venster met meldingen te openen door omhoog of omlaag te vegen over de scanner.
Gezichtsherkenning
Als alternatief voor de vingerafdrukscanner kun je ook gebruik maken van gezichtsherkenning of de irisscanner. Ook dit werkt goed. Nieuw is de functie niet, want we zagen deze ook al bij eerdere Galaxy-toestellen van Samsung. Uiteraard werkt dit het beste onder ideale lichtomstandigheden, maar ook wanneer dit niet het geval is, lukt het eigenlijk prima om het toestel te ontgrendelen op deze manier.
Bixby
Bixby is de assistent van Samsung, waar Apple bijvoorbeeld Siri heeft. Deze Assistent werkt nog altijd niet in de Nederlandse taal. Wel kun je Bixby gebruiken met Engelse commando’s en zo taken uitvoeren. Denk aan het zetten van een alarm, snel met een spraakcommando een rekensom uitrekenen, camera bedienen, FlightStats met vliegtuiggegevens raadplegen en nog veel meer. Alle commando’s vind je in de Bixby app die je met een druk op de knop links van het toestel kunt openen.
Bloatware
Samsung geeft je bij het instellen van de Samsung Galaxy Note 9 de mogelijkheid om een reeks Samsung apps te installeren. Hier heb je nog de keuze in. Geen keus heb je in andere apps die Samsung vast voor je klaarzet. Denk aan de LinkedIn- en Facebook app. Ook vinden we verschillende Microsoft apps zoals Word, Excel, PowerPoint en OneDrive. De verschillende Samsung apps kunnen handig zijn voor bijvoorbeeld de S Pen en andere content. Maar hierin heb je dus aardig wat vrijheid gekregen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Galaxy Note 9 wordt in Europa, en dus ook in Nederland, geleverd met de eigen Exynos 9810 processor. Dit is een krachtige octa-core SoC met razendsnelle kernen. En dat merk je ook in de praktijk, want het toestel is en blijft razendsnel. Tijdens onze reviewperiode hebben we geen lags of vertragingen gemerkt. De telefoon voert taken snel uit en ook multitasken is met het toestel geen enkel probleem. Daarbij heeft de Note 9 een werkgeheugen van 6GB.
Samsung rust de Note 9 standaard met 128GB opslagruimte uit. Mocht je hier echt niet genoeg aan hebben, dan heb je twee opties. Je kunt het geheugen uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 512GB. Maar hierbij is het dan niet mogelijk dual-sim met een tweede simkaart te gebruiken. Een andere optie is de andere variant van de Note 9 te kopen met 512GB opslagruimte. Deze is wel een stuk duurder, maar geeft je dus wel meer opslag.
De accucapaciteit bij de Note-serie was niet eerder zo hoog; 4000 mAh bij de Note 9. Dat moet wel een goed uithoudingsvermogen opleveren zou je denken. En dat is zeker het geval, we halen nette prestaties. Bij intensief gebruik haal je vrij eenvoudig nog anderhalve dag. We behalen een gemiddelde screen-on-time van gemiddeld 4,5 uur met uitschieters naar een dikke 5 uur. Naast opladen via USB Type-C kan het toestel ook draadloos worden opgeladen.
Beoordeling
We zullen direct met de deur in huis vallen. De Samsung Galaxy Note 9 is misschien wel de allerbeste smartphone van dit moment. Je hoeft eigenlijk geen concessies te doen om tevreden te zijn met het toestel. Hoewel je misschien wel financieel concessies zal moeten doen, want de Galaxy Note 9 is met een prijs van 999 euro heel erg duur. Zoals ik in onze preview aan had gegeven, is het ergens niet heel vreemd als mensen dit er voor over hebben.
Alles klopt aan de Note 9. De camera, geluidskwaliteit, het beeldscherm en de accuduur; het zijn slechts enkele voorbeelden van dingen waarin het toestel voortreffelijk weet te scoren. Om dan nog maar te zwijgen over de S Pen die je misschien niet dagelijks gebruikt, maar wel erg handige features toevoegt.
Heb je een financiële meevaller en ben je op zoek naar een nieuwe smartphone; dan kun je eigenlijk niet om de Samsung Galaxy Note 9 heen.
Je kunt de Galaxy Note 9 kopen bij de volgende winkels; alle specificaties en actuele prijzen vind je via onderstaande button op de toestelpagina van de Note 9.
Samsung Galaxy Note 9
-
9.4/10
-
9.5/10
-
9.6/10
-
9.4/10
-
9.4/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Accuduur
- S Pen
- Geluidskwaliteit
- Snelheid
- Beeldscherm
Minpunten
- Duur
- Bixby nog altijd niet in het Nederlands
- HDR in de camera soms te enthousiast