Na jaren van afwezigheid is Samsung met de Galaxy Note-serie terug van lang weggeweest, dit met de komst van de Galaxy Note 8. Voorzien van een dual-camera, boordevol functies en natuurlijk de S-Pen zet Samsung vol in op het toestel. DroidApp heeft in de afgelopen weken de Note 8 uitgebreid getest en onze bevindingen lees je in de Samsung Galaxy Note 8 review.
Samsung Galaxy Note 8 review
De Note 7 was officieel gezien het laatste toestel uit de Note-serie dat in Nederland uitgebracht werd. Echter was dit maar voor zeer korte duur, want voordat het toestel goed en wel in de winkels lag verdween het toestel uit de winkels. Het toestel kon vanuit het niets exploderen en dit zorgde voor een grootschalige terugroepactie en een dieptepunt in het vertrouwen van consumenten in Samsung.
Samsung heeft zich wonderbaarlijk snel herpakt en een aantal maanden later leek er al geen vuiltje meer aan de lucht te zijn. Het vertrouwen steeg weer flink en dat was mede te danken aan de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Er waren even geruchten over het definitieve einde van de naam ‘Galaxy Note’, maar toch durft Samsung het met de Samsung Galaxy Note 8 weer aan. Wij zijn erg benieuwd naar hoe het toestel in de praktijk bevalt. We bespreken onze ervaringen in de Samsung Galaxy Note 8 review, want er is een hoop te vertellen.
Verkooppakket
Gehuld in een zwarte doos vinden we daar de Note 8. Het is onze eerste kennismaking met het toestel en die doet ons goed. We zien een groot, maar stijlvol vormgegeven smartphone die een slag groter is dan de Samsung Galaxy S8 (Plus).
Onder het toestel vinden we de adapter, USB-C kabel, AKG headset, verschillende formaten oordopjes, een verloopstekker van Micro-USB naar USB-C en een USB connector voor van USB naar USB-C. Dit is handig voor bijvoorbeeld het gebruik van USB On-The-Go waarmee je bestanden vanaf een USB-stick makkelijk kunt uitwisselen met je smartphone.
Tot slot is er ook een pinnetje aanwezig voor het openen van het simkaartslot en nieuwe pennetjes voor de S-Pen. Een aardig compleet pakket, hoewel we voor de prijs van de Note 8 stiekem nog wel op een case hadden gehoopt.
Design en interface
Het design doet erg denken aan die van de Samsung Galaxy S8-serie. Dunne schermranden met aan de voorkant vooral ‘scherm’. Aan de voorzijde zien we het 6,3 inch Infinity display met doorlopende schermranden. Het Super AMOLED display met 18,5:9 beeldverhouding levert een Quad-HD+ resolutie en dit zorgt voor een ware beleving van de kleuren, zo wordt beloofd. Daarbij is de behuizing IP68-gecertificeerd en kan het dus tegen water en stof.
Boven het scherm vinden we de 8 megapixel front-camera, de luidspreker en de sensoren. Ook een LED-notificatie is hier te vinden. Links van het toestel vinden we de volumetoetsen en de Bixby-knop voor de ‘slimme’ assistent. Rechts van de Galaxy Note 8 is enkel de power-button te vinden.
Aan de bovenkant van de Note zien we een extra microfoon en het slot voor de simkaart. De onderkant van de telefoon bevestigt nogmaals dat we hier met de Note 8 te maken hebben; hier vinden we namelijk de bekende S-Pen waar we later in deze review uitgebreid op terug komen.
Je kunt de pen indrukken waarna hij er een klein stukje uitspringt. Vervolgens kun je hem op dezelfde manier er weer inklikken. Zo bungelt hij niet los aan het toestel. Aan de onderkant vinden we verder de speaker, USB Type-C poort en (yes!) de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset.
Voor het eerst vinden we bij Samsung een dual-camera terug bij een smartphone. Deze bevinden zich aan de achterkant en stellen allebei 12 megapixel ter beschikking. Ook op de camera komen we uitgebreid terug in de review. Naast de camera zit de vingerafdrukscanner. In onze Samsung Galaxy S8+ review waren we niet te spreken over deze plaats en de prestaties; we zijn dan ook heel benieuwd of dit bij de Note 8 beter geregeld is.
De Samsung Galaxy Note 8 is een erg stijlvol toestel, iets wat we over de Galaxy S8 ook al zeiden. Echter toont het een aantal overeenkomsten, los van de vingerafdrukscanner. Bij normaal gebruik zijn er in korte tijd al veel krassen te ontdekken; zowel op het scherm als op de glazen behuizing van de Note 8. Dit is voor een toestel van deze prijs echt not-done en is absoluut zonde van het toestel. Een goed hoesje is dan ook echt aan te raden.
Interface
De interface van de Samsung Galaxy Note 8 is niet heel anders dan die van de Galaxy S8. Bovenin beeld vind je de notificaties en de apps kun je bereiken via het menu, dat je kunt openen door naar boven of naar beneden over het homescreen te vegen. Het startscherm kun je indelen met snelkoppelingen en widgets.
Mocht je wat meer variatie in de vormgeving willen aanbrengen, dan kun je kiezen uit een groot aantal thema’s. Je vind hier gratis en betaalde thema’s maar ook achtergronden, stijlen voor het Always On Display en pictogrammen. Bij het eerste gebruik kun je kiezen welke applicaties van Samsung je standaard al wilt installeren, sommigen staan er na installatie al standaard op. We komen later uitgebreider terug op de voorgeïnstalleerde apps op de Galaxy Note 8.
Always On Display
Op moment van schrijven draait de Samsung Galaxy Note 8 nog op Android 7.1.1 Nougat met Samsung Experience 8.5, voorheen bekend als TouchWiz. De update naar Oreo staat uiteraard wel op de planning, maar wanneer deze komt is onbekend. De systeem-apps zien er goed uit en alles werkt vloeiend en snel. Met het Always On Display blijf je op de hoogte van gebeurtenissen zoals notificaties en meldingen. Je kunt het scherm laten oplichten door op de plek te drukken waar normaal de home-button zit. Handig is ook dat je de volgorde van de navigatietoetsen onderin beeld aan kunt passen. Standaard zitten deze bij Samsung in tegengestelde richting als je van een ander merk komt.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Tijdens de Samsung Galaxy Note 8 review periode hebben we geen problemen ondervonden met het bellen. Bellen was ooit datgene waar de telefoon voor werd bedacht. Aan beiden kanten van de lijn ondervonden we geen problemen met de gesprekskwaliteit, het volume kan hard genoeg en zowel binnenshuis als buitenshuis is de ander goed te verstaan.
Internetten
In de Galaxy Note 8 gaat een nano-simkaart. Er is ondersteuning voor zowel het 4G-netwerk als de 3G- en 2G-netwerken. Uiteraard is er ook WiFi aanwezig en gaat het internetten op de smartphone zoals je zou verwachten. Je kunt ervoor kiezen om (eventueel later nog) de Samsung Internet browser te downloaden, anders kun je direct aan de slag met Google Chrome.
Op de Note 8 is het standaard Samsung-toetsenbord te vinden welke erg prettig is in het typen. Daarbij kun je gebruik maken van de S-Pen en handschriftherkenning gebruiken. De geschreven tekst wordt dan gescand en omgezet in getypte tekst. Hoewel we dit in de praktijk vrijwel niet hebben gebruikt, is het een leuke gimmick en werkt het in de praktijk vrij goed.
Tot slot is de smartphone uitgerust met tal van andere snufjes; denk aan NFC, Bluetooth 5.0, GPS, een kompas, hartslagmeter, gyroscoop en de barometer.
Multimedia: muziek en film
Het 6,3 inch grote Super AMOLED display is in staat een resolutie te leveren van 2960 x 1440 pixel, ofwel Quad-HD+. Nadat de LG G6, Galaxy S8 en andere smartphones met 18:9 beeldverhouding op de markt verschenen, is wel wat meer content hiervoor geschikt gemaakt.
Toch is het op YouTube en andere platformen nog goed zoeken naar beeldschermvullende content. Bijvoorbeeld bij bepaalde filmpjes kun je een video alsnog beeldvullend maken door ‘te pinchen’ op het scherm en twee vingers uit elkaar te vegen.
Beeldscherm
De kleuren van het scherm zijn van hoge kwaliteit, zoals we van Samsung gewend zijn. Het beeld is erg verzadigd, soms ietswat overdreven, maar de kleuren spatten van het scherm. Ook op een zonnige dag is het display van de Note 8 goed afleesbaar. Het is dan ook uitstekend geschikt om een video op te kijken. Hou ‘m wel goed vast, want zoals we al schreven is het scherm vrij gevoelig voor krassen.
Muziek
Ben je meer een muziekliefhebber dan kom je de tijd met de Galaxy Note 8 ook prima door. Er wordt een AKG headset meegeleverd, die je gelukkig gewoon kunt aansluiten op de 3,5 millimeter aansluiting. Geen gedoe dus met inpluggen in de USB-C poort wat we steeds vaker zien. De headset sluit voor een heel groot deel af van de omgeving en levert een geweldige geluidskwaliteit af. Zowel hoge als lage tonen worden perfect overgebracht. Tevens is de geluidskwaliteit van de speakers van de Note 8 zelf van goede kwaliteit met goede afstemming tussen hoge en lage tonen. Er is geen FM-radio aanwezig op de telefoon.
Camera: foto’s en video’s
De Samsung Galaxy Note 8 is het eerste Samsung-toestel dat voorzien is van een dual-camera. Deze camera bevindt zich uiteraard aan de achterzijde van de telefoon en telt twee sensoren van elk 12 megapixel. Met de ‘wide-angle’ lens is er een lichtgevoeligheid van f/1.7, met de telephoto lens een lichtgevoeligheid van f/2.4. Interessant is dat de camera voorzien is van 2x optische zoom, optische beeldstabilisatie en natuurlijk autofocus en een LED-flitser.
2x optische zoom
De twee keer optische zoom kan geactiveerd worden in de camera-app, waar je een icoontje ziet van 1x en 2x. Hiermee kun je zonder kwaliteitsverlies het onderwerp dichterbij halen. Er is ook nog 10x digitale zoom, waarmee je software-matig het onderwerp dichterbij haalt. Dit levert wel kwaliteitsverlies op en kun je dus beter vermijden.
Live Focus
Je kunt verder gebruik maken van Live Focus, dit is een functie die meer de focus op het onderwerp kan leggen. Denk aan een portret, macro-foto en dergelijke. Het onderwerp op de voorgrond komt meer naar voren doordat de achtergrond vervaagd wordt.
Het plaatje wordt zo opgeslagen dat je achteraf nog kunt switchen tussen de close-up en groothoek foto. Dit kan echter alleen op het toestel zelf en niet bijvoorbeeld in je fotobeheerprogramma op de computer. Bij weinig licht werkt deze functie echter niet of niet optimaal.
Fotokwaliteit
Over de Galaxy Note 8 camera zijn we heel positief. Er is weinig aan te merken op de camera van de smartphone. Foto’s worden snel geschoten en de bediening is logisch en prettig. De camerakwaliteit is heel goed te noemen, al hadden we niet anders verwacht voor deze prijs. Zowel overdag als in het donker zijn de foto’s goed belicht, rijk aan kleur, hebben een goede doortekening en zijn vrijwel altijd scherp. Vooral de belichting (zowel overdag als ‘s avonds) is een puntje dat niet iedere smartphone-camera weet te bepalen. De Note 8 blinkt hierin echt uit, klasse!
Hieronder vind je een voorbeeldfoto die we hebben gemaakt met de Samsung Galaxy Note 8. Wil je meer (onbewerkte) foto’s zien die we met het toestel hebben geschoten, bekijk dan het fotoalbum.
Extra functies
In de camera-app vind je nog een aantal extra’s. Zo kun je stickers toevoegen, filters zoals konijnenoren of teksten toevoegen of een foto in RAW schieten. Daarnaast zijn er nog enkele andere opties zoals het gebruiken van Bixby Vision waarmee onderwerpen gescand kunnen worden, op zoek naar vergelijkbare plaatjes en is er natuurlijk het overzicht met instellingen.
Videocamera
De videocamera van de Galaxy Note 8 kan in verschillende resoluties filmen. Hoe hoger de resolutie, hoe meer geheugen dit in beslag neemt. De hoogste kwaliteit/resolutie waarin je kunt filmen is UHD (3840 x 2160 pixels, 4K). Daarnaast kun je nog uit vele andere videogroottes kiezen zoals QHD, Full-HD (bijvoorbeeld ook 60 frames per seconde) en 18.5:9 beeldverhouding. De kwaliteit van de video-opnames is ook hier weer van hoge kwaliteit. Scherpe beelden met een juiste weergave van kleuren.
Front-camera
De front-camera van de Galaxy Note 8 heeft een resolutie van 8 megapixel met een lichtgevoeligheid van f/1.7. De fotokwaliteit hiervan is doorgaans goed, bij grotere contrastverschillen bijvoorbeeld van een selfie in de buitenlucht, kan de doortekening in de lucht minder aanwezig zijn. Ook bij de front-camera kun je weer gebruik maken van de stickers en effecten.
Galerij
Foto’s en video’s worden getoond in de galerij. Je kunt voor een overzicht van video’s ook de aparte video-app downloaden uit Galaxy Apps, zodat deze niet tussen alle foto’s staan. Net als bij de Galaxy S8 kunnen objecten herkend worden en zo categorieën toegewezen worden. De galerij kan verder automatisch verhalen aanmaken, met bijvoorbeeld foto’s die je tijdens een bepaald moment hebt gemaakt.
Overige mogelijkheden
Samsung heeft de Galaxy Note 8 volgestopt met nog veel meer extra’s en dingen die we nog niet hebben behandeld in de review. In dit onderdeel van de Samsung Galaxy Note 8 review nemen we de belangrijkste dingen met je door.
Bixby
De ‘slimme’ spraakassistent Bixby deed zijn intrede bij de Galaxy S8 en daarbij hoorde ook de Bixby-knop die nogal berucht is. Ook de Note 8 heeft de Bixby-knop gekregen waarmee direct de assistent geopend kan worden. Het startscherm Bixby Home geeft een overzicht van het laatste nieuws, galerij-items, agenda-items en content voor vermaak en ontspanning.
Je kunt de werking van de Bixby-toets inmiddels gelukkig uitschakelen, hoewel je geen andere actie kunt koppelen. Dus het is enkel een knop waarmee de assistent geopend kan worden en niet om een andere app bijvoorbeeld snel mee te openen. Dat is jammer.
Bixby kan verder gebruikt worden voor spraakopdrachten maar deze werken nog altijd niet in het Nederlands. Je kunt met een Engels commando bijvoorbeeld WhatsApp openen en een bericht of locatie sturen naar iemand. Je kunt de rekenmachine, e-mail app of dialer openen met je stem en een aantal acties uitvoeren. Bixby is een tegenhanger van Google Now, die overigens ook niet in het Nederlands werkt.
S-Pen
De S-Pen vinden we terug bij de Note-serie en dus ook bij de Galaxy Note 8. Het pennetje zit veilig opgeborgen aan de onderkant van het toestel. Wanneer je de S-Pen uit de opening verwijdert trilt het toestel kort en opent zich een venster met snelkoppelingen. Je kunt bijvoorbeeld een live-bericht maken dat opgeslagen wordt als GIF-je, een tekst direct selecteren en vertalen, een notitie maken of direct tekenen op het scherm doordat hier een screenshot van wordt gemaakt.
Slimme features
Tevens kun je de feature ‘vergroten’ gebruiken waarmee je als het ware een soort vergrootglas aangereikt krijgt en een deel van het scherm kunt vergroten. Met Glance kun je vervolgens een deel van het scherm als extra venster openen en zo deze toepassing nog sneller openen en bekijken. Een handige tool die we wel in de afgelopen tijd regelmatig hebben gebruikt is het slim selecteren. Zo kan een stuk tekst snel worden gekopieerd of de tekst uit een afbeelding kan worden herkend.
Er zitten genoeg slimme features in de S-Pen. Zo is het mogelijk om in bepaalde systeem-apps extra’s te krijgen. Door de S-Pen boven een album te houden in de galerij-app krijg je een overzicht van foto’s die in de map zitten, door hem boven een datum in de agenda-app te houden zie je welke items die dag op de planning staan. Tevens kun je bijvoorbeeld door je tijdlijn scrollen in de Instagram-app op deze manier.
Een applicatie die het installeren waard is, via Galaxy Apps, is de app PENUP. Hiermee kun je zelf losgaan met de S-Pen en op een toffe manier kleurplaten kleuren en je eigen tekeningen en creaties maken en delen.
Vingerafdrukscanner
De Galaxy Note 8 heeft aan de achterzijde strak naast de camera de vingerafdrukscanner. Deze plek had niet bepaald onze voorkeur bij de Galaxy S8 en ook bij de Note 8 zagen we hem liever ergens anders hebben. Zeker in het begin is hij lastig te vinden en hij is minder snel met herkennen dan bijvoorbeeld die van Huawei, Sony of LG. Het is mogelijk om meerdere vingers toe te voegen.
Edge Screen
Dankzij het gebogen scherm vind je rechts in beeld een witte balk die je snel toegang geeft tot verschillende onderdelen. Zo kun je met ‘Apps Edge’ snelkoppelingen naar applicaties toevoegen en zo snel schakelen maar vind je ook contactpersonen terug en kun je andere onderdelen koppelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het weer, taken, agenda-items. bladwijzers in de browser, nieuws en aandelen.
App Pair
Je kunt ook gebruik maken van App Pair. Dit is een functie die je kunt vinden bij Apps Edge en vervolgens tikt op ‘app paar maken’. Je kunt hier twee apps selecteren die in één venster geopend worden. Zo hoef je niet handmatig een tweede app aan te tikken als je graag twee dezelfde apps geopend wilt hebben.
Gezichtsherkenning en irisscanner
In plaats van ontgrendelen met je vingerafdruk, kun je ook het toestel ontgrendelen middels gezichtsherkenning of met de irisscanner. Wanneer er goede lichtomstandigheden zijn werkt dit prima, maar wanneer het begint te schemeren of in de avonduren dan zal het moeilijk worden om je gezicht te scannen.
Handig aan de gezichtsherkenning is dat je alleen maar het scherm hoeft in te schakelen, naar je toestel hoeft te kijken waarna het toestel ontgrendeld wordt. Gezichtsherkenning is vanwege de 2D-scan wel minder veilig dan bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner.
Bloatware
De Samsung Galaxy Note 8 is boordevol mogelijkheden gestopt, maar we vinden ook wat bloatware terug op het toestel. Bij het eerste gebruik kun je zelf kiezen of je bepaalde Samsung-apps wel of niet op je toestel wilt hebben. Echter leek het Samsung wel nuttig om bijvoorbeeld vast de Facebook-app te installeren, had niet gehoeven. Deze kan ook niet verwijderd worden, alleen uitgeschakeld worden. Daarbij vinden we de Microsoft-apps zoals Word, PowerPoint, Excel en OneDrive, ook deze kunnen niet van het toestel gehaald worden.
Een andere app die standaard op het toestel al is te vinden is bijvoorbeeld ‘Veilige Map’. Hiermee kun je bepaalde content zoals apps, notities foto’s en dergelijke afschermen met een patroon. pincode, wachtwoord of irisscanner. Zodoende heb alleen jij hier toegang toe. Ook een notitie-app (Samsung Notes) is op het toestel te vinden. Uiteraard werkt deze app prima met de S-Pen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de glazen behuizing van de Samsung Galaxy Note 8 ligt dezelfde processor als bij de S8; de Exynos 8895. Dit is een octa-core processor die een rekenkracht levert van viermaal 2.3 GHz en viermaal 1.7 GHz. Op papier klinkt dit razendsnel, maar ook in de praktijk weet de Note 8 alles goed bij te benen.
Taken worden razendsnel uitgevoerd en we hebben in de tijd van de Galaxy Note 8 review periode geen haperingen of vastlopers gehad. Dit komt mede dankzij de 6GB aan RAM-geheugen (hoewel 6 misschien lang niet altijd nodig is, zo schreven we eerder).
Qua geheugen is het toestel uitgerust met 64GB opslagruimte en dit kan uitgebreid worden met een geheugenkaart van maximaal 256GB.
Uithoudingvermogen
Met een 3300 mAh accu is de accucapaciteit meer dan bij de S8 (3000 mAh), maar minder dan de S8+ (3500 mAh). We zijn te spreken over de prestaties van de batterij van de Note 8. Met een volle accu kun je een dag intensief het toestel gebruiken.
Bij normaal gebruik kun je 1,5 – 2 dagen met de telefoon doen. We noteerden wisselende schermtijden. Vaak behaalden we een screen-on-time van 5 uur, maar soms riep de accu na 3,5 uur alweer om het stopcontact. Echter, het stopcontact was niet altijd nodig; de smartphone kan namelijk ook draadloos opgeladen worden. Laad je de Galaxy Note 8 ‘gewoon’ via de USB-kabel op, dan duurt dit circa een uur en drie kwartier.
Beoordeling
Is de Galaxy Note 8 niet gewoon een Galaxy S8 met een pennetje en een dual-camera? Om heel eerlijk te zijn; ja, maar daarbij wel een heel stuk duurder ook. Toch heeft de Galaxy Note 8 een meerwaarde ten opzichte van de S8-serie; en dat zit hem vooral in de S-Pen. Deze bevat een hoop aantal extra mogelijkheden die het gebruik van de smartphone niet alleen handiger maakt, maar ook nog eens leuker.
De camera van de Samsung Galaxy Note 8 levert erg goede kwaliteit af en het zal lastig worden een écht slechte foto te schieten. Daarbij is de geluidskwaliteit prima, heeft de Note 8 een schitterend scherm en zijn de prestaties, zoals de snelheid, perfect te noemen en ontbreekt het je aan bijna niets.
We vinden het jammer dat Samsung nog geen verbeteringen heeft doorgevoerd in de behuizing. De smartphone voelt weliswaar erg degelijk aan, maar net als bij de S8-serie is deze erg gevoelig voor krassen bij normaal gebruik.
Het grootste nadeel is dus de krasbestendigheid, dit moet echt beter. Daarbij is ook de prijs een puntje van kritiek. Hoewel de prijs nu ongeveer 100 euro lager ligt en uitkomt op zo’n 900 euro, is dit een enorme smak geld voor een smartphone. Weggegooid geld is het niet, maar voor minder heb je al een Galaxy S8, Galaxy S8+ of een andere smartphone waar je lang plezier van kunt hebben.
Details
Een compleet overzicht van prijzen, specificaties, details en meer vind je via onderstaande button op de Samsung Galaxy Note 8 pagina. Lees ook: 25+ Samsung Galaxy Note 8 tips: haal jij alles uit je smartphone?
Samsung Galaxy Note 8
-
9/10
-
9.2/10
-
9.7/10
-
9.3/10
-
9/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- S-Pen
- Accuduur is prima
- Camera
- Schitterend scherm
- Prestaties
Minpunten
- Krasgevoeligheid
- Vingerafdrukscanner
- Erg duur
- Bixby-knop niet zelf in te stellen