Samsung heeft niet alleen haar high-end toestellen zoals de Galaxy S9 en Note 9. In het betaalbare segment is onlangs de Samsung Galaxy J6 toegevoegd aan het portfolio van de Koreanen. Voor minder dan 200 euro heb je een toestel met een netjes design en degelijke specs. Hoe is het toestel in de praktijk? Dat lees je in onze Samsung Galaxy J6 review.
Samsung Galaxy J6 review
In mei werd de J6 door Samsung aangekondigd. Het toestel maakt dus deel uit van de J-serie, dat staat voor prima toestellen voor een goede prijs. Hoewel het toestel met een adviesprijs van 269 euro op de markt gebracht werd, is de smartphone in heel korte tijd al met een paar tientjes in prijs gedaald. Wij zijn benieuwd naar het toestel, en onze bevindingen lees je in onze Samsung Galaxy J6 review.
Verkooppakket
De smartphone wordt geleverd in een blauw gekleurde doos. Hierin vinden we naast het toestel, ook een pinnetje voor het simkaartslot, een Micro-USB kabel, een adapter en een headset. Daarnaast is ook het één en ander aan papierwerk aanwezig.
Design en interface
De Samsung Galaxy J6 heeft een herkenbaar Samsung-design, en dat is zeker niet negatief bedoeld. Het toestel ziet er goed uit. We zien aan de voorzijde het 5,6 inch display met een 18,5:9 beeldverhouding. Hoewel het gaat om een Super AMOLED beeldscherm is de resolutie ‘slechts’ 1480 x 720 pixels. Toch is de beeldkwaliteit prima te noemen.
Een toch wel groot, opvallend nadeel van de J6 is dat er geen lichtsensor is. Dit betekent dat de helderheid van het beeldscherm niet automatisch aangepast wordt aan de omgeving. Je moet dus steeds zelf in de weer blijven met het aanpassen van de slider. Dat is wat ons betreft toch wel ouderwets. Ook een LED-notificatie lampje ontbreekt helaas op het toestel. Wel is er een 8 megapixel front-camera met ook aan de voorzijde een flitser.
Aan de achterkant van de Galaxy J6 vinden we een 13 megapixel camera met daarnaast de LED-flitser en daaronder de vingerafdrukscanner. Over de vingerafdrukscanner en camera komen we later in de Galaxy J6 review terug. We zien aan de onderkant van de smartphone een Micro-USB en 3,5 millimeter aansluiting. Die laatste kan gebruikt worden voor het inpluggen van een headset. Bovenop het toestel is de oppervlakte leeg gelaten.
Links van het toestel zien we de volumetoetsen en twee sloten. Het ene slot geeft je de mogelijkheid om een nano-simkaart te plaatsen, de andere sleuf heeft ruimte voor een nano-simkaart én een geheugenkaart. Het is fijn te zien dat het tweede simkaartslot niet ten koste gaat van de geheugenkaart. Aan de rechterzijde zien we de speaker voor het beluisteren van muziek en ook zien we de power-button.
Wat opvalt is dat het toestel goed in de hand ligt, maar wel erg glad is. Een goed hoesje voor de Galaxy J6 is dan ook zeker aan te raden. Het toestel is vervaardigd uit plastic en heeft een metalen frame. Het scherm is na twee weken al voorzien van aardig wat kleine krasjes die bij normaal gebruik al zijn opgetreden.
Interface
De interface van de Samsung Galaxy J6 is niet anders dan die van de andere toestellen van Samsung. Dit betekent dat je vanaf het startscherm direct toegang hebt tot het menu door deze van beneden naar boven te vegen. Door van links naar rechts te vegen, kun je Bixby openen. Deze assistent van Samsung geeft je snel toegang tot het laatste nieuws, je agenda en andere items.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met de Samsung Galaxy J6 gaat zonder problemen. De persoon aan de andere kant van de lijn is zonder problemen te verstaan en het volume kan luid genoeg. Aan de andere kant van de verbinding zijn we ook goed te verstaan. Je kunt de J6 uiteraard ook gebruiken voor het nodige typwerk; via sms of WhatsApp. Standaard is het Samsung Toetsenbord geactiveerd. Deze geeft je ook snel toegang tot GIF’jes, stickers, emoji en meer. Je kunt zowel typen als over de letters vegen zodat het keyboard zelf de woorden kan herkennen.
Hoewel je bij de installatie van de nieuwe Galaxy J6 kunt aangeven de Samsung Internet browser te willen installeren, is deze niet standaard al op de smartphone te vinden. Je kunt ook op dit toestel gebruik maken van de Chrome browser van Google. Deze werkt zoals je verwacht en door in te loggen met je Google-account heb je direct toegang tot je favorieten, kun je sneller inloggen en kun je de openstaande tabbladen op andere apparaten bekijken.
Op het gebied van de connectiviteit missen we de ondersteuning voor 5 GHz WiFi. Samsung voorziet de Galaxy J6 enkel van 2.4 GHz WiFi-ondersteuning. Daarnaast kan de smartphone overweg met 2G, 3G en 4G-netwerken en is er natuurlijk Bluetooth en GPS. Netjes ook dat NFC gewoon op de telefoon te vinden is.
Qua sensoren en dergelijke is het toestel minder uitgebreid uitgerust, zo schreven we eerder al. Los dat een lichtsensor ontbreekt, is ook een kompas niet aanwezig. Wel is er een accelerometer en proximity-sensor die kijkt of je het toestel draait. Een LED-notificatie moeten we helaas ook missen. Samsung biedt bij de J6 geen alternatief met bijvoorbeeld een Always On Display. Dit lijkt toch voorbehouden te zijn aan duurdere modellen.
Multimedia: muziek en film
De Samsung Galaxy J6 (2018) heeft een HD+ beeldscherm met een resolutie van 1480 x 720 pixels. Dat het geen Full-HD is, dat is te verklaren door de lagere prijs van de smartphone. Hoewel de scherpte vanzelfsprekend iets minder is dan bij een Full-HD scherm, komen de kleuren wel goed tot hun recht bij de Galaxy J6. Het gebrek aan een lichtsensor zorgt er wel voor dat wanneer je op een zonnige dag, in de trein of auto een filmpje kijkt, je zelf met het palletje van de helderheid in de weer blijft. Voor deze prijs is de beeldkwaliteit prima te noemen.
Luister je graag naar muziek, dan kun je prima genoeg uit de voeten met de Samsung. De speaker voor het beluisteren van muziek bevindt zich aan de rechterbovenkant van de smartphone. De geluidskwaliteit is voor deze prijs goed te noemen. Verwacht geen warme klanken met een bass, maar het kan er vrij goed mee door. Ook op hoger volume horen we geen vervelend gekraak of ruis, dat wil nog weleens anders zijn in deze prijsklasse.
De Samsung Galaxy J6 wordt geleverd met een FM-radio. We zien dit graag. Er is nog altijd een groep gebruikers die het prettig vindt om zonder dat het van je databundel gaat, naar de radio te luisteren. Net als bij andere smartphones hoef je enkel de headset in te pluggen, die dient als antenne. Vervolgens kan het luisteren naar je favoriete zender beginnen.
Camera: foto’s en video’s
Het maken van foto’s kan met de 13 megapixel camera die achterop de smartphone te vinden is. In de camera-app heb je toegang tot een legio aan mogelijkheden. Net als bij de Galaxy S9 kun je bijvoorbeeld kiezen uit tal van stickers waarmee je je foto of je selfie op kunt leuken. Denk hierbij aan konijnenoren, een watermerk of andere dingen.
Er is een beauty-modus waarmee je de mooiste foto’s moet kunnen maken, maar ook kun je de handmatige prof-modus gebruiken en de instellingen handmatig aanpassen. De Galaxy J6 laat je relatief snel de foto’s maken. Bij het maken van foto’s kan de telefoon overweg met een diafragma van f/1.9. Ook is er de LED-flitser en autofocus.
Hoe is de kwaliteit van de fotocamera van de Galaxy J6? De beelden zijn redelijk te noemen. Bij grote contrastverschillen raakt het toestel al snel de kluts kwijt en worden beelden niet trouw aan de werkelijkheid vastgelegd. Daarnaast ogen beelden met regelmaat flets en koud, en zijn ze onderbelicht. Vind je de camera een belangrijk onderdeel van je toestel, dan zal de J6 niet je beste vriend zijn. Toch weet de fabrikant te overtuigen in de avonduren, dan is de fotokwaliteit bovengemiddeld, zeker voor deze prijsklasse. Wel zien we wel dat er wat ruis aanwezig is, maar dat is niet overdreven storend.
Mocht je meer foto’s willen zien die met de Galaxy J6 zijn gemaakt, dan kun je die terugvinden in ons fotoalbum.
Front-camera
Schiet je graag een selfie, dan kun je gebruik maken van de 8 megapixel front-camera aan de voorzijde van de Galaxy J6. Deze camera weet foto’s te maken in voldoende kwaliteit. Verwacht geen wonderen, hij doet gewoon wat ‘ie moet doen. De front-camera heeft net als de hoofdcamera een lichtgevoeligheid van f/1.9.
Videocamera
Voor het maken van filmpjes kun je de videocamera instellen op een maximale resolutie van Full-HD, ofwel 1920 x 1080 pixels. Tijdens het filmen kan er gebruik gemaakt worden van autofocus en je kunt maximaal vier keer digitaal inzoomen. Uiteraard zorgt dat laatste ook weer voor een afname van de kwaliteit.
De videokwaliteit van de gemaakte filmpjes is voldoende te noemen. Een video die we met de Samsung Galaxy J6 hebben gemaakt, kun je hieronder bekijken.
Galerij
De galerij-app is de verzamelplaats van alle foto’s en video’s. Samsung sorteert deze netjes per map, maar kan bijvoorbeeld foto’s van een bepaalde dag ook bundelen tot moment. Vanuit de galerij kun je natuurlijk foto’s delen maar kun je afbeeldingen ook direct bewerken en opleuken met verschillende stickers en meer opties.
Overige mogelijkheden
Aan boord van de Samsung Galaxy J6 zijn nog een aantal extra opties en mogelijkheden te vinden. De smartphone biedt bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning en verschillende handige opties. De extra dingen die we nog niet in de Samsung Galaxy J6 review hebben besproken, bespreken we in dit onderdeel.
Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
Je kunt de Galaxy J6 op verschillende manieren ontgrendelen. Als eerst is er de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Deze reageert vrij aardig, al is hij minder snel als die bijvoorbeeld in de high-end smartphones van Samsung. Slecht is hij absoluut niet. Daarnaast kun je gebruik maken van gezichtsherkenning. Hiervoor moet wel eerst het scherm ingeschakeld worden, maar hoef je niet eerst over het scherm te vegen.
Secure Folder
Met Secure Folder kun je bestanden afschermen en beveiligen. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan een pincode of met je vingerafdrukscanner. Niet alleen bestanden kun je op deze manier vergrendelen, ook applicaties kun je in de ‘Veilige Map’ zetten en zo niet voor anderen direct toegankelijk maken.
Bloatware
Samsung voorziet de Galaxy J6 van wat bloatware. Uiteraard vinden we de verschillende Microsoft apps weer terug op het toestel, zoals we dat vrijwel altijd zien bij de Galaxy-devices. Denk hierbij aan de apps Word, PowerPoint, Excel en dergelijke. Daarnaast leek Samsung het ook wel nuttig om de Facebook-app vast voor te installeren. Had niet gehoeven. Deze app kunnen mensen, indien ze dit willen, echt zelf wel uit de Play Store halen. Deze app kan overigens niet verwijderd worden van het toestel, maar alleen uitgeschakeld. Ook is Bixby op het toestel te vinden.
Dual Messenger
Met Dual Messenger kun je een app als het ware klonen. Dit kan met bepaalde apps die ondersteund worden, waaronder WhatsApp. Je kunt met Dual Messenger dan een tweede account instellen en gebruiken. Deze functie komen we vaker tegen bij de smartphones, en dus ook op de Galaxy J6 is de optie aanwezig.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Samsung plaatst de Galaxy J6 in het middensegment. Dit betekent dat je niet dezelfde eisen moet hebben als bij een high-end smartphone. Toch zijn we zeker te spreken over de prestaties van de J6. De smartphone voert taken snel uit, werkt snel en vervelende haperingen of lags hebben we niet opgemerkt in de periode van de Galaxy J6 review. Het toestel wordt aangedreven door een Exynos 7870 octa-core processor met een rekenkracht van 1.6 GHz. De processor wordt bijgestaan door 3GB aan werkgeheugen. Qua opslagruimte is er 32GB aanwezig en dit kan uitgebreid worden met een geheugenkaart van maximaal 256GB. Dat werkt een stuk prettiger dan 16GB aan opslagruimte.
We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen; het uithoudingsvermogen van de Samsung Galaxy J6 is geweldig. Op papier is een 3000 mAh accu netjes, maar het aantal milliampère zegt lang niet alles over de daadwerkelijke prestaties. Bij vrij intensief gebruik is het toestel aan het eind van de dag nog voor de helft vol. We noteren een screen-on-time van boven de zes uur, dat is erg netjes. Natuurlijk is dit deels te verklaren door de afwezigheid van een sensor die de helderheid regelt. En zo kan elk nadeel toch nog een beetje een voordeel hebben.
Het opladen duurt een stuk langer dan bij de duurdere toestellen. Dit komt door de afwezigheid van Fast Charging. Daarbij gaat het opladen via een Micro-USB poort. Houd rekening met een oplaadtijd die rond de 3 uur ligt. Positief daaraan, is dat ‘ie het dan weer zeker een tijd volhoudt.
Beoordeling
Je mag de Samsung Galaxy J6 niet vergelijken met high-end smartphones. Voor zijn prijsklasse is het toestel echter niet compleet. Dit komt door de afwezigheid van een kompas en de helderheidssensor die nog gemist moet worden. Dat laatste hadden we anno 2018 toch niet meer bij een nieuw toestel verwacht. Maak je af en toe een foto, dan is de J6 prima, maar voor degenen die graag met de camera in de weer zijn, kunnen beter kijken naar een alternatief, zoals de Moto G6. Vreemd genoeg weet het toestel in de avonduren wel foto’s te maken van bovengemiddelde kwaliteit.
Echter zijn we erg onder de indruk van de uitstekende accuduur, en die maakt toch wel veel goed. Het gemis van enkele features kan dan voor veel gebruikers de doorslag geven, zo is onze ervaring. Kun je daarmee leven, dan heb je aan de Galaxy J6 zeker een goed toestel.
Alle actuele prijzen bij verschillende winkels, de specificaties en meer vind je via onderstaande button op de Galaxy J6 pagina. De Samsung Galaxy J6 is te koop bij;
Samsung Galaxy J6
-
7.8/10
-
7.2/10
-
6.7/10
-
8.9/10
-
9.6/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Lekker snel
- Accuduur
- Gezichtsherkenning
- Dual-sim + geheugenkaart
- NFC ondersteuning
Minpunten
- Geen automatische helderheid
- Geen LED-notificatie/Always On Display
- 5 GHz WiFi moet gemist worden
- Camera valt tegen
- Vrij glad