DroidApp was vrijdag aanwezig in Utrecht bij de Samsung Experience Store. We kregen daar ook een exclusieve preview van de Samsung Galaxy Fold, de vouwbare smartphone van Samsung. In dit artikel bespreken we onze eerste indruk.
Samsung Galaxy Fold: eerste indruk
Over een ruime week is de Samsung Galaxy Fold beschikbaar voor pre-order. De Samsung Galaxy Fold is de eerste vouwbare smartphone ooit; kort na de presentatie van Samsung kwam er de introductie van de Huawei Mate X. Samsung is het bedrijf een paar stappen voor, want vanaf 3 mei is de smartphone verkrijgbaar in Nederland. We kregen een exclusieve hands-on van deze smartphone. Wat kunnen we verwachten van de Fold?
De vormgeving
De Galaxy Fold is dus een foldable smartphone, een smartphone die je uit kunt vouwen. Dit is tevens een nieuw segment. Wanneer we de voorkant van de telefoon bekijken is een 4,6 inch Super AMOLED display te zien met HD+ resolutie. Opengeklapt ontstaat er een 7,3 inch display Dynamic AMOLED scherm met een resolutie van 2152 x 1536 pixels. De behuizing bestaat uit Gorilla Glass 6 met metaal. Intern is het toestel van Polyimide.
Aan de zijkant van de smartphone is er een vingerafdrukscanner, volumetoets, power-button en aan de andere zijkant zien we het slot voor de simkaart. Dichtgeklapt zien we aan de zijkant een soort ‘kaft’ met het Samsung-logo.
Schermen
We beginnen met het scherm aan de voorkant. Dit 4,6 inch scherm is niet heel groot. Wat daarbij opvalt zijn de dikke zwarte bezels, de schermranden rondom dit scherm. Die zijn zeker in vergelijking met de Huawei Mate X erg groot. Het scherm is voor zo’n groot oppervlakte eigenlijk wat te klein naar mijn mening.
Als we verder naar het design van de Galaxy Fold kijken, valt op dat deze enorm gevoelig is voor vingerafdrukken. Vooral de glanzende achterkant moet het daarbij ‘ontgelden’. Verder is het een fraai toestel. Er is wel sprake van een kier als hij dichtgeklapt is, maar dat is haast niet anders, wil je het scherm vlak hebben. Heel storend is het niet, maar je kunt er wel een beetje doorheen kijken.
Opengeklapt verschijnt er een enorm scherm, met een goede helderheid. Spannend is natuurlijk of de knik, in de vouw van het scherm te zien is. Als je het toestel recht voor je houdt, zal dit eigenlijk niet heel erg opvallen. Wel voel je hem bij het vegen over het scherm. Vanaf de zijkant gezien zie je de vouw nadrukkelijk. Het is niet storend, maar wel wennen.
Wanneer de Samsung Galaxy Fold uitgevouwen is, ontstaat er een vierkant toestel. Het voelt een beetje onnatuurlijk aan om vast te houden, maar onprettig is het zeker niet. Het is een kwestie van wennen. Samsung laat je het scherm ook splitsen, zodat je meerdere toepassingen kunt gebruiken op één scherm. In totaal kun je drie applicaties naast elkaar openen. Zo kun je tijdens het bekijken van Google Maps, de rekenmachine en browser open hebben staan bijvoorbeeld. Ook kun je de plaatsing van deze vensters aanpassen in breedte.
Het valt op dat niet altijd het volledige scherm gebruikt wordt. Hierbij doelen we op de balk naast de camera die ‘overblijft’. In de camera-app zien we dat hier een aantal snelkoppelingen komen te staan, en natuurlijk is hier ruimte voor notificaties, maar bijvoorbeeld bij Google Maps kan de ruimte van de zwarte balk beter gebruikt worden voor het tonen van de kaart. Dit valt dan weer op als je de telefoon in de liggende modus gebruikt.
Samsung werkt nauw met Google samen. Wanneer je bijvoorbeeld Google Maps op het voorste scherm open hebt staan, kun je deze direct op het grote scherm bekijken als je het toestel openklapt. Dit werkt met Google- en Samsung-apps. Software-ontwikkelaars kunnen hun apps optimaliseren voor dit type beeldschermen, zodat dit bij menig app mogelijk wordt. Als bijvoorbeeld een weer-app, taken-app of andere applicatie niet ermee overweg kan, wordt deze niet direct schermvullend weergegeven. Het zal te vergelijken zijn met een iPhone-app op een iPad, waardoor het wel bruikbaar is.
Camera’s
In totaal is de smartphone voorzien van zes camera’s. Aan de voorzijde is een dual-camera te vinden met 10MP en 8MP camera. Achterop zien we de triple-camera met 12MP (wide), 12MP (telephoto) en 16MP (ultra-wide) sensor. Deze bieden 2x optische zoom, optische beeldstabilisatie en een diafragma van tussen de f/1.5 en f/2.4. Ook hierbij kun je weer probleemloos overschakelen tussen het kleine en het grote scherm. Het is nog te vroeg om te spreken over de resultaten van de camera, maar de werking is goed.
Accu
De accucapaciteit bedraagt 4380 mAh en we zijn heel benieuwd hoe dat in de praktijk gaat bevallen. Er is weliswaar ondersteuning voor snelladen (18W), de capaciteit is voor zo’n groot scherm, of beter gezegd; twee schermen, niet heel groot te noemen. De smartphone is voorzien van One UI met natuurlijk Android 9 Pie. Een 3,5 millimeter aansluiting ontbreekt helaas op de telefoon. Verdere is een razendsnelle Snapdragon 855 processor aanwezig, 12GB RAM en 512GB (niet-uitbreidbare) opslagruimte.
Dit vinden wij
Samengevat kunnen we concluderen dat de Galaxy Fold een erg interessant uitgewerkte smartphone is. Of het aan gaat slaan, dat is de grote vraag. De smartphone heeft absoluut de wow-factor, maar daar hangt wel een enorm prijskaartje aan; voor €2020 mag hij mee naar huis. Goed om te zien is dat in ieder geval de Samsung- en Google-apps zich direct laten schalen naar het grotere scherm bij het openklappen. Ditzelfde geldt voor WhatsApp, Facebook en nog wat applicaties. Als dit aanslaat, is dit een erg goede start, en zullen toekomstige modellen alleen nog maar beter worden.
De pre-order start op 26 april, de uitlevering op 3 mei. Interesse? Je kunt het toestel vanaf nu bestellen bij; Samsung zelf, T-Mobile, Vodafone en KPN. Je krijgt een gratis Kevlar beschermhoes, set Galaxy Buds oordopjes en een eenmalige reparatie bij valschade, als dit binnen 12 maanden gebeurt.
We willen benadrukken dat het hier gaat om een pre-final model, dus er kunnen nog wat kleine aanpassingen door Samsung doorgevoerd worden.