We zagen in Nederland nooit een Galaxy A8-toestel, maar sinds begin dit jaar is de Galaxy A8 (2018) verkrijgbaar in Nederland. De A-serie krijgt steeds meer smoel met strakke toestellen en ook de Samsung Galaxy A8 (2018) maakt daar deel van uit. Krijg je met de A8 een S8-beleving maar dan voor een lagere prijs, of moet je op meer dingen inleveren? Wij hebben het getest, en het oordeel lees je in de Samsung Galaxy A8 (2018) review.
Samsung Galaxy A8 (2018) review
Als eerste nieuwe toestel van 2018 werd de Samsung Galaxy A8 (2018) uitgebracht in ons land. Het toestel maakt deel uit van de A-serie die bestaat uit stijlvolle toestellen met uitstekende specificaties voor een redelijke prijs. De Galaxy A8 (2018) lijkt op het eerste gezicht op de Galaxy S8, met dunne schermranden, een groot scherm en de glazen behuizing. In de afgelopen weken zijn we uitgebreid aan de slag gegaan met het testen van de telefoon. Onze bevindingen lees je in de Samsung Galaxy A8 2018 review.
Verkooppakket
We ontvingen de Galaxy A8 (2018) nog niet in de definitieve retailverpakking. Wel weten we dat Samsung het toestel levert in een pakket met alle nodige onderdelen. Zo vind je in het verkooppakket een adapter, een USB-C kabel, headset en het bekende papierwerk. Ook wordt een pinnetje meegeleverd om het simkaartslot te openen.
Design en interface
Aan de voorzijde van de Samsung Galaxy A8 (2018) valt direct het 5,6 inch display op. Deze heeft een Full-HD+ resolutie en een beeldverhouding van 18:9. Dit betekent dat het scherm iets langwerpiger is. Anders dan bij de Galaxy S8 loopt het scherm aan de zijkanten bij de A8 niet door. Boven het scherm is de dual-camera geplaatst; met twee sensoren van 16 en 8 megapixel. Ook de LED-notificatie en andere sensoren zijn hier te vinden.
De vingerafdrukscanner is aan de achterkant geplaatst, net als de enkele 16 megapixel camera en de LED-flitser. De opstelling met de vingerafdrukscanner onder de camera is vele malen handiger gekozen dan naast de camera, zoals bij de S8 het geval is. Aan de bovenzijde van de telefoon is het slot voor de simkaart te vinden, aan de onderkant is de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset geplaatst en zien we ook de USB-C aansluiting.
Links van de Galaxy A8 2018 zien we de volumetoets, samen met het slot voor een geheugenkaart. Als we kijken naar de rechterzijde zien we hier de power-button en de speaker. Tijdens de Galaxy A8 (2018) review periode, waren we enthousiast over de plaatsing van de speaker. De kans dat je hem blokkeert met je handen of wanneer die op tafel ligt, is hiermee verdwenen.
Samsung maakt voor het design gebruik van zowel glas als metaal. Het metalen frame is afgerond, waardoor de smartphone een premium-uitstraling krijgt, en ook goed in de hand ligt. Samsung gebruikt al lange tijd glas voor haar duurdere smartphones.
We zien dit ook terug bij de A8, wel merken we op dat het (iets) minder snel krast dan bij de S8 en Note 8, hoewel een hoesje zeker aan te raden is voor het toestel. Want toch zien we na enige tijd al de eerste krassen zitten. Na ruim twee weken testen is de achterkant al voorzien van een groot aantal krassen, erg jammer. Het scherm daarentegen een stuk minder. Zeker op de zwart gekleurde A8 zie je snel vingerafdrukken terug op het toestel.
Interface
Het is jammer dat Samsung het toestel niet direct voorziet van Android 8.0 Oreo, een versie die toch al enige tijd beschikbaar is. Maar waarschijnlijk wil Samsung eerst de Note 8 en S8 op Oreo laten draaien voordat een ander (goedkoper) toestel eerder Oreo heeft, vermoeden we. Samsung zal sowieso een update uitbrengen voor de Galaxy A8 (2018) naar Oreo, maar op dit moment draait hij op Android 7.1.1 Nougat met de Samsung Experience skin.
Dit betekent dat de interface en de werking vrijwel één-op-één hetzelfde is als bij de Galaxy Note 8 en Galaxy S8. Je kunt het menu openen door van boven naar beneden te vegen over het homescreen, maar je kunt er ook voor kiezen een snelkoppeling naar de app drawer (met het menu) op te nemen. Op de startschermen is er ruimte voor widgets en snelkoppelingen en door naar rechts te vegen opent Bixby, de assistent van Samsung. Gelukkig heeft Samsung bij de Galaxy A8 de beruchte, voor de meeste mensen overbodige, fysieke Bixby-knop achterwege gelaten.
Ook de Samsung Galaxy A8 (2018) is voorzien van het Always On Display. Hierdoor heb je in een oogopslag inzicht in nieuwe meldingen, berichten en notificaties. Tevens kun je bijvoorbeeld bij gebruik van de muziekspeler of tijdens een Google Cast-sessie snel de knoppen bedienen. Je kunt via Instellingen bij ‘Achtergronden en Thema’s’ ook nog kiezen uit verschillende thema’s, wallpapers en pictogrammen voor je A8.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Samsung Galaxy A8 (2018) is prima geschikt om mee te bellen. Er is ook ondersteuning voor dual-sim. Het volume kan tijdens een telefoongesprek hard genoeg, en de belkwaliteit is van beide kanten prima te noemen. We hebben geen problemen hier ondervonden. Voor het typen van je berichten is er het standaard Samsung toetsenbord, welke prima te bedienen is en natuurlijk ook tekstvoorspelling aan boord heeft.
Internetten met de A8 (2018) is ook geen probleem. Je kunt hiervoor gebruik maken van 2.4GHz en 5GHz WiFi-netwerken of je mobiele dataverbinding (2G, 3G of 4G). Naast de Chrome-browser, kun je eventueel via de Play Store of Galaxy Apps app de Samsung Internet browser downloaden.
Op het gebied van connectiviteit is de Samsung Galaxy A8 2018 rijk uitgerust. Er is Bluetooth, NFC, GPS en ook zijn verschillende sensoren aanwezig. Denk aan de gyroscoop, barometer, kompas en accelerometer. Via het Always On Display en de LED-notificatie blijf je op de hoogte van nieuwe meldingen en berichten.
Multimedia: muziek en film
Het 5,6 inch display van de Samsung Galaxy A8 (2018) is uitstekend geschikt om filmpjes op te kijken. De kleuren spatten van het scherm en het scherm is ook op een zonnige dag goed afleesbaar. Bij de display-modus kun je eventueel nog de scherm-modus aanpassen, het lettertype veranderen en andere dingen instellen. De laagste stand van de helderheid is ook prettig als je bijvoorbeeld in je bed nog je telefoon gebruikt. Bekijk je een video op YouTube en is deze niet beeldvullend? Even twee vingers uit elkaar knijpen, en het is beeldvullend.
Op het gebied van multimedia heeft de A8 genoeg te bieden. Niet alleen is er de Google Play Music app voor het afspelen van muziek, ook een FM-radio is te vinden op het toestel. Door de antenne aan te sluiten kun je de zenders ontvangen; deze dient namelijk als antenne. Uiteraard is ook de YouTube app op de smartphone geïnstalleerd.
De geluidskwaliteit van de telefoon heeft ons positief verrast. We bespraken al dat we erg te spreken waren over de plaatsing van de speaker, aan de rechterkant van de A8. Zo is de kans dat het geluid geblokkeerd wordt door je hand of doordat het toestel op tafel ligt zeer minimaal. De muziek uit de speaker klinkt vol en brengt een goede balans tussen hoge en lage tonen. Ook het volume kan hard, waarbij dit niet ten koste gaat van de kwaliteit.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterkant zien we de enkele camera welke plaatjes schiet met een resolutie van 16 megapixel. Opvallend is de hoge lichtgevoeligheid met een diafragma van f/1.7. Dit betekent dat je volgens het papier ook in donkere omgevingen prima foto’s moet kunnen maken. We hebben in de Galaxy A8 2018 review periode het toestel overal mee naartoe genomen.
De camera aan de achterzijde van de smartphone presteert doorgaans volgens verwachting. Echter is dit niet in alle gevallen het geval. Vooral binnenshuis heeft het toestel het vaak moeilijk. In de hoeken en randen zijn de beelden niet scherp en lijkt het alsof de lens enorm vies is, waarbij ook kringen opvallen bij een bepaalde lichtval. We vermoeden dat dit een fout is bij ons review-exemplaar, omdat we deze signalen niet ergens anders hebben ontdekt.
Bij de Samsung Galaxy A8 (2018) camera valt verder op dat er optische beeldstabilisatie gemist moet worden. Dit betekent dat in theorie de foto’s sneller bewogen zijn en ook in de praktijk is dit duidelijk merkbaar. Niet alleen in de avonden is een foto sneller bewogen, ook overdag binnenshuis kan een foto met een lichte beweging al bewogen zijn. Kleuren worden verder goed vastgelegd al ogen ze soms net wat kouder dan bij high-end smartphones. Als de foto scherp is, is ook de detaillering voldoende, net als de doortekening.
Wil je voorbeelden zien van foto’s die direct uit de A8 gekomen zijn? Bekijk dan het fotoalbum.
Selfies met de dual-camera
Voor het eerst zien we bij de Galaxy A-serie een dual-camera aan de voorzijde. Zo moet je volgens Samsung nog mooiere selfies kunnen maken. De lichtgevoeligheid bedraagt f/1.9 en je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld de beauty modus en het vervagingseffect.
Met deze 16 + 8 megapixel camera kun je inderdaad selfies van goede kwaliteit schieten. De kleuren komen overeen met de werkelijkheid en zijn doorgaans goed scherp. In de avonduren neemt de kwaliteit iets af en zijn ze wat sneller bewogen. Net als bij de camera aan de achterzijde kun je eventueel stickers en effecten toevoegen aan je foto.
Video
Bij de Samsung Galaxy A8 2018 is het uiteraard ook mogelijk om te filmen. Vreemd genoeg kan dit echter niet in 4K-resolutie, maar in maximaal Full-HD. Dat is opvallend, omdat verschillende toestellen in deze prijsklasse wel in 4K kunnen filmen. We zien dat de beelden van voldoende kwaliteit zijn, hoewel ze wel wat aan de donkere kant zijn. Waar we ons aan storen is het overmatig proberen scherp te stellen, terwijl er niets gebeurd in beeld.
Galerij
De galerij is de plek waar de gemaakte foto’s en video’s te bekijken zijn. Tevens zijn er een aantal extra mogelijkheden toegevoegd door Samsung. Je kunt een verhaal maken van je foto’s, bijvoorbeeld van een bepaald moment. Wanneer je een screenshot van een webpagina hebt gemaakt, kun je instellen dat je de desbetreffende pagina direct vanuit de galerij-app kunt openen.
Een andere optie is om Samsung Cloud in te schakelen, waarbij foto’s gesynchroniseerd kunnen worden met je Samsung-account. Vanuit de galerij kun je de uitgebreide zoekfunctie gebruiken en specifieker zoeken naar bijvoorbeeld mensen, documenten, onderwerpen en meer.
Overige mogelijkheden
De Samsung Galaxy A8 (2018) wordt weliswaar niet in het high-end segment geplaatst, de smartphone is voor een bovengemiddelde mid-end rijk uitgerust met mogelijkheden. In dit onderdeel van de Samsung Galaxy A8 2018 review bespreken we enkele onderdelen van het toestel.
Beveiliging en vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van het toestel kan, indien ingesteld, meerdere vingers herkennen. Overigens kun je deze niet alleen gebruiken om het toestel mee te ontgrendelen, maar kunnen ook bepaalde acties uitgevoerd worden. Deze vind je terug bij de geavanceerde instellingen in het menu. Het is bijvoorbeeld mogelijk om van boven naar beneden te vegen over de scanner en zo het venster met notificaties te openen. De vingerafdrukscanner werkt prima en reageert snel. Een flinke verbetering ten opzichte van de Galaxy S8 en Note 8.
Gezichtsherkenning
Hoewel de irisscanner niet aanwezig is, voor het ontgrendelen met je ogen, is er wel gezichtsherkenning. Ook hier lijkt Samsung stappen vooruit gezet te hebben, want de functie werkt in de praktijk prima. De telefoon heeft (indien er voldoende licht is) in een mum van tijd je gezicht herkend waarna het toestel ontgrendeld wordt. Overigens wordt deze functie niet als geheel waterdicht gezien, omdat de herkenning niet altijd het verschil ziet tussen een foto en de persoon zelf.
Bloatware
Samsung geeft gebruikers zelf de mogelijkheid of ze een aantal Samsung-apps willen installeren. Deze vraag krijg je bij het instellen van je Samsung Galaxy A8 (2018). Eventueel kun je deze apps later ook nog handmatig downloaden uit Galaxy Apps of de Play Store van Google. Toch vinden we een reeks applicaties al standaard terug op het toestel. Denk aan een X aantal Microsoft-apps zoals Excel, Word en PowerPoint, maar ook LinkedIn en OneDrive. Het was fijner geweest als Samsung ook hierin gebruikers de keuze lieten maken.
Vanuit Samsung wordt de A8 ook voorzien van een aantal nuttige apps. Met de app Veilige Map kun je bepaalde apps of content afschermen met een wachtwoord of andere vorm van beveiliging. Er is een FM-radio aanwezig, net als een eigen agenda-app van Samsung en een eigen bestandsbeheerder.
Dupliceren
Je kunt verschillende applicaties dupliceren op de Galaxy A8 (2018). Door een applicatie te dupliceren kun je een bepaalde app met nóg een account gebruiken. Het dupliceren van een app kan door het icoontje van de desbetreffende applicatie in het menu een paar tellen ingedrukt te houden. Er opent dan een venster met onder andere de optie ‘Tweede app installeren’. Dit werkt echter met maar een geselecteerd aantal apps, waaronder WhatsApp en Telegram. Hoewel die laatste zelf hiervoor in één app al ondersteuning heeft voor meerdere accounts.
IP68-certificering
De Samsung Galaxy A8 (2018) is voorzien van een IP68-certificering. Dat betekent dat de smartphone waterdicht is voor een periode van maximaal 30 minuten op anderhalve meter diepte. Daarnaast kan het ook tegen stof. Samsung geeft aan dat het niet kan garanderen dat het toestel hiermee ook beschermd is tegen ‘langdurige onderdompeling’ en zware regen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Onder de behuizing van de 2018-editie van de A8 ligt een Exynos 7885 octa-core processor. Deze chip weet een rekenkracht te leveren van tweemaal 2,2 GHz en zesmaal 1.6 GHz. Ook is er 4GB aan werkgeheugen beschikbaar bij het toestel. De interne opslagruimte bedraagt standaard 32GB en kan uitgebreid worden met een Micro-SD geheugenkaart van maximaal 256GB. Tijdens onze Galaxy A8 2018 review-periode hebben we geen vastlopers of haperingen opgemerkt; taken worden snel uitgevoerd.
De accucapaciteit van de smartphone bedraagt 3000 mAh. Echter zegt niet alleen de capaciteit wat over het uithoudingsvermogen; tal van aanpassen en optimalisaties tussen de hardware en software kunnen een groot verschil maken. We hebben de Samsung Galaxy A8 (2018) uitgebreid getest in de afgelopen weken en zijn tevreden over de accuduur. Bij vrij intensief gebruik zal het toestel het bijna 1,5 dag uithouden. We noteren een gemiddelde screen-on-time tussen de 4,0 uur en 5,5 uur. Opladen kan via de USB-C poort; draadloos opladen wordt niet ondersteund. Wel kan hij dankzij Quick Charging sneller opgeladen worden.
Beoordeling
De Samsung Galaxy A-serie staat bekend om het strakke design en prima specificaties voor een redelijke prijs. Dat is met de prijs van de A8 (2018) wel een beetje ‘uit de hand gelopen’. Samsung plaatst de Galaxy A8 (2018) in het hogere mid-end segment. In de afgelopen tijd is het begrip ‘mid-end’ wel breed te interpreteren. Zeker als je ziet dat het toestel een adviesprijs heeft meegekregen van €499,00. Dit is toch wel richting het hogere segment, waar we bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 en S8+ tegenkomen. Vandaag de dag is de Galaxy S8 al te vinden voor een bedrag van 590 euro.
De vergelijking tussen de A8 en S8 is snel gemaakt, want het prijsverschil is namelijk ‘maar’ zo’n 100 euro. Voor dat bedrag krijg je een betere camera (met optische beeldstabilisatie) en zullen sommigen het doorlopende scherm aan de randen prefereren. Echter is de Samsung Galaxy A8 (2018) een zeer compleet uitgerust toestel met een mooi scherm, erg goede geluidskwaliteit, goede accuduur en niet te vergeten; de vingerafdrukscanner zit op een veel fijnere plek dan bij de S8/S8+ het geval is.
Op papier is de Galaxy S8 in vrijwel alle opzichten beter; kijk bijvoorbeeld naar de processor. Echter zal de doorsnee consument het verschil daarin echt niet merken tussen de S8 en A8. Daarbij zijn er veel andere toestellen in deze prijsklasse te vinden die meer te bieden hebben; de LG G6, OnePlus 5T, Nokia 8 en tal van andere toestellen. De Galaxy A8 is dus een erg prettig toestel en schiet op vrijwel geen enkel vlak tekort; maar ga je puur af op specificaties; dan heeft de markt meer te bieden voor deze prijs (of zelfs iets minder).
Kopen
Enthousiast over de A8? Je kunt hem direct aanschaffen bij Coolblue, Mobiel, Belsimpel, Samsung zelf en Bol.com. Alle details over de smartphone vind je via onderstaande button op de Samsung Galaxy A8 (2018) pagina.
Samsung Galaxy A8 (2018)
-
8.3/10
-
9/10
-
7.3/10
-
9/10
-
9.1/10
-
7.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Plaatsing van de speaker
- Geluidskwaliteit
- Prima accuduur
- Snel
- Mooi design
Minpunten
- Toch wel hoge prijs
- Niet direct op Oreo
- Vooral achterkant krast snel
- Camera mist optische beeldstabilisatie
- Niet in 4K filmen