Op de redactie ontvingen we de stevige en robuuste RugGear RG650, hoe werkt dit toestel en wat zegt de praktijkervaring over de robuustheid van deze smartphone. Je leest het resultaat in deze RugGear RG650 review.
RugGear RG650
RugGear staat bekend als fabrikant van stevige, en betaalbare smartphones die tegen een stootje moeten kunnen. Iets wat we zeker zullen testen is de valbestendigheid van het toestel. Op papier ziet de RG650 er prima uit, een grote batterij, dual-sim en 5,5 inch display samen met IP68 certificering tegen water en stof vormen de basis van het toestel.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de RugGear RG650 bestaat uit het toestel zelf, een adapter en een Micro-USB kabel. Verder levert de fabrikant ook een boekje mee met wat informatie over het toestel. In het verkooppakket is verder nog een SIM-tray tool te vinden voor het openen van de simkaarthouder.
Design en interface
We vinden de RugGear RG650 stevig en degelijk aanvoelen en het lijkt alsof het toestel zelf een dikke cover heeft. Deels is dat ook zo want de randen en achterkant moeten de klappen opvangen. Het is dan ook niet nodig om voor dit toestel een extra case te kopen. Dat zou het toestel alleen maar dikker maken en bovendien wordt het formaat dan onprettig om bijvoorbeeld in je broekzak te steken.
Als we een rondje maken om het toestel dan vinden we aan de bovenkant een 3,5 mm aansluiting, verborgen achter een klepje wat stof buiten de deur moet houden. Aan de rechterkant vinden we de volumeknoppen en aan- en uit knop. Aan de linkerzijde vinden we een speciale knop waarop we later nog terug zullen komen. Aan de onderzijde vinden we de aansluiting voor de Micro-USB kabel. Opvallend is dat deze poort niet is afgedekt met een klepje.
Het scherm is een compacte 5,5 inch achter een soort hard plastic. Ook een 2 megapixel frontcamera ontbreekt niet. Ondanks dat het scherm over een 5,5 inch display beschikt voelt het toestel kleiner aan. Het scherm levert een HD+ resolutie met een 18:9 beeldverhouding. Wat ontbreekt op het toestel is een LED-notificatie.
Aan de achterzijde van het toestel vinden we de 8 megapixel camera met LED-flitser. Op de achterkant is een fraai patroon aangebracht en het materiaal voelt zacht aan. Aan de onderzijde van de achterkant vinden we nog de luidspreker.
Interface
Op de RugGear vinden we standaard Android 8.1 Oreo en haar bekende interface. RugGear heeft zelf geen extra interface over het toestel gelegd waardoor je niet echt aan de interface hoeft te wennen zoals bij bijvoorbeeld Huawei het geval kan zijn. Toch beperkt de standaard interface je lichtelijk want als je fan bent van thema’s en allerlei icoon pakketten zal je op zoek moeten naar een andere launcher-app.
Omdat RugGear gebruik heeft gemaakt van de standaard Android componenten vinden ook de Google Assistent op de telefoon en het Discover-scherm. Op dat scherm vind je het weer maar ook interessante nieuwsberichten.
Communicatie: bellen, internetten en netwerk
We hebben de RugGear een aantal weken bij ons gedragen en hebben hierbij geen problemen ondervonden met telefoneren of het sturen van berichtjes. Op de smartphone vind je de standaard Google-dialer die je snel toegang geeft tot recente contacten en gemiste oproepen.
Qua toetsenbord vinden we het standaard Google-toetsenbord op de RG650 terug. Het ontvangen en versturen van SMS-berichtjes doe je in de standaard Berichten app, ook weer van Google. Wil je deze apps vervangen door een eigen berichten of toetsenbord app dan kan dat natuurlijk via de Play Store. Qua connectiviteit beschikt het toestel over 2,4 en 5GHz WiFi, samen met 2G, 3G en 4G ondersteuning, zo heb je altijd een snelle verbinding bij de hand. Internetten is geen probleem gebleken op het toestel en standaard vind je hiervoor de Google Chrome browser terug.
Ook beschikt het toestel over Bluetooth 4.2 en GPS waarbij Glonass en BeiDou als extra plaatsbepalingssysteem ondersteund worden. Verder zijn er een aantal sensoren aanwezig zoals een nabijheidssensor, kompas en helderheidssensor.
Multimedia: muziek en film
Achter het klepje aan de bovenzijde van het toestel vinden we zoals gezegd de 3,5mm aansluiting voor onze hoofdtelefoon. Op die manier kan het toestel je prima van een deuntje voorzien. Wil je je muzieksmaak delen dan kan je ook gebruik maken van de luidspreker op het toestel. Deze klinkt op zich aardig zolang je het volume niet op de hardste stand zet.
Het toestel is in direct zonlicht redelijk af te lezen maar een tikje feller zou de RG650 niet misstaan. Desalniettemin is het 5,5 inch scherm groot genoeg om even een filmpje te kijken of foto’s en video’s te laten zien tijdens een pauze. De kleurweergave van het scherm is in orde, de kleur wit zit goed tegen echt wit aan. Standaard voorgeïnstalleerd vinden we de YouTube, Play Muziek en Play Films app.
Camera: foto’s en video’s
De RugGear RG650 beschikt over een 8 megapixel camera aan de achterzijde en een 2 megapixel camera aan de voorzijde. Het is geen verrassing dat de camera niet het belangrijkste onderdeel is van deze smartphone. Verwacht dus geen meesterwerken van dit toestel. Wat opvalt is de hoeveelheid ruis die aanwezig is en de wat fletse weergave van kleuren. De interface van de camera-app roept bij ons wat nostalgische gevoelens op door het wat gedateerde uiterlijk. Als we daar doorheen kijken zijn wel alle opties aanwezig. Zo kan je ervoor kiezen om het sluitergeluid in te schakelen of je foto’s te geotaggen.
Voor het beheren van je foto’s op de RugGear RG650 is Google Foto’s de app die standaard op het toestel staat geïnstalleerd. Natuurlijk zijn er zat andere galerij-apps te vinden voor Android. Handig bij Google Foto’s is dat je automatisch een back-up kunt laten maken van je foto’s en video’s.
Benieuwd naar de foto’s die wij met de RG650 hebben geschoten? Bekijk dan ons fotoalbum.
Video
Op de RG650 kan je ook een filmpje maken, in een maximale resolutie van 1080p (Full-HD). Wat opvalt is dat het toestel niet direct begint met filmen als je op de opnameknop drukt, er zit iets vertraging in. Net als de foto’s is het bij de videokwaliteit eigenlijk hetzelfde verhaal.
Overige mogelijkheden
Aan de zijkant van de RugGear RG650 vinden we een geel-oranje knop die je kunt gebruiken om eigen acties uit te voeren. Via de app op de telefoon “Custom Key” kan je instellen of je de knop wilt gebruiken om de zaklamp te activeren, de camera te openen of het starten van een specifieke applicatie zoals WhatsApp.
IP68 certificering en robuustheid
De afgelopen weken hebben we de RugGear stevig aan de tand gevoeld. Het merk staat ervoor dat het robuuste smartphones aflevert die wel tegen een stootje kunnen. In de praktijk kan de RugGear RG650 veel hebben. Het vallen van tafel op een vloer of van de bank kan het toestel prima hebben. Er zijn na een week van expres vallen nog geen krasjes te zien en de RG650 blijft dapper volhouden.
Het toestel overleeft bijna alles wat we ermee doen, we zeggen bijna wat tijdens een strandwandeling laten we het toestel vallen langs het water op aangespoelde schelpen. Na twee weken is het toestel voorzien van een diepe en uitgebreide barst in het scherm. Het is goed om te weten dat als er eenmaal een barst in het scherm zit de robuustheid ook een deuk oploopt. Het scherm wordt veel gevoeliger voor meer barsten. Toch verdient de telefoon hier punten mee want we hebben niet eerder een telefoon gehad die zo vaak de grond heeft gezien als de RugGear RG650.
Bloatware?
Het is goed te weten dat op het toestel geen overbodige applicaties worden meegeleverd. Ook hier weer een pluspunt voor RugGear!
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De RugGear RG650 beschikt over een quad-core Mediatek MT6739 processor die geschikt is voor normaal “zakelijk” gebruik. Daarmee bedoelen we bellen, chatten, mailen en browsen. Als we de RG650 namelijk intensief belasten met bijvoorbeeld zwaardere apps of grafisch uitdagende games dan krijgt de telefoon het moeilijk en zijn haperingen merkbaar. Verder is er 2 gigabyte aan werkgeheugen en heeft de telefoon ruimte voor 16GB aan apps, foto’s en video’s. Het geheugen is uit te breiden met een geheugenkaart.
Onder de motorkap vinden we wel een ruime accucapaciteit van 4200 mAh. Het opladen van het toestel duurt ruim 2 uur. Daarna kan je ruim twee dagen vooruit met de RugGear, waarbij een scherm-aan tijd van ongeveer 4,5 uur genoteerd wordt. Een prima score voor een telefoon in deze prijsklasse.
Op het toestel vinden we Android 8.1 Oreo, dat is natuurlijk niet de meest recente versie van Android. De patchversie is 5 oktober 2018 en daarmee loop het toestel al een aantal maanden achter. We hopen dat RugGear haar updatebeleid op orde heeft en het toestel ook in de toekomst van updates zal voorzien.
Beoordeling
De RugGear RG650 kent nog wel een aantal verbeterpunten op het gebied van processorkracht en de camera/camera-interface. We zien ook dat RugGear met deze RG650 een specifieke markt wil bedienen en daarin lijkt het merk wel weer geslaagd. Zo hebben we deze telefoon tijdens onze testperiode flink aangepakt en leek de telefoon bijna onverwoestbaar.
Met de RG650 van RugGear heb je verder een IP68 gecertificeerde smartphone, met dual-sim mogelijkheden en een uitgebreide 4200 mAh batterij. Ben je iemand die veel een smartphone laat vallen met barsten tot gevolg of een sterke werktelefoon dan is de RugGear wellicht een interessante smartphone.
De RugGear 650 is verkrijgbaar bij Bol.com, Mobiel en Belsimpel.
RugGear RG650
-
7.1/10
-
8/10
-
6.7/10
-
6.9/10
-
8.2/10
-
7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Robuust kan tegen stootje
- Accucapaciteit
- Geen bloatware
- Dual-sim
Minpunten
- Camera
- Processor hapert bij intensieve taken
- Geen recente Android versie of patch
- Geen notificatie LED