De Franse fabrikant Wiko kondigde enkele maanden geleden de Wiko Fever aan. Letterlijk en figuurlijk blinkt de Wiko Fever uit in zijn uiterlijk. Het is namelijk de eerste glow in the dark smartphone en de Fever is ook nog eens voorzien van alle functies die je wenst op een telefoon en dat voor een schappelijke prijs. Hoe doet het toestel het in de praktijk? Alles over de Wiko Fever lees je in onze uitgebreide test.
Wiko Fever
De Wiko Fever werd begin september vorig jaar aangekondigd. Het design van de smartphone viel direct op; want ook in het donker kun je voortaan gemakkelijk je telefoon terug vinden dankzij de lichtgevende randen. De werking van glow in the dark zullen we later in onze Wiko Fever review uitgebreid bespreken.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Wiko Fever bestaat natuurlijk niet alleen uit de smartphone zelf. We vinden in de doos een USB-kabel, de adapter, een headset en twee boekjes waarbij de ene informatie geeft over de garantie en het andere boekje de nuttige informatie bevat over het toestel zelf. Tot slot vinden we nog een aantal SIM-adapters zodat iedere simkaart past in je Wiko Fever. De 2900 mAh accu van het toestel is niet verwijderbaar en zit geïntegreerd in de Wiko Fever.
Design en interface
De Wiko Fever is verkrijgbaar in verschillende kleuren waarbij we voor de review een witte Fever kregen met een gouden rand. Het toestel ligt goed in de hand. Wiko spreekt over een ‘soft touch leder-effect’, maar wij houden het op plastic met een patroontje. Desondanks ziet het toestel er over het algemeen goed afgewerkt uit. We zien tussen de behuizing en het achterklepje een paar kleine kieren, maar de Fever voelt goed en degelijk aan.
Aan de voorkant heeft Wiko de Fever voorzien van een 5,2 inch IPS LCD display met full-HD resolutie. Daarnaast is er boven het scherm een 5 megapixel front-camera te vinden met een LED-flitser. Tevens zijn er bepaalde sensoren verwerkt zoals de nabijheidssensor en de lichtsensor. Onder het kleine Wiko-logo bevindt zich een LED-notificatielampje die in het donker ook aan de achterkant doorschijnt. Wat opvalt is dat de bazels (de randen van het scherm) en dan met name de witte rand onder het scherm vrij groot zijn.
Het design van de Wiko Fever doet denken aan een combinatie van Huawei en een paar eerder uitgebrachte toestellen van LG (bijvoorbeeld de LG P880 Optimus 4X HD). Aan de rechterzijde van de telefoon is de volumetoets en de standby-toets verwerkt, die goed en niet goedkoop aanvoelen. De 3,5mm headset-aansluiting bevindt zich aan de bovenkant van de Wiko terwijl aan de onderkant de Micro-USB poort te vinden is.
Gaan we naar de achterzijde van de Wiko Fever, dan zien we daar de 13 megapixel camera met LED-flitser. Om de camera is een iets uitstekende metalen ring geplaatst zodat de telefoon niet direct op de lens van de camera ligt. De speaker voor de muziek is ook aan de achterkant van het toestel geplaatst.
Interface
De interface van de Wiko Fever bespraken we eerder al in de Wiko Rainbow Jam review. Het is een beetje stock Android en een beetje Huawei-achtig. Dingen zoals het menu met (snelle) instellingen en de dialer kennen we uit stock Android, maar er ontbreekt net als bij Huawei een menu-knop en vind je dus je apps verspreid over de homescreens. Als je een app verwijdert of het icoon ervan verplaatst naar een ander scherm, wordt de lege ruimte niet direct opgevuld. Hierdoor kan het een beetje een rommeltje worden.
Wat opvalt is dat wanneer er op een melding geklikt wordt op het vergrendelingsscherm, dat deze vaak enkel je scherm ontgrendelt, maar niet de applicatie opent van de melding. Bijvoorbeeld bij een WhatsApp-bericht betekent dit dat bij een nieuw bericht je alsnog zelf WhatsApp moet openen en de conversatie moet aantikken. Het verschilt per app of de desbetreffende toepassing direct vanaf het vergrendelscherm geopend wordt. Hopelijk brengt Wiko hiervoor een bugfix-update uit, waardoor deze toch wel vervelende bug aangepakt wordt.
De Wiko Fever blinkt absoluut uit in de prestaties die het weet te leveren. We merken geen vertragingen, haperingen of vastlopers en ook het multitasken tussen applicaties gaat voorspoedig. Daarnaast kan je het scherm van de Fever activeren door twee keer achter elkaar op het scherm te tikken, iets wat minder lijkt te werken dan bijvoorbeeld bij toestellen van HTC en LG. Ook kan je andere slimme gebaren met de functie ‘Smart Awake’ inschakelen. Als het scherm uitgeschakeld is kan je door een ‘C’ te schrijven op het scherm de camera activeren en kan je met de ‘O’ de zaklamp inschakelen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Bellen met de Wiko Fever is geen enkel probleem. We hebben tijdens de testperiode aardig wat telefoontjes gepleegd en we ervaren de belkwaliteit als prima. Wel merk je wat verschil tussen de Fever en high-end smartphones. De belkwaliteit van de Wiko Fever klinkt wat doffer, maar gelukkig hierdoor niet onduidelijk. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van dual-sim. Zo kan je werk en privé eventueel gescheiden houden op hetzelfde toestel.
Het toetsenbord op de telefoon betreft het standaard Google-keyboard. Net als bij elk ander Android-toestel kan je uit de Play Store nog een alternatief toetsenbord downloaden mocht je dit willen.
Sommige fabrikanten voorzien hun toestel van twee browsers; de Chrome-browser en een eigen internetbrowser. De Wiko Fever houdt het op de Chrome-browser en deze doet meer dan prima zijn werk. Wat wel jammer is, is dat de Wiko Fever enkel ondersteuning biedt voor 2.4GHz WiFi-netwerken. Het doorgaans stabielere, snellere en nieuwere 5GHz kan dus niet gebruikt worden op deze smartphone. Natuurlijk kan je ook via 4G surfen op het internet en kan je dankzij de dual-sim ondersteuning gebruik maken van twee simkaarten.
Multimedia: muziek en film
Multimedia is een breed begrip. De Wiko Fever heeft een muziekspeler van Wiko zelf en geeft je daarnaast ook de mogelijkheid om muziek te luisteren via Google Play Music. Welke applicatie je voorkeur geniet, is persoonlijk. De geluidskwaliteit is toch een zwak punt van de Wiko Fever. Het volume is aan de zachte kant en klinkt blikkerig, daarbij klinkt het ook wat ‘kaal’. Voor het beluisteren van muziek is de Wiko Fever minder geschikt.
De beeldkwaliteit van de Wiko Fever is goed. Wel valt op dat de helderheid op de laagste stand nog vrij ‘fel’ is. Bij het spelen met je smartphone vanuit bed kan dit misschien vervelend zijn. Op een zonnige dag is het display goed afleesbaar.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Wiko Fever bevindt zich een 13 megapixel camera die aardige plaatjes weet te schieten. Door iets van standpunt te veranderen kan een groot verschil tussen over- en onderbelicht gemaakt worden, hier is de Wiko Fever gevoelig voor. Daarnaast is het van belang om de camera echt heel stil te houden; een bewogen foto zit in een klein hoekje.
We spraken al over de ‘aardige kwaliteit’ van de camera. Wel verschilt de kwaliteit heel erg per foto en per situatie. Op een bewolkte dag heeft de camera veel moeite met het vastleggen van de doortekening en de details. De lucht neemt hierin de overhand en vergeet dus de takken van de boom bijvoorbeeld. Over het algemeen weet de Wiko Fever, mits het juiste standpunt is gekozen, de kleuren goed mee te nemen. Wanneer de avond is gevallen, is de kwaliteit van foto’s niet al te best maar dit blijft voor veel smartphones (zeker in deze prijsklasse) een aandachtspunt.
Selfies zijn nog altijd populair en daarom is de Wiko Fever voorzien van een 5 megapixel front-camera, met flitser. De flitser zorgt ervoor dat je ook in omgevingen met weinig licht een goede selfie kunt maken. Desgewenst kan je er ook voor kiezen om de beauty-modus te activeren waarmee je oneffenheden in het gezicht uit de foto kunt filteren. Onze ervaring is dat dit niet de meest effectieve functie is. De fotokwaliteit van de front-camera is prima.
Bekijk in het Flickr-fotoalbum alle foto’s die geschoten zijn met de Wiko Fever.
De videocamera kan beelden vastleggen in een resolutie van maximaal 1080p Full-HD. De kwaliteit van deze videobeelden is echter maar matig te noemen. Beelden worden haperig vastgelegd en zijn niet gestroomlijnd. Daarnaast is de videocamera van de Wiko Fever niet altijd in staat om beelden juist vast te leggen en ogen ze korrelig en onprettig.
In de galerij vind je alle foto’s terug die je hebt geschoten. Tevens vind je hier ook de screenshots en andere mappen met mediabestanden. Vanuit de galerij kan je een eventuele selfie bewerken met de functie ‘FaceBeauty’ en zo achteraf oneffenheden uit het gezicht halen. Ook kan je kiezen voor andere fotobewerking-opties en kan je natuurlijk de foto delen.
Overige mogelijkheden
De Wiko Fever wordt geleverd met een aantal applicaties, maar ook met een aantal opvallende functies. Natuurlijk bespreken we de glow in the dark-functionaliteit van de Fever. Het toestel heeft nog meer te bieden; maar wat?
Glow in the dark
Glow in the dark is een unieke eigenschap van de Wiko Fever. Enkel de randen van de smartphone zijn voorzien van de lichtgevende ‘rand’. Het idee is dat je altijd je smartphone terug kunt vinden en dus ook in donkere omgevingen. De werking van glow in the dark is dat het daarvoor eerst blootgestaan is aan licht. Hoe feller het licht, hoe feller ook het glow in the dark-effect.
Wanneer je midden in de nacht wakker wordt, is de kans dat het glow in the dark-effect nog actief is, erg klein. Wanneer ineens de stroom uitvalt en het binnen pikkedonker is, dan is het zeker handig. Daarnaast geeft de Wiko Fever ook echt licht, je ziet de omlijsting van het toestel duidelijk en na ruim een half uur duikt het glow in the dark-effect nog steeds op. Het is echt wel een gave toevoeging.
Vooraf geïnstalleerde applicaties
Vooraf geïnstalleerde applicaties zien we niet echt op de Wiko Fever. We komen wel de app ‘Clean Master’ tegen, die we er -gelukkig- direct af kunnen gooien. Deze applicatie zou er voor moeten zorgen dat het systeem stabiel blijft door cache te wissen en virussen tegen te gaan. De applicatie is vooral bedoeld als placebo en totaal niet nodig. Android kan zich prima zelf redden met taakbeheer en heeft daar geen andere app voor nodig. Ook vinden we de agenda-app, een bestandsbeheerder en een backup-app die je gegevens op laat slaan op je geheugenkaart.
Accu, snelheid en geheugen
De Franse fabrikant heeft de Fever voorzien van een 2900 mAh accu. Deze accu levert werkelijk waar topprestaties. De accu is niet verwisselbaar, maar met deze resultaten is dat geen groot minpunt. We hebben onder verschillende omstandigheden de Wiko Fever gebruikt. Mijn eigen toestel ging uit, de Wiko Fever nam deze plaats in. Bij gemiddeld gebruik heb je aan het einde van de dag nog tussen de 30 en 40 procent over. Dit hebben we behaald met een screen-on-time van zo’n drie uur. Daarnaast zaten er ook dagen tussen dat we 5 uur en vijf minuten aan screen-on-time wisten te behalen.
Navigeren, foto’s maken, bellen, we hebben de Wiko Fever ook intensief gebruikt. We kwamen de dag goed door. Voor het slapengaan moest de telefoon dan wel weer aan de lader. Dit doen niet veel smartphones de Wiko na en hier scoort de Fever absoluut punten mee.
Snelheid
Een ander positief iets, is dat de Wiko Fever lekker snel is. De 1.3 GHz octa-core processor voert zijn taken meer dan goed uit en we hebben vrijwel geen haperingen, vastlopers of vertragingen opgemerkt. Dit komt mede door het ruimte werkgeheugen; de Fever is namelijk voorzien van 3GB RAM-geheugen.
Momenteel draait de Wiko Fever op Android 5.1 Lollipop. We hebben navraag gedaan bij Wiko over of er een update naar Android 6.0 Marshmallow in de pijplijn zit. Wiko gaf aan dat hierover nog niks bekend is en Wiko nog geen afweging heeft gemaakt.
Geheugen
Het interne geheugen van de Wiko Fever bedraagt 16GB, hier wordt door het Android-systeem nog wat van afgesnoept. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Via een aparte sleuf kun je een MicroSD-kaart toevoegen aan de Wiko Fever. Op deze manier kan je nog eens maximaal 64GB toevoegen aan opslagruimte.
Beoordeling
De Wiko Fever heeft ons erg overtuigd. Niet alleen de glow in the dark rand voor het lichtgevende effect is een leuke toevoeging, de overall prestaties zijn dik in orde. Het scherm is van goede kwaliteit, de accuduur is waanzinnig en de snelheid en prestaties zijn ook bovengemiddeld.
Een keerzijde is dat de geluidskwaliteit van de Wiko Fever niet het grootste pluspunt is. Daarnaast bevindt de camera zich in de middenmoot en is het niet zeker of we Android 6.0 Marshmallow kunnen verwachten. Maakt dit je allemaal niet uit? Dan heb je voor 200 euro op dit moment absoluut één van de beste telefoons die je maar kunt wensen.
Via onderstaande button kom je op onze speciale Wiko Fever smartphone-pagina. Hier vind je alle specificaties, prijzen en de beste Wiko Fever abonnementen.
Wiko Fever
-
9/10
-
8.3/10
-
7.3/10
-
9/10
-
9.6/10
-
9.1/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Glow in the dark
- Uithoudingsvermogen
- Prestaties
- LED-notificatie
- Weinig bloatware
Minpunten
- Geluidskwaliteit
- Laagste helderheid beeldscherm nog fel
- Notificaties openen niet altijd de app
- Geen ondersteuning 5GHz WiFi
- Camera kan beter