Compact maar toch met alle mogelijkheden die je nodig hebt; dat is de Sony Xperia Z3 Compact. De Sony Xperia Z3 Compact is het kleinere broertje van de Sony Xperia Z3 en is ook nog eens waterbestendig. Wij testen de Xperia Z3 Compact in een uitgebreide review.
Sony Xperia Z3 Compact
Dat het formaat niet altijd iets zegt over de mogelijkheden van een smartphone, bewijst de Sony Xperia Z3 Compact. Enkel het interne geheugen, de accu capaciteit en natuurlijk het formaat verschilt met die van de Sony Xperia Z3. De Sony Xperia Z3 Compact is daarentegen wel een stuk goedkoper. Tijd dus om het toestel uitgebreid aan de tand te voelen.
Sony kondigde begin september de Sony Xperia Z3 en Sony Xperia Z3 Compact aan tijdens de IFA in Berlijn. Opvallend is dat de Xperia Z2 pas officieel sinds begin mei in de winkels lag.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de Sony Xperia Z3 Compact is niet heel speciaal. In de vierkante doos vinden we het toestel, een USB-kabel en het opzetstuk om het toestel mee op te laden. Bij het testexemplaar werd in het verkooppakket geen headset meegeleverd, dit is bij het reguliere verkooppakket wel het geval.
Design en interface
De Sony Xperia Z3 Compact is verkrijgbaar in verschillende kleuren; zwart, wit, rood en turquoise, aardig wat keuze dus. Voor de review kregen wij de turquoise variant in handen. Het toestel ligt goed in de hand en doet zijn naam eer aan, want compact is het toestel zeker.
Het beeldscherm van de Sony Xperia Z3 Compact betreft een 4.6 inch IPS LCD touchscreen. Boven het beeldscherm licht er in de hoek van het toestel een LED notificatielampje op bij een nieuwe melding. Daarnaast vinden we ook de speaker aan de voorzijde.
De achterkant van de Xperia Z3 Compact voelt wat plastic aan en lijkt gevoelig voor krassen. De 20.7 megapixel camera van de Z3 Compact schittert ook aan de achterzijde van het toestel, net als de LED-flitser. Aan de bovenzijde van het toestel is de aansluiting voor de headset te vinden.
Omdat het toestel waterdicht is, is de Micro-USB poort achter een klepje verstopt. Ook de ingang voor een geheugenkaart en de nano-simkaart zitten achter klepjes. Het plaatsen van een simkaart is even wat gestuntel, maar als het eenmaal zit, hoeft de simkaart er (gelukkig) niet meer uit. Aan de linkerkant vinden we verder een aansluiting voor een dock, waar de Xperia Z3 Compact ingezet kan worden.
Aan de rechterkant vinden we de toetsen. De volumetoets van de Sony Xperia Z3 Compact had wat langer gemogen, hij is nu naar onze mening aan de te korte kant. Een groot voordeel van Sony Xperia toestellen is de sluitertoets. Hiermee maak je nog gemakkelijker een foto.
Interface
Sony heeft de Sony Xperia Z3 Compact voorzien van Android 4.4.4 KitKat. Sony heeft al wel aangegeven dat er voor de Sony Xperia Z3 Compact een update komt naar Android 5.0 Lollipop. Over KitKat heeft Sony haar eigen schil gelegd, maar is niet zo extreem aanwezig als bij sommige andere merken het geval is.
Het ontgrendelen van het toestel kan door de stand-by toets aan de zijkant in te drukken, of door twee keer op het scherm achter elkaar te tikken. Deze techniek kennen we van LG, Nokia en HTC die deze technologie eerder gebruikte. Wat opvalt is dat deze manier van ontgrendelen erg goed werkt, het scherm reageert hierbij aanzienlijk beter dan bij de HTC One M8 het geval is.
Zoals bij elke Android smartphone kan ook bij de Z3 Compact gebruik gemaakt worden van de homescreens. De homescreens kunnen voorzien worden van snelkoppelingen en widgets. Het menu van de Sony Xperia Z3 Compact is te sorteren op alfabetische-, meest gebruikte- of eigen gekozen volgorde. Op deze manier heb je altijd je favoriete applicaties binnen handbereik.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De gesprekskwaliteit van de Sony Xperia Z3 Compact is redelijk. De persoon aan de andere kant van de lijn bestempelt de verbinding als dof en overstuurd. Wij konden de persoon aan de andere kant van de lijn wel zonder problemen duidelijk en goed horen. Maar hierin zijn er nog wel wat verbeterpuntjes te vinden voor de Sony Xperia Z3 Compact.
Het internetten met de Xperia Z3 Compact gaat prima en snel. De browser die op de telefoon vooraf geïnstalleerd is, is Google Chrome. Er kan via zowel WiFi als via het mobiele 2G, 3G en 4G gesurft worden over het internet.
Het maken van berichten gaat ook zoals het zou moeten met het toestel. De Sony Xperia Z3 Compact beschikt over het Xperia-toetsenbord en werkt prima. Mocht dit toetsenbord je niet bevallen, dan kan je uit de Play Store nog kiezen uit tal van andere toetsenborden.
Multimedia: muziek en film
Het luisteren van muziek kan via de Walkman applicatie van Sony of via Google Play Music. De eerstgenoemde is een downloadwinkel waar je van elk nummer 30 seconden kunt beluisteren en daarna eventueel de track kunt kopen. Ook je eigen muziek kan je beluisteren en terugvinden in de Walkman-app van Sony.
Google Play Music is de eigen muziekdienst van Google waar je ook muziek kunt downloaden tegen betaling. Mocht je al een Google Play Music account hebben en aangevuld hebben met muziek, dan kan je de muziek hierin terugvinden en beluisteren. Op de Sony Xperia Z3 Compact is ook een FM-radio terug te vinden. Om deze te gebruiken dien je wel een headset aan te sluiten die fungeert als antenne.
De stereo-speakers van de Sony Xperia Z3 Compact leveren aardige kwaliteit. De bass zou wat meer aanwezig mogen zijn. Bij het beluisteren van muziek (ook op normaal volume) trilt de kracht van de speakers overduidelijk door in de behuizing, en dat is niet altijd een aangenaam gevoel wanneer het toestel in de hand ligt. Daarnaast merken we op dat het volume van de Xperia Z3 Compact niet altijd gelijk is, waardoor het geluid soms iets wegvalt en daarna weer op normaal volume komt. Dit is gelukkig niet voortdurend maar is regelmatig voorgekomen in de weken dat we het toestel mochten reviewen.
Het bekijken van een filmpje gaat prima op de Sony Xperia Z3 Compact. Het beeldscherm is misschien niet de meest scherpe, over de kwaliteit van het scherm hebben we niks te klagen. Beeld is helder en ook in direct zonlicht is het scherm van de Z3 Compact goed afleesbaar.
Camera: foto’s en video’s
Sinds jaar en dag zet Sony hoog in op de camera in haar Xperia-toestellen. De Sony Xperia Z3 Compact is voorzien van een 20.7 megapixel camera met allemaal leuke snufjes, waar we later op terug komen. De Sony Xperia Z3 Compact kan een ISO-waarde aan van 12800. Hierdoor zou de camera van de smartphone ook in schemerige en donkere omgevingen mooie foto’s moeten kunnen maken.
Bij het schieten van foto’s kan er gekozen worden uit verschillende standen. De slimme stand herkent automatisch de situatie van dat moment, en past daar de beste instellen toe. Je kan ook handmatig de instellingen toepassen, of foto’s voorzien van een augmented reality effect, waarbij je meer poespas op je foto zet. Er zijn nog talloze andere mogelijkheden te vinden om je foto mee op te leuken.
Wanneer je handmatig kiest, kan je ook de resolutie instellen. Zo kan je in beeldverhouding 4:3 op maximaal 20.7 megapixel fotograferen, en kan je in beeldverhouding 16:9 op maximaal 15.5 megapixel fotograferen. Echter is het hoogst instelbare ISO 3200.
Dan de kwaliteit van de gemaakte foto’s. We kunnen hier vrij kort over zijn; die stelt ons vaak teleur. De kleuren zijn vaak dof en de foto’s zijn erg snel bewogen, ondanks dat de stabilisatie ingeschakeld is. Wat opvalt is dat de camera niet altijd slecht presteert. Het is ons niet helemaal duidelijk waarom de camera onder bijna dezelfde omstandigheden en dezelfde instellingen niet ook allebei de keren een mooie foto kan maken.
Bij scherpe foto’s is de doortekening over het algemeen wel goed en worden details in de foto niet overdreven geaccentueerd. In het donker presteert de camera van de Z3 Compact vrij aardig, maar is de foto snel bewogen. Daarnaast zien we in sommige omstandigheden een duidelijke roze gloed in het midden van de foto verschijnen. We hadden wel over het algemeen wat meer verwacht van de camera van de Sony Xperia Z3 Compact.
Hieronder vind je een paar voorbeeldfoto’s. In dit Flickr-album zie je alle gemaakte foto’s met de Sony Xperia Z3 Compact.
Video
De filmpjes die de Xperia Z3 Compact schiet zijn van voldoende kwaliteit. De camera doet er soms wat lang over om scherp te stellen, maar de kleuren worden over het algemeen vastgelegd. Mocht je nog meer uit je video’s willen halen en ondersteunt je televisie ook 4K-resolutie? Dan kan je met de Xperia Z3 Compact ook filmen in 4K. Bij het filmen in 4K moet je er wel rekening mee houden dat dit meer energie en geheugen vraagt dan wanneer je in HD filmt.
Erg positief aan de videocamera is de geluidsopname. Het stereo-geluid wat opgenomen wordt bij het maken van de video zorgt ervoor dat je ook de minder goed hoorbare geluiden terug kunt horen in de video. De Sony Xperia Z3 Compact steekt hiermee echt met kop en schouders bovenuit en verdient een dikke pluim.
Bij de camera-instellingen kan je er ook voor kiezen om live uit te zenden op YouTube. Dit is een exclusieve functie voor Xperia-telefoons, die in juni uit werd gebracht. Hieronder vind je een voorbeeldvideo welke gemaakt is met de Sony Xperia Z3 Compact.
Overige mogelijkheden
De Sony Xperia Z3 Compact is van nog meer functionaliteit voorzien. Een aantal van deze mogelijkheden lichten we hieronder uit. Daarnaast beschikt de Xperia Z3 Compact uiteraard ook over een agenda, Google Maps, rekenmachine en andere tools die we op vrijwel elke telefoon terug vinden.
Stof- en waterdicht
Een van de redenen dat de Sony Xperia Z3 Compact zich onderscheid met andere smartphones is de bestendigheid tegen water en stof. Wel is het goed om er zeker van te zijn dat alle poorten goed dicht zitten, voordat je hem in een bak water zou laten ‘vallen’. We weten uit ervaring dat het afspoelen van het toestel onder de kraan, geen enkel probleem is. Ook het gebruik van de Sony Xperia Z3 Compact tijdens een regenbui verloopt probleemloos. Nadeel is natuurlijk wel, dat het scherm niet meer reageert door alle druppels water, waardoor je toch weer een droog plekje moet zoeken.
Handschoenmodus
Ideaal voor de winter die er aan zit te komen; de handschoenmodus. Bij de instellingen van de Sony Xperia Z3 Compact is de handschoenmodus te vinden. Hiermee kan je met je handschoenen aan het toestel bedienen. Dit werkt prima en hierdoor heb je geen speciale ‘touchscreen-handschoenen’ meer nodig!
Diagnostische gegevens
Met de diagnostische gegevens kan het apparaat getest worden op verschillende onderdelen. Je kan kijken of bepaalde knoppen nog werken, het scherm nog goed reageert, de luidspreker het nog doet en of de microfoon nog functioneert. Handig als je twijfelt of je toestel nog wel helemaal doet zoals het zou moeten.
Vooraf geïnstalleerde applicaties
Bij de eerste keer dat we de Sony Xperia Z3 Compact hadden opgestart kwamen we wel erg veel icoontjes tegen in de menulijst. We telden meer dan 16 applicaties die in onze ogen ook vrijwillig geïnstalleerd hadden kunnen worden. Een voorbeeld is Kobo, waarmee je via de gelijknamige toepassing e-books kunt aanschaffen. Verder komen we een AVG anti-virus app tegen, TrackID (vergelijkbaar met Shazam), Sony Lifelog om je activiteit mee bij te houden en Socialife, een social media applicatie van Sony.
Voor navigatie kan Navigon by Garmin gebruikt worden, dit betreft een 30 dagen testversie die gedurende die dagen gratis gebruikt kan worden. Wil je het erna gebruiken, dan moet er betaald worden. Uiteraard kan je ook gebruik maken van Google Maps.
Sommige vooraf geïnstalleerde applicaties, zoals Kobo, kunnen gelukkig verwijderd worden. Maar bepaalde applicaties zoals Lifelog en de app “What’s New” kunnen niet verwijderd worden, maar alleen uitgeschakeld worden. Hier had Sony wat terughoudender in mogen zijn.
Accu en snelheid
Sony heeft de Xperia Z3 Compact een 2.5 GHz quad-core processor meegegeven. Het toestel reageert razendsnel op taken die we van het toestel vragen en ook het multitasken gaat erg snel. Speel je graag een spelletje op je smartphone? Dat is met de Sony Xperia Z3 Compact geen enkel probleem, want ook dit doet de Xperia Z3 Compact zonder slag of stoot.
De Sony Xperia Z3 Compact beschikt over een 2600 mAh accu. De prestaties hiervan zijn bovengemiddeld. Bij vrij intensief gebruik houdt het toestel het zeker een dag vol. Bij normaal gebruik houdt de Xperia Z3 Compact het ongeveer 1,5 a 2 dagen uit. Bij matig gebruik wisten we zelfs bijna vijf dagen op een acculading te doen.
Het geheugen van de Sony Xperia Z3 Compact betreft 16GB aan intern geheugen, waarvan er zo’n 12GB overblijft voor de gebruiker. De andere 4GB wordt afgesnoept door het systeem. Mocht je aan het interne geheugen niet genoeg hebben, dan kan je een geheugenkaart bijplaatsen van maximaal 128GB.
Conclusie
Sony heeft met de Sony Xperia Z3 Compact een handzaam en goed toestel op de markt gebracht. Het toestel is erg snel, kan tegen water, ziet er goed afgewerkt uit en blinkt uit in de prestaties van de accu. Mindere kanten heeft de Sony Xperia Z3 helaas ook, met name op het gebied van de camera, die helaas niet presteert zoals we hadden gehoopt. Toch heb je aan de Sony Xperia Z3 Compact zeker geen slechte koop. De Sony Xperia Z3 Compact is een compacte, uitgebreide en krachtige smartphone waar je een lange tijd plezier van zult hebben.
De Sony Xperia Z3 Compact heeft een adviesprijs van 549 euro. Echter is het toestel al voor minder (459 euro) bij bijvoorbeeld Bol.com te vinden.
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 127 x 64,9 x 8,6 mm |
Gewicht | 129 gram |
Beschikbare kleuren | Zwart, wit, mandarijn (rood/oranje), turquoise |
Schermgrootte | 4,6 inch / 1280 x 720 px |
Scherm-technologie | IPS LCD / ~320 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n/ac |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 16 GB / 2 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128 GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, GPS, FM-Radio, DLNA, NFC |
Camera
Camera achterkant | 20.7 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 2.2 megapixel |
Videocamera | Ja, 1080p HD, 4K |
Flitser en extra mogelijkheden | LED-flitser, autofocus, 8x digitale zoom, uitgebreide mogelijkheden |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.4.4 KitKat |
Skin | Sony UI |
Processor | Snapdragon Qualcomm |
Snelheid processor | Quad-core/ 2.5 GHz |
Accu | 2600 mAh |
Adviesprijs | 549,00 euro |
Sony Xperia Z3 Compact
-
8.3/10
-
8.3/10
-
6.5/10
-
9.2/10
-
9/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Snelheid
- Camera mogelijkheden
- Waterbestendig
- Compact
- Uithoudingsvermogen
- Beeldscherm
Minpunten
- Camera valt tegen
- Veel voorgeïnstalleerde apps
- Speaker trilt door het toestel