De Sony Xperia M2 is het kleine broertje van de Sony Xperia Z2, maar hoe presteert deze smartphone tussen de felle concurrentie in het middensegment? Wij testten de Sony smartphone voor je uit, in de uitgebreide review van de Sony Xperia M2.
De Sony Xperia M2 is volgens Sony een smartphone gemaakt voor entertainment. Een qHD scherm en een quad-core processor moeten deze smartphone laten onderscheiden van de rest. Sony, tevens fabrikant van digitale camera’s, belooft ons prachtige 8 megapixel foto’s met de Xperia M2. Wij zijn zeer benieuwd of Sony dit waar weet te maken.
Verkooppakket van de Xperia M2
De verpakking is opgedeeld in twee vakken, in het bovenste en tevens grootste vak vinden we de Sony Xperia M2. In het onderste vak vinden we de adapter en USB-laadkabel. Ook vinden we in de doos nog een Quickstart guide, waarin is opgenomen hoe je contacten kunt overzetten van een andere telefoon.
Wat we echter niet vinden in de doos is een stereo headset, deze is apart verkrijgbaar als accessoire. Vermoedelijk heeft Sony hier voor gekozen om te besparen op de meegeleverde accessoires en iets meer aandacht te besteden aan het toestel zelf.
Design en Interface
De Xperia M2 voelt bij het uitpakken degelijk en robuust aan. De hoeken van de Xperia M2 zijn afgewerkt met een soort rubberachtig materiaal wat doet vermoeden dat deze telefoon best tegen een stootje kan.
Aan de bovenkant van het toestel vinden we een standaard headset aansluiting en aan de linker zijkant vinden we de aansluiting voor onze USB kabel. Aan de rechter zijkant vinden we achter een klepje de microSD-kaartslot en MicroSIM-slot, een uit het toestel stekende aan- en uitknop. Ook vinden we de volume toetsen en een aparte sluiterknop voor het maken van foto’s.
Aan de achterkant van het toestel vinden we de 8 megapixel camera, met LED flitser die niet uitsteekt en daarmee dus het toestel van een gladde achterkant voorziet.
Aan de voorkant van de Sony Xperia M2 vinden we het 4.8 inch qHD scherm, dit scherm is op volledige brightness prima te lezen in de volle zon! Verder vinden we de telefoonspeaker en daarnaast een 0.3 megapixel frontcamera aan de voorkant. Ook al zeggen megapixels niet veel, 0.3 megapixel lijkt wel wat weinig voor een fabrikant van digitale camera’s.
Onderaan het scherm vinden we een langwerpige LED die oplicht bij bijvoorbeeld het gebruiken van de galerij-applicatie. Deze LED probeert een kleur aan te nemen die in de bekeken foto voorkomt. Persoonlijk vind ik het jammer dat je deze LED niet kunt gebruiken als notificatieled omdat deze sneller opvalt dan de echte notificatieled welke bovenaan het scherm te vinden is.
Aan de interface van de Sony Xperia M2 valt niet veel op te merken, we vinden de standaard Android elementen terug zoals een normaal homescreen met apart menu. In je applicatie menu kun je je applicaties sorteren op allerlei manieren zoals: alfabetisch, alleen je meest gebruikte app maar je kunt ook je eigen volgorde geven aan dit menu.
Ook levert Sony een aantal thema’s mee die je kunt instellen, standaard wordt een blauw thema gebruikt. Je kunt echter ook allerlei thema’s downloaden voor de Xperia M2 bijvoorbeeld een Little Big Planet thema van de gelijknamige PlayStation game titel, of een heus bierthema.
Communicatie: bellen, sms en internet
De Sony Xperia M2 werkt tijdens onze beltest prima, de verbinding wordt snel opgezet en het gesprek is duidelijk te volgen. De dialer is overzichtelijk weergegeven en bevat een aantal extra tabbladen, zoals favoriete nummers, laatste oproepen en je volledige contactlijst.
Het sms’en en WhatsAppen kan prima met deze telefoon, het toetsenbord is groot genoeg en we maken niet snel foute toets aanslagen. Wel merken we op dat de auto correctie soms complete woorden intikt terwijl we net de eerste letter zetten. De notificatieled van de Xperia M2 is duidelijk waar te nemen en vinden we links van de telefoonspeaker.
Internetten op de Sony Xperia M2 verloopt snel, ook met een aantal tabbladen open. Groot pluspunt hierbij is dat Google Chrome als standaard browser wordt meegeleverd. Ook biedt de Xperia M2 ondersteuning voor 4G netwerken naast het gebruikelijke 2G en 3G.
Verder biedt de Xperia M2 ook ondersteuning voor NFC en Bluetooth, waarmee we geen problemen hebben ondervonden en GPS.
Multimedia: muziek en film
Sony is een merk wat we eigenlijk meteen associëren met entertainment, dat is ook iets waarmee Sony handig op inspeelt met de Xperia M2. Bijgeleverd vinden we namelijk de Walkman applicatie, in deze app kunnen we onze eigen Mp3’s luisteren maar ook nieuwe tracks aanschaffen of voor beluisteren. Leuke gimmick aan deze applicatie is dat de langwerpige LED aan de onderkant van het scherm op licht naar de kleur van de album cover.
Jammer genoeg heeft Sony besloten de headset als accessoire aan te bieden, daardoor zul je bij deze telefoon mogelijk een headset of koptelefoon moeten kopen. Tenzij je al in het bezit bent van een headset natuurlijk. De aansluiting vinden we op een handige plaats zodat deze niet vervelend aanvoelt in je broekzak. De ingebouwde speaker kan goed hard maar klinkt dan ook overstuurd. Iets zachter dan valt op de speaker eigenlijk niets aan te merken.
De Xperia M2 heeft ook een FM-Radio aan boord, deze app is fraai vormgegeven en Sony heeft hier net dat beetje extra aandacht aan geschonken. Tijdens de muziek verschijnen op de achtergrond allerlei visualisaties. Ook kunnen we eenvoudig zien naar welk radiostation we luisteren door de RDS ondersteuning.
Het bekijken van een film via Google Play Movies of YouTube kan met de Xperia M2 prima, al zul je weinig profijt hebben aan Full-HD materiaal. Het scherm heeft immers maar een resolutie van 960 x 540 pixels.
Camera: foto’s en video’s
Sony, eveneens fabrikant van digitale camera’s heeft de Xperia M2 uitgerust met een 8 megapixel camera. Je kunt echter alleen foto’s maken in 8 megapixel resolutie als je de instellingen verandert. In de modus “Automatisch superieur” schiet de Xperia M2 met een resolutie van 5 megapixel je krijgt dan wel een foto met 16:9 breedbeeld formaat.
Verder biedt de camerainterface toegang tot een breed scala van modi en instellingen. Zo kun je veegpanorama’s maken, of foto’s met een AR-Effect. Met het AR-Effect kun je op een vlakke ondergrond allerlei projecties maken en tover je bijvoorbeeld een dinosaurus op je tafel!
De kwaliteit van de foto’s die de Xperia M2 produceert is nou niet dat je kan zeggen “superieur” op de foto’s zit namelijk behoorlijke ruis waardoor details gauw vervagen. Persoonlijk had ik van Sony verwacht dat de camera toch wel een betere foto’s zou produceren. De speciale shuttertoets die aan de zijkant van het toestel zit is handig, maar reageert niet altijd goed. Je kunt een aantal voorbeeld foto’s gemaakt met de Xperia M2 vinden in dit Flickr album!
Op het videogedeelte valt weinig aan te merken, video’s worden opgenomen in FullHD 1920 x 1080. Je kunt hierbij ook allerlei scenes selecteren zoals, landschap of sneeuw modus.
Hieronder vind je een voorbeeld video opgenomen met de Sony Xperia M2.
Overige mogelijkheden
De Sony Xperia M2 wordt geleverd met eigen navigatie software, Navigon door Garmin. Wel moet daarvoor eerst 1 GB aan materiaal gedownload worden in de applicatie. Terwijl wel via Google Maps meteen op pad kunnen. Toch kan deze meegeleverde app handig zijn voor als je op wintersport gaat!
De Xperia M2 biedt verder ondersteuning voor Playstation controllers en intergratie met het PlayStation Network. Een PlayStation controller kun je aansluiten met een USB-OTG (On-The-Go) kabel, die je apart zult moeten aanschaffen. De vraag is of je deze functie vaak zult gebruiken.
Verder vinden we een standaard office pakket OfficeSuite mee geinstalleerd, en natuurlijk de Walkman applicatie waarmee we eenvoudig onze muziekbibliotheek kunnen beheren en uitbereiden. Sony’s eigen Album applicatie waarmee je je gemaakte foto’s en video’s kunt beheren is een prima applicatie die fraai is vormgegeven en zeer uitgebreid is. Ook vinden we Sony Select, een market voor apps die Sony aanbeveelt maar ook thema’s voor de Xperia M2.
Accu en snelheid
De accu met een capaciteit van 2330 mAh valt weinig op aan te merken, onder normale omstandigheden weten wij een screen-on tijd van 4:30 uur te noteren. Dat is minder dan bijvoorbeeld de Huawei Ascend G6 weet te halen, terwijl die over ongeveer dezelfde specificaties beschikt. Wel biedt Sony een “STAMINA”-mode die er voorzorgt dat in standby alle dataverbindingen worden onderbroken en alleen nog smsjes, telefoontjes en alarmen door gelaten.
We kunnen op de Sony Xperia M2 snel door alle menu’s navigeren en apps starten vlot op. Wel merkten wij tijdens het testen dat er af en toe applicaties crashten, apps die op andere toestellen wel normaal werkten. De Xperia M2 biedt 8GB interne opslagruimte waarvan je ongeveer 5GB voor eigen materiaal zoals apps, foto’s en video’s kunt gebruiken. Dit zal voor sommige gebruikers wat aan de lage kant zijn, maar ook daar voor heeft de M2 een oplossing; het microSD-kaart slot, die microSD-kaarten ondersteund tot en met 32 GB. Tot het einde van 2014 krijg je bij de Sony Xperia M2 ook 50 GB extra cloudopslag bij Box.
Conclusie Sony Xperia M2
De Sony Xperia M2, zou een toestel moeten zijn wat entertainment ademt en in zekere mate doet de Xperia M2 dat ook. Het luisteren naar muziek op de Xperia M2 is erg prettig en de bijgeleverde apps maken het geheel mooi af. Verder is er op het design van dit toestel niets aan te merken en ligt deze goed in de hand. Wel is het jammer dat een headset ontbreekt in het verkooppakket.
De 8 megapixel camera die volgens Sony “foto’s van uitzonderlijke kwaliteit vastlegt” stelt ons eigenlijk wel teleur. Details vervagen snel en er lijkt veel ruis op de foto’s te zitten. Positief aan de camera is wel het uitgebreide aantal opties en mogelijkheden.
De Sony Xperia M2 is een smartphone die het in het middensegment van de markt op moet nemen tegen felle concurrentie. Zeker qua camera lijkt de concurrentie een stapje voor te lopen maar toch is de Xperia M2 een degelijk toestel voor alledaags gebruik. Het toestel is beschikbaar in de kleuren zwart,wit en paars en je kunt de Xperia M2 aanschaffen voor zo’n 215 euro bij Bol.com.
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 139.6 x 71.1 x 8.6 mm |
Gewicht | 148 gram |
Beschikbare kleuren | Zwart, wit, paars |
Schermgrootte | 4.8 inch / 960 x 540 px |
Scherm-technologie | TFT-scherm |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 8 GB / 1 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 32GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, DLNA, NFC, FM Radio |
Camera
Camera achterkant | 8 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 0.3 megapixel |
Videocamera | 1080p HD / 30fps |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.3 |
Skin | Licht aangepaste stock skin met extra mogelijkheden |
Processor | Qualcomm Snapdragon MSM8926 |
Snelheid processor | Quad-core / 1.2 GHz |
Accu | 2330 mAh |
Sony Xperia M2
-
7.7/10
-
7.3/10
-
6/10
-
7/10
-
7.5/10
-
7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Scherm ook in volle zon goed leesbaar
- Meegeleverde apps, mooi en uitgebreid
- Robuust design
- 4G ondersteuning
- Interface reageert snel op feedback
Minpunten
- Matige camera
- Apps crashen willekeurig
- Headset is een extra accessoire