Samsung zet met haar Galaxy A-lijn een aantal stijlvolle nieuwe smartphones op de markt. Wij testen de Samsung Galaxy A3, in onze uitgebreide Samsung Galaxy A3 review.
Samsung Galaxy A3
In Samsung’s A-lijn vinden we naast de A3 ook de Galaxy A5 en A7, de Galaxy A7 heeft een 5.5 inch scherm en de Galaxy A3 beschikt over een 4.5 inch qHD sAMOLED scherm. Met dit schermformaat is de Samsung Galaxy A3 ook de kleinste in de A-serie. De Samsung Galaxy A3 bestaat uit een volledig metalen behuizing en een slanke body.
Dit toestel richt zich op mensen die graag selfies maken, alleen of in groepen. Voor dat laatste is de Galaxy A3 uitgerust met een speciale camera-modus. Uiteraard is de Galaxy A3 een stuk voordeliger geprijsd ten opzichte van de Samsung Galaxy S6. Laten we gaan kijken wat de Samsung Galaxy A3 jou te bieden heeft.
Verkooppakket van de Samsung Galaxy A3
Wij hebben de Samsung Galaxy A3 in de kleur Midnight Black mogen ontvangen. De Galaxy A3 komt in een smalle blauwe doos waarin naast het toestel ook een handleiding is te vinden. Met de meegeleverde 1A USB-adapter en USB-kabel kun je deze smartphone van nieuwe energie voorzien.Ook is in het verkooppakket een setje in-ear headphones te vinden met verwisselbare ear-buds. Tussen de boekjes van de handleiding en een garantiekaart vinden we een SIM-kaart pinnetje waarmee de lade van de SIM-kaart geopend kan worden.
Het review exemplaar dat we van Samsung hebben mogen ontvangen is aan de beschadigingen te zien al door vele handen gegaan. Hoewel dit iets kan zeggen over de duurzaamheid van deze smartphone hebben we dit niet meegenomen in onze beoordelingen.
Design en Interface
De Samsung Galaxy A3 is een compacte smartphone, die op het eerste gezicht strak vormgegeven is. Het toestel heeft subtiele afgeronde hoeken en heeft, zoals eerder genoemd een volledig metalen behuizing. Aan de voorzijde vinden we het 4.5 inch qHD super AMOLED display met boven het scherm een luidspreker en de 5 megapixel selfie camera.
Samsung heeft ook bij de Galaxy A3 bewust gekozen voor hardware toetsen, deze zijn onder het scherm te vinden. Veel fabrikanten kiezen er voor om deze hardwareknoppen op het scherm te tonen, Samsung heeft een prima keuze gemaakt want het geheel oogt stijlvol.Aan de linkerzijde van het toestel zijn de twee volumeknoppen te vinden, deze zijn makkelijk te bedienen wanneer je linkshandig bent. Aan de rechterzijde van de Samsung Galaxy A3 is naast de power-button ook een MicroSD-kaart sleuf te vinden. Naast deze sleuf zit ook nog de sleuf voor een SIM-kaart, de Galaxy A3 maakt gebruik van een Nano-simkaart.Wanneer we naar de achterzijde van de Galaxy A3 kijken zien we een 8 megapixel camera. Deze camera steekt iets uit waardoor het toestel leunt op de lens als het toestel plat op tafel ligt. Naast de camera is ook een LED-flitser aanwezig en rechts van de camera is een luidspreker te vinden.Aan de onderzijde van de Samsung Galaxy A3 is de USB-poort te vinden waarmee je het toestel kunt opladen of met je computer kunt verbinden. Naast de USB-poort is ook de 3.5mm aansluiting voor een hoofdtelefoon of de meegeleverde headset te vinden.
Interface
Qua interface maakt Samsung gebruik van haar eigen TouchWiz. Deze versie oogt zeer rustig met weinig drukke elementen en kleurrijke widgets. Transparant en plat voeren de boventoon. Mocht je een ander thema willen dan kun je via de instellingen kiezen uit nog vier voorgeïnstalleerde thema’s. Wanneer je naar links veegt op het homescreen kom je uit in Flipboard briefing, hierin worden nieuwsartikelen getoond uit diverse bronnen. Deze functionaliteit is uit te zetten door de widget te verwijderen.
Via de overzichtelijke appdrawer krijg je toegang tot al je geïnstalleerde applicaties. Op de Samsung Galaxy A3 vinden we wel wat bloatware maar geen schokkende of vervelende apps zoals bij sommige fabrikanten het geval is. Prettig is het feit dat je apps kunt indelen naar eigen wens of kunt kiezen voor een alfabetische volgorde. Ook kun je applicaties verbergen uit je applicatie overzicht.Via de notificatiebalk wordt toegang geboden tot snel instellingen zoals het uitschakelen van Bluetooth of Wi-Fi. Het geheel wordt erg stijlvol weergegeven en heeft een Material Design-achtige look. De Galaxy A3 is momenteel voorzien van Android 4.4.4 KitKat.
Communicatie: bellen, SMS en internet
Met de Samsung Galaxy A3 kun je uiteraard ook bellen. Over de gesprekskwaliteit kunnen we zeggen dat aan beide kanten van de lijn het gesprek goed te verstaan is en helder van geluid is. De dialer is netjes vormgegeven en duidelijk in haar bediening.Het versturen van SMS’jes en WhatsApp-berichten gaat ons prima af. Doordat de Galaxy A3 een relatief kleine smartphone is kun je het toetsenbord volledig met je duim bedienen. Het versturen van email-berichten kan via de standaard E-mail applicatie of Gmail.Zoals bij iedere smartphone vanzelfsprekend is kun je over het internet surfen, bij de Samsung Galaxy A3 kan dat via twee standaard geïnstalleerde applicaties. Je hebt de keuze uit de standaard Samsung browser “Internet” of Google Chrome. Natuurlijk kun je ook zelf een andere browser installeren uit de Google Play Store. De Galaxy A3 heeft ondersteuning voor 4G-netwerken wat betekend dat je nog sneller over het internet kunt browsen.Aan boord van de Samsung Galaxy A3 zijn ook nog andere manieren van connectiviteit. Zo kun je gebruikmaken van Bluetooth, NFC, Wi-Fi en 2G, 3G en 4G. Ook zul je met de Samsung Galaxy A3 niet verdwalen door de ingebouwde GPS-module.
Multimedia: muziek en film
Bij de Samsung Galaxy A3 is de luidspreker voor multimedia aan de achterzijde te vinden. Verwacht echter geen hoogstaand geluid, daarvoor is de speaker te klein. Helaas is Samsung vergeten een setje in-ear headphones bij ons review exemplaar te voegen. We kunnen je daarom niets vertellen over de kwaliteit van de standaard meegeleverde headset.De mediaspeler die Samsung standaard meelevert is een nette player. Wel valt op dat de app in volledig scherm draait, waardoor je notificatiebalk niet meer zichtbaar is. Je kunt ook gebruik maken van Google Play Music, ook deze applicatie is standaard voorgeïnstalleerd op de Galaxy A3.
Op het 4,5 inch sAMOLED display is het prettig video’s kijken, hier geen problemen met rare scherm klachten. De resolutie van 540 bij 960 pixels is misschien wel wat aan de lage kant, dit doet echter niets af aan de scherpte en kijkhoek. Voor het bekijken van video’s of films kun je gebruik maken van de Video-app, YouTube of een film huren via Google Play Films.Ook heeft de Samsung Galaxy A3 een ingebouwde FM Radio waarmee bijna overal ter wereld naar de radio kunt luisteren. Bij het starten worden automatisch alle beschikbare zenders geïndexeerd en kan het luisteren beginnen. Voor de publieke radiozenders is een EPG aanwezig in de app.
Camera: foto’s en video’s
De Samsung Galaxy A3 is uitgerust met een 8 megapixel camera. Deze 8 megapixels behaal je alleen wanneer je foto’s maakt in een 4:3 beeldformaat. Wil je breedbeeld (16:9) foto’s maken dan worden de kiekjes met een resolutie van 6 megapixel gemaakt.In de Camera-applicatie van de Galaxy A3 kun je tal van instellingen aanpassen zoals belichting, hulplijnen, resolutie en metingstanden. Ook is de camera uitgerust met een aantal standen waarbij de keuze gemaakt kan worden tussen: Automatisch, Gezichtscorrectie, Panorama, Selfie cam en Continuopname. Daar naast is er een speciale stand voor het maken van Gif-animaties, HDR foto’s, Nacht en Sport fotografie.Over de camera kunnen we zeggen dat op vrijwel elke foto wat ruis aanwezig is en de doortekening in sommige gevallen wat matig is. Foto’s zijn soms wat dof en het contrast lijkt niet helemaal op orde. Samsung heeft niet haar beste camera in de Galaxy A3 gestopt maar voor even snel een foto maken voldoet hij prima. In ons Flickr album hebben we een aantal foto’s geplaatst gemaakt met de Samsung Galaxy A3.
Bekijk hier het fotoalbum met foto’s gemaakt met de Galaxy A3
Het maken van een video is voor de Galaxy A3 geen probleem. Wanneer je op het icoontje voor het filmen tikt, begint de A3 meteen met het opnemen. In de camera modus kun je instellingen zoals de resolutie van de video aanpassen. Standaard maakt de Samsung Galaxy A3 video’s in Full HD formaat. Hieronder kun je een video sample bekijken die we met de Galaxy A3 hebben gemaakt.
Overige mogelijkheden
Samsung levert bij de Galaxy A3 ook een aantal voorgeïnstalleerde apps mee die extra functionaliteit bieden. Op het toestel is de Galaxy Apps-app te vinden, in deze appstore zijn door Samsung uitgelichte applicaties te vinden. Ook zijn in Galaxy Apps een aantal aanbiedingen te vinden en kun je de zogeheten “Galaxy Essentials” installeren.Met S Voice levert Samsung een spraakgestuurde assistente welke vragen kan beantwoorden zoals: “Wat is het weer vandaag?”. Ook kun je via S Voice apps starten of restaurants in de buurt zoeken. Helaas werkt S Voice alleen in de Engelse taal.Samsung Go is een carousel met allerlei content. Zo kun je daar de laatste headlines bekijken, een horoscoop vinden, entertainment nieuws, aanbiedingen en acties vinden. Voor het lezen van content kun je ook gebruik maken van Flipboard die eveneens standaard is geïnstalleerd.
Samsung heeft op de Samsung Galaxy A3 ook Dropbox standaard meegeleverd. Met Dropbox kun je online documenten bewaren en automatisch je foto’s en video’s back-uppen. Bij de Galaxy A3 krijg je maar liefst 48GB extra online opslag wanneer je van Dropbox gebruikt maakt.
Accu en snelheid
In de Samsung Galaxy A3 is een 1900 mAh batterij te vinden. Het opladen van de batterij verloopt vlot maar ook het ontladen ervan gaat bij intensief gebruik erg snel. Bij gemiddeld gebruik halen we het einde van de dag met een scherm aan-tijd van 4 uur en 30 minuten. Bij intensief gebruik kun je hier makkelijk 1 uur afhalen. Door het ontwerp van de smartphone is het niet mogelijk om de accu te verwisselen.
Om de accuduur te verlengen heeft de Samsung Galaxy A3 een ultra saving power modus. In deze modus worden de functionaliteiten beperkt tot essentiële applicaties. Zoals de dialer, SMS-berichten en een internet browser. Wanneer de telefoon in stand-by staat wordt de dataverbinding uitgeschakeld. Ook worden er alleen grijstinten gebruikt, wat bij AMOLED schermen voor besparing zorgt.Aan boord van de Galaxy A3 vinden we een quad-core 1.2 GHz Qualcomm-processor en 1.5 GB werkgeheugen. Tijdens het swipen door de interface en het starten van de applicaties zijn geen opvallende vertragingen merkbaar. Voor alledaags gebruik levert de Samsung Galaxy A3 prima prestaties.
Voor het opslaan van multimedia bestanden, apps en documenten heeft de Samsung Galaxy A3 16GB opslagruimte. Van deze 16GB kun je ongeveer 11GB ook daadwerkelijk gebruiken. De Galaxy A3 biedt de mogelijkheid tot het uitbreiden van deze ruimte middels een MicroSD-kaart. Dat betekent dat je zonder extra te betalen je Samsung Galaxy A3 kunt uitbreiden met maximaal 64GB.
Conclusie
De Samsung Galaxy A3 is een lichte en stijlvolle smartphone die prima geschikt is voor alledaags gebruik. Het spelen van een game is geen probleem voor de Galaxy A3 en bij normaal gebruik gaat de accu nog lang mee. Ben je een smartphone addict en gebruik je je telefoon voor intensieve taken dan zul je merken dat de accu van de Samsung Galaxy A3 veel sneller leeg gaat. De Galaxy A3 ondersteunt alle 4G-netwerken in Nederland en ligt lekker in de hand.
De camera levert wisselende resultaten vooral de doortekening is een stuk minder dan bij andere Samsung smartphones. Ook de resolutie van het display stelt ons teleur, het sAMOLED display zelf daarentegen is wel van hoge kwaliteit en prettig om naar te kijken.
De Samsung Galaxy A3 is verkrijgbaar in de kleuren goud, wit en zwart. Voor ongeveer 270 euro (Bol.com) haal je een stijlvolle en prima smartphone in huis.
Specificaties Samsung Galaxy A3
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 130.1 x 65.5 x 6.9 mm |
Gewicht | 110 gram |
Beschikbare kleuren | Goud, Wit en Zwart |
Schermgrootte | 4.5 inch / 540 x 960 pixels |
Scherm-technologie | Super-AMOLED / 240 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 16GB / 1.5GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, NFC, GPS |
Camera
Camera achterkant | 8 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel |
Videocamera | 1920 x 1080 pixels (Full HD) |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.4.4 KitKat |
Skin | Samsung TouchWiz |
Processor | Qualcomm 410 |
Snelheid processor | Quad-core 1.2 GHz |
Accu | 1900 mAh |
Adviesprijs | 300 euro |
Samsung Galaxy A3
-
8/10
-
7/10
-
6.8/10
-
7/10
-
7/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Zakelijke, stijlvolle uitstraling
- Formaat en gewicht
- Camera mogelijkheden
- sAMOLED Display
Minpunten
- Camera
- Batterij bij intensief gebruik
- Schermresolutie
- Geen notificatie LED