Op 29 september van dit jaar werd de Nexus 6P van Huawei aangekondigd door Google. Wat heeft de Nexus 6P jou te bieden en wat is een Huawei telefoon zonder Emotion UI schil? We vertellen het allemaal in onze Nexus 6P review!
Huawei Nexus 6P
Na weken van speculatie en diverse leaks waarbij steeds meer bekend werd over de Nexus-smartphone van Huawei, werd hij dan eindelijk officieel aangekondigd op 29 september 2015. De Huawei Nexus 6P is de eerste Nexus telefoon gefabriceerd door Huawei. Eerder mochten HTC, Samsung, Motorola en LG al deze eervolle taak op zich nemen. LG doet dit overigens dit jaar dunnetjes over met de LG Nexus 5X, het kleine broertje van de Nexus 6P.
De Nexus 6P is een smartphone met een 5,7 inch display, 3GB werkgeheugen en is met drie verschillende opslagcapaciteiten op de markt gebracht. Verder is het toestel in drie verschillende kleuren beschikbaar; grafiet, aluminium en sneeuwwit. Wij reviewen de goudkleurige variant, die alleen in Japan verkrijgbaar is.
Verkooppakket
De doos van de Huawei Nexus 6P is vierkant met een zilverkleurige wikkel, hierop is ook de ‘P’ afgedrukt wat staat voor premium. In de doos vinden we het Nexus toestel, een snel handleiding, garantievoorwaarden en een pinnetje waarmee de simkaarthouder uit het toestel gehaald kan worden.
In een ander vakje vinden we de USB Type-C adapter, een USB Type-C kabel en een USB Type-C naar standaard USB kabel. Met dat laatste kun je de Nexus 6P aansluiten op iedere computer zonder Type-C aansluiting. Ook vinden we voor muziekliefhebbers 90 dagen premium Google Play Music in de doos en een setje headphones.
Design en Interface
De Nexus 6P is onmiskenbaar van Huawei en heeft wat elementen van eerdere uitgebrachte toestellen. Aan de voorzijde van het toestel vinden we een 5,7 inch AMOLED display die een resolutie heeft van 2560 bij 1440 pixels. Een front-facing camera met een resolutie van 8 megapixels en links van deze camera zit een LED-notificatie.
Aan de voorzijde zijn eveneens de stereo-luidsprekers te vinden. Kijken we naar de zijkant dan zien we ook hier weer een fraaie afwerking, aan de linkerkant is de simkaarthouder te vinden. Aan de rechterzijde van de Nexus 6P vinden we de gladde volumeknoppen en een geribbelde aan- en uitknop.
Aan de onderzijde is de USB Type-C aansluiting te vinden waarmee het toestel opgeladen kan worden. Ook is er een extra kabeltje aanwezig waarmee je de Nexus 6P op je computer kunt aansluiten met een standaard USB poort. Wil je een hoofdtelefoon gebruiken, dan kun je deze inpluggen in de 3,5mm poort aan de bovenzijde van de Huawei Nexus 6P.
Kijken we naar de achterzijde dan zien we aan de bovenkant de 12,3 megapixel camera achter gebogen glas, wat extra bescherming moet bieden voor de camera lens. Iets naar beneden op de achterzijde bevindt zich de vingerafdrukscanner. Ervaring leert ons dat deze makkelijk te bedienen is en goed bereikbaar is.
Omdat het toestel is gemaakt uit volledig metalen unibody is het niet mogelijk om de batterij te verwisselen. De metalen afwerking geeft het toestel een degelijk en premium gevoel, iets wat we bij de Nexus 5X een klein beetje misten. Het toestel weegt 178 gram, dat is iets zwaarder dan een gemiddelde smartphone maar geeft wel het gevoel dat je iets degelijks vasthoudt.
Interface
Nexus is Android in de puurste vorm, zoals Google het bedoeld heeft. Met Material Design en uitgerust met Android 6.0 Marshmallow kunnen we aan de slag op de Nexus 6P. Bij het opstarten wordt ons gevraagd of we meteen de vingerafdrukscanner willen gebruiken, ook kunnen we een patroon instellen mocht je vingerafdruk niet herkend worden.
Als je overstapt van een andere Android smartphone dan kun je je gegevens heel eenvoudig laten overzetten op je nieuwe Nexus 6P. Hiermee worden alvast al je dierbare applicaties geïnstalleerd en kun je meteen op een goed gevulde smartphone aan de slag. Wie dat niet doet zal een schone Android omgeving aantreffen zonder overbodige applicaties of spelletjes.
Trek je de notificatiebalk naar beneden dan zie je alle notificaties en kun je deze één voor één wegvegen. Wanneer je deze balk nog iets verder naar beneden haalt dan kun je ook snel instellingen aanpassen zoals het inschakelen van WiFi of de zaklamp.
Op de Nexus 6P is de Google Now Launcher aanwezig die je voorziet van extra informatie zoals reistijden naar werk of thuis, het laatste nieuws, weer of andere voor jou relevante inhoud. Door de middelste navigatietoets iets langer ingedrukt te houden wordt Google Now geactiveerd en kun je meteen iets zoeken.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Natuurlijk kun je met de Nexus 6P van Huawei telefoneren, de gesprekskwaliteit is uitstekend te noemen. Dat vinden ook de personen met wie wij tijdens de testperiode gesproken hebben, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat anderen je niet kunnen verstaan. De dialer is de standaard dialer van Google, deze is overzichtelijk en werkt snel.
Op het gebied van messaging zijn er tal van mogelijkheden op de Nexus 6P, SMS-berichten worden bezorgd in de Messenger-app maar kunnen ook afgehandeld worden door Hangouts. Wil je gebruikmaken van WhatsApp of Telegram dan kun je deze uit de Play Store downloaden. Dit geldt ook voor het toetsenbord op de Nexus 6P, bevalt het standaard Google-toetsenbord niet dan download je zo een nieuwe uit de app-winkel.
Browsen werkt via de Google Chrome browser die al geïnstalleerd is op het toestel. Chrome is een prima browser, maar ook hier kun je weer een alternatief voor downloaden. Handig voordeel aan Chrome is de databesparingsfunctie die in de browser te vinden is, op die manier haal je wat extra MB’s uit je databundel.
Qua connectiviteit ontbreekt het de Nexus 6P aan helemaal niets, WiFi 2.4 en 5GHz, 2G, 3G en 4G zijn aanwezig voor internet connectiviteit. Maar ook Bluetooth 4.2, NFC, GPS en Android Pay zijn aanwezig op het toestel. Android Pay werkt nog niet in Nederland maar mocht het zover komen dan kun je de Nexus 6P ook hiervoor gebruiken.
Multimedia: muziek en film
De Nexus 6P is uitgerust met stereo-luidsprekers, dat betekent dat het geluid uit de speaker aan de boven- en onderkant van het toestel geproduceerd wordt. Kantel je het toestel dan is dit vanzelfsprekend links en rechts, tijdens het luisteren van muziek of het kijken van een film is stereogeluid erg prettig.
Het stereogeluid klinkt warm tot op zeker volume, op de luidste stand gaat het geluid wat snerpen. We hebben het stereogeluid van de Nexus 6P ook vergeleken met de HTC One M8, daaruit moeten we concluderen dat het stereogeluid van de HTC beter klinkt.
In het verkooppakket van ons review-exemplaar van de Nexus 6P is geen hoofdtelefoon inbegrepen, maar je kunt een setje headphones met een 3,5 mm aansluiting op de smartphone aansluiten. Via de Google Play Music applicatie, waarvoor je van Google gratis 90 dagen premium toegang krijgt, kun je muziek beluisteren.
Op het WQHD AMOLED scherm is het kijken van een film, serie of YouTube video een genot, wat ons is opgevallen is dat het scherm van de Nexus 6P ook beduidend beter is dan de Nexus 5X. Voor het bekijken van films kun je gebruik maken van Google Play Films of apps zoals Netflix en Videoland. Die laatste twee zul je overigens zelf moeten installeren.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Huawei Nexus 6P is de 12,3 megapixel camera te vinden, en zo op het eerste oog schiet deze camera prima afbeeldingen. Kijken we er nog eens goed naar op de computer dan wordt dit bevestigd, de doortekening is uitstekend en de kleuren zijn prima in orde.
Bij weinig licht wil de Nexus 6P gebruik maken van HDR, dit zorgt er voor dat je iets meer licht opvangt uit een aantal foto’s. Nadeel is hier wel bij dat als je een bewegend object fotografeert, of zelf beweegt, de afbeelding snel onscherp is. In het voorbeeld hier onder is daar vrij weinig aan te doen om dat deze auto’s snel voorbij razen.
Wanneer je tweemaal op de aan- en uitknop drukt als het toestel in standby staat, wordt automatisch de camera applicatie geopend. Op die manier kun je snel een foto of video maken. Wil je je afbeeldingen in een galerij bekijken dan moet je natuurlijk wel even het toestel van de schermvergrendeling af halen.
Foto’s en ook video’s worden weergegeven in de Google Foto’s applicatie. Deze handige dienst kan ook je foto’s online bewaren zodat je er overal toegang toe hebt en er een back-up is van jouw persoonlijke momenten. De 8 megapixel frontcamera is prima geschikt voor het maken van selfies of het voeren van een videoconversatie via Hangouts.
Bekijk al onze sample foto’s die we met de Nexus 6P hebben gemaakt in ons Flickr-album!
Videocamera
Op het gebied van video zijn er eveneens nieuwigheden te melden zoals het slow-motion filmen, de Nexus 6P kan filmpjes maken tot wel 240 frames per seconden. We hebben hier een testje meegedaan door een theezakje in een glas water te gooien en vervolgens wat zoetstof in het water te gooien. Het resultaat hiervan kun je bekijken op ons YouTube-kanaal.
De Huawei Nexus 6P neemt haar filmpjes standaard op in een Full-HD resolutie (1920 bij 1080 pixels), je doet er verstandig aan om de resolutie aan te passen naar 4K want dat kan deze Nexus ook. Het geluid is helder en we vinden de videokwaliteit prima in orde, hier en daar lijkt het alsof het toestel wel wat moeite heeft met scherp stellen.
Overige mogelijkheden
Uiteraard zijn er een aantal extra mogelijkheden aanwezig op de Nexus 6P, zoals de vingerafdrukscanner, Google Now on Tap en een notificatie-LED.
De vingerafdrukscanner van de Huawei Nexus 6P kan gebruikt worden voor het ontgrendelen van het scherm of een applicatie. Voordeel hiervan is dat je niet de aan- en uitknop hoeft te gebruiken om het toestel uit stand-by te halen. Telegram biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je chats te beveiligen met je vingerafdruk.
Met Google Now on Tap krijg je direct toegang tot relevante informatie, mits je Google Now op de Engelse taal hebt ingesteld. In het Nederlands lijkt deze functie niet te werken. Door de home-toets iets langer ingedrukt te houden krijg je suggesties op basis van de tekst die zichtbaar is op je scherm.
We noemen de notificatie-LED als overige mogelijkheden omdat deze standaard niet ingeschakeld staat. Je moet via het instellingen menu bij geluiden en meldingen het knipperen van het meldingslampje inschakelen. Pas dan zal de LED zichtbaar zijn bij een nieuwe notificatie. Overigens is deze goed zichtbaar, het notificatielampje bevindt zich links naast de frontcamera.
Accu, snelheid en geheugen
De Nexus 6P is uitgerust met een 3450 mAh accu die niet verwisselbaar is. Onder normale omstandigheden weten we anderhalve dag op één acculading te doen. Hierbij noteren we een gemiddelde schermtijd van 4,5 uur. Persoonlijk hadden we wel iets beter verwacht van de accu, toch moeten we ook het positieve effect van de Doze-modus opmerken. Doze is een nieuwe manier van energie besparen, waardoor je smartphone in stand-by minder energie verbruikt.
Voor het opladen wordt een USB kabel van het Type-C gebruikt, deze kabel zorgt er tevens voor dat het toestel razendsnel is opgeladen. Gemiddeld heeft de Nexus 6P één uur en twintig minuten nodig om volledig op te laden. Gebruik je het toestel tijdens het laden, dan duurt dit iets langer.
Onder de motorkap van de Nexus 6P vinden we een Snapdragon 810 octa-core processor, die in combinatie met het 3GB aan werkgeheugen prima prestaties levert. Bij de aanschaf van dit toestel maak je een keuze of je aan 32GB, 64GB of toch 128GB opslagruimte genoeg hebt. Het is niet mogelijk om dit achteraf nog te wijzigen of uit te breiden middels een MicroSD geheugenkaart. Qua prestaties zit het met dit toestel wel goed, games zoals SimCity BuildIt, waarin veel grafische elementen zijn verwerkt starten snel op en spelen vloeiend.
Beoordeling
Met de Nexus 6P laat Huawei zien dat het ook Android smartphones zonder EMUI kan maken. De camera presteert minstens zo goed als de LG G4 maar laat op het gebied van video wat liggen. Snel opladen is iets wat dit toestel zeker doet met de nieuwe USB Type-C standaard.
Ook aan het gemak is gedacht door een verloopkabel mee te leveren van USB Type-C naar standaard USB. Hierdoor kunnen jij en ik, maar ook app ontwikkelaars makkelijk het toestel koppelen met hun computer. De prijs kan je er van weerhouden het toestel te kopen, al daalt deze prijs nu al licht. Maar een ding staat vast een goede camera, beter scherm dan de Nexus 5X maakt de Nexus 6P tot de beste Nexus telefoon tot nu toe gemaakt!
Nexus 6P specificaties
Geïnteresseerd in de Nexus 6P? Op onze speciale toestelpagina vind je alle specificaties nog eens op een rijtje maar ook nieuwsberichten en prijzen.
Nexus 6P
-
8.8/10
-
9.1/10
-
9.1/10
-
9/10
-
8.2/10
-
8.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Snel opladen
- Android 6.0 Marshmallow + updatebeleid
- USB Type-C naar standaard USB kabel
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Accuduur kan beter
- Camera mogelijkheden
- Prijzig