In september kondigde Google twee nieuwe Nexus-smartphones aan; de Huawei Nexus 6P en de LG Nexus 5X. Voor LG is het de derde keer dat ze een Nexus-smartphone mogen ontwikkelen. De Nexus 5 van LG was een prima smartphone maar had wel verbeterpunten. Weten LG en Google deze met de LG Nexus 5X te verbeteren? Je leest het in de uitgebreide review.
Nexus 5X
Eind september kondigde Google twee nieuwe Nexus-apparaten aan. Het ging om twee smartphones genaamd Huawei Nexus 6P en LG Nexus 5X. Voor Huawei was het de eerste keer dat ze een Nexus-smartphone mochten ontwikkelen, voor LG is het de derde keer. Eerder bracht LG al de Nexus 4 en Nexus 5 uit en nu dus ook de Nexus 5X. Op papier is de LG Nexus 5X op vrijwel alle gebieden een verbetering tegenover de Nexus 5 (die al niet slecht was). Of dat in de praktijk ook zo is, vertellen we je in de uitgebreide Nexus 5X review.
Verkooppakket
Om de vierkante doos zit een wikkel die al onthuld dat we hier te maken hebben met de Nexus 5X. De smartphone wordt geleverd met een beknopte handleiding, een kaartje waarmee je 90 dagen gratis Google Play Music kunt uitproberen, een pinnetje voor het simkaartslot, een headset, een USB Type-C kabel en een adapter. De accu van de Nexus 5X zit ‘ingebakken’ en is dus niet verwisselbaar.
Design en interface
Als we de Nexus 5X uit de doos halen valt op dat het toestel goed in de hand ligt. Waar de Nexus 6P met de metalen behuizing ook op het gebied van design niks tekort komt, moet de Nexus 5X het met een plastic behuizing doen. De uitstraling van de Nexus 5X is niet heel spannend te noemen. De afwerking is over het algemeen goed, alleen voelen de plastic knoppen aan de zijkant toch wat goedkoop aan.
Welke kleur je ook kiest van de Nexus 5X, de voorkant is altijd zwart van kleur. Aan de voorkant is het 5,2 inch display geplaatst die in staat is beelden te tonen in 1080p full-HD resolutie. Boven het scherm zijn een aantal sensoren geplaatst en de 5 megapixel front-camera.
Voor degenen die hun hoop hadden gevestigd op een stereo-speaker komen bedrogen uit. De Nexus 5X heeft weliswaar aan de voorzijde twee speaker-grilles maar alleen de onderste is voor de muziek. De grille boven het scherm is voor telefoongesprekken. In het midden van de onderste grille is een LED-notificatielampje geïntegreerd die oplicht bij meldingen en berichten. Deze is zeker helder genoeg en oogt netjes doordat het licht verspreid wordt over 3 x 3 rasters, waardoor het in de vorm van een vierkant oplicht.
De sleuf voor de nano-simkaart is aan de linkerzijde van de Nexus 5X te vinden. De volumetoets en de power-button zijn aan de rechterkant geplaatst. LG heeft aan de onderzijde van de smartphone de 3,5 millimeter aansluiting voor de headset verwerkt en de USB Type-C poort. We komen later in de review terug op het gebruik van USB Type-C, de nieuwste USB-standaard.
Draai je het toestel om, dan zien we de 12.3 megapixel camera die wat uitsteekt. Daarnaast is er de opening voor de laser-autofocus en de dubbele LED-flitser. Ook vinden we de vingerafdrukscanner die zijn werk prima doet.
Interface
De interface van de Nexus 5X is net als bij ieder ander Nexus-apparaat: stock Android. De Nexus-lijn staat bekend om hun ‘schone’ interface zonder lagen die door de fabrikant over Android worden gelegd. Je hebt op je startscherm de mogelijkheid om snelkoppelingen te plaatsen en om widgets toe te voegen. Tevens vind je op het linkerscherm Google Now en kan je door een app tegen de zijkant aan te houden van het scherm het aantal homescreens uitbreiden.
Stock Android betekent ook; geen overbodige applicaties voorgeïnstalleerd. Wel vinden we op de Nexus 5X een reeks Google-apps, die niet van het toestel te verwijderen zijn; maar dit is iets wat elk Android-toestel heeft. Uit de Google Play Store kan je vervolgens tal van applicaties downloaden waardoor je zelf kunt bepalen welke app je wel en welke game je niet wilt.
Bij het openen van het menu vinden we de Google Now Launcher die in Android 6.0 Marshmallow weer wat is opgefrist. De vier meest recent gebruikte toepassingen staan bovenin beeld, gevolgd door de geïnstalleerde apps en games op alfabetische volgorde. Door te multitasken krijg je inzicht in de openstaande applicaties, maar is het niet mogelijk deze in één keer allemaal tegelijk af te sluiten.
Door de notificatiebalk naar beneden te slepen krijgen we een aantal mogelijkheden. Natuurlijk vinden we hier de notificaties maar er is meer te beleven. We kunnen hier zoals standaard in Android gemakkelijk snelle instellingen voor bijvoorbeeld de WiFi of Bluetooth aanpassen en het scherm casten naar de Google Chromecast.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Het bellen met de Nexus 5X gaat zonder problemen, iets wat we ook niet anders hadden verwacht. De gesprekskwaliteit mist soms wat warmte maar voldoet verder prima aan de wensen. Ook de persoon aan de andere kant van de lijn kan ons goed verstaan en merkt geen problemen op.
Op de Nexus is het standaard Google-toetsenbord te vinden met ook de bekende woordvoorspelling en autocorrectie. Mocht je het Google-toetsenbord ook op andere toestellen hebben gebruikt of gebruiken, dan kan je ervoor kiezen om het woordenboek te synchroniseren zodat je toegevoegde woorden ook op de Nexus 5X overgenomen worden.
LG heeft de Nexus 5X voorzien van de meest denkbare mogelijkheden als het gaat om connectiviteit en verbindingen. De Nexus 5X kan overweg met het 2G-, 3G- en natuurlijk het 4G-netwerk. Daarnaast kan er verbinding worden gemaakt met WiFi (2.4GHz en 5GHz) en is er NFC, Bluetooth en GPS aanwezig op de smartphone.
Het internetten is ook geen probleem op de Nexus 5X en alles werkt soepel en snel. De standaard browser is uiteraard Google Chrome. Mocht je op de computer of een ander apparaat ook Chrome gebruiken kan je synchronisatie instellen met je Google-account zodat je ook op je Nexus 5X toegang hebt tot bijvoorbeeld je bookmarks.
Multimedia: muziek en film
Zoals we eerder in de review al aangaven beschikt de Nexus 5X helaas niet over stereo-speakers. De geluidskwaliteit van de Nexus 5X is niet heel spannend en behoort ook niet tot de beste. Qua volume bereikt hij hetzelfde punt als de concurrenten maar het geluid komt vrij blikkerig uit het toestel. Daarnaast valt op dat op hoog volume het geluid snerpt. Wanneer we de geluidskwaliteit van de LG Nexus 5X vergelijken met de LG G4, valt op dat er veel meer warmte aanwezig is bij de G4. Het klinkt niet onwijs slecht, maar we hadden beter verwacht.
Of je nou gaat voor de voor de witte of zwarte Nexus 5X, de in-ear headset die meegeleverd is wit van kleur. De geluidskwaliteit van de Nexus 5X headset is van goede kwaliteit en het volume kan hard genoeg. Op de Nexus 5X is geen FM-radio aanwezig.
De Nexus 5X leent zich er ook prima voor om een filmpje op te kijken. Wanneer we het beeldscherm van de Nexus 5X met die van de LG G4 vergelijken zien we toch wel flinke verschillen. We hebben voor de test beide schermen op de meest maximale helderheid gezet. Tijdens het bekijken van verschillende video’s vallen de enorme verschillen toch wel op. Niet alleen de blauwe lucht lijkt op de Nexus 5X meer grijs dan blauw en is wit is niet spierwit.
Ook zonder vergelijkingsmateriaal valt de wat doffe weergave van de LG Nexus 5X op. Dit betekent niet dat de kleurweergave van het scherm slecht is, maar in combinatie met alternatieven in de smartphone-markt wint de LG G4 het overduidelijk.
Camera: foto’s en video’s
De camera sprong er bij de Nexus-toestellen nooit echt bovenuit. Toen de Nexus 5X aangekondigd werd gaf Google aan dat er veel werk is verricht op het gebied van fotografie. De 12.3 megapixel camera van de Nexus 5X zou daarbij ook in omgevingen met weinig licht de beste foto’s moeten maken. Uiteraard hebben we de camera van de Nexus 5X uitgebreid getest de afgelopen tijd.
Allereerst moeten we opmerken dat de resolutie van 12.3 megapixel alleen behaald kan worden als de beeldverhouding 4:3 gebruikt wordt. Wil je in 16:9 (breedbeeld) verhouding schieten, dan wordt de resolutie aangepast naar 8,3 megapixel.
De camera-interface is minimalistisch maar duidelijk. Je kunt vanuit het uitschuifbare menu schakelen naar een 360-graden foto, de panorama-stand en de stand focus-effect. Met die laatste kan je zelf het punt van scherpstellen bepalen; handig bij het fotograferen van gedetailleerde onderwerpen. In het venster zelf tijdens het maken van een foto kan de HDR-functie geactiveerd worden, de zelfontspanner gestart worden of de flitser ingeschakeld worden.
Het vastleggen van foto’s weet de Nexus 5X snel uit te voeren, dit komt mede door de toepassing van laser-autofocus, iets wat we ook uit de LG G4 kennen. De fotokwaliteit van de Nexus 5X camera is duidelijk beter dan die van de voorgangers. In de foto’s is de doortekening over het algemeen meer dan goed en ook de afstemming tussen verschillende contrasten worden goed vastgelegd. Tevens bevatten de foto’s veel kleur en ogen deze realistisch. Ook bij tegenlicht kan de Nexus 5X goed de belichting over de foto verdelen.
Bekijk alle foto’s die we gemaakt hebben met de Nexus 5X in ons Flickr-fotoalbum.
Zodra de schemer valt nemen we de camera van de Nexus 5X ook op de proef. We kunnen concluderen dat de lichtgevoeligheid erg goed is en dat details prima tot uiting komen. Echter is er een nadeel aan de foto’s die we bij weinig licht gemaakt hebben; ze bevatten namelijk veel ruis. Toch weet de camera van de nieuwe Nexus-smartphone ons meer enthousiast te maken dan de camera’s uit eerdere Nexus-toestellen. Eindelijk.
Front-camera
Aan de voorzijde van de Nexus 5X bevindt zich de 5 megapixel front-camera. Deze legt de beelden natuurgetrouw vast en houdt ook rekening met de doortekening. Met de Nexus 5X kan je dus gewoon prima een selfie maken!
Videocamera
De videocamera filmt standaard in 1080p Full-HD. Via het menu met instellingen kan je deze resolutie verhogen naar 4K. In de interface van de videocamera is het mogelijk om de slow-motion functie te activeren. Opvallend is dat met de slow-motion functie tot 120 frames per seconden vastgelegd worden. De resolutie van een slow-motion video bedraagt 720p HD.
De videokwaliteit van de video’s is bovengemiddeld. Hoewel de beeldstabilisatie zijn werk nog wel iets beter mag doen worden de beelden erg goed vastgelegd. De kleuren en contrasten worden net als bij de fotocamera goed op elkaar afgestemd. Ook de details in de video worden goed meegenomen in het eindresultaat. De Nexus 5X voldoet hiermee zeker aan de wensen.
Overige mogelijkheden
De Nexus 5X heeft nog meer te bieden. Hier bespreken we verschillende onderdelen waardoor het toestel opvalt. Denk aan de vingerafdrukscanner, Android 6.0 Marshmallow en nog meer.
Vingerafdrukscanner
Aan de achterzijde van de Nexus 5X is de vingerafdrukscanner te vinden. Met de vingerafdrukscanner kan het toestel ontgrendeld worden of je kunt bepaalde manieren van beveiliging activeren. Zo is het mogelijk om in te stellen dat je in chat-app Telegram alleen met je vingerafdruk toegang krijgt tot je berichten, maar kan je ook bij verschillende andere apps je content en bestanden beveiligen. Sinds kort is het ook mogelijk om aankopen in de Google Play Store te bevestigen met je vingerafdruk, waardoor je in principe je wachtwoord niet langer meer nodig hebt.
Er zijn wel meerdere toestellen met een vingerafdrukscanner maar wanneer ze op een Android-versie draaien lager dan Android 6.0 Marshmallow, dan zijn de mogelijkheden erg beperkt. Doordat de Nexus 5X op de nieuwste Android-versie draait heeft dit toestel die beperkingen niet en kan je lekker je gang gaan met de vingerafdruksensor.
De vingerafdrukscanner van de Nexus 5X doet goed zijn werk. Hij reageert vrijwel altijd direct en laat je middels de optie ‘Nexus Imprint’ in het menu met instellingen meerdere vingers opslaan. Hierdoor kan je zowel met je linkervinger als met je rechtervinger het toestel ontgrendelen, maar kan je desgewenst ook meerdere mensen toegang geven tot je telefoon. Wanneer de vingerafdruk niet herkent wordt, kan je middels een pincode of patroon ook je smartphone ontgrendelen.
USB Type-C
De LG Nexus 5X is voorzien van de nieuwste USB-standaard; USB Type-C. Dit type USB heeft in ieder geval al één groot voordeel; er is bij de kabel geen onder- of bovenkant waardoor je de oplader niet meer verkeerd in het toestel kunt stoppen. Een ander voordeel is dat de overdrachtssnelheid voor het uitwisselen van bestanden vele malen sneller verloopt dat met bijvoorbeeld Micro-USB. Vergeleken met de voorganger is de snelheid dubbel zo snel. USB Type-C maakt het ook mogelijk om sneller de smartphone op te laden. Tot slot is USB Type-C universeel waardoor beide uiteinden van de kabel dezelfde aansluiting hebben en in de toekomst Type-C niet alleen door smartphones gebruikt kan worden maar ook voor laptops, camera’s en andere apparaten.
Tot zover de voordelen van USB Type-C. Er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van USB Type-C. Je kunt niet even een oplader van iemand lenen, want Micro-USB is iets waar de Nexus 5X niet in eerste instantie mee overweg kan. Daarnaast kan je een speakerdock niet meer gebruiken als deze hiervoor de Micro-USB aansluiting gebruikt. Er zijn wel adapters of kabels waarmee je Micro-USB 2.0 kunt laten werken met USB Type-C en andersom.
Android 6.0 Marshmallow
Android 6.0 Marshmallow is de nieuwste versie van het besturingssysteem op het moment van schrijven. Ook de LG Nexus 5X is voorzien van deze nieuwste Android-versie. Eerder zijn we al dieper ingegaan op de mogelijkheden en nieuwe functies van Android 6.0 Marshmallow, die we hier nog kort graag willen benoemen.
Machtigingen en app permissies
In Android 6.0 Marshmallow kunnen we applicaties bepaalde rechten geven en bepaalde permissies blokkeren. Als je een foto wilt verzenden via WhatsApp zal er de eerste keer gevraagd worden of WhatsApp toegang mag krijgen tot je foto’s. Via instellingen kan je per applicatie de rechten controleren en eventueel aanpassen. Zo kan je uitschakelen dat een fotobewerker je locatie mag weten en dat een bepaalde game toegang heeft tot je contacten.
Informatie per app
Dankzij Marshmallow kunnen we ook nauwkeuriger informatie opvragen over een applicatie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de opslagruimte, het datagebruik, de machtigingen, hoe de meldingen weergegeven mogen worden en hoeveel accu de applicatie vraagt van je smartphone.
Now on Tap
Als je je telefoon hebt ingesteld op de Engelse taal kan je gebruik maken van Google Now on Tap. Hiermee kan je zonder het scherm te verlaten informatie opvragen over een bepaald onderwerp. De functie staat nog in de kinderschoenen blijkt uit onze testen. Door de home-toets (de cirkel) ingedrukt te houden wordt Now on Tap geactiveerd. Vervolgens wordt er gekeken naar welke woorden relevant zijn en waarover we wellicht informatie willen hebben. Met een druk op de knop krijg je informatie over een persoon, product of locatie. Een voorbeeld hiervan vind je in onderstaande screenshot. Het is jammer dat deze functie nog niet in het Nederlands werkt.
Direct Share
Direct Share maakt het nog makkelijker om dingen te delen. Of het nou een foto, link of bestand is, het gaat in Android 6.0 Marshmallow nog sneller. Wanneer je onlangs die ene foto hebt geüpload naar een specifieke map op Google Drive, of een bestand hebt gedeeld via Telegram met een specifiek persoon kan je de volgende keer direct die map of persoon selecteren. Dit is handig omdat je niet zelf meer in Google Drive of welke app dan ook je zelf de map moet selecteren.
Accu, snelheid en geheugen
Onder de motorkap van de LG Nexus 5X bevindt zich een 2700 mAh accu. Dit is niet de meest royale capaciteit die we bij een smartphone tegenkomen, maar is gemiddeld. Toch kan de afstemming van hardware op software en andersom ervoor zorgen dat de accu langer (of juist korter) meegaat dan wanneer er meer milliampère aanwezig is.
Ieder heeft een ander patroon van hoe de smartphone gebruikt wordt. Onze ervaringen met de accu kunnen dus iets afwijken met jouw toestel. Wanneer de Nexus 5X intensief gebruikt wordt zal de smartphone net aan het einde van de dag halen. Bij gemiddeld gebruik houdt de Nexus 5X het gemiddeld zo’n anderhalve dag uit. De screen-on-time bedroeg ongeveer drie uur en drie kwartier. In ongeveer een uur en drie kwartier is de accu weer volledig opgeladen.
De processor van de LG Nexus 5X betreft de Qualcomm Snapdragon 808 hexa-core processor. Dit type gebruikte LG eerder in de G4. Op papier is hij dan wel minder snel dan een octa-core processor, in de praktijk merk je hier doorgaans niks van. Tijdens de testperiode hebben we slechts een enkele hapering gemerkt, die nauwelijks als storend is te bestempelen. Alles wordt snel uitgevoerd en ook het systeem is stabiel. Ook het spelen van relatief ‘zware’ spellen is geen probleem voor de Nexus 5X. Wel zal het toestel hierdoor wat sneller warm worden, maar dit is niet hinderlijk en is normaal.
Het interne geheugen van de Nexus 5X bedraagt 16GB. Een deel hiervan wordt afgesnoept door het systeem zelf. Voor de gebruiker blijft er 10,67GB over wat gebruikt kan worden voor apps, muziek, films, foto’s en alle andere dingen die opgeslagen moeten worden. Erg jammer is dat het geheugen niet uitgebreid kan worden met een geheugenkaart. De Nexus 5X is ook verkrijgbaar met 32GB, waarvoor je uiteraard meer moet betalen.
Beoordeling
De LG Nexus 5X kan eigenlijk het beste gezien worden als de opvolger van de LG Nexus 5, die twee jaar geleden werd uitgebracht. Op vrijwel alle gebieden is de 5X verbeterd. De camera is stukken beter en is niet langer meer een nadelig iets van een Nexus-toestel. Daarnaast ben je met een Nexus-smartphone voorlopig onder de pannen met updates vanuit Google en heb je een degelijk, snel en goed toestel voor een gemiddelde prijs.
We blijven geen voorstander van toestellen waarbij het geheugen niet uitgebreid kan worden. Ook bij de Nexus 5X is het niet mogelijk een geheugenkaartje te plaatsen. Daarnaast is USB Type-C even wennen en moet je goed rekening houden met het niet vergeten van de oplader (met USB Type-C) want de accuduur is niet slecht, maar behoort zeker niet tot de beste. Het scherm is aardig, maar in vergelijking met de LG G4 valt de Nexus 5X tegen.
Is de LG Nexus 5X een afrader? Nee, absoluut niet. Wel zijn er genoeg alternatieven waarbij de G4, ook van LG, erg dicht in de buurt komt. De camera, de geluidskwaliteit, de verwisselbare accu en de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden zijn punten waarop de LG G4 het wint van de Nexus 5X. Wil je snelle updates, stock Android en ben je niet veeleisend qua camera en dergelijke? Dan ben je bij de LG Nexus 5X zeker aan het juiste adres.
Nexus 5X specificaties
Interesse in de Nexus 5X? Via onderstaande button kom je terecht op de speciale Nexus 5X-pagina. Hier vind je de actuele prijzen, gerelateerde nieuwsberichten en uitgebreide specificaties.
Nexus 5X
-
7.4/10
-
8.9/10
-
8.3/10
-
8.9/10
-
8.1/10
-
7.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Stock Android
- Camera is een hele verbetering
- LED-notificatie
- Vingerafdrukscanner
Minpunten
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Accuduur niet indrukwekkend
- Stereo-speakers ontbreken
- Kleurweergave display