Motorola doet de laatste tijd goede zaken. Met de betaalbare Moto G weet het merk veel consumenten enthousiast te maken. De Moto X Play moet nog meer mensen enthousiast maken. Daarbij vallen de 21 megapixel camera, de 3630 mAh accu en Stock Android direct op. Hoe doet de Motorola Moto X Play het eigenlijk in de praktijk? Wij testen het toestel in een uitgebreide review.
Moto X Play review
Motorola positioneert de Moto X Play tussen de Motorola Moto G en de duurdere Moto X Style. Eind juli kondigde Motorola drie nieuwe toestellen aan en daaronder valt ook de Motorola Moto X Play. Met dit toestel wil Motorola een uitgebreide smartphone voor een gunstige prijs op de markt zetten. Hoe het toestel het in de praktijk doet, lees je in onze uitgebreide Moto X Play review.
Verkooppakket
De Moto X Play wordt geleverd in een kleurrijke verpakking en laat eerst het toestel zien. De laag onder het toestel verbergt een adapter, een Micro-USB-kabel, wat documentatie en een pinnetje om de simkaart- en geheugenkaart adapter uit het toestel te krijgen. De beknopte uitleg die de stappen voor het plaatsen van de sim- en geheugenkaart toelicht, komt erg goed van pas. Een headset wordt niet meegeleverd met het toestel.
Design en interface
Wanneer we de Motorola Moto X Play uit de doos halen, valt het eigenaardige design van het toestel op. Het toestel is aan de voorkant voorzien van een 5 megapixel camera. Daarnaast zijn er een aantal sensoren verwerkt aan de voorkant, is er een luidspreker geplaatst voor telefoongesprekken en zien we het 5,5 inch beeldscherm. Onder het beeldscherm is nog een speaker geplaatst en die is bedoeld voor het overbrengen van muziek. Erg jammer vinden we dat we een LED-notificatielampje moeten missen op de Moto X Play.
Aan de linkerzijde van het toestel zijn geen knopjes of aansluitingen te vinden. Aan de rechterkant zijn de volumetoets en de power-button geplaatst. Wat opvalt is dat de toetsen wat los aanvoelen en zo klinkt het ook. Verder is er op de afwerking van het toestel weinig aan te merken.
De Micro-USB aansluiting van de Moto X Play is aan de onderzijde te vinden. De 3,5 millimeter aansluiting voor de headset en de sleuf voor de geheugenkaart en simkaart zijn aan de bovenzijde van het toestel te vinden. De ‘tray’ om deze twee kaarten te plaatsen is multifunctioneel, want zowel de Nano-simkaart als de MicroSD-geheugenkaart dienen hierop gelegd te worden.
Extra aandacht verdient de achterkant van de Motorola Moto X Play. We beginnen met de 21 megapixel camera met dubbele LED-flitser. Hieronder is het Motorola-logo te vinden, en nee, dat is -helaas- geen vingerafdrukscanner. Echter konden we een vingerafdrukscanner niet verwachten voor deze prijs. Een kleine opening onderaan is de microfoon die omgevingsgeluid filtert als je aan het bellen bent.
De achterkant van de Moto X Play is vervaardigd uit rubber met plastic. Dit zorgt ervoor dat je betere grip hebt op het toestel en dat het lekker in de hand ligt. Hoewel de accu niet verwisselbaar is, is de achterkant van de Moto X Play dat wel. Hier kan je zogenoemde ‘shells’ aanschaffen waarmee je de stijl van de backcover naar je wens kunt aanpassen. Het patroon met de gleuven zorgt er wel voor dat wanneer je hem neerlegt er snel vuil tussen gaat zitten, denk bijvoorbeeld aan kruimels. Dit krijg je er na wat peuterwerk vrij goed uit, maar zeker op een witte achterkant valt dit al snel op.
Tijdens het lopen met de Moto X Play in de hand, is een speling merkbaar bij de achtercover ter hoogte van de balk met het Motorola-logo. Hierdoor voel je de achterkant licht op en neer gaan en is er een kleine kier. Storend is het niet heel erg, maar Motorola geeft aan dat de nano-coating waterafstotend is. Waterdicht is het toestel niet, maar een kier draagt in onze ogen niet bij aan de waterafstotendheid.
Interface
Motorola levert net zoals bij al haar Android smartphones een originele Android ervaring. Dit houdt in dat de interface niet overlapt wordt door een eigen aangepaste vormgeving zoals bij Samsung (TouchWiz), HTC (Sense), LG (LG UX), Huawei (EMUI) of andere merken het geval is. Het toestel draait op Android 5.1.1 Lollipop momenteel, maar de verwachting is wel dat Android 6.0 Marshmallow over een aantal maanden ook voor de Moto X Play beschikbaar zal komen.
Het voordeel van Stock Android is dat er minder van de processor gevraagd wordt en dat er in principe geen bloatware aanwezig is op het toestel. Echter kan het ook beperkingen met zich meenemen. Zo zijn de icoontjes naar onze mening erg groot, en is het niet mogelijk deze kleiner te maken. Wel kan natuurlijk een launcher gedownload worden, maar standaard is het niet mogelijk. Ook missen we een mogelijkheid om het batterijpercentage naast het icoontje in de notificatiebalk weer te geven.
Je homescreen van de Moto X Play kan gevuld worden met snelkoppelingen en apps, zoals bij elk Android-toestel. Daarnaast kan je in het linkertabblad Google Now raadplegen en is er een overzichtelijke notificatiebalk waar je de meldingen kan vinden en snel bepaalde instellingen kunt aanpassen. Het menu laat eveneens de grote icoontjes niet in formaat aanpassen. Wel valt steeds op dat het toestel alle taken snel uitvoert en alles soepel loopt.
Op de Motorola Moto X Play zijn maar een paar applicaties te vinden die vanuit de fabriek op het toestel gezet zijn en deze hebben over het algemeen allemaal een praktische functie. Deze applicaties zullen we later in de review verder behandelen.
Om de Moto X Play te ontgrendelen vinden we een aantal aanvullende opties. Natuurlijk is het mogelijk om gewoon op de ‘normale’ manieren het toestel te ontgrendelen, maar Motorola heeft de Moto X Play van nog een aantal extra features voorzien. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat wanneer er beweging wordt gedetecteerd (doordat je het toestel oppakt, of als je bijvoorbeeld iets op tafel legt en de Moto X Play ‘voelt’ dit) het scherm ingeschakeld wordt. Je krijgt dan kort cirkels te zien met de notificaties.
Door kort op de cirkels te drukken krijg je een voorvertoning met een WhatsApp-bericht of een andere melding. Vanuit het vergrendelscherm kan je direct de desbetreffende notificatie en app openen. Deze manier van schermvergrendeling heet ‘Moto Display’ waarbij belangrijke meldingen weergegeven worden met interactieve pictogrammen. Deze modus maakt de missende LED-notificatie voor een groot deel goed.
Met de optie ‘Ambiancescherm’ krijg je het voor Android-gebruikers herkenbare scherm met meldingen. Helaas werkt deze niet op bewegingen en doordat een LED-notificatie gemist moet worden, moet je wel zelf het scherm hiervoor activeren. Wel licht het scherm kort op bij een nieuwe notificatie. Ook kan voor het beeldscherm de kleurtemperatuur aangepast worden, waarbij gekozen kan worden uit twee verschillende standen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Zoals met elk reviewtoestel hebben we ook de Motorola Moto X Play uitgebreid aan te tand gevoeld op het gebied van bellen. Via de contacten-app kan gemakkelijk een nummer uit de lijst met contacten gekozen worden. Het bellen met de Moto X Play verloopt prima en op de gesprekskwaliteit hebben we niets aan te merken. De persoon aan de andere kant van de lijn is duidelijk te horen en ook de contactpersoon ervaart de belkwaliteit als goed.
Op de Moto X Play is het standaard Google-toetsenbord te vinden. Deze toetsenbord-app maakt het mogelijk om je persoonlijke woordenboek te synchroniseren met je Google-account. Je kan ervoor kiezen om het toetsenbord te gebruiken met een ‘light’ thema of ‘dark’ thema. Het keyboard typt lekker weg, maar mocht je toch niet helemaal er mee uit de voeten kunnen, is er in de Play Store nog voldoende keuze.
De Moto X Play laat je internetten via een 2G, 3G of 4G-verbinding. Ook is er de ondersteuning voor 2.4 GHz en 5 GHz WiFi-netwerken. Op het toestel is de browser Google Chrome te vinden en daar is niet veel op aan te merken. Het bezoeken van websites verloopt vlot en ook het wisselen tussen tabbladen gaat vloeiend.
Motorola heeft de Moto X Play van diverse andere snufjes voorzien. Zo is er een NFC-chip aanwezig, net als natuurlijk Bluetooth en GPS maar moet een gyroscoop gemist worden. Een gyroscoop zorgt voor extra nauwkeurigheid wanneer je het toestel draait of beweegt, waardoor bij zogenoemde ‘Photo Sphere’ foto’s een gyroscoop onmisbaar is. Nu moet de accelerometer dit werk alleen doen. Echter is dit in de praktijk met het toestel totaal geen issue en zal de doorsnee smartphone-gebruiker dit niet missen.
Multimedia: muziek en film
Wanneer de speaker van een smartphone aan de voorkant te vinden is, worden we altijd al een stuk blijer dan wanneer het aan de achterkant geplaatst is. Dit voorkomt dat muziek wordt gedempt als het toestel bijvoorbeeld op tafel ligt. Bij de Motorola Moto X Play zijn twee speakers aan de voorzijde geplaatst, maar slechts één is voor het afspelen van muziek.
De kwaliteit van de speaker bevalt ons erg goed. De mono-speaker kan zowel zacht als hard en klinkt op beide niveaus ook nog steeds goed. De klanken komen warm uit het toestel en ook de bass voldoet aan de wensen. Er is geen ruis hoorbaar en dat maakt het luisteren van muziek op de Moto X Play wel zo fijn.
Zoals gezegd houdt Motorola graag vast aan de originele Android-ervaring. Geen dubbele apps zoals een muziekspeler van de fabrikant zelf en Google Play Music, maar alleen de app Play Music is te vinden op het toestel. Hier kan je tevens gebruik van maken om muziek -gratis- offline op te slaan en te synchroniseren met andere apparaten.
Motorola levert geen headset mee voor het beluisteren van muziek. Wel heb je de beschikking over de 3,5 millimeter aansluiting zodat je gewoon je eigen koptelefoon aan kunt sluiten. Door de headset aan te sluiten kan je ook de gebruik maken van de FM-radio op de Moto X Play.
Het 5,5 inch beeldscherm van de Moto X Play leent zich prima voor het bekijken van een video. De 1080p Full-HD resolutie zorgt ervoor dat het scherm de kleuren en details goed weergeeft. Daarnaast kan ook op zonnige dagen het scherm zonder problemen goed afgelezen worden en is de kijkhoek van het display goed.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Motorola Moto X Play is de camera te vinden. De interface van de camera is vrij leeg. Door links van het scherm naar rechts te vegen komt er een halve cirkel tevoorschijn met de instellingen. Hier kan het sluitergeluid uitgeschakeld worden, de opslaglocatie bepaald worden en diverse andere instellingen gevonden worden.
Hoewel de camera van de Moto X Play 21 megapixels telt, is dit aantal alleen van toepassing als je fotografeert met een beeldverhouding van 4:3, ofwel bij vierkante foto’s. Doorgaans zal je kiezen voor de 16:9 beeldverhouding, waarbij je 16 megapixels tot je beschikking hebt. We hebben eenzelfde onderwerp in beide beeldformaten vastgelegd, het resultaat vind je in ons Flickr fotoalbum.
In de instellingen vind je onder andere de mogelijkheid om de focus/belichting handmatig te regelen. Met deze functie kan je handmatig op het scherm tikken om het scherpstelgebied te bepalen. Daarnaast kan je van dat gedeelte ook de helderheid aanpassen. Ook is er een panorama-modus aanwezig en kan je ervoor kiezen om de telefoon te laten bepalen of een foto in HDR geschoten moet worden. Tot slot is er de mogelijkheid om de camera snel te starten. Met deze functie ingeschakeld kan je twee keer draaien met je pols waarna de camera geopend wordt.
Het vastleggen van het beeld gebeurt door het scherm aan te tikken, er is dus geen aparte sluitertoets. Als je je vinger ingedrukt houdt tijdens het nemen van een foto, maakt de Moto X Play er een groot aantal achter elkaar. Handig, als je niks van een moment wilt missen. De foto’s worden snel achter elkaar vastgelegd en dat is erg prettig.
Tot het moment dat we de Moto X Play ontvingen, leek er geen betere camera-smartphone te zijn dan de LG G4. Deze stak met kop en schouders boven de rest van de camera-smartphones uit en kon misschien wel de compacte camera vervangen. Echter lijkt in verschillende gevallen de Moto X Play ook de eerste plaats te willen innemen.
We hebben meerdere foto’s gemaakt van hetzelfde onderwerp, met beide toestellen. Niet op alle fronten wint de Moto X Play het, maar slecht zijn de foto’s van de Moto X Play in deze situaties echter niet. Hieronder een voorbeeld, waarbij de originele foto’s en meer vergelijkingen te vinden zijn in ons Flickr-fotoalbum.
De kleuren zijn duidelijk en realistisch en niet te verzadigd. Daarnaast verdient de camera van de Moto X Play lof over hoe het grote verschillen tussen contrast weet vast te leggen; iets wat de smartphone namelijk erg goed doet. De doortekening met de details is een ander punt waarmee de camera punten scoort.
Motorola Moto X Play fotoalbum
Er is wel een (kleine) kanttekening aan het positieve verhaal over de camera van de Moto X Play. Wanneer de smartphone ook maar een klein beetje beweegt, is de foto snel bewogen; iets waar het toestel dan gevoelig voor is. Dit komt mede doordat de smartphone niet over optische beeldstabilisatie beschikt. Ook in omgevingen met minder licht (‘s avonds) zijn de prestaties van de camera niet voldoende.
Front-camera
De 5 megapixel front-camera aan de voorzijde van de Moto X Play maakt foto’s van goede kwaliteit. De details zijn over het algemeen voldoende en de kleurweergave is aardig. Verwacht geen superieure foto’s, maar met de front-camera op de Moto X Play kan je in ieder geval weer een flinke voorraad selfies schieten voor op Facebook.
Videocamera
De videocamera van de Motorola Moto X Play weet ons al te overtuigen op hetzelfde punt als bij de fotocamera: het omgaan met flinke contrastverschillen. Het verschil in contrast wordt realistisch vastgelegd en daardoor is een video niet te licht of te donker. Ook het focussen gaat vlot genoeg en details worden erg goed in beeld gebracht. Wel lijkt de camera af en toe wat stotterig bewegen, maar dit hebben we niet als heel storend ervaren. Het geluid wat opgenomen wordt is goed, hoewel windruis net als bij vrijwel elke smartphone al snel de overhand kan nemen.
Galerij
Motorola heeft een erg strak vormgegeven fotogalerij-app op het toestel gezet. De ‘Gallery’ is voorzien van Material Design en werkt erg snel en soepel. In masonry grid-weergave worden de foto’s en video’s getoond. Je kan ze desgewenst direct delen met je vrienden of bewerken en voorzien van filters, frames of kleine aanpassingen.
Overige mogelijkheden
Op de Motorola Moto X Play zijn nauwelijks overbodige applicaties te vinden. Wel vinden we een aantal applicaties van Motorola die we kort zullen bespreken.
Moto Connect
Moto Connect is een applicatie voor als je over meerdere Motorola-apparaten beschikt. Met de app kan je bijvoorbeeld de Moto 360 toevoegen maar ook een aantal andere accessoires. Je kan hiervan dan de wijzerplaten aanpassen en zelf maken. Daarnaast kan je ook andere accessoires van Motorola koppelen en hiervan diverse gegevens bijhouden. Hierbij kan je denken aan de accucapaciteit, de instellingen en dergelijke.
Motorola Migreren
Met Motorola Migreren kan je informatie van een oudere Android-smartphone overhevelen naar je nieuwe Moto X Play. Afhankelijk van het type toestel kan je verschillende gegevens overzetten. Een voorbeeld hiervan zijn de contacten, foto’s, video’s, agenda en berichten. Voor oud-iPhone bezitters is er de mogelijkheid om gegevens van de Apple iCloud te importeren.
Moto Voice
Moto Voice is voor een groot deel te vergelijken met Google Now. Echter biedt de variant van Motorola meer mogelijkheden, tenminste; als je de taal van je smartphone wijzigt naar Engels. Pas dan werkt de applicatie en dat is jammer, je kan niet je toestel in het Nederlands laten staan en de spraakopdrachten alsnog in het Engels uitvoeren. We hebben natuurlijk de functie uitgebreid getest, en hij werkt (in het Engels) verrassend goed.
Het is mogelijk om talloze spraakopdrachten uit te voeren. “Play James Blunt on YouTube” zorgt ervoor dat geheel automatisch de YouTube app wordt geopend en vervolgens een afspeellijst met muziek van James Blunt wordt geopend. Ook is het mogelijk om de opdracht te geven “Send a WhatsApp message to Luke”. Vervolgens wordt geheel automatisch WhatsApp geopend, het contact opgezocht en kan je vervolgens het bericht invoeren. Op het antwoord dat ze inderdaad het juiste contact heeft gevonden, kregen we helaas geen verdere actie. Het is jammer dat deze uitgebreide spraakassistent niet werkt als je de telefoon op de Nederlandse taal hebt ingesteld.
Andere applicaties die op het toestel vooraf geïnstalleerd zijn naast de Google-apps, een rekenmachine, een wekker, de standaard e-mail app, een help-app voor extra ondersteuning voor de Moto X Play, een berichten-app en natuurlijk de dialer.
Accu en snelheid
Toen bij de aankondiging van de Motorola Moto X Play, eind juli, bekend werd dat het toestel voorzien werd van 3630 mAh accu, waren we al direct erg benieuwd naar het uithoudingsvermogen. Tijdens de reviewperiode hebben we uiteraard onder veel verschillende omstandigheden het accugebruik van de Moto X Play getest.
Onze verwachtingen werden ruim overtroffen. De grote accu zorgt ervoor dat het toestel het met intensief gebruik gerust 1,5 a 2 dagen uit weet te houden. We wisten daarmee een screen-on-time te behalen van circa vier uur. Met vrij intensief gebruik houdt de Moto X Play het 2,5 a 3 dagen uit. Een erg nette prestatie waar we erg blij mee zijn. De accu van de Motorola Moto X Play is overigens niet verwisselbaar.
Snelheid
De Moto X Play wordt draaiende gehouden door een Snapdragon 615 octa-core processor met een rekenkracht van 1.7GHz. Geholpen door het 2GB aan werkgeheugen doet deze prima zijn werk en hebben we de gehele reviewperiode geen enkele bug, vastloper of hapering opgemerkt. Alles werkt soepel, vlot en zoals het moet.
Geheugen
Het interne geheugen telt weliswaar 16GB, maar daar blijft voor de gebruiker 10GB van over. Gelukkig is dit geen groot probleem omdat het geheugen van de Moto X Play uit te breiden is met een geheugenkaart van maximaal 128GB.
Beoordeling
Als we de Moto X Play in één zin moeten beoordelen, dan zouden we die zo samenvatten: ‘een geweldige smartphone die op vrijwel alle fronten weet te overtuigen’. De camera van het toestel weet ons erg te overtuigen en ook de prestaties en de geluidskwaliteit van de Motorola Moto X Play stellen niet teleur. Het uithoudingsvermogen is iets wat een sterk punt is van de Moto X Play en daar staat ook nog een interessante prijs voor het toestel tegenover.
Jammer aan de Motorola Moto X Play is dat een LED-notificatielampje gemist moet worden. Dat wordt wel weer deels gecompenseerd door de mogelijkheid om het toestel te laten reageren op beweging. De (bouw-)kwaliteit van het toestel is goed, maar laat met de losse knopjes en de speling tussen de achterkant en de cover wel punten liggen. Al met al kunnen we stellen dat de Motorola Moto X Play een absolute aanrader is.
Voor een compleet overzicht met de specificaties, de prijzen en het gerelateerde nieuws van de Motorola Moto X Play, bekijk je onze speciale uitgebreide toestelpagina, via onderstaande button.
Specificaties Motorola Moto X Play
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 148.0 x 75.0 x 10.9mm |
Gewicht | 169 gram |
Beschikbare kleuren | Zwart, wit |
Schermgrootte | 5,5 inch / 1080 x 1920 px |
Scherm-technologie | Full-HD / 403 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 16 GB / 2 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, GPS, FM-Radio, NFC |
Camera
Camera achterkant | 21 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel |
Videocamera | Ja, 1080p (Full-HD) |
Flitser en extra mogelijkheden | Dubbele LED-flitser, autofocus, 4x digitale zoom, Auto-HDR, Panorama, burst-modus |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.1.1 Lollipop |
Skin | Stock Android |
Processor | Qualcomm Snapdragon 615 |
Snelheid processor | Octa-core/ 1.7 GHz |
Accu | 3630 mAh |
Adviesprijs | 379 euro |
Motorola Moto X Play
-
7.3/10
-
8.6/10
-
9.4/10
-
9/10
-
9.2/10
-
9.4/10
Beoordeling
Pluspunten
- Uithoudingsvermogen
- Camera
- Aantrekkelijke prijs
- Beeldscherm
- Geluidskwaliteit
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Uitbreidbaar geheugen
Minpunten
- Geen LED-notificatie
- Speling tussen de achterkant en de cover
- Knopjes voelen los aan
- Moto Voice niet in het Nederlands
- Prestaties van de camera bij minder licht