De vorig jaar gelanceerde LG L70+ Fino is een veelzijdige telefoon voor een zacht prijsje. Tenminste, als we LG mogen geloven, of dat ook daadwerkelijk zo is, lees je in onze LG L70+ Fino review!
LG L70+ Fino
De LG L Fino, ook wel bekend als LG L70+, is de opvolger van de LG L70. Toch verschillen beide toestellen amper van elkaar. De processor is geüpgraded naar een quad-core en de camera heeft een kleine boost gekregen terwijl de batterij wat capaciteit heeft moeten inleveren. Daarnaast ontbreken op de LG L Fino ook de hardwaretoetsen, zoals de menu toets en return-knop. Deze worden nu op het display getoond. De LG L70+ vinden we in het low-end segment van de smartphone-markt, dat zijn toestellen met een verkoopprijs tot 200 euro.
Verkooppakket van de LG L Fino
De LG L Fino wordt geleverd in een kleurrijke doos waarop een aantal key-features staan weergegeven van deze smartphone, iets waar we later in deze review verder op in zullen gaan. Naast de L70+ vinden we ook een losse batterij en kleine handleiding.
Daarnaast vinden we in de doos ook een headset, USB-kabel en USB-adapter terug. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de LG L70+.
Design en Interface
De LG L Fino is een slag kleiner dan bijvoorbeeld de LG G2, maar wel iets dikker wat veroorzaakt wordt door de backcover. Aan de voorzijde van de LG L70+ vinden we een 4,5 inch IPS scherm. Boven het scherm vinden we de luidspreker voor het telefoneren en een 0.3 megapixel VGA camera. LG heeft er voor gekozen om bij de LG L Fino geen notificatie-LED in te bouwen.Aan de achterzijde van het toestel vinden we de 8 megapixel camera en een LED-flitser. Onder de camera vind je de volumeknop en met de ronde toets in het midden schakel je het toestel in. Eerder kwamen we bij de LG G2 en LG G3 al de knoppen aan de achterzijde tegen. Rechtsonder vinden we vervolgens nog de luidspreker terug. De achterzijde is van hard plastic gemaakt maar voelt niet glad aan waardoor het toestel niet snel uit je handen zal glijden.
De achterzijde van het toestel kan los en geeft je toegang tot de verwisselbare batterij, MicroSIM sleuf en een MicroSD-kaart slot waarmee je het toestel van extra opslagruimte kunt voorzien.
Aan de bovenzijde vinden we enkel een 3.5mm headphone aansluiting en aan de onderzijde de USB aansluiting waarmee het toestel opgeladen kan worden of bestanden kunnen worden overdragen.
Als we kijken naar de interface van de LG L Fino zien we dezelfde interface terugkomen als op de LG G3 gebruikt wordt. Persoonlijk vind ik het thema erg rustig ogen. Het standaard thema voldoet dan waarschijnlijk ook voor een hoop gebruikers maar mocht je een ander thema willen gebruiken dan kun je via LG SmartWorld nieuwe thema’s downloaden en installeren.
Via het menu-icoon op het homescreen krijg je toegang tot de geïnstalleerde applicaties. Door te swipen beweeg je door de lijst met apps. Ook heeft LG een extra tabblad aangemaakt met widgets. Deze widgets kun je heel eenvoudig toevoegen aan je homescreen. Daarbij kun je ook zoeken door apps en widgets en de weergave van deze lijst wijzigen.
Een belangrijke feature op de LG L Fino is de KnockOn functie, door twee keer te tikken op het scherm zet je het toestel in stand-by of haal je deze er weer uit. Hierdoor hoef je niet perse de knop aan de achterzijde van het toestel te gebruiken om gebruik te maken van de LG. Ook op de LG L70+ werkt deze functie erg prettig.
Communicatie: bellen, sms en internet
Met een smartphone moet je natuurlijk kunnen telefoneren, tijdens onze beltest met de LG L Fino merken we op dat het geluid wat dof klinkt. De dialer is zakelijk vormgegeven en lijkt kleine Material Design trekjes te hebben.
Het sturen van een SMS of een WhatsApp-bericht is geen probleem voor de LG L Fino. Ook het meegeleverde toetsenbord typt prettig weg. Het toetsenbord geeft tevens toegang tot alle Emoji’s die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je bericht.
De LG L70+ beschikt naast WiFi over 2G en 3G waarmee je het internet op kunt. Dat betekend dat je geen gebruik kunt maken van het 4G netwerk van je provider met dit toestel. Op de L Fino vinden we de standaard Android browser terug maar ook Google Chrome. Je kunt dus zelf kiezen welke browser je het makkelijkst vindt.
Andere manieren van connectiviteit die ondersteund worden door de LG L Fino zijn Bluetooth, NFC en GPS.
Multimedia: muziek en film
Aan de achterzijde van de LG L Fino vinden we een luidspreker die prima klinkt voor een toestel in deze prijsklasse. Op vol volume klinkt de speaker helaas wel overstuurd. Op normaal volume valt er weinig aan te merken op de speaker aan de achterzijde.De meegeleverde headset heeft teveel lage tonen en zit wat onprettig, dit omdat je duidelijk de rand van het oortje voelt. Oorkussentjes zouden een goedkope oplossing zijn als je het meegeleverde headsetje comfortabel wil dragen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een eigen headset of koptelefoon.
Het 4,5 inch IPS scherm is scherp genoeg voor de interface van LG maar door de resolutie van 800 bij 480 pixels kun je geen HD kwaliteit verwachten bij het kijken van een filmpje. De helderheid van het scherm wordt ook niet automatisch geregeld, dit zul je zelf moeten aanpassen in de instellingen. Wel beschikt het toestel over de mogelijkheid om de helderheid tussen 0:00 en 6:00 ‘s ochtends automatisch aan te passen naar de laagste waarde. Desalniettemin is even een filmpje kijken geen enkel probleem voor dit toestel, alleen de resolutie is de beperkende factor.Daarnaast vinden we op het gebied van multimedia ook een FM-radio terug op de LG L Fino, hiermee kun je zonder internetbundel toch naar de radio luisteren. In tegenstelling tot een aantal toestellen van Huawei biedt de LG L Fino wel RDS ondersteuning. Zo kun je meteen zien of je het juiste radiostation te pakken hebt.
Camera: foto’s en video’s
De 8 megapixel camera aan de achterzijde van de LG L70+ schiet op het eerste gezicht een goede foto. De camera is uitgerust met autofocus iets wat bij sommige laag geprijsde toestellen nog wel is ontbreekt. Wanneer we een foto uitvergroten zien we echter wel dat de foto’s wat blauwig van kleur zijn en de door tekening van de details het soms aflaat weten.Met de 0,3 megapixel camera aan de voorkant kun je uiteraard jezelf vastleggen. LG heeft daarvoor nog een handige functie bedacht, door een vuist te maken richting de camera telt de timer af vanaf 3 seconden en wordt de foto gemaakt. Zo hou je een hand vrij bij het maken van je selfie.
Meer voorbeelden van foto’s geschoten met de LG L Fino vind je in ons Flickr album.
De hoeveelheid instellingen die je kunt aanpassen bij de camera is niet heel uitgebreid. Je kunt wel het aantal megapixels aanpassen of witbalans. Een panorama maken is ook voor dit toestel geen probleem. In de meegeleverde Galerij applicatie kun je heel eenvoudig je foto’s en video’s organiseren en delen. Naast dat de app strak is vormgegeven werkt deze ook snel.
Wanneer je een filmpje wilt maken met de LG L Fino is dat heel eenvoudig, wanneer je op het video-icoon drukt wordt meteen begonnen met opnemen. Je kun ook geen instellingen aanpassen, het enige wat je aan of uit kunt zetten is dan ook de autofocus. Video’s worden opgenomen in WVGA kwaliteit ofwel een resolutie van 800 bij 480 pixels, hetzelfde als de resolutie van het display. Hier onder kun je een voorbeeld video bekijken gemaakt met de LG L Fino.
Overige mogelijkheden
Opvallend is dat de LG L Fino met weinig extra software wordt meegeleverd, je kunt namelijk kiezen of je deze wenst te installeren. Een pluspunt want de opslagruimte van 4GB zit zo vol wanneer je enthousiast apps gaat downloaden.
Standaard vinden we wel een applicatie voor het bekijken van de actuele weersomstandigheden. Net zoals de LG SmartWorld app waarmee je het toestel voorziet van thema’s en (extra) software. Verder vinden we QuickMemo+, een uitgebreide applicatie voor het maken van aantekeningen. Bij deze aantekeningen kun je naast foto’s en video’s ook een locatie toevoegen.
Ook heb je met de meegeleverde Taken-applicatie een handige To-do applicatie in handen. Op die manier vergeet je nooit meer welke belangrijke zaken je nog moet afhandelen. Het vinden van een bestand op je smartphone wordt ook makkelijk voor je gemaakt, met de meegeleverde bestandsbeheerder die ook een koppeling kan maken met je eigen Dropbox account.
LG biedt je ook de mogelijkheid om de volgorde van je hardwaretoetsen aan te passen, bijvoorbeeld wanneer je de home toets aan de linkerkant van het scherm wilt hebben. Ook kun je extra knoppen toevoegen zoals het openen van je notificaties of de QuickMemo+ functie. Ook kun je naast KnockOn ook een code gebruiken om je toestel te activeren dit heet KnockCode. Met KnockCode kun je bijvoorbeeld instellen dat je eerst linksboven en dan rechtsonder moet tikken om het toestel in te schakelen.
Accu en snelheid
De LG L70+ is voorzien van een 1900mAh verwisselbare batterij. Bij een normaal gebruik van het toestel gaat de batterij ongeveer een dag mee. Gebruik je het toestel echter intensief met het scherm aan dan zul je na ongeveer 3 uur op zoek moeten naar je USB adapter.
De LG L70+ Fino heeft een 1.2 GHz quadcore processor aan boord wat het uitvoeren van taken moet versnellen ten opzichte van haar voorganger de LG L70 dit gebruik maakte van een dualcore processor. Op de processor valt weinig aan te merken, deze zorgt voor een snelle afhandelingen van opdrachten die we de LG L Fino geven.
Verder biedt het toestel ruimte voor ongeveer 1,5 GB aan eigen bestanden zoals foto’s en video’s maar ook apps. De systeembestanden nemen ongeveer 2,3 GB in beslag wat vrij fors is. Gelukkig kun je de LG L Fino uitbreiden met een MicroSD-kaart en is zeker een aanrader om te doen.
Conclusie LG L70+ Fino
Over de LG L Fino zijn we redelijk tevreden en krijg je aardige specificaties voor een zacht prijsje. LG weet met haar eigen interface een rustige en duidelijke Android ervaring te bieden die soms trekjes heeft van het Material Design. Ook vinden we handige functies als KnockOn en QuickMemo+ app een pluspunt. Daarnaast voelt het toestel degelijk aan en door de afwerking glijdt het toestel niet snel uit je handen. Bovendien is de batterij verwisselbaar en kun je dit toestel uitbreiden met extra opslagruimte door middel van een MicroSD-kaart.
We missen aan dit toestel wel echt een notificatie-LED en in mindere mate een sensor die automatisch de helderheid van het scherm regelt. Nu moet je met enige regelmaat het scherm dimmen of juist helderder maken wanneer je van binnen naar buiten loopt en andersom.
Voor een adviesprijs van 160 euro krijg je een smartphone waarmee je meer kunt dan alleen basis Android handelingen. De huidige verkoopprijs van de LG L70+ Fino ligt rond de 130 euro en is verkrijgbaar via Bol.com in de kleuren wit en zwart.
Specificaties LG L70+ Fino
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 127.5 x 67.9 x 11.9 mm |
Gewicht | 145 gram |
Beschikbare kleuren | Wit, Zwart |
Schermgrootte | 4.5 inch / 800x 480px |
Scherm-technologie | IPS |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, WiFi b/g/n |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 4GB / 1 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 32GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth, GPS, NFC, FM Radio |
Camera
Camera achterkant | 8 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 0.3 megapixel |
Videocamera | WVGA 800×480 / 30fps |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.4.2 KitKat |
Skin | LG |
Processor | ARM Cortex-A7 |
Snelheid processor | Quad-core / 1.2 GHz |
Accu | 1900 mAh |
Adviesprijs | 160 euro |
LG L70+ Fino
-
7/10
-
7.5/10
-
7/10
-
7.2/10
-
6.8/10
-
7.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- 8 Megapixel camera met autofocus
- Meegeleverde software nuttig
- IPS Scherm heeft grote kijkhoek
- LG interface werkt prettig
Minpunten
- Ontbreken notificatie-LED
- Ontbreken van adaptieve brightness