In mei kondigde LG gezinsuitbreiding aan voor de LG G4-familie. Onder andere de LG G4c werd toegevoegd aan het gezin en is voorzien van een interessant prijskaartje. Maakt de kleinere, compactere variant van de LG G4 zijn beloften waar? Wij testen de LG G4c in een uitgebreide review.
LG G4c review
LG kwam in april met de LG G4. Dit toestel hebben we eerder behandeld in een uitgebreide LG G4 review, waarbij we erg positief verrast waren over de prestaties van de LG G4. Een maand later kondigde LG de kleinere versie van de LG G4 aan, de LG G4c. Het toestel is circa 200 a 300 euro lager geprijsd dan de LG G4. Hoe de LG G4c het in de praktijk doet, lees je in onze uitgebreide LG G4c test.
Verkooppakket
De LG G4c wordt geleverd in een doos die de grootte heeft van de grotere LG G4. Daarin vinden we natuurlijk het toestel zelf. In het verkooppakket vinden we verder de oordopjes, de USB-kabel en de adapter om het toestel mee op te laden. De LG G4c wordt geleverd met een 2540 mAh accu die je ook nog kunt verwisselen. Dat is een voordeel, want de trend is tegenwoordig om de accu in de behuizing van de smartphone te verwerken.
Design en interface
Wanneer je de LG G4c naast de LG G4 legt, valt op dat het toestel niet alleen iets korter is, maar ook iets minder breed. Het compactere formaat van de LG G4c laat de smartphone prettig in de hand liggen. LG heeft de LG G4c aan de voorzijde voorzien van een 5.0 inch IPS-LCD display, een 5 megapixel front-camera, wat sensoren, een luidspreker en onderaan het LG-logo. Ook is er een LED-notificatielampje aanwezig die oplicht bij nieuwe meldingen.
Wat ook opvalt als de LG G4 en LG G4c naast elkaar worden gelegd, is dat het beeldscherm van de compactere smartphone qua kleur een wat grauwige tint laat zien. Daarmee is het display van de LG G4c zeker niet slecht, maar valt het eigenlijk alleen op als het toestel naast bijvoorbeeld de grote LG G4 gehouden wordt. Het scherm reageert vlot en precies en ook op een zonnige dag is het beeldscherm goed afleesbaar.
De linkerkant van de LG G4c is leeg gelaten en ook de rechterkant van de G4c is niet voorzien van toetsen of aansluitingen. Het enige dat aan de rechterkant te vinden is, is een kleine gleuf om de achterkant van het toestel te verwijderen.
Aan de bovenkant is een 3,5 mm audio-aansluiting te vinden voor de headset. Om ruis en omgevingsgeluid te filteren is aan de bovenzijde ook een tweede microfoon te vinden voor een betere gesprekskwaliteit tijdens het bellen. De Micro-USB aansluiting van de LG G4c bevindt zich aan de onderzijde van het toestel, net als een microfoon.
Waar de LG G4 opviel door de keuze voor de leren achterkant, doet de LG G4c het met een ‘gewone’ plastic achterkant. Wanneer het toestel op een bepaalde manier in het licht wordt gehouden valt op dat er een bepaald patroon is verwerkt in de cover. LG voorziet haar toestellen van knoppen aan de achterzijde. Volgens LG oogt het toestel hierdoor mooier en bespaart het ruimte.
De lichte kromming aan de achterzijde heeft een keerzijde. We zien na twee weken al lichte beschadigingen in het midden van de achterzijde. Dit is precies de plaats waar je het toestel neerlegt en waar dus de verf aangetast wordt. Dit is toch wel erg jammer van zo’n nieuw toestel, waardoor een hoesje zeker onmisbaar is.
Zelf ben ik bezitter van de LG G4, waarbij ik in het begin moest wennen aan de plaatsing van de toetsen. Dit wende erg snel en ik mis de toetsen aan de zijkant tegenwoordig absoluut niet meer, in tegendeel. De toetsen aan de achterzijde van de LG G4c werken prima en door twee keer op de toets naar beneden te drukken in stand-by, wordt de camera direct geopend.
LG heeft de LG G4c aan de achterzijde nog meer functionaliteiten meegegeven. De 8 megapixel camera is hier geplaatst, samen met de LED-flitser. Onderaan vinden we een vrij grote opening van vier gaatjes voor de speaker, samen met het LG logo.
De power-button aan de achterzijde lijkt misschien onhandig, maar hier heeft LG wat op bedacht. Met de introductie van de LG G2, waar voor het eerst de knoppen aan de achterzijde te vinden waren, is het mogelijk de smartphone te ontgrendelen door twee keer achter elkaar te tikken op het scherm. Deze functie heet ‘Knock On’ en werkt erg fijn.
Het vergrendelen werkt ook, als het scherm ingeschakeld is kan je door twee keer te tikken op de notificatiebalk het scherm van het toestel weer uitschakelen. Met de functie ‘Knock Code’ kan je ook op basis van een aantal patronen onzichtbaar je toestel ontgrendelen in een bepaalde volgorde.
Interface
De interface van de LG G4c toont veel overeenkomsten met de LG G4. Echter is het eerste wat opvalt het ontbreken van Smart Bulletin. Dit was een gedeelte in de interface waarbij eigenlijk het een goed alternatief moest zijn voor Google Now. We missen het overigens niet op de LG G4c. Ook is Dual Window niet op het toestel aanwezig. Hiermee kon je bepaalde applicaties splitsen en zo twee apps draaien op hetzelfde scherm. Iets wat maar weinig applicaties ondersteunde op de LG G4.
Zoals bij eigenlijk elk Android-toestel kan je de homescreens voorzien van widgets en snelkoppelingen. Je kan bijvoorbeeld mooi een snelkoppeling plaatsen naar de DroidApp App op je eerste scherm.
De interface van de LG G4c laat zich vanzelf wijzen en reageert soepel en prima. In het menu kunnen de apps gesorteerd worden op alfabet, op datum van downloaden of je kan de apps zelf sorteren. Ook kan de grootte van de iconen aangepast worden. Wat opvalt is dat de hoeveelheid bloatware (ongewenste apps) minimaal is.
Via de notificatiebalk krijg je toegang tot enkele ‘Quick Settings’. Je kan hier de WiFi-verbinding, Bluetooth-connectie of andere handige snelle instellingen aanpassen en in- of uitschakelen.
De LG G4c voert taken over het algemeen vlot uit. Wel merken we dat de processor iets meer tijd vraagt als we tussen een aantal applicaties willen multitasken. Voor de intensieve gebruikers is de LG G4c niet de beste keuze. De gemiddelde gebruiker zal hier naar onze verwachting geen hinder van ondervinden. Ook tijdens de review-periode hebben we dit niet als storend ervaren.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Communiceren is toch iets waar de telefoon een aantal jaar terug voor uit werd gebracht. Tegenwoordig gebruiken we onze smartphone steeds vaker voor andere dingen. Iets waar de LG G4c erg goed op scoort is de belkwaliteit. We hebben meerdere oproepen gedaan onder verschillende omstandigheden. De persoon aan de andere kant van de lijn kunnen we erg goed verstaan en klinkt kraakhelder, zuiver en prettig. Ook de persoon aan de andere kant van de lijn kan ons goed verstaan.
Het toetsenbord op de LG G4c is prettig in gebruik. Desgewenst kan je de tekstvoorspelling uitschakelen of hiervan de mate van corrigeren aanpassen. Mocht je het lichte thema niks vinden kan je bij toetsenbord-instellingen ook dit aanpassen naar een donker thema of via LG SmartWorld een ander thema downloaden voor je toetsenbord.
Internetten met de LG G4c kan via een 2G, 3G of 4G-verbinding. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van een WiFi-verbinding. Wat wel jammer is, is dat de LG G4c geen ondersteuning biedt voor 5 GHz WiFi-netwerken. Een 5 GHz WiFi-verbinding is over het algemeen minder gevoelig voor storingen door andere apparaten. Met de LG G4c werkt het internetten verder prima en kan je zowel van de standaard browser, als van Google Chrome gebruik maken. In de Play Store kan je nog meer browsers downloaden, mocht je nog meer keuze willen.
Multimedia: muziek en film
LG voorziet de LG G4c van de standaard muziekspeler en de Google Play Music-app. Welke je gebruikt, is persoonlijk maar het geluid wat uit het toestel komt verschilt in principe niet. De speaker van de LG G4c bevindt zich aan de achterzijde van het toestel. Door de lichte ‘curve’ aan de achterzijde wordt het geluid niet direct geblokkeerd. Wanneer je echter het toestel op de bank legt, wordt het geluid wel iets gedempt; maar op een harde ondergrond legt zoals een tafel is de demping minimaal.
Over de geluidskwaliteit van de speaker van de LG G4c zijn we tevreden. Het volume kan aardig hard en klinkt ook dan nog prettig in de oren. De bass komt goed over en ook de verschillende klanken weet de smartphone goed naar buiten te brengen.
Van de oordopjes die meegeleverd worden met de LG G4c worden we een beetje verdrietig. De geluidskwaliteit stelt teleur, klinkt erg koud en blikkerig. De bass wil nog wel zich nog wel laten horen, maar doordat de kwaliteit over het algemeen gewoon ondermaats is, kan dit de geluidskwaliteit niet ‘redden’. Gelukkig kan je dankzij de 3,5 millimeter ingang ook gewoon je eigen headset of koptelefoon gebruiken. Dat raden we ook zeker aan, want de oordopjes zitten ook niet echt lekker in het oor.
LG heeft de compacte smartphone uitgerust met een FM-radio. Deze doet zijn werk zoals je verwacht en geeft ook de ondersteuning voor RDS. Net als bij eigenlijk elke telefoon met FM-radio dient de headset als antenne.
Het bekijken van filmpjes is geen probleem op de LG G4c. De kijkhoek van het 720p-HD display is prima in orde en ook de kwaliteit voldoet aan de wensen. Kleuren, contrasten en details worden goed weergegeven op het beeldscherm.
Camera: foto’s en video’s
Na het starten van de camera kan het fotograferen met het toestel beginnen. Aan de achterzijde van de LG G4c vinden we een 8 megapixel camera met LED-flitser. Het aantal instellingen die we aan kunnen passen zijn zeer minimaal, in tegenstelling tot de camera-interface van de LG G4 die werkelijk alles mogelijk lijkt te maken. Een panorama-modus of HDR is niet te vinden in de camera-app van de G4c. Je krijgt de mogelijkheid om de flitser in te stellen, wisselen tussen de camera aan de voor- en achterzijde en we vinden het tandwiel met een paar extra instellingen.
Hier kan het beeldformaat veranderd worden van 16:9 naar 4:3 of 1:1 verhouding. Ook kan de resolutie voor de video aangepast worden van HD naar Full-HD. Ook kan stembesturing geactiveerd worden waarmee je met een commando een beeld kunt vastleggen. Aanwezig zijn verder de zelfontspanner en rasterweergave voor rechte foto’s. Tot slot kan de opslaglocatie aangepast worden. We missen dus een hoop instellingen die we wel tegenkwamen bij de grotere broer.
De camerakwaliteit is inconsistent en levert wisselende resultaten. Waar de camera van de LG G4 ons erg wist te overtuigen, doet de LG G4c dat minder. Het valt op dat foto’s snel bewogen zijn en dat ze daardoor ook niet altijd even scherp zijn. Bij grote verschillen in contrast wil de LG G4c de foto al snel te donker maken en ook de details van bijvoorbeeld de bladeren van een boom in de verte kunnen beter. Toch weet de LG G4c soms ook het tegenovergestelde te laten zien, waarbij de doortekening wel goed is en de kleuren realistisch overkomen. Voor de huis- tuin- en keuken-foto’s en voor op Facebook voldoet de camera overigens wel.
Bekijk hier het fotoalbum met foto’s gemaakt met de LG G4c
LG heeft aan de voorzijde van de LG G4c het toestel uitgerust met een 5 megapixel front-camera. Hoewel er geen flitser aan de voorzijde aanwezig is, kan je hier ook in minder verlichte omgevingen een goede selfie schieten. Wanneer je de ‘flits-functie’ in dit geval activeert licht het scherm flink op met een rand.
Het is ook mogelijk om automatisch een of meerdere foto’s te maken met een handgebaar. Door je hand te knijpen kan je de zelfontspanner activeren, zonder dat hiervoor een toets hoeft aan te raken. De kwaliteit van de foto’s van de front-camera zijn goed, met goede details en realistische kleuren.
Het schieten van een video kan met de LG G4c in HD (720p) of Full-HD (1080p). De beeldkwaliteit is voldoende, maar niet geweldig. Ook hier merken we dat bij contrastverschillen het toestel regelmatig moeite heeft om de belichting goed af te stemmen.
Om de gemaakte video’s en foto’s te bekijken is er een galerij-app aanwezig. Je kan foto’s als favoriet markeren, zodat ze in een apart tabblad direct bekeken kunnen worden. Uiteraard is het ook mogelijk om een nieuw album te maken en hier je eigen foto’s aan toe te voegen.
Overige mogelijkheden
Eerder gaven we al aan in de review dat de LG G4c niet overladen is met onnodige apps, zogenoemde bloatware. Wel vinden we op het toestel een aantal vooraf geïnstalleerde apps. Dit zijn bijvoorbeeld de agenda-app, een bestandsbeheerder, de rekenmachine en LG Backup. Met LG Backup kan je gegevens kopiëren van een oud apparaat naar de LG G4c. Wel moet het andere apparaat dit ook ondersteunen. Verder kan je met deze toepassing je bestanden opslaan in een back-up.
Op de LG G4c is ook een app ‘Cell Broadcast’ te vinden. Hier kan je de serverberichten vinden van bijvoorbeeld NL-Alert of Amber Alert. Op het toestel is ook QuickMemo+ te vinden waarmee je aantekeningen kan maken, of tekeningen maken op bijvoorbeeld je foto’s. Er is ook een taken-app aanwezig, net als een spraakrecorder.
De weer-app (met eventueel beschikbare widget) houd je op de hoogte van het weer. Wel hebben we gemerkt dat de weerinformatie niet altijd even accuraat is. Voor de weerdata wordt gebruik gemaakt van AccuWeather. Tijdens onze uitgebreide weer-app test kwam deze al niet als beste uit de bus. Gelukkig zijn er in de Play Store nog meer weer-apps te downloaden met een widget.
Zoals op elk Android-toestel zijn ook de nodige Google-apps te vinden. Je kan bijvoorbeeld je nieuwe vakantiebestemming ontdekken met Google Maps, boeken lezen met Google Play Books en je bestanden synchroniseren met Google Drive. Mocht je een applicatie van Google niet willen gebruiken dan kan je deze verbergen door bij instellingen naar applicaties te gaan.
Accu en snelheid
Het uithoudingsvermogen is tegenwoordig een van de belangrijkste punten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone. LG heeft de LG G4c voorzien van een 2540mAh accu die ook nog eens verwisselbaar is. Dat is een voordeel, want tegenwoordig lijken veel fabrikanten de accu in het toestel zelf te integreren. We hebben het uithoudingsvermogen van de LG G4c bijgehouden onder verschillende omstandigheden.
Over de prestaties van de accu zijn we erg te spreken. Bij intensief gebruik, met twee uur navigatie (GPS), bekijken van YouTube-filmpjes, een racespel spelen, het bijhouden van social media, veel foto’s maken en internetten laat ons het einde van de dag precies halen.
Bij normaal gebruik presteert de accu van de LG G4c ook erg goed. We wisten met gemiddeld gebruik het op een lading 2,5 dag met het toestel uit te houden. Dat het toestel niet veel vraagt van de accu, komt mede door de minder hoge resolutie van het beeldscherm in vergelijking met smartphones uit hogere segmenten.
Je kan instellen dat bij 15 procent accuniveau er wordt overgegaan naar de spaarstand. De batterijbesparing reduceert hierbij het gebruik van bepaalde functies. Denk hierbij aan het afstemmen van de helderheid en de trilfunctie. Je kan ook instellen dat de functie onmiddellijk wordt ingeschakeld of bij 5 procent resterende capaciteit.
Snelheid
Onder de motorkap van de LG G4c is een Qualcomm Snapdragon 410 quad-core processor, die een snelheid weet te leveren van 1.2GHz. Daarbij is er 1GB aan werkgeheugen beschikbaar, wat toch wel het minimale is wat je nu op een smartphone moet hebben. Het schakelen tussen applicaties heeft wat meer tijd nodig, maar een storende factor was het eigenlijk niet tijdens de weken dat we de LG G4c hadden.
Voor de prijs van de LG G4c kan je geen razendsnelle processor verwachten en het toestel is dan ook geen echte krachtpatser. Wel merkten we lichte haperingen op, die wellicht met een update vanuit LG weggepoetst kunnen worden. Deze haperingen waren er ook in het begin met de LG G4 en zijn gelukkig na een update ook opgelost. Vastlopers of crashes hebben we niet gehad met het toestel en ook het spelen van een racegame is geen enkel probleem met het toestel.
Geheugen
De LG G4c heeft een intern geheugen van 8GB. Zoals elke fabrikant wordt ook bij de LG G4c veel afgesnoept voor meegeleverde apps en voor Android zelf. Voor de gebruiker blijft er iets minder dan 3GB over. Gelukkig is er de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een MicroSD-geheugenkaart. We raden een geheugenkaart absoluut aan, want het interne geheugen zit met een paar apps al gelijk vol.
Niet elke applicatie is ervoor geschikt om op een geheugenkaart opgeslagen te worden. Aan te raden is om dit wel voor alle apps die deze mogelijkheid bieden te doen. Door in instellingen naar applicaties te gaan en dan naar ‘op de MicroSD’ kan je de installatie van apps overzetten naar de geheugenkaart. Hierdoor wordt het interne geheugen van het toestel minder belast. Als je dus een LG G4c aanschaft, is een geheugenkaart absoluut onmisbaar.
Beoordeling LG G4c
De LG G4c is een erg fijn toestel. Voor minder dan 200 euro heb je een compleet toestel met een geweldig uithoudingsvermogen, voldoende prestaties en ondanks zijn formaat toch de beschikking tot alle belangrijke functies. Daarnaast is de belkwaliteit bovengemiddeld en is het ontgrendelen met KnockOn een erg handige functie.
Wel hadden we meer verwacht van de camera. De camera laat wisselende resultaten zien en dat is jammer, omdat het toestel ook goede foto’s kan afleveren. Daarnaast is het interne geheugen erg weinig, maar kan dit gelukkig uitgebreid worden met een geheugenkaart. De snelle gebruikerssporen aan de achterzijde zijn jammer, want het toestel voelt verder degelijk aan en ziet er goed afgewerkt uit.
Al met al kunnen we stellen dat de LG G4c een prettige smartphone is. Voor de prijs van de LG G4c heb je een degelijke smartphone van goede kwaliteit. Als intensief gebruik met multitasken en veel fotograferen een voornaamste eis is, dan is de LG G4c misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Zoek je een betaalbare smartphone die gewoon doet wat het moet doen, dan zal je van de LG G4c lang plezier hebben.
De LG G4c is voor iets minder dan 200 euro verkrijgbaar bij Coolblue, Belsimpel, Studentmobiel en Coolblue (BE).
Specificaties LG G4c:
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 139.7 x 69.8 x 10.2 mm |
Gewicht | 136 gram |
Beschikbare kleuren* | Grijs, wit, goud |
Schermgrootte | 5,0 inch / 1280 x 720 px |
Scherm-technologie | IPS LCD / 294 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 8 GB / 1 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 32GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, FM-Radio, NFC |
Camera
Camera achterkant | 8 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 5 megapixel |
Videocamera | Ja, 1080p Full-HD |
Flitser en extra mogelijkheden | LED-flitser, autofocus |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.0.2 Lollipop |
Skin | LG UX 4.0 |
Processor | Qualcomm Snapdragon 410 |
Snelheid processor | quad-core/ 1.2 GHz |
Accu | 2540 mAh |
Adviesprijs | 199 euro |
LG G4c
-
7.8/10
-
7.7/10
-
6.9/10
-
7.3/10
-
9.2/10
-
8.2/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Belkwaliteit
- Uithoudingsvermogen
- Verwisselbare accu
- Uitbreidbaar geheugen
- KnockOn
- Notificatie-LED
Minpunten
- Intern geheugen; geheugenkaart onmisbaar
- Geen ondersteuning 5 GHz WiFi
- Camera presteert wisselend
- Achterkant toont snel gebruikerssporen
- Kwaliteit headset