Het vlaggenschip van LG is voor 2015 de LG G4. De Samsung Galaxy S6 en andere concurrenten moeten hun borst nat maken. Het nieuwe vlaggenschip van LG is voorzien van uitgebreide mogelijkheden. Wint de LG G4 het van haar concurrenten? Wij testen het toestel in de uitgebreide LG G4 review.
LG G4 review
In april kondigde het Koreaanse LG de nieuwe LG G4 aan. Het toestel werd gepresenteerd in de maand dat de HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6 in de winkels verschenen. Loopt de LG G4 een maand achter of haalt LG het met de LG G4 gemakkelijk in, dat zullen we uiteraard behandelen in de review.
Van de LG G2 werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Van de opvolger, de LG G3 werden er overduidelijk meer verkocht: meer dan tien miljoen exemplaren gingen er over de toonbank. Weet LG met de LG G4 het succes van hun G-serie smartphones voort te zetten?
Voordat we gaan beginnen aan de review willen we vermelden dat we hier een Nederlands retail-exemplaar van de LG G4 hebben. Veel anderen hebben een Koreaanse versie van de LG G4, waardoor er een verkeerd beeld geschetst kan worden over de werkelijke prestaties van de LG G4.
Verkooppakket
De verpakking van de LG G4 bestaat niet alleen uit het toestel zelf. Je vind er ook de losse accu voor de LG G4, want dat is direct een voordeel van de LG G4: je kan de achterkant van het toestel verwijderen en dus de accu verwisselen. Iets wat smartphones in dit segment lang niet altijd meer hebben.
In het pakket vinden we verder de roodkleurige headset en een vrij dikke oplaadkabel (voelt erg degelijk aan) en de adapter. Wanneer je de lederen variant van de LG G4 aanschaft krijg je er een gouden plastic achterkant bij, waardoor je het af kunt wisselen, of als het leder niet meer naar je zin is. Handig daarbij is het artikel: LG G4: zo verzorg je de leren achterkant.
Design en interface
Wat als eerst aan de LG G4 opvalt is dat het toestel vrij groot is. Het toestel is in vergelijking met zijn voorganger, de LG G3, echter niet heel veel groter, maar kom je van een ander toestel zoals de iPhone, Samsung Galaxy S5 of HTC One M8, dan is het een wereld van verschil.
De lengte van het toestel is 148,9 millimeter en de breedte is 76,1 millimeter. De LG G4 heeft aan de achterkant een lichte curve, waardoor het toestel niet plat is. Hierdoor is de dikte op het dunste punt 6,3 millimeter en op het dikste punt 9,8 millimeter. Deze lichte kromming heeft als doel dat het toestel nog beter in de hand ligt, iets wat zeker helpt in de handzaamheid van de LG G4 want het toestel ligt voortreffelijk in de hand.
Wanneer het toestel op een tafel ligt is de lichte buiging wat onhandig. Het toestel wiebelt door de curve en eigenlijk moet je het toestel dan met één hand vasthouden en met de andere hand bedienen. Echter doordat de lichte buiging er ook voor zorgt dat het toestel wel prettig in de hand ligt, is duidelijk wat LG belangrijker vindt.
Aan de voorzijde van de LG G4 vinden we een 5,5 inch beeldscherm. Het display van de LG G4 betreft een Quantum QHD-IPS display met een resolutie van 1440 x 2560 pixels en een pixeldichtheid van 538 ppi. Dit type beeldscherm zou een hoger kleurbereik en een hogere helderheid bieden. In de praktijk heb je met de LG G4 gewoon een prima beeldscherm die kleuren erg goed weergeeft en helder genoeg is om ook in het zonlicht te kunnen gebruiken. Kleuren worden levendig weergegeven en ook de kijkhoek is in orde bij de LG G4.
In het donker kan het scherm van de LG G4 genoeg gedimd worden en op een zonnige zomerdag kan het beeldscherm vrij helder worden ingesteld, hoewel dit in direct zonlicht wel wat helderder had gemogen.
Boven het scherm vinden we een LED-notificatielampje, de sensoren en de 8 megapixel front-camera. Daarnaast vinden we de luidspreker voor het voeren van telefoongesprekken. Aan de bovenkant van de LG G4 bevindt zich een infrarood-zender waarmee je de LG G4 als universele afstandsbediening kan gebruiken.
Over de zijkanten van de LG G4 kunnen we vrij kort zijn. Hier zijn namelijk (traditiegetrouw bij LG G-serie) geen knoppen of aansluitingen te vinden. De onderzijde van de LG G4 is wel voorzien van twee aansluitingen, namelijk de aansluiting voor de Micro-USB en de 3,5 millimeter headset.
Bij LG gebeurt ‘het’ aan de achterzijde van het toestel. Zo ook bij de LG G4. We beginnen met de keuze voor het materiaal. Je kan de LG G4 kopen met zowel een lederen als een plastic achterzijde. Voor de leren LG G4 kan je kiezen uit de kleuren bruin en zwart. Mogelijk zal ook donkerrood binnenkort beschikbaar komen. In andere landen is er ook een lederen lichtblauwe, crème-kleurige en gele achterkant beschikbaar. De plastic LG G4 achterkant is er in de kleuren donkergrijs, goud en wit. Het verschilt per land welke kleuren er beschikbaar zijn.
Leer
Wij reviewen de lederen zwarte LG G4 en die ligt erg goed in de hand. Het ribbelige patroon in het leer lijkt op het eerste gezicht ervoor te zorgen dat het toestel minder glad is, maar dit is bedrog. Het leer is erg netjes afgewerkt en dat het hier niet gaat om kunstleer bewijst de lichte geur die je ruikt als je het toestel uit de doos haalt. In het leer staat licht het beeldmerk van de ‘G4’ gedrukt. De hoeken van de lederen behuizing ogen wel wat aan de kwetsbare kant.
De LG G4 is aan de achterzijde voorzien van een stiksel die over het midden van het toestel doorloopt. Het is even wennen maar is zeker niet hinderlijk. Wat ook wennen is voor degenen die niet hiervoor een LG hebben gehad, de knoppen aan de achterkant. Zeker in de eerste week zul je vooral de toetsen vinden door het toestel om te draaien. Na een paar dagen wisten we ze zonder problemen te vinden. De knoppen laten zich erg goed bedienen en bieden daarnaast nog een aantal handige functies, waarmee je de camera snel op kan starten of QuickMemo+ kan inschakelen.
Stiekem vinden we het wel jammer dat je niet zelf kan kiezen welke applicatie je wilt openen bij dubbel drukken op een knop. QuickMemo+ zouden we bijvoorbeeld willen vervangen voor een app als WhatsApp of Telegram. Gelukkig kwam daar tijdens het reviewen van de LG G4 een handige applicatie voor; Key Plus, waarmee je wel dit kan instellen voor één toets.
Bij de LG G4 zal je de power-button niet vaak nodig hebben. Je kan het toestel gemakkelijk vergrendelen en ontgrendelen door dubbel te tikken op het scherm. Deze functie heet KnockOn en maakt het mogelijk om het toestel snel te ontgrendelen en vergrendelen. Met Knock Code kan je een patroon instellen over vier vlakken. Deze kan je invoeren terwijl het scherm uitstaat en vervolgens wordt het scherm direct ontgrendeld. Dankzij Knock Code en haar vlakverdeling zijn er 80.000 mogelijkheden, waardoor dit net wat meer beveiliging geeft aan je LG G4.
Achterkant
Aan de achterkant van de LG G4 vinden we ook de 16 megapixel camera, de LED-flitser en de speciale zogenoemde kleurenspectrum-sensor waarmee kleuren nog beter worden vastgelegd bij het maken van een foto. Ook de speaker van het toestel zit aan de onderkant van de telefoon.
Zoals we al zeiden is een groot voordeel van de LG G4 dat de achterkant verwijderbaar is. Hierdoor is het mogelijk om de accu te verwisselen. De LG G4 heeft ook een slot voor een geheugenkaart waardoor je het interne geheugen van 32GB uit kan breiden met een MicroSD-geheugenkaart. De simkaart in de LG G4 betreft een Micro-SIM en dus niet de kleinere Nano-SIM. Aan de achterkant van het klepje is tevens een NFC-module geplaatst.
Interface
De LG G4 draait op de meest recente versie van Google Android, namelijk Google Android 5.1 Lollipop. Over de interface van Android heeft LG haar eigen sausje gegoten onder de naam LG UX 4.0. Het vergrendelscherm geeft je de mogelijkheid om maximaal vijf snelkoppelingen te plaatsen, zodat je direct vanaf het lockscreen toegang hebt tot je camera, de dialer of bijvoorbeeld de DroidApp App.
LG wil met LG UX 4.0 een volwaardig alternatief aanbieden voor diensten als Google Now. Deze dienst heet LG Smart Bulletin en geeft je overzicht in de agenda-items voor deze dag, snelle instellingen, tips, de universele afstandsbediening (Quick Remote) en de muziekspeler. Ook de voortgang in de gezondheids-app LG Health kan worden getoond. Je vind Smart Bulletin door naar links te vegen vanaf je startscherm.
De homescreens op de LG G4 kan je voorzien van widgets en snelkoppelingen naar je favoriete apps. Daarbij kan je de beschikbare navigatietoetsen onderin beeld aanpassen, aanvullen of verplaatsen. Standaard is er een widget op het startscherm geplaatst die je op een vriendelijke manier op de hoogte houdt van het weer. Op een warme dag zal het adviseren genoeg te drinken en op een regenachtige, koude dag zal een paraplu aangeraden worden.
In de loop van de dag geeft de widget ook aan hoe de avond en nacht eruit zal gaan zien. De weerinformatie in de widget is afkomstig van AccuWeather en helaas is de weerdienst niet aan te passen. AccuWeather is in Nederland niet een van de meest accurate weer-apps, zo bleek in onze uitgebreide weer-app test. Toch is de widget een handig extraatje.
Door van boven naar beneden te vegen komt de notificatiebalk tevoorschijn. Dit is de plek waar je de meldingen kunt bekijken en snelle instellingen kunt vinden. De werking hiervan wijst zich eigenlijk vanzelf en verschilt niet echt met die van de rest van de smartphones.
Je kan op de LG G4 gebruik maken van de functie Dual Window. Hiermee kan je twee applicaties tegelijkertijd op het scherm weergeven. Jammer hieraan is dat maar een beperkt aantal applicaties ondersteund worden. Zoals Hangouts, Google Maps, YouTube, Gmail, Chrome en nog een aantal Google-apps. Applicaties zoals Telegram en WhatsApp kunnen niet met Dual Window gebruikt worden helaas. Meer slimme interface-dingetjes vind je in dit artikel met 26 handige LG G4 tips.
Het menu met de applicaties laat je de applicaties sorteren op installatie-datum, alfabet of op eigen gekozen volgorde. Daarbij heb je op de LG G4 de mogelijkheid om de iconen te vergroten. Hierbij krijg je in een venster wel minder icoontjes maar zul je minder snel het verkeerde icoontje aantikken. Van de icoontjes op je homescreen kan je overigens de vormgeving van het pictogram nog aanpassen en biedt de LG G4 ondersteuning voor icon-packs.
De interface op de LG G4 oogt prima maar schiet soms toch wat tekort. Zoals het menu met instellingen, die had naar onze mening wel wat strakker vormgegeven kunnen worden in plaats van de ‘geanimeerde’ teksten. Tevens zien we hier en daar slordige spelfouten zoals ‘aan’ waar ‘een’ wordt bedoeld of stickers met dubbel ‘k’ gespeld.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Voor het communiceren is de LG G4 van alle snufjes voorzien. Uiteraard kan er met de LG G4 gebruik gemaakt worden van 4G internet, en daarnaast ook van 3G en 2G. Zoals je mag verwachten kan je het toestel ook verbinden met een WiFi-netwerk.
Bellen met de LG G4 gaat zonder problemen. Tijdens een telefoongesprek kan je de helderheid van de stem inschakelen waardoor de stem beter tot zijn recht komt. Een andere optie is ruisonderdrukking waarbij omgevingsgeluid weggefilterd wordt en dit de gesprekswaliteit ten goede komt. De belkwaliteit van de LG G4 is erg goed en klinkt warm en duidelijk, niks op aan te merken.
Stille modus
Voor degenen die nog niet zo ervaren zijn met Android 5.0 Lollipop en hoger (in het geval van de LG G4 Android 5.1 Lollipop), de stille modus werkt eigenlijk heel anders. Waar we bij verschillende fabrikanten, zoals Samsung met de Galaxy S6 en dergelijke nog in de aangepaste interface een stille modus vinden is deze er bij de LG G4 niet. Je LG G4 op stil zetten is vrij omslachtig. De ‘onderbrekingen’ zet je op alleen prioriteit (als je nog wel een alarm wilt horen bijvoorbeeld) waarna je bij volume-geluid voor trillen kiest. Hierbij moet je trillen weer uitschakelen bij de profielen. We hopen echt dat LG met een update een mogelijkheid brengt om het toestel gewoon zoals in eerdere versies het toestel op stil te kunnen zetten.
Toetsenbord en internet
Het LG toetsenbord die standaard op de LG G4 te vinden is doet zijn werk goed. Daarbij kan je het thema van dit toetsenbord ook nog aanpassen naar eigen wens door bijvoorbeeld een ander kleurenthema te kiezen.
Op de LG G4 zijn twee internetbrowsers te vinden. De standaard LG internetbrowser en Google Chrome. Welke je het fijnste in gebruik vind is persoonlijk. Wel kunnen we concluderen dat allebei de browsers hun werk prima doen en snel de acties uitvoeren.
Multimedia: muziek en film
Naast de LG muziekspeler op de LG G4 vinden we ook de app Google Play Music waarmee je muziek kunt luisteren. Het voordeel aan de integratie van cloud-diensten op de LG G4 is dat je diensten als Dropbox, Google Drive, Box en Microsoft OneDrive kunt koppelen aan de galerij en ook de muziekspeler. Muziek die je bijvoorbeeld hebt opgeslagen bij een van deze diensten, kan opgehaald worden door de LG muziekspeler. Wanneer er songteksten bij een nummer zijn opgeslagen kan je direct meezingen, want die worden in dat geval op het scherm weergegeven.
Jammer is dat de speaker van de LG G4 aan de onderzijde zit. Als het toestel op tafel ligt, is de demping van het geluid niet heel storend maar wanneer je het toestel op de bank legt wordt het geluid erg gedempt. Wie van een HTC (zoals de HTC One M8) komt zal toch even moeten wennen. HTC voorziet toestellen van speakers die tot nu toe eigenlijk geen enkel merk kan evenaren. LG komt met de LG G4 hierbij wel aardig in de buurt. Het geluid uit de LG G4 klinkt vol en warm, wel soms iets té warm, maar absoluut niet slecht. Daarnaast kan het volume van de speaker vrij hard en is de geluidskwaliteit op het maximaal haalbare volume prima.
Op de LG G4 vinden we verder een FM-radio waarbij de headset fungeert als antenne, tevens wordt er aanvullende informatie weergegeven middels RDS. De meegeleverde headset stelt ons een beetje teleur. Het geluid klinkt koud en mist de kracht die de speaker van de LG G4 juist weer wel heeft.
Beeldscherm LG G4
Het bekijken van een filmpje op de LG G4 is geen probleem. De kleuren worden perfect weergegeven op het display van de smartphone. Het scherm is kraakhelder en de kijkhoek is goed. De helderheid is ook prima in orde, alleen wanneer het beeldscherm in fel direct zonlicht wordt gehouden, is het nog wel afleesbaar maar had de helderheid wel wat hoger gemogen.
Camera: foto’s en video’s
We zijn aangekomen bij misschien wel het belangrijkste onderdeel van de LG G4 review: de 16 megapixel camera. Hoe presteert de camera van de LG G4? Dat zullen we in dit hoofdstuk uitgebreid behandelen. De camera van de LG G4 heeft namelijk ontzettend veel mogelijkheden.
De kleuren worden in de LG G4 nog beter vastgelegd door de kleurenspectrum-sensor. Volgens LG worden hiermee de kleuren nog realistischer in beeld gebracht. Daarnaast kan het toestel ook in donkere omgevingen nog prima kiekjes schieten dankzij de f/1.8 lens met de lage lichtgevoeligheid. Verder is er optische beeldstabilisatie die lichte bewegingen reduceert, wat resulteert in minder bewogen foto’s. Dankzij de laser-focus op de LG G4 kan het toestel nog sneller scherpstellen op een object.
Eenvoudige stand
Om te beginnen zijn er drie standen waarin je je foto’s kunt schieten. Dit zijn de eenvoudige stand, de basis-modus en de handmatige modus. In de eenvoudige modus van de camera kan je richten en schieten. Dit is dus letterlijk de meest eenvoudige stand.
Basis stand
De basis-stand brengt een hoop extra functies naar de camera. Hier kan de flitser ingesteld worden, gewisseld worden tussen de achter- en front-camera en de modus bepaald worden. Je kan er bij de modus voor kiezen om een beeld vast te leggen waarbij zowel de front- als de achterste camera wordt gebruikt of om een panorama te maken. Het tandwiel geeft toegang tot de instellingen waar je de beeldverhouding, HDR, spraakbesturing, zelfontspanner, rasterweergave en de opslaglocatie beheerd kunnen worden.
Handmatige stand
LG heeft de LG G4 camera voorzien van tal van functies die we tegenkomen in de handmatige modus. Zoals de naam al aangeeft kan je hiermee nog meer uit de camera van de LG G4 halen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om foto’s in zowel RAW als JPEG-formaat te schieten. Met RAW kan je met een fotobewerkings-programma zoals Photoshop achteraf de belichting, het contrast en de witbalans aanpassen vrijwel zonder kwaliteitsverlies.
Alle informatie wordt bij een RAW-foto bewaard, daar waar bij een JPEG-foto de bestanden gecomprimeerd worden. RAW kan bijvoorbeeld van pas komen in omgevingen met veel contrastverschillen. Vaak is dit voldoende, maar voor sommige situaties kan RAW uitkomst bieden. De RAW-foto’s zijn wel enkele tientallen MB’s groot, in tegenstelling tot de JPEG-foto’s. Een geheugenkaartje is dus aan te raden. De mogelijkheid om in RAW te fotograferen is overigens alleen beschikbaar in de handmatige stand en helaas niet in de basis-modus.
Je ziet in de handmatige stand op de LG G4 direct welk resultaat de gekozen instellingen oplevert. Zo zal de foto donkerder worden als je de ISO-waarde omlaag gooit en het display meekleuren bij het aanpassen van de witbalans. De mogelijkheden zijn eindeloos. De sluitertijd, de witbalans, de focus, de ISO-waarde en de belichtingscompensatie kunnen ingesteld worden naar eigen wens. Voor sommige handelingen (zoals bij een lange sluitertijd) is een smartphone statief onvermijdelijk.
De LG G4 maakt geweldige foto’s, daar kunnen we kort over zijn. We moeten daarbij wel opmerken dat de G4 niet de snelste camera heeft, maar traag is de camera van de LG G4 ook niet. De kleuren worden erg goed en natuurlijk vastgelegd. De focus weet de LG goed te bepalen en ook de details in foto’s worden erg goed in beeld gebracht.
> Bekijk hier alle LG G4 foto’s in het fotoalbum
Op een zonnige dag wil de camera (bijvoorbeeld bij het focussen op de lucht) de kleuren soms overdreven vastleggen. Het verschil tussen het contrast legt de LG G4 voor een smartphone ook bovengemiddeld goed vast. Opvallend is ook de kwaliteit wanneer er digitaal ingezoomd wordt. Bij 8x digitale zoom is de kwaliteit vanzelfsprekend niet om over naar huis te schrijven. Bij 4x digitale zoom is de kwaliteit nog aanvaardbaar.
Waar de LG G4 camera ook goed in is, zijn toch wel de foto’s die je schiet in donkere omstandigheden. Dankzij de lage lichtgevoeligheid kan je in dit soort situaties zonder al teveel ruis toch scherpe en goede foto’s maken met de LG G4. Bij schemerverlichting fotografeerde we binnenshuis zonder problemen de kat. Buitenshuis fotografeert de LG G4 als de avond is gevallen voldoende. De gloed van de lantaarnpalen wordt in de foto’s ietwat veel benadrukt en vooral wanneer er achteraf ingezoomd wordt, is de ruis erg aanwezig. Desondanks weet de LG G4 ook in de latere uurtjes foto’s aardig goed af te leveren.
Mocht je de camera snel willen starten, dan is dat ook mogelijk met de LG G4. Door twee keer achter elkaar de volumetoets naar beneden in te drukken wordt de camera geopend. Standaard wordt direct ook een foto gemaakt. Gelukkig kan je dit laatstgenoemde uitzetten, want het is handiger om eerst scherp te stellen en de compositie te bepalen. We kregen om de zoveel tijd wel de (irritante) melding of we de foto’s op de geheugenkaart wilde opslaan, of op het telefoongeheugen. Ook nadat we het meerdere keren hadden aangegeven, kregen we om de zoveel tijd deze melding.
Front-camera: selfies!
Voor het maken van selfies is de LG G4 voorzien van een 8 megapixel front-camera. Je kan hier door je hand twee keer achter elkaar samen te knijpen direct een foto van jezelf maken. De kwaliteit hiervan is goed en in donkere omgevingen kan je een soort van nagebootste flitser gebruiken. Het scherm wordt dan fel wit verlicht waardoor je op de foto toch nog kan zien wie er nou op staat. Je kan verder nog instellen dat wanneer je de telefoon na het maken van de selfie naar je hoofd toereikt, automatisch de foto wordt getoond. Ook kan je gebruik maken van de schoonheidsmodus waarmee oneffenheden en rimpels worden weggefilterd, alleen is het resultaat hiervan nogal lelijk.
Videocamera
De videocamera van de LG G4 is direct vanuit de camera-interface te bereiken. De lijst met instellingen is niet zo heel lang zoals bij de fotocamera het geval is. We kunnen kiezen om in UHD (4K), Full-HD, HD of in Slow Motion videobeelden te maken. Tijdens het filmen kan je inzoomen door met de vingers een knijpbeweging te maken op het scherm. Wil je de flitser gebruiken tijdens het filmen, dan moet deze vooraf worden ingeschakeld.
De videokwaliteit van de LG G4 werkt zoals het moet en levert goede beelden af. Kleuren worden duidelijk en goed vastgelegd alleen met grote contrastverschillen hebben smartphone-camera’s vaak meer moeite. Ook de LG G4 is daarop geen uitzondering en zal in deze gevallen de video wat donkerder opnemen. Wanneer er ingezoomd wordt, zal de microfoon tijdens het filmen het geluid ‘uit de verte’ opnemen. Dit is in sommige gevallen handig, maar tijdens een concert levert dit veel verschil op in geluid (als er tussendoor ingezoomd wordt).
Galerij
In de galerij kunnen de gemaakte video’s en foto’s bekeken worden. De galerij laat de bestanden zien in albums. Daarnaast kan je ervoor kiezen om foto’s gerangschikt op datum te tonenin de tijdlijn. Als je de locatie bij je foto’s opslaat zal de LG G4 herinneringen aanmaken, zoals ‘Breda op Maandag’. Deze samengestelde albums doen ons denken aan Google Photos.
Een groot voordeel van de LG G4 is dat er cloud-accounts gekoppeld kunnen worden. Bij de muziekspeler kan bijvoorbeeld hierdoor muziek uit Dropbox, Box, OneDrive of Google Drive geïmporteerd worden, bij de fotogalerij kan ditzelfde gedaan worden maar dan voor de foto’s.
Overige mogelijkheden
Op de LG G4 worden standaard een aantal applicaties meegeleverd. Dit zijn apps zoals LG Health, LG Backup, LG SmartWorld, Taken, QuickMemo+, Quick Remote en nog een aantal toepassingen. LG Health is bedoeld om de bewegings-activiteit bij te houden zoals hardlopen, wandelen en fietsen. Je kan daarbij een doel instellen zoals het aantal stappen. De applicatie LG Backup kan worden gebruikt om bestanden te backuppen.
LG SmartWorld
LG SmartWorld is te vergelijken met Galaxy Apps van Samsung. Hier kan je applicaties vinden en aanvullingen voor je smartphone. Denk hierbij aan bijvoorbeeld thema’s voor het toestel of voor de toetsenbord-app van LG. Voor een compleet overzicht van alle applicaties is er natuurlijk de Google Play Store.
QuickMemo+
Ook op de LG G4 te vinden is de app QuickMemo+. Deze applicatie maakt het mogelijk om tekeningen, aantekeningen, notities of todo-lijstjes te maken. Daarnaast kan je ook aantekeningen maken op een foto of een reeds gemaakte screenshot.
Quick Remote
Deze applicatie verandert je telefoon in een afstandsbediening. De LG G4 kan met Quick Remote gebruikt worden om de televisie, radio, Blu-ray speler of airco te bedienen. Daarbij kan je de apparaten onderverdelen onder verschillende kamers, waardoor je snel toegang krijgt tot de beschikbare apparaten per kamer in huis.
Een extra overzicht van de mogelijkheden op de LG G4 vind je in het artikel met de LG G4 tips. Een aantal van deze applicaties kan je ook gewoon verwijderen en via ‘Instellingen’ en ‘Software-update’ weer opnieuw op je toestel installeren.
Accu en snelheid
De LG G4 wordt geleverd met een 3000mAh accu. Dit is over het algemeen meer capaciteit dan concurrenten bieden. Hoe presteert de accu van de LG G4? Het gebruik van de smartphone is uiteraard leidend in het behaalde uithoudingsvermogen. We hebben de afgelopen weken de LG G4 onder verschillende omstandigheden gebruikt.
Bij flink intensief gebruik zal de LG G4 het einde van de dag net aan halen. De maximale screen-on-time lag tussen de 3,5 uur en 4 uur. Onder intensief gebruik valt het bekijken van YouTube-filmpjes, het spelen van een racegame en natuurlijk internetten, telefoneren, WhatsAppen, Telegrammen en het checken van social media. Ook hebben we de LG G4 vaak gebruikt om foto’s te schieten. Het toestel was altijd via Bluetooth verbonden met een smartwatch (Android Wear).
Bij normaal of gemiddeld gebruik houdt de LG G4 het prima uit. Het toestel zal na anderhalve dag wel de oplader nodig hebben. Ook hierbij was het toestel continue verbonden via Bluetooth met Android Wear. Na een werkdag hadden we nog gemiddeld nog zo’n 40 á 50 procent over van de acculading.
Wat opvalt is dat wanneer de LG G4 van de lader wordt gehaald, het percentage lange tijd op 100 procent blijft staan. Daarna telt hij wat sneller af, waarna het weer ‘normaal’ wordt berekend. Het opladen van de LG G4 batterij duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten. LG zou ook snel opladen ondersteunen, zogenoemde Quick Charge, maar levert standaard niet de quick charger mee. Ook heeft LG niet een officiële quick charger in het assortiment op het moment dat deze review werd geschreven.
In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten is de batterij van de LG G4 wel verwisselbaar. Dit is zeker een voordeel, maar voorlopig moeten we nog afwachten of de losse accu voor de LG G4 ook beschikbaar komt op de Nederlandse markt. We hebben navraag gedaan bij LG maar de vraag naar een extra accu zou volgens LG niet voldoende zijn om de accu (en ook niet de bureaulader) voor de LG G4 naar Nederland te brengen. De kans is aanwezig dat dit later dit jaar alsnog zal gaan gebeuren, maar voor de zomervakantie hoeven we de extra accu in ieder geval niet in Nederland te verwachten. Het gebruik van universele accu’s raden wij in ieder geval af.
Snelheid
LG heeft bij de LG G4 gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 808 hexa-core processor met een rekenkracht van 1.8GHz. Op papier is deze processor niet de snelste, maar zeker niet de traagste. We schreven eerder al waarom LG koos voor de Snapdragon 808 tegenover de 810. In onze ogen heeft LG hiermee een perfecte keus gemaakt. De Snapdragon 810 komt met regelmaat in het nieuws vanwege oververhitting en dat wil je als fabrikant niet hebben bij een nieuw toestel.
De snelheid van de LG G4 is prima in orde. Wel moeten we opmerken dat er nog een aantal (hele) kleine dingen verfijnd kunnen worden als het gaat enkele kleine lags en vertragingen. Deze zijn echter minimaal en verder hebben we in de afgelopen weken geen vastlopers of crashes gehad. Dit is eveneens te danken aan de 3GB werkgeheugen waarmee het toestel is uitgerust.
Geheugen
LG voorziet de LG G4 van 32GB intern geheugen. Daar wordt door het systeem en Android natuurlijk altijd wat van afgesnoept. Je houdt circa 23GB over van de 32GB in totaal. Groot voordeel tegenover de concurrerende modellen is dat de LG G4 je de mogelijkheid geeft om een geheugenkaart in het toestel te stoppen. Hierdoor kan je het geheugen uitbreiden om nog meer foto’s te schieten en bestanden op te slaan. Zeker wanneer je in RAW fotografeert is een MicroSD-kaart een must-have.
Beoordeling LG G4
We kunnen stellen dat we hebben genoten de afgelopen weken van de LG G4. De grootste concurrent is de Samsung Galaxy S6. Zoals je kon lezen in de Galaxy S6 review waren we niet heel erg te spreken over de kwaliteit van deze smartphone. De LG G4 geniet bij de keuze tussen deze twee ook de voorkeur. De accu van de LG G4 presteert duidelijk beter, de G4 heeft een verwisselbare accu en biedt de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden.
De LG G4 blinkt zoals gezegd uit in de accuduur, vergeleken met zijn voorganger. Dat betekent niet dat de batterij van de LG G4 geweldig is, we zullen hem bestempelen als beter dan de concurrentie maar niet perfect. LG weet met de camera in de LG G4 een geweldige kwaliteit te leveren met veelmogelijkheden. De materiaalkeuze van het leer is goed al voelen de hoeken wel kwetsbaar aan. Het toestel ligt ondanks de grootte prima in de hand.
De op papier minder krachtige processor weet ons te overtuigen en functioneert prima, net als het beeldscherm die ook in het zonlicht nog aardig is af te lezen. Qua helderheid wint de Galaxy S6 het wel van de LG G4. Het scherm van de LG G4 had qua helderheid een tikkeltje hoger gemogen. De speaker aan de achterzijde is op een tafel geen grote hindernis, maar ligt het toestel op een bank of bed dan is het gedaan met de pret. Ook de interface is niet op alle vlakken even netjes afgewerkt. De vingerafdrukscanner mis je alleen als je hiervoor een Galaxy S6 hebt gehad. Toch maakt LG dat met de functie KnockOn weer goed en is een vingerafdruksensor eigenlijk overbodig.
De prijs van de LG G4 ligt -iets- lager dan de concurrentie maar vergeleken met de voorganger, de LG G3, is de prijs hoog. We verwachten echter wel dat over een aantal weken of maanden de prijs zal gaan dalen. De LG G4 is een perfecte smartphone met eigenlijk geen echte nadelen.
De LG G4 heeft een adviesprijs van 649 euro (plastic achterkant) en 699 euro (leren achterkant). Echter is de LG G4 voor veel lagere prijzen al te vinden. Via onderstaande button vind je op onze LG G4-pagina een compleet overzicht van specificaties, nieuwsberichten, prijzen en abonnementen voor de LG G4.
Specificaties LG G4
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 148.9 x 76.1 x 9.8 mm |
Gewicht | 155 gram |
Beschikbare kleuren* | Grijs, goud, wit, zwart leer, bruin leer, rood leer |
Schermgrootte | 5,5 inch / 1440 x 2560 px |
Scherm-technologie | IPS LCD / 538 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n/ac |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 32 GB / 3 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, FM-Radio, NFC, Infrarood-sensor |
Camera
Camera achterkant | 16 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 8 megapixel |
Videocamera | Ja, 2160 (4K) |
Flitser en extra mogelijkheden | LED-flitser, laser-autofocus, optische beeldstabilisatie, kleurenspectrum-sensor, HDR |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.1 Lollipop |
Skin | LG UX 4.0 |
Processor | Qualcomm Snapdragon 808 |
Snelheid processor | Hexa-core/ 1.8 GHz |
Accu | 3000 mAh |
Adviesprijs | 649 euro (plastic) / 699 euro (leer) |
LG G4
-
9/10
-
8.9/10
-
9.6/10
-
8.9/10
-
8.6/10
-
8.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Leren achterkant
- Camera
- Geluidskwalteit
- Belkwaliteit
- Handige functies zoals KnockOn
- Ligt lekker in de hand
- Cloud integratie (bijv. muziekspeler, galerij)
- Verwisselbare accu
- Uitbreidbaar geheugen
Minpunten
- Interface kan iets verfijnd worden
- Speaker aan de achterkant blokkeert geluid in sommige omstandigheden
- Geluidskwaliteit headset
- Geen echte stille modus