Met de Lenovo K5 brengt Lenovo haar eerste smartphone uit in Nederland. Lenovo belooft een smartphone met een geweldige geluidskwaliteit dankzij Dolby Atmos-technologie. Maar Lenovo wil ons ook overtuigen met een erg interessante prijs. We hebben de Lenovo K5 uitgebreid aan de tand gevoeld in een uitgebreide review.
Lenovo K5
Lenovo bracht al wel eerder laptops en tablets uit in ons land, maar nog niet eerder een eigen smartphone. De Lenovo K5 is nog maar het begin, want na de overname van Motorola zullen we Lenovo steeds vaker in de smartphone-markt gaan zien. DroidApp had de primeur om de K5 als eerste in Nederland te testen. We zullen onze ervaring uitgebreid beschrijven in de Lenovo K5 review.
Vormgeving en interface
De Lenovo K5 doet mij persoonlijk direct denken aan de Samsung Galaxy Ace-serie. Deze toestellen hadden een glimmend randje aan de rand van het toestel. Dit is iets wat we ook terugzien bij de smartphone van Lenovo. Ook valt op dat de navigatie-toetsen afwijken van hoe Google het zelf had bedoeld en zijn deze op dezelfde manier geplaatst als bij Samsung; dit is een kwestie van wennen. Jammer is wel dat de navigatie-toetsen niet verlicht zijn.
Lenovo heeft ervoor gekozen om de linker-functietoets een andere werking mee te geven. Bij dergelijke Android-smartphones krijg je bij het vierkante knopje een overzicht met achtergrond-processen en taakbeheer. Bij de Lenovo moet je hiervoor de knop langer ingedrukt houden. Wanneer je deze eenmalig kort aanraakt, dient de knop als ‘optie-toets’, waarmee je bij verschillende applicaties bepaalde opties en instellingen krijgt te zien. Dit is wat ons betreft omslachtig.
Het design van de Lenovo K5 is prima in orde. Voor de verandering beginnen we aan de achterkant van het toestel. De achterkant is afneembaar en dat betekent in dit geval ook een verwisselbare accu. Het toestel heeft een premium-uitstraling, ondanks dat we niet te maken hebben met een volledig metalen behuizing. Er is een 13 megapixel camera met LED-flitser te vinden en ook de speakers zien we aan de achterzijde.
De K5 voelt vrij compact en degelijk aan. Aan de voorkant van het toestel hebben we het 5,0 inch HD-scherm samen met de 5 megapixel front-camera. Ook is er een LED-notificatielampje aanwezig die je waarschuwt bij nieuwe meldingen en berichten. Een bug in de software is dat het LED-notificatielampje bij een melding continue blijft branden (dus niet knipperen). Ook wanneer je de melding hebt bekeken, gaat deze niet uit. Pas wanneer je een melding hebt weggeveegd stopt deze met branden.
We zien aan de bovenkant de verschillende aansluitingen zoals de ingang voor de headset en de Micro-USB poort. Lenovo heeft ervoor gekozen om aan de zijkant van het toestel de volumetoets en de standby-toets te plaatsen. Deze voelen eveneens degelijk aan en bevatten weinig speling.
Bij het activeren van het display valt op dat je Lenovo niet mag vergelijken met Motorola. Verwacht geen stock Android interface. Qua interface kan je deze bij de K5 het beste vergelijken met Honor en Huawei. Geen standaard Android-icoontjes, maar ieder icoontje van de Lenovo-apps in zijn eigen stijl; net als de widget en de rest van de vormgeving. Je kunt in ‘Theme Center’ kiezen uit verschillende thema’s, maar op dit moment kan je kiezen uit slechts zes thema’s. De thema’s komen wat druk over en dat is jammer. Een rustig, strak thema moet gemist worden op de K5.
Lenovo komt met de K5 niet goed uit de verf als het gaat om het gebruik van de Nederlandse taal. Verspreid door de interface en de instellingen vinden we met regelmaat de Engelse taal terug in het systeem. Tevens vinden we vaak een letterlijke vertaling naar het Nederlands en worden veel hoofdletters gebruikt. Dit geeft een onoverzichtelijk beeld. Zo vinden we de geluidsinstellingen onder ‘Ring en trillen’ en heet de dialer-app Kiesschijf. Hier mag Lenovo absoluut zijn huiswerk beter doen.
Communicatie: bellen, internet en netwerken
De Lenovo K5 is voorzien van ondersteuning voor 2G, 3G en 4G. De status van de verbinding en het netwerk kan voortdurend afgelezen worden in de linker bovenhoek van het toestel. Daar is de signaalsterkte te vinden. Dankzij dual-sim kan je twee (Micro-) simkaarten in het toestel plaatsen. Bij de instellingen kan je aangeven welke simkaart je voor internet, bellen en het sturen van berichten wilt gebruiken.
Bij het voeren van een telefoongesprek merken we geen gekke dingen en klinkt de persoon aan de andere kant van de lijn goed en duidelijk, ook het volume kan hard genoeg. Voor het typen van tekst is standaard het Google-toetsenbord geïnstalleerd op de Lenovo K5. Bij het sturen van een bericht kan je in het chat-venster nog aangeven via welke simkaart je het bericht wilt verzenden. Ditzelfde geldt voor de dialer, waar je aan kunt geven vanaf welk nummer je belt.
Voor het internetten is de Chrome-browser aanwezig. Naast het mobiele netwerk kan je natuurlijk ook via een WiFi-netwerk gebruik maken van internet. De Lenovo K5 ondersteunt enkel 2,4 GHz-netwerken en geen 5 GHz-netwerken. Dit laatste is iets wat we maar bij weinig toestellen in deze prijsklasse zien.
Multimedia: muziek en film
Lenovo maakt er geen geheim van dat we het beste uit de geluidskwaliteit kunnen verwachten. Aan de achterkant pronkt het logo van Dolby. Iets waar de Lenovo K5 zeker punten weet te behalen is de geluidskwaliteit. De geluidskwaliteit van het toestel is warm, klinkt zuiver en ook het volume kan hard genoeg. Jammer is wel dat de speakers zich aan de achterkant van het toestel bevinden; het geluid wordt wanneer het toestel op tafel ligt dan flink gedempt.
Voor het beluisteren van muziek vind je de app Google Play Music of de standaard Lenovo muziekspeler-app. Deze app geeft toegang tot de muziek die is opgeslagen op het geheugen van de telefoon (of de geheugenkaart). Als er bij een nummer songteksten aanwezig zijn, zullen deze weergegeven worden. Op de Lenovo K5 is de toepassing ‘Dolby Atmos’ te vinden. Hiermee kan je de beleving van het geluid aanpassen met verschillende equalizer-standen.
De beeldkwaliteit van de Lenovo K5 is voor de prijs prima. De kleuren komen goed tot zijn recht op het HD-scherm en ook op een zonnige dag hoeven we niet bang te zijn dat we het scherm niet meer kunnen aflezen. Wel merken we dat de automatische helderheidssensor niet altijd even snel reageert, waardoor je bij het overgaan van een donkerdere naar een lichtere omgeving nog met een gedimd scherm zit.
Camera: foto’s en video’s
De Lenovo K5 heeft een 5 megapixel front-camera aan de voorzijde en een 13 megapixel camera aan de achterzijde. De 13 megapixel wordt alleen gehaald als je fotografeert in 4:3 beeldverhouding, bij breedbeeld-verhouding (16:9) blijft er ongeveer 9,4 megapixel over. Voor het fotograferen kan je natuurlijk ook gebruik maken van de LED-flitser en kan je bepaalde waarden aanpassen zoals de ISO-waarde, de witbalans en de scènemodus. Je kunt ook een panorama maken en effecten toevoegen.
Over de camera-kwaliteit zijn we heel erg te spreken. Lenovo lijkt bij de K5 totaal niet te hebben bezuinigd op de camera. De kleuren worden goed vastgelegd en de foto’s bevatten erg veel details. Ook de belichting is iets waar de Lenovo doorgaans geen moeite mee lijkt te hebben. De HDR-functie brengt een soort van rozige waas over de foto’s, dus die stand kan je beter uit laten staan. Wat opvalt is dat de foto ook maar bij een beetje beweging bewogen is.
Bekijk hier het Flickr-fotoalbum met alle Lenovo K5 foto’s
De kwaliteit van de video’s is voldoende, maar niet heel bijzonder. Het geluid klinkt wat blikkerig tijdens het opnemen, maar qua beeld biedt het voldoende detail en komen de kleuren goed tot hun recht. De hoogste resolutie die ingesteld kan worden bij de video is Full-HD (1920 x 1080 pixels).
Jammer is dat de interface van de galerij-app erg verouderd is. Verwacht geen moderne, strakke albumweergave van je foto’s. De galerij lijkt uit Android 4.0 Ice Cream Sandwich te komen. Desondanks werkt de applicatie zoals het moet en kan je natuurlijk direct vanuit de galerij je foto’s delen met de rest van je vrienden of familie.
Overige mogelijkheden
In dit onderdeel van de review bespreken we de verschillende onderdelen die het vermelden waard zijn. Hoe zit het met de functies van het toestel? Bij overige mogelijkheden bespreken we ook nog handige Lenovo K5 tips.
Bloatware
De telefoon stond bij binnenkomst vol met bloatware. We zien verschillende Lenovo-apps, een ‘LateRooms’-app voor hotels, een antivirus-scanner van McAfee, sociale netwerk-apps (waaronder het Russische VK), Truecaller, Skype, WeChat en nog tal van andere apps die we waarschijnlijk met z’n allen nooit zullen gebruiken. Veel van deze apps en games kan je gelukkig verwijderen, maar het was veel beter geweest als Lenovo ons zelf de keuze had gegeven of we deze apps wilde hebben. Dit is dus iets waar je gelijk mee aan de slag kunt als je de Lenovo K5 hebt aangeschaft.
Andere voorgeïnstalleerde applicaties is een kompas, maar ook een navigatie-app van Route 66. De navigatie-app lijkt echter niet te werken en geeft aan dat er geen verbinding tot stand kan komen. Gelukkig is er nog wel Google Maps waarmee je gewoon kunt navigeren, want met de GPS is op het toestel niets mis.
Launcher
Als je de launcher op de Lenovo K5 met de bijbehorende interface nou niet prettig vindt, is hier gelukkig wat op te verzinnen. Nova Launcher is een voorbeeld van een alternatieve launcher die je gewoon op de Lenovo K5 kunt installeren. De icoontjes worden hiermee minder speels en je hebt op verschillende gebieden meer mogelijkheden.
Tip: notificaties op Lenovo K5
In de beginperiode van het testen ondervonden we problemen met het ontvangen van notificaties op de Lenovo K5. Standaard staat het doorgeven van notificaties en meldingen voor veel apps uitgeschakeld. Je moet diep in het menu zelf per applicatie inschakelen van welke app je notificaties wilt ontvangen. Ga hiervoor naar Instellingen > apps > kies de desbetreffende app en haal het vinkje weg bij ‘Starten beperken’.
Accu, snelheid en geheugen
Lenovo heeft de ‘K5’ voorzien van een 2750 mAh (verwisselbare) accu. Bij gemiddeld gebruik weet de batterij van het toestel het ongeveer twee dagen uit te houden. Hierbij halen een screen-on-time van circa 3,5 uur. De Lenovo K5 is hiermee geen hoogvlieger, maar gaat mee met het gemiddelde.
De smartphone is voorzien van en Qualcomm Snapdragon 615 octa-core processor. Deze is geklokt op 1.4 GHz. Tijdens de review periode hebben we geen problemen ondervonden met de snelheid van het toestel. Deze was, ook tijdens het spelen van een race-spelletje, prima in orde. We hebben geen vastlopers of bugs opgemerkt en de Lenovo K5 kan het goed bijbenen. Het werkgeheugen van de K5 bedraagt 2GB.
De interne opslagcapaciteit van het toestel bedraagt 16GB. Hier wordt door het systeem nog wel wat van afgesnoept. Mocht je niet aan het geheugen voldoende hebben, dan kan je dit uitbreiden met een geheugenkaart van maximaal 32GB.
Beoordeling
De Lenovo K5 is de eerste smartphone die door het bedrijf op de Nederlandse markt wordt uitgebracht. Voor degenen die een niet al te dure smartphone zoeken, maar wel mooie foto’s willen maken en willen genieten van muziek is de Lenovo K5 misschien wel de beste keuze in het segment. De camera en de geluidskwaliteit van het toestel is namelijk dik in orde.
We willen Lenovo nog wel wat huiswerk meegeven. Qua personalisatie is er erg weinig aan te passen. Zo kan er enkel uit zes verschillende thema’s gekozen worden en had dit zeker meer gemogen. Daarnaast is de vertaling op verschillende gebieden te letterlijk vertaald of helemaal niet. Een ander punt is de voortdurend blijvend brandende LED-notificatie. Lenovo laat aan DroidApp weten dat er spoedig een update uitgebracht zal worden die verschillende punten uit de review zal aanpakken.
Al met al kunnen we stellen dat als je niet veel eisen hebt en je een smartphone zoekt tot 200 euro, dat je de Lenovo K5 zeker niet mag overslaan bij het maken van je keuze. De Lenovo K5 ligt vanaf eind mei in de winkels met een prijskaartje van 179 euro. Via onderstaande button vind je op de Lenovo K5 pagina een compleet overzicht van specificaties en binnenkort ook de prijzen. Houd de K5-pagina dus zeker in de gaten voor de verkopers.
Update 25-05-2016: de Lenovo K5 is inmiddels in Nederland verkrijgbaar. Je kunt het product aanschaffen bij Coolblue.
Lenovo K5
-
7.7/10
-
7/10
-
8.9/10
-
8.5/10
-
7/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Camera
- Dual-sim
- Prijs
- 4G
- Verwisselbare accu
- Geluidskwaliteit
Minpunten
- Navigatie-toetsen niet verlicht
- Lenovo UI interface heeft zijn beperkingen
- Geen hoogvlieger qua accuduur
- Notificaties per app inschakelen in het menu