Begin april kondigde Huawei haar nieuwe vlaggenschip, de Huawei P9 aan. Een samenwerking met camera-merk Leica moet de beste smartphone camera van dit moment leveren, maar is dat zo? Wat maakt Huawei waar van deze belofte en hoe presteert het toestel? DroidApp voelde de Huawei P9 uitgebreid aan de tand.
Huawei P9 review
Huawei heeft op 4 april de P9 in Londen aangekondigd. De P9 is de opvolger van de vorig jaar uitgebrachte Huawei P8. Door een samenwerking met het Duitse Leica zou de Huawei P9 over de beste smartphone camera van dit moment beschikken. In totaal beschikt deze telefoon zelfs over drie camera’s, daarover later meer.
Naast de Huawei P9 heeft Huawei er ook dit jaar voor gekozen om een P9 Lite, en P9 Plus uit te brengen. De Huawei P9 Lite beschikt over een enkele camera en de P9 Plus heeft een iets groter scherm. Laten we de P9 uit de doos halen en beginnen met de review van de Huawei P9.
Verkooppakket
De Huawei P9 wordt geleverd in een voor Huawei herkenbare witte doos. De doos is rechthoekig van vorm en bij het openen zien we meteen de P9. Aan de binnenkant van de deksel zit een opdruk ‘Design by Huawei’. Huawei heeft duidelijk wat extra aandacht gegeven aan het design, niet alleen van de verpakking.
Verder vinden we in de doos een USB-laadadapter en een USB Type-C kabel. In de retailverpakking is ook nog een korte handleiding te vinden.
Design en interface
De Huawei P9 heeft aan de voorzijde een zwarte kleur, kijk je echter iets beter dan zie je lichte lijnen horizontaal over het toestel lopen. Aan de voorzijde vinden we eveneens een front-facing camera en een luidspreker voor het voeren van telefoongesprekken.
Het notificatielampje zit rechts in de luidspreker verwerkt, deze is vanaf een afstand wat lastig waarneembaar. Onder de camera en luidspreker zit het 5,2 inch display van de P9. Dit scherm heeft een weergaveresolutie van 1920 x 1080 pixels, ofwel Full-HD.
De randen en hoeken van de P9 zijn goed afgewerkt en het toestel voelt prettig aan. Leg je het toestel op zijn kop dan zijn de twee Leica camera’s zichtbaar. De camera beschikt over 12 megapixels en maakt bij het schieten van een foto gebruik van beide sensoren. Naast de camera’s bevindt zich een LED-flitser. Ook de vingerafdrukscanner mag niet ontbreken en deze is te vinden aan de achterzijde.
Aan de onderkant zijn de luidspreker voor muziek en de USB Type-C poort te vinden. Natuurlijk vinden we hier ook de microfoon terug voor het voeren van een telefoongesprek. Wie onderweg of tijdens het werk graag naar muziek luistert met een hoofdtelefoon kan gebruik maken van de 3,5mm audiojack aan de onderkant.
De rechterkant van het toestel zijn de volume knoppen en aan/uit toets te vinden. In de linkerbovenzijde vinden we de simkaarthouder die tevens dienst doet als MicroSD-kaart houder.
De Huawei P9 beschikt over softwarematige knoppen om terug te keren naar het thuisscherm en het multitask-venster. Een directe concurrent van de P9, de Samsung Galaxy S7 Edge, maakt gebruik van hardwarematige knoppen.
Interface
Met versie 4.1 van de Emotion User Interface, kortweg EMUI, lijkt het alsof de interface steeds robuuster wordt. EMUI vereist misschien enige gewenning maar laat zich makkelijk bedienen. Apps staan allemaal op het hoofdscherm, je zult dus geen app-drawer tegenkomen. Door het scrollen van links naar rechts en vice versa krijg je alle widgets en apps op je P9 smartphone te zien.
Ten opzichte van de Huawei P8 is de notificatiebalk licht aangepast, meldingen worden op een chronologische manier weergegeven. Door op het tabblad ‘Sneltoetsen’ te tikken kun je razendsnel instellingen of de helderheid aanpassen. Houd er bij notificaties wel rekening mee dat deze soms laat door kunnen komen. Hoe je dat oplost lees je in ons handige tip-bericht over Huawei notificaties.
Ben je je achtergrond zat dan kun je deze aanpassen door het homescherm kort ingedrukt te houden. Hier kun je ook widgets aan het scherm toevoegen of schermovergangen wijzigen. Wil je meer applicaties per scherm tonen dan kan dat natuurlijk ook, zo kun je in plaats van 20 ook 25 apps per scherm laten zien.
Vanuit het lockscreen van de Huawei P9 kun je razendsnel gebruik maken van de camera. Ook zie je op het vergrendelingsscherm de huidige datum en tijd. Boven de klok worden het aantal gemeten stappen getoond, de P9 heeft namelijk ook een stappenteller aan boord.
Wel heeft Huawei een vreemde keuze gemaakt in het Instellingenscherm van de telefoon. Basis instellingen zoals het aanpassen van het toetsenbord en datum en tijd zijn onder “Geavanceerde instellingen” geplaatst. Ook vinden we daar het batterijverbruik en toegankelijkheid instellingen terug die wat ons betreft best in het gewone instellingen menu had gemogen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De afgelopen weken hebben we de P9 uitvoerig getest, bij het telefoneren komt de verbinding snel tot stand en is het gesprek goed te verstaan. De dialer van Huawei werkt goed en bevat niet al te veel grafische poespas. Bij het intoetsen van een nummer kun je deze meteen opslaan naar je adresboek.
Signal+
De Huawei P9 is uitgerust met een aantal technieken die we kennen van de P8, zoals Signal+. Signal+ zorgt ervoor dat je in elke situatie over een stabiel mobiel signaal beschikt. Dit is niet alleen handig tijdens het telefoneren maar ook tijdens het internetten in een hogesnelheidstrein. Het valt ons op dat de Huawei P9 veel beter bereik heeft dan een LG G2 op de zelfde locatie en hetzelfde netwerk. De P9 weet ook snel weer een verbinding op te zetten na het passeren van een tunnel.
Internetten
Internetten op de Huawei P9 is een plezier, het laden van webpagina’s verloopt vlot over zowel 4G als 5GHz WiFi. Standaard is de P9 voorzien van de Google Chrome browser maar je kunt natuurlijk altijd een andere browser downloaden uit de Play Store.
Ben je fervent gebruiker van WhatsApp of stuur je weleens een SMS-bericht? Dan is dat ook geen enkel probleem met de Huawei P9. Bij het typen van berichten maak je gebruik van het Huawei Swype toetsenbord, mocht dit toetsenbord je niet bevallen dan kun je altijd een andere downloaden.
Op het gebied van connectiviteit vinden we verder ondersteuning voor Bluetooth, GPS, NFC, 2G, 3G en natuurlijk 4G. De Huawei P9 maakt gebruik van een nano-simkaart, wat betreft het GPS-signaal hebben we vastgesteld dat het toestel in 1 tot 3 seconden een fix heeft. Hierbij ziet de Huawei P9 circa 20 tot 23 satellieten en gebruikt deze er 13 voor het bepalen van onze locatie.
Multimedia: muziek en film
Voor multimedia heb je aan de Huawei P9 een prima toestel, in de verpakking vinden we een setje headphones. Met de standaard Muziek-app kun je op het toestel tracks van je SD-kaart afspelen. Indien beschikbaar zal het toestel op het lockscreen de songtekst scrollen zodat je mee kan zingen met al je klassiekers.
Heb je geen hoofdtelefoon bij de hand dan kun je ook de luidspreker gebruiken. Deze weet een luid volume te produceren maar kan ook bijzonder zacht. De hoge tonen klinken soms wat scherp en van een warm geluid is helaas geen sprake. Dat betekent echter niet dat de P9 over een slechte speaker beschikt.
Naast de fraai vormgegeven Muziek-app van Huawei kun je ook zelf een app installeren als Spotify of Apple Music. Bij het gebruiken van een hoofdtelefoon kun je ook de DTS modus inschakelen voor een voller geluid.
Het scherm van de Huawei P9 meet 5,2 inch en heeft een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels. Geen QHD resolutie zoals diverse concurrenten aanbieden, toch kan Huawei met deze resolutie een klein voordeel behalen op het accuverbruik.
De helderheid van het scherm is in orde en kan heel hoog maar had misschien nog wel wat donkerder gemogen op de laagste stand. Toch is het scherm zowel overdag als ‘s nachts uitstekend te gebruiken. Kleuren worden goed weergegeven en de kijkhoek is uitstekend.
Voor het bekijken van video’s kun je gebruik maken van Google Play Films, YouTube of de standaard Video-app van Huawei. Uiteraard werken apps van bijvoorbeeld Netflix of KPN ook goed op de P9. Ook voor het spelen van een spelletje is de Huawei P9 uitstekend geschikt. De animaties in games verlopen vloeiend en er zijn geen haperingen merkbaar bij lichte maar ook zware games.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Huawei P9 vinden we de camera’s waarvan Huawei zegt dat ‘het de beste smartphone-camera van dit moment’ is. Door een samenwerking met Leica prijkt het logo van het Duitse bedrijf op de achterzijde. De twee camera’s worden gebruikt voor het maken van een kleurenfoto waarbij één camera de opname in zwart-wit vastlegt. Door deze zwart-wit foto kan het toestel meer details vastleggen.
In totaal tellen de twee camera’s 12 megapixels bij een 4:3 opname. Wil je een 16:9 breedbeeld-foto maken dan zakt dit terug naar 9 megapixel. Bij het kopen van een smartphone moet je echter niet afgaan op de megapixels, een sensor met 8 megapixels kan bijvoorbeeld in de praktijk beter presteren als een van 16 megapixel.
Overdag presteert de camera van de Huawei P9 uitstekend, kleuren zijn niet overdreven en natuurgetrouw. Ook ‘s nachts worden details goed vastgelegd in de automatische modus.Wel valt op dat de P9 soms een hogere ISO-waarde kiest dan nodig is, wat voor extra ruis zorgt.
Fotografie in RAW-formaat is mogelijk met de P9, in het instellingenmenu van de camera kun je dit inschakelen. RAW-foto’s zijn bij uitstek geschikt voor het naderhand bewerken in professionele fotobewerkingssoftware. Is een foto iets te donker, dan valt dit met de RAW-afbeelding nog aan te passen. Vooral voor de fotograaf die meer met zijn of haar foto’s wil doen, is dit een handige toevoeging.
De Huawei P9 is uitgerust met een Pro-modus, dit houdt in dat je zelf de ISO-waarde, sluitertijd en de manier van scherpstellen kunt aanpassen. Handig want zo kun je in sommige gevallen nog betere foto’s uit het toestel krijgen. Vooral in de avonduren kan je hier geweldige resultaten mee behalen. Wat wel een minpuntje is van de camera-interface is dat deze pro-modus niet meedraait wanneer het scherm in landschapsmodus gedraaid wordt.
Ons fotoalbum bevat nog meer foto’s gemaakt met de Huawei P9 zowel in kleur als in de monochroom stand.
Selfie: front-camera
Met de acht megapixel front-camera kun je prima selfies schieten. Wel is hier weer de ‘beruchte’ schoonheidsmodus aanwezig die vaak voor een glad resultaat zorgt. Deze kan je wel uitschakelen. Wanneer je een selfie maakt telt de camera af voordat een foto wordt vastgelegd.
Video
Het vastleggen van video’s is geen enkel probleem voor de Huawei P9, de maximale resolutie van een video-opname bedraagt 1920 x 1080 pixels. Dat de P9 slechts in Full HD-kwaliteit video’s weet te maken is opvallend, want de concurrent maakt het vaak mogelijk om in 4K-resolutie video’s te maken.
De kwaliteit van het beeld, maar ook het geluid van de video’s zijn uitstekend. We hebben de P9 meegenomen naar een concert en daar een video gemaakt waarvan wij onder de indruk zijn. Het geluid is niet overstemd zoals vaak het geval is bij concertfilmpjes, maar klinkt echt heel erg goed. Daarnaast beoordelen we ook de beeldkwaliteit als zeer goed. In de video’s kun je zelf de doortekening en beeld- en geluidskwaliteit beoordelen.
Overige mogelijkheden
Huawei heeft bij de P9 wederom haar vingerafdrukscanner geïntegreerd, deze scanner reageert bijzonder snel en bevindt zich op een prettige plek aan de achterzijde. De scanner is zowel links- als rechtshandig te gebruiken en er kunnen maximaal vijf vingers gebruikt worden voor het unlocken. Bij het instellen van de smartphone word je gevraagd of je gebruik wilt maken van de vingerafdrukscanner.
De Huawei P9 kan, zolang je het toestel bij je draagt, het aantal gelopen stappen tellen. De stappenteller werkt opvallend goed en in de app ‘Gezondheid’ krijg je uitgebreide statistieken te zien. De applicatie toont het aantal verbrandde calorieën en gelopen afstand. Ook kun je de Gezondheid-app gebruiken voor het bijhouden van je gewicht en fitness doelen.
Bij een schone installatie van de P9 is er weinig bloatware aanwezig, wel vinden we naast de Google apps het WPS office pakket en EyeEm. EyeEm is een applicatie waarmee je foto’s kunt delen en verkopen. Je kunt deze apps echter gewoon verwijderen van je toestel indien je deze niet wenst. In het verleden waren Huawei-toestellen nogal overladen met apps.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
In de Huawei P9 vinden we een 3000 mAh accu die prima geschikt is om de gehele dag mee door te komen. Op een rustige dag halen we maximaal 2 dagen en 11 uren uit één oplaadbeurt. Bij gemiddeld gebruik zakt dit al naar 1 dag en 4 uren waarbij we een scherm-aan-tijd noteren van 4 uren en 20 minuten.
Middels de meegeleverde oplader kun je de P9 van een volle accu voorzien, het toestel neemt daar de tijd voor. Van een lege naar 100% volle batterij kost de P9 ongeveer 2 uren en 10 minuten. Even snel opladen voor dat je weer de deur uit moet is er niet bij en is een verbeterpunt voor Huawei.
Intern heeft de Huawei P9 een Kirin 955 octa-core processor en 3GB aan werkgeheugen. Net na het opstarten heeft het toestel ongeveer 1,5GB aan werkgeheugen vrij voor het actief houden van applicaties. Om efficiënt met de batterij om te kunnen gaan zijn vier van de acht cores geklokt op 1.8GHz. De overige vier kernen voor intensieve taken draaien op maximaal 2.5GHz. De prestaties van het toestel zijn dik in orde, we ervaren geen vastlopers of haperingen.
Intern vinden we 32GB aan opslagruimte voor applicaties en multimedia, hiervan is ongeveer 22 gigabyte beschikbaar voor de gebruiker. Wie echter meer ruimte nodig heeft kan de Huawei P9 uitbreiden met een MicroSD-kaart. De MicroSD-kaart kun je plaatsen in dezelfde sleuf als de nano-simkaart.
Beoordeling
Huawei zet met de P9 een fraai staaltje techniek in de markt, de extra aandacht voor het ontwerp en afwerking van de telefoon doet de titel ‘Premium’ eer aan. De vingerafdrukscanner is zoals we gewend zijn van Huawei prima in orde. Ook heeft Huawei eindelijk haar vlaggenschip van 5GHz WiFi-ondersteuning voorzien.
De camera van de P9 levert uitstekende kwaliteit en weet ons vaak te verbazen. Het toestel bevat weinig bloatware zoals een game-pakket of overbodige applicaties. De twee extra-apps die op het toestel worden meegeleverd zijn te deïnstalleren.
Wel moeten we kritisch zijn over de camera-interface, het draaien van het toestel zorgt ervoor dat slechts de helft van de interface meedraait in landschapsmodus. De instellingen van de camera maar ook elementen in de pro-fotomodus blijven horizontaal weergegeven. Wil je het toestel intensief gebruiken voor het maken van foto’s houd hier dan rekening mee. Het verbergen van een aantal basisinstellingen in het algemene instellingenmenu vinden wij een vreemde keuze.
Kleine ongemakken die we ervaren hebben is dat het notificatielampje op een afstandje nauwelijks te zien is. Ook het opladen duurt relatief lang maar hier valt mee te leven als je het toestel op een rustig moment aan de adapter hangt. EMUI 4.1 werkt naar onze mening prettig maar is misschien niet zo geschikt voor de smartphone-tweaker.
De Huawei P9 biedt voor een adviesprijs van 599 een uitstekende smartphone ervaring met de nodige extra’s. Het toestel is onder andere te koop bij Coolblue, Mobiel en Belsimpel of een van de andere elektronicawinkels. Op de toestelpagina vind je de specificaties en alle prijzen op een rijtje.
Lees ook: 14 handige tips en tricks voor de Huawei P9 en Huawei P9 Plus
-
9.5/10
-
8.4/10
-
9/10
-
8.2/10
-
9.2/10
-
9.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design
- Vingerafdrukscanner
- Camera
- Weinig bloatware
- Prestaties en accuduur
- 5GHz WiFi-ondersteuning
- Prijs
- Signaalsterkte/bereik
Minpunten
- Notificatielampje op afstand nauwelijks zichtbaar
- Instellingenscherm verbergt basis instellingen
- Camera-interface draait niet mee
- Opladen duurt relatief lang
- Geen 4K video-opnames