Huawei doet de laatste tijd enorm goede zaken. De Huawei P8 is het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant en is voorzien van de leukste snufjes. Met de Huawei Ascend P7 en ook de Ascend G7 gooide het merk hoge ogen in onze reviews, hoe de opvolger het doet lees je in onze uitgebreide Huawei P8 review.
Huawei P8 review
Samen met de opening van de Huawei Partnerstore in Amsterdam afgelopen vrijdag, begon direct de verkoop van de Huawei P8. Huawei kondigde de Huawei P8 medio april aan in Londen en binnenkort kunnen we ook de Huawei P8max verwachten. Huawei heeft ook een kleinere versie van de P8 uitgebracht: de Huawei P8 Lite.
Wij testen in deze review de Huawei P8. Dit toestel volgt de Huawei Ascend P7 op, die nog steeds een interessante optie is als je een betaalbare maar degelijke telefoon zoekt. Persoonlijk heb ik de Huawei Ascend P6 enkele weken in bezit gehad, vervolgens de Huawei Ascend P7 en nu ben ik benieuwd waarmee de Huawei P8 ons weet te overtuigen. Als eerste is de naam een stuk ingekort, de modelnaam Ascend is weggelaten bij het nieuwe vlaggenschip.
De Huawei P8 is groter dan de Huawei Ascend P7, daarnaast heeft de P8 een wat grotere accu gekregen en is het toestel voorzien van een van de meest recente Android-versies. Met de Huawei P8 heb je een dubbel zo snel toestel en is er ook onder de motorkap van alles verbeterd en toegevoegd. We vertellen je graag alles over de P8 in de Huawei P8 review.
Bekijk ook: Huawei P8 vs. Huawei Ascend P7: de grote vergelijking
Verkooppakket
Bij het in ontvangst nemen van de Huawei P8 zien we een verkooppakket die er al strak en luxe uitziet. Een rechthoekige doos met daarin natuurlijk de Huawei P8. Daarbij worden ook een headset, een usb-kabel en een opzetstuk voor de oplader. Tevens vinden we in het verkooppakket van de Huawei P8 een pinnetje waarmee het simkaart- en geheugenkaartslot geopend kan worden.
Design en interface
Huawei heeft haar naam hoog te houden als het gaat om het design. Hoewel de vormgeving opvallend veel overeenkomsten heeft met bijvoorbeeld de Apple iPhone is de Huawei P8 perfect afgewerkt. De Huawei P8 is een vrij grote telefoon, maar persoonlijk vind ik hem prima in de hand liggen. De afmetingen bedragen 144,9 millimeter in de lengte, 72,1 millimeter in de breedte en 6,4 millimeter dikte. Het toestel is daarmee wel minder groot dan de Huawei Ascend G7.
Aan de voorzijde van de smartphone is een 5,5 inch beeldscherm te vinden met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Boven het beeldscherm vinden we de 8 megapixel front-camera, de luidspreker en zijn er enkele sensoren geplaatst. De Huawei P8 heeft ook rechtsboven in de hoek een klein LED-notificatielampje die oplicht bij nieuwe notificaties. De voorzijde van de Huawei P8 is verder erg ‘clean’, geen logo’s, merknamen of andere poespas. Wat opvalt is dat er vanuit de fabriek een screenprotector op het scherm is geplakt, waardoor het scherm van de Huawei P8 langer netjes blijft.
De Huawei P8 heeft aan de achterzijde een 13 megapixel camera met dual-LED flitser. De prestaties en mogelijkheden van de camera, zullen we later bespreken in de review. We vinden aan de achterkant het Huawei logo en wat verplichte informatie zoals codes en getallen.
Waar bij de Huawei Ascend P6 en de Huawei Ascend P7 nog de onderkant bol/rond was afgewerkt, zien we bij de Huawei P8 dezelfde afwerking zoals aan alle zijden van het toestel. Aan de onderkant van de Huawei P8 is de USB-poort geplaatst en zijn er de speakers voor het beluisteren van muziek te vinden.
Aan de linkerkant van het toestel valt niks te beleven. Wat we wel moeten zeggen is dat de Huawei P8 geen echte hoeken kent. Alles is strak en erg netjes afgewerkt, waarbij de randen schuin zijn afgewerkt.
De rechterkant van de Huawei P8 is daarentegen wel volgestopt met knoppen en ingangen. We vinden hier de volumetoets, de standby-toets, de ingang voor de geheugenkaart en de poort voor de Nano-simkaart. De twee sleuven voor de geheugenkaart en simkaart laten zich openen met het meegeleverde pinnetje.
Huawei heeft er voor gekozen om de aansluiting voor de headset aan de bovenkant te plaatsen. Aan de bovenkant van het toestel is verder een extra microfoon geplaatst waardoor windruis en andere omgevingsgeluiden geen invloed uitoefenen op de gesprekskwaliteit van de Huawei P8.
Interface
Je houdt er van of je vindt het niks; de EMUI-interface van Huawei. EMUI is de saus over de vormgeving van Android heen. HTC gebruikt bijvoorbeeld HTC Sense en Samsung noemt het TouchWiz.
EMUI is qua functioneren vergelijkbaar met Apple. Bij de iPhone is er geen aparte menu-toets (zogenoemde app-drawer) waar je een overzicht krijgt met je geïnstalleerde apps. Ook bij Huawei is dit het geval en kan je gewoon door naar rechts te vegen het scherm met apps voorgeschoteld krijgen. Als je voor de P8 een Android-toestel van een ander merk gewend bent, zal dit zeker even wennen zijn. Toch kan je wel gewoon gebruik maken van widgets en snelkoppelingen. De Huawei P8 schiet hierin zeker niet tekort.
De notificatiebalk geeft je snel overzicht in notificaties, maar geeft je ook de mogelijkheid om snel te schakelen tussen bepaalde instellingen. Zo kan je snel WiFi aan- en uit zetten en ook de GPS-verbinding beheren. Wat handig is, is dat je door over de balk met toetsen (terug, menu en multitask) kan vegen om een kleiner scherm te krijgen. Hierdoor kan je het toestel met èèn hand beter bedienen.
Vergrendelscherm
Het vergrendelscherm van Huawei heeft altijd iets speciaals. Je kan er voor kiezen om een eigen foto in te stellen als achtergrond voor het lockscreen, maar je kan ook gebruik maken van de covers. Deze covers bestaan uit verschillende hoge kwaliteit-afbeeldingen in een bepaald thema. Zo heb je de categorieën fashion, lifestyle, cars en nog een aantal thema’s. Je kan zelf kiezen welke thema’s je wilt gebruiken en bij elke keer dat je het toestel wil ontgrendelen krijg je een mooie afbeelding te zien. De thema-pakketten worden met regelmaat bijgewerkt waarna de collectie weer aangevuld wordt met nieuw beeldmateriaal.
Vanuit het vergrendelscherm kan je ook direct de camera, zaklamp of spraakrecorder starten. Dit kan je doen door van beneden naar boven te vegen over het vergrendelscherm. Hoewel de Huawei P8 draait op Android 5.0 Lollipop, is de weergave van notificaties zoals we die gewend zijn uit Lollipop door de toepassing van EMUI verschillend. Voor de ‘die-hard’ Lollipop-liefhebber zal dit misschien even wennen zijn.
Notificaties
Op de Huawei P8 kan je er voor kiezen om zelf in te stellen hoe je van welke app, een melding wilt laten tonen. Zo kan je bij de DroidApp App er voor kiezen om ook een venster op je vergrendelscherm te krijgen, terwijl je bij een melding van WhatsApp alleen een icoontje in de notificatie-balk te zien krijgt. Ook kan je instellen dat je bij een melding van een bepaalde app je ook de zogenoemde ‘banner’ te zien krijgt bovenin het scherm.
Het openen van de notificatie-melding op het lockscreen doe je door van links naar rechts te vegen over de melding. Dit is anders dan we doorgaans gewend zijn, waarbij tikken op de melding de desbetreffende app opent. Deze functie lijkt ook erg afgekeken van Apple iOS, maar is wel erg prettig. Je kan ook van bepaalde apps notificaties geheel uitschakelen. Goed om te weten, is dat bij diverse apps dit standaard al is gebeurd en dus mogelijk notificaties mist als je dit niet aanpast.
Je kan vanaf het vergrendelscherm de notificaties ook niet wissen. Je moet hiervoor de notificatie-balk naar beneden vegen en dan kan je de desbetreffende melding pas wegvegen. Ook kan je niet de notificaties ‘uitvouwen’ op het vergrendelscherm. Gelukkig maken de uitgebreide notificatie-instellingen dit dan wel weer voor een deel goed.
Notificaties kwamen echter met grote regelmaat niet door op onze Android Wear smartwatch. De Android Wear-app vraagt elke keer opnieuw toestemming om meldingen te kunnen geven. Op andere toestellen hebben we dit probleem niet, waardoor het lijkt alsof het probleem in de samenwerking tussen de Android Wear-app en de Huawei P8 zit.
De interface van de taakbalk met de icoontjes is ook naar wens aan te passen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het raster van het scherm met icoontjes aan te passen naar een grid-size die je zelf wilt. Dit betekent dat je meer icoontjes op een scherm kan zetten, of juist minder.
Wanneer je een applicatie hebt verwijderd, ontstaat er een leeg gat in het menu. De Huawei P8 heeft hiervoor een handige functie aan boord. Je kan wanneer je de functie in hebt geschakeld even schudden met het toestel, waarna de icoontjes netjes weer neergezet worden.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Huawei P8 levert een uitstekende geluidskwaliteit tijdens het bellen. De belkwaliteit is bovengemiddeld door het warme geluid wat er uit de luidspreker van de Huawei P8 komt. We hebben niks aan te merken op de geluidskwaliteit van de Huawei P8, ook het geluid van de luidspreker kan hard genoeg. Huawei heeft hierin zeker verbeteringen doorgevoerd. Bij de Ascend P7 bleek in onze Huawei Ascend P7 review dat het geluid niet echt warm klonk.
Voor het typen van je Facebook-updates, je e-mails en tekstberichten kan je gebruik maken van het standaard toetsenbord. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n fan van, dus hebben dit toetsenbord snel vervangen door SwiftKey. Gelukkig is er voor ieder wat wils, ook in de Play Store.
Link+
Link+ is de verzamelnaam voor een aantal slimme technologieën van de Huawei P8. Deze zetten we je hieronder voor je op een rij.
Signal+
De Huawei P8 heeft een prima bereik en hebben hier niks op aan te merken. De verbinding is stabiel en daarbij heeft Huawei de P8 voorzien van de functie ‘Signal+’. Met Signal+ moet de Huawei P8 bij gebieden met een minder sterke dekking sneller laten schakelen tussen de twee antennes waardoor de verbinding stabieler zal zijn. De antennes zitten aan de boven- en aan de onderkant van het toestel. Het moet er tevens voor zorgen dat de kans op een onderbroken gesprek minimaal wordt.
Daarbij meldt Huawei dat Signal+ een erg handige functie is wanneer je in een trein zit die 300 kilometer per uur gaat. Het signaal zal niet wegvallen maar naadloos overschakelen.
Roaming+
Een andere nieuwe functie is de technologie Roaming+. Met deze technologie moet de Huawei P8 razendsnel het netwerk van een ander land op kunnen pikken. Volgens Huawei moet de P8 drie keer sneller verbinden met het buitenlandse telecomnetwerk. Handig als je het vliegtuig uitstapt en je direct je familie wilt bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen.
WiFi+
Signal+ is er voor het mobiele netwerk en WiFi+ is hetzelfde, maar dan voor de WiFi-verbinding. WiFi-netwerken moeten hiermee intelligent geselecteerd worden zodat dit de stabiele internetervaring op de Huawei P8 ten goede moet komen.
Internetten met de Huawei P8
Op de Huawei P8 zijn twee browsers te vinden; de standaard browser en de Google Chrome browser. Het internetten met de Huawei P8 gaat zonder problemen en werkt perfect. De telefoon is voorzien van bijna alle netwerk-ondersteuningen. We hebben het inderdaad over bijna, want opvallend genoeg biedt de Huawei P8 geen ondersteuning voor 5GHz WiFi-netwerken, iets wat vrijwel alle high-end smartphones wel ondersteunen.
De Huawei P8 laat je via WiFi alleen internetten over een 2.4GHz signaal. 5 GHz-signaal is minder gevoelig voor verstoringen door andere apparaten, is doorgaans stabieler dan 2.4GHz en kan ook hogere snelheden bereiken. Daarbij zou 5GHz signaal zorgen voor een vermindering in het batterijverbruik. Verder voldoet de Huawei P8 prima in het internetten en voert het toestel alles perfect uit.
Uiteraard biedt de Huawei P8 wel ondersteuning voor het 4G-netwerk maar ook voor 3G en 2G. Je kan ook net als bij eigenlijk elke Android-telefoon je dataverbinding als modem laten dienen en dus een eigen WiFi-netwerk opzetten. De Huawei P8 heeft ook Bluetooth 4.1, NFC en WiFi Direct aan boord, maar heeft in tegenstelling tot de HTC One M9, LG G4 en Samsung Galaxy S6 geen infrarood-ondersteuning om bijvoorbeeld te dienen als afstandsbediening.
Multimedia: muziek en film
Huawei heeft de P8 voorzien van twee muziekspelers; de standaard Huawei-muziekspeler en Google Play Music. We waren bij de Huawei Ascend P7 al erg te spreken over de geluidskwaliteit van de smartphone en dit is ook bij de Huawei P8 absoluut het geval. Het geluid van de P8 kan hard genoeg en klinkt vol en zuiver.
De meegeleverde headset staat ook garant voor een prima geluidskwaliteit. Klanken worden warm en vol doorgegeven. Aan het snoer zit een mogelijkheid om het volume aan te passen of om de muziek te pauzeren. De bijgeleverde headset is qua geluidskwaliteit prima, alleen zitten de oortjes niet echt echt lekker in het oor.
Wanneer de headset aangesloten is, kan je ook gebruik maken van de FM-radio. Net als bij de Huawei Ascend P7 is het ontvangst prima, alleen moeten we ook bij de Huawei P8 de RDS missen.
Beeldscherm Huawei P8
Het 5,2 inch grote beeldscherm van de Huawei P8 heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Op papier is dit misschien niet de hoogste resolutie, maar de kwaliteit is prima in orde. Kleuren worden perfect weergegeven op het scherm van de Huawei P8. Wit is wit, zwart is zwart en geen rare zwemen over het display van het toestel.
Voor in de avond kan het scherm genoeg gedimd worden en ook op een zonnige dag is het display prima af te lezen. Het contrast van de Huawei P8 scoort goed en ook de kijkhoek is in orde.
Camera: foto’s en video’s
Een van de belangrijkste key-features van de Huawei P8 is de camera. Dit is ook een onderdeel wat we daarom uitgebreid gaan behandelen in dit hoofdstuk van de Huawei P8 review. We beginnen aan de achterzijde van de Huawei P8, waar een 13 megapixel camera is te vinden met dubbele LED-flitser.
De Huawei P8 is als eerste in de wereld voorzien van een vier-kleuren RGBW-sensor. Normaal worden RGB (rood, groen, blauw) sensoren gebruikt, maar nu wordt ook wit als filterelement gebruikt. Volgens Huawei zorgt dit voor nog hogere prestaties wanneer er in een donkere omgeving, of juist in een omgeving met veel licht met een hoog contrast gefotografeerd wordt. De camera biedt daarnaast optische beeldstabilisatie waarmee je de kans op bewogen foto’s minimaliseert. Er is nog veel meer mogelijk met de camera en dat zullen we je nu allemaal gaan vertellen.
We beginnen met de automatische stand van de camera. De Huawei P8 legt beelden binnen een paar seconden vast. Tevens kan je ervoor kiezen om een panorama te schieten, een HDR-foto te maken of een watermerk toe te voegen over je foto met bijvoorbeeld locatiegegevens.
Het menu met instellingen maakt het mogelijk om het sluitergeluid uit te schakelen (chapeau!). Je kan hier ook de ISO-waarde, witbalans, belichting, verzadiging, helderheid en contrast aanpassen. Tevens kan je de P8 automatisch een foto laten maken als je de camera-app hebt geopend en ‘cheese’ roept en dit werkt opvallend goed.
De camera-interface is vrij duidelijk en voorzien van talloze modi. Bij de sluitertoets kan je swipen door verschillende standen, bijvoorbeeld tussen de foto- en video-modus. Daarnaast kan je nog andere standen kiezen zoals mooi maken, waarbij een filter over gezichten gelegd kan worden (niet doen, het ziet er niet uit). Tevens kan je een time-lapse maken, waarbij je maximaal 24 uur beeldmateriaal kan omzetten in een clip van vijf minuten.
Wanneer je instelt dat je foto’s wilt schieten in de hoogste resolutie, 13 megapixels, dan zal het beeldformaat aangepast worden naar 4:3 verhouding. Wat opvalt is dat details in de 16:9 beeldverhouding (met 10 megapixels) net wat beter vastgelegd lijken te worden. Toch is dit verschil minimaal.
In welke resolutie je ook schiet, de fotokwaliteit van de Huawei P8 is perfect. Het toestel weet erg goed de verschillen in contrast vast te leggen en ook de doortekening met alle details is erg goed. Kleuren komen uitstekend tot hun recht en ook de scherpte voldoet zeker. Huawei heeft met andere toestellen al eerder bewezen dat het met de kwaliteit van de camera bovengemiddeld is. Toch vonden we de resultaten bij de camera van de Huawei Ascend P7 met regelmaat inconsistent. Bij de Huawei P8 lijkt dit probleem niet het geval te zijn.
Daarnaast is het opvallend, dat de camera in de behuizing is verwerkt en niet uitsteekt aan de achterzijde. Andere merken, zoals de HTC One M9 en een Samsung Galaxy S6, hebben aan de achterzijde een uitstekende camera. Doordat de lens niet uitsteekt zal deze minder gevoelig zijn voor krassen.
Bekijk hier het Huawei P8 fotoalbum op Flickr
Light Painting
Light Painting, het schrijven met licht, het is een functie die Huawei maar al te graag promoot bij de Huawei P8. Je zou met de smartphone strepen over het wegdek kunnen vastleggen, afkomstig van de achterlichten van auto’s. We hebben deze functie natuurlijk direct getest, want kan dit echt, of is het een marketingtruc? We zullen maar gelijk het antwoord geven: het kan echt.
Wanneer de avond is gevallen, kan de pret met de Huawei P8 beginnen.
Wanneer de avond is gevallen, kan de pret met de Huawei P8 beginnen. Met de speciale functies op het toestel kan je lichttekeningen vastleggen. Overdag werkt dit niet, omdat je een wit vlak als resultaat krijgt door de lange sluitertijd, maar in een donkere omgeving is het perfect.
Sporen van autolichten worden gedurende een aantal seconden vastgelegd en vervolgens rollen er geweldige foto’s uit. Wel is een speciaal statief eigenlijk onmisbaar, want vanuit de hand zal je het toestel erg stil moeten houden, anders is een bewogen foto zo gemaakt. Daarbij kan je natuurlijk ook een muurtje of leuning gebruiken om de telefoon zo stabiel en stil mogelijk te houden.
Het fotograferen in de avond en nacht is iets wat veel smartphones maar matig doen, elementen worden overbelicht of juist veel te donker en lichtbronnen verstoren al snel een foto met lichtstralen. De Huawei P8 niet. We hebben met zowel een statief als vanuit de hand in de avonduren foto’s gemaakt en we komen tot de conclusie dat ook vanuit de hand zeker scherpe foto’s gemaakt kunnen worden.
Bekijk hier meer Huawei P8 light painting foto’s
Andere standen die we tegenkomen bij de Huawei P8 is het vastleggen van de sterrenhemel. Aangezien sterren in de lucht voor het oog erg klein zijn, is het gebruik van een statief hierin echt wel een pré. We zijn erg verrast door de resultaten van de fotocamera op de Huawei P8.
Wat ook een leuke functie is het schrijven met een zaklamp. Je kan de zaklamp ook vervangen voor een andere lichtbron. Met de Huawei P8 leg je al deze mooie bewegingen vast en dit kan zowel met het gebruik van een statief als vanuit de hand. Hieronder vind je alvast een van de resultaten. De rest is te vinden in ons Flickr-fotoalbum van de Huawei P8.
De Huawei P8 heeft een van de beste camera’s die we tot nu toe hebben gehad en naar onze mening heeft de Samsung Galaxy S6 op dit gebied zeker een volwaardige concurrent. Helaas is de Huawei P8 niet voorzien van RAW-ondersteuning, hoewel we dat voor de prijs van de P8 niet als groot gemis ervaren.
Frontcamera
Huawei heeft de P8 voorzien van een 8 megapixel front-camera. Deze legt je selfies mooi vast en geeft je tevens de mogelijkheid om gebruik te maken van een schoonheidsmodus. Oneffenheden, rimpels en pukkeltjes worden weggelaten en een egale huid komt ervoor in de plaats. Toch is het uiteindelijke effect vooral nep en té slecht. Kleuren in je selfie komen goed tot hun recht en ook de details zijn hier weer positief.
Videocamera
De videocamera van de Huawei P8 kan beelden vastleggen in een resolutie van maximaal 1080p. Geen 4K, maar gewoon Full-HD. De videokwaliteit is over het algemeen aardig, maar blinkt niet uit omdat het moeite heeft met de doortekening in het beeld. Het geluid wordt wel goed meegenomen en daarin klinken de kleinste details goed, wanneer je de video terugkijkt. Toch is er een minpunt aan de videocamera, er is geen automatische auto-focus aanwezig , waardoor je op de objecten elke keer met je vinger moet focussen.
Galerij
In de galerij kan je de gemaakte foto’s bekijken. Mocht je tijdens dat je de foto’s aan het bekijken bent een foto willen maken, geen probleem met de Huawei P8. Je kan door van boven naar beneden te vegen in de camera-weergave direct de camera gebruiken. Foto’s kunnen op basis van album of tijd gesorteerd worden. Daarbij kan je op de Huawei P8 ook de foto’s bekijken op een kaart, als je de locatiegegevens bij je foto’s opslaat.
Overige mogelijkheden
Knuckle Touch
Je telefoon bedienen met je knokkels is iets wat we nog niet zijn tegengekomen bij een smartphone. De Huawei P8 biedt de mogelijkheid bepaalde acties aan de aanraking van je knokkel te koppelen. Door bijvoorbeeld met je knokkel van je vinger op het scherm te tikken maak je een screenshot. Handig als je bijvoorbeeld een screenshot wilt maken van een racegame, maar je niet de toetsen kunt gebruiken omdat dit teveel tijd in beslag neemt.
Regisseur modus
De regisseur-modus is een applicatie die veel P8-bezitters waarschijnlijk niet zullen gebruiken, maar wat wel heel gaaf is. Met deze app kan je doen alsof je in de regie-kamer zit en mag schakelen tussen camera’s. Je kan maximaal drie andere smartphones koppelen aan de app en deze laten filmen. Anderen kunnen de app krijgen doordat je als P8-bezitter het applicatie-bestand kan delen met hen.
Eenmaal geïnstalleerd moeten zij zich met hetzelfde WiFi-netwerk verbinden. De regisseur kan een eigen groep aanmaken en deze eventueel beveiligen met een wachtwoord. Wanneer iedereen er klaar voor is, begint de regisseur de opname en kan realtime meekijken wat de anderen filmen. De regisseur kan schakelen tussen de beelden en ook tips doorsturen. Deze tips kunnen bijvoorbeeld gaan over het in- of uitzoomen of door de camera naar beneden of boven te ‘schuiven’. Wanneer je helemaal klaar bent met filmen kan je hem bekijken, kleine bewerkingen uitvoeren en opslaan.
Beschermde apps
In het menu is de optie beschermde apps te vinden. Hier heb je snel toegang tot de applicaties die op de achtergrond mogen blijven draaien. Standaard zal de Huawei zelf bepalen wat er wel en niet opengelaten mag worden. Al snel hebben wij ingesteld dat we alle applicaties op de achtergrond open willen hebben laten want ook meldingen van bijvoorbeeld Telegram komen niet door, omdat de Huawei P8 dit ziet als een grote accuverbruiker. Tevens kan je bepalen welke apps onder welke omstandigheden gebruik mogen maken van de internetverbinding.
Spraakopdrachten
De Huawei P8 is voorzien van de functie ‘spraakbewustzijn’. Deze functie helpt je je telefoon terugvinden als je hem kwijt bent. Je stelt een ‘wektrefwoord’ in waarbij je deze ongeacht of het toestel in stand-by staat of dat het gebruikt wordt, zal reageren op het commando.
We hebben het commando ‘Hello smartphone’ ingesteld. Vervolgens kan je vragen ‘Where are you?’. Wanneer je de standaard spraakopdracht ‘Okay Emy’, gebruikt zal de P8 sneller de spraakopdracht herkennen. Wanneer het is begrepen zal een ringtone afgespeeld worden, de LED-flitser knipperen en een vriendelijke vrouwenstem roepen ‘I’m here!’. Het is een leuke en handige functie, maar voornamelijk wanneer je je in dezelfde kamer bevindt als de Huawei.
De functie spraakbesturing kan ook gebruikt worden om iemand te bellen. Dit werkt beter dan we hadden verwacht. Wanneer we een contact willen bellen, dan is dat geen probleem. We roepen onze smartphone en geven daarna het commando met ‘call’ en vervolgens de naam. De Huawei P8 luistert nauwkeurig naar ons.
Accu en snelheid
De accu en en het uithoudingsvermogen: het is het misschien wel het belangrijkste punt waarom je een bepaalde telefoon wel of niet zou kiezen. Bij de Huawei is dit allemaal prima in orde. De Huawei P8 heeft drie energie-standen. De normale stand laat de telefoon het ‘minst lang’ meegaan. De slimme stand past het netwerk- en CPU-gebruik automatisch aan voor evenwichtige prestaties en de ultra-stand biedt enkel toegang tot bellen en berichten. De laatste stand is vooral handig als de batterij bijna leeg is.
Wij hebben de Huawei P8 intensief gebruikt en daar heeft de accu niet veel problemen mee. Na een volle dag erg intensief gebruik is de accu wel leeg, maar dan hebben we ook aardig wat gegamed (een racegame), video’s bekeken, muziek geluisterd, social media bijgehouden en foto’s gemaakt. Tevens was de telefoon constant via Bluetooth in verbinding met een Android Wear smartwatch. Ook WhatsApp stond gedurende deze tijd open en hebben we regelmatig het nieuws bijgehouden via het toestel. De behaalde screen-on-time was hiermee ruim vier uur.
Waar we bij de Galaxy S6 en One M9 nog de mogelijkheid zagen voor het zogenoemde snelladen, is de Quick Charge-mogelijkheid niet te vinden op de Huawei P8. Aangezien de batterij van het toestel het lang genoeg uithoudt, is dit eigenlijk geen grote ramp. Ook draadloos opladen wordt niet ondersteund door de Huawei P8, maar dit zien we vooral op de nog wat duurdere toestellen.
Het opladen van de Huawei P8 is een punt waar we minder tevreden over zijn. Het toestel gaat van 0 naar 100 procent in drie uur tijd. Nu is drie uur opladen in de nacht geen probleem waarschijnlijk, maar overdag is dit minder handig. Op anderhalve dag uithoudingsvermogen met intensief gebruik is dit nadelig.
Snelheid
De Huawei P8 is voorzien van een krachtige 64-bit Kirin 930 octa-core processor. Deze heeft een rekenkracht van 2.0GHz. De processor produceert enkel bij het spelen van een game wat warmte, maar deze warmte is normaal en voelt totaal niet vervelend aan. Het spelen van een game is overigens geen enkel probleem. De processor laat alles vloeiend lopen en we hebben tijdens de reviewperiode geen enkele vertraging of hapering gemerkt, dit komt mede dankzij het 3GB aan werkgeheugen (RAM-geheugen).
Huawei heeft de Huawei P8 voorzien van 16GB intern geheugen. Het systeem snoept aardig wat van dit interne geheugen af. Hetgeen wat voor de gebruiker overblijft is bijna 11GB. Groot voordeel van de smartphone is dat het geheugen gemakkelijk met een MicroSD-geheugenkaart uitgebreid kan worden. De maximale opslaggrootte voor een geheugenkaart is 128GB.
Beoordeling Huawei P8
In de afgelopen tijd dat we de Huawei P8 mochten reviewen hebben we veel plezier gehad met de Huawei P8. De afwerking van de Huawei P8 is perfect en ook de prestaties van de smartphone springen er positief uit. De camera van de Huawei P8 weet zowel mooie als gave foto’s te schieten en ook de geluidskwaliteit is iets waar we niet negatief over kunnen zijn, net als de accuduur.
Toch kan Huawei met de EMUI-software nog wel wat verbeteren op het gebied van de notificaties. Je kan ze op het vergrendelscherm niet wegvegen, maar je moet daarvoor eerst een aantal andere stappen doorlopen. Daarbij kan je beter direct bij aanschaf de instellingen voor notificaties nalopen, om te voorkomen dat je notificaties mist. Helaas moeten we bij de videocamera de automatische focus missen.
Toch heb je voor 499 euro een geweldige smartphone in handen. Het interne geheugen kan uitgebreid worden met een geheugenkaart, waardoor de kosten voor het interne geheugen niet oplopen. Ik zie dat Huawei bij elk model de lat hoger legt en heeft de verbeterpunten van de Huawei Ascend P7 zeker meegenomen in de ontwikkeling van de Huawei P8. Zoek je een degelijke, uitgebreide smartphone voor een prijs die lager ligt dan de Samsung Galaxy S6, HTC One M9 of LG G4 (vergelijking)? Dan is de Huawei P8 in onze ogen de beste keus, waar je lang plezier van zult hebben.
De Huawei P8 is er in de kleuren Mystic Champagne en Titanium Grey. Ook enthousiast over de Huawei P8 Bekijk voor de actuele prijzen, specificaties en dergelijke de Huawei P8 smartphone pagina.
Specificaties Huawei P8
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 144.9 x 72.1 x 6.4 mm |
Gewicht | 144 gram |
Beschikbare kleuren | Mystic Champagne / Titanium Grey |
Schermgrootte | 5,2 inch / 1920 x 1080 px |
Scherm-technologie | IPS LCD / 424 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 16 GB / 3 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, FM-Radio, NFC |
Camera
Camera achterkant | 13 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 8 megapixel |
Videocamera | Ja, 1080p HD |
Flitser en extra mogelijkheden | Dual LED-flitser, autofocus, light painting, HDR |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.0 Lollipop |
Skin | EMUI 3.1 |
Processor | HiSilicon Kirin 930 |
Snelheid processor | Octa-core/ 2.0 GHz |
Accu | 2680 mAh |
Adviesprijs | 499 euro |
Huawei P8
-
9.5/10
-
8.2/10
-
9/10
-
9.3/10
-
8.8/10
-
9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Vormgeving en afwerking
- Camera
- Geluidskwaliteit
- Belkwaliteit
- Accuduur
- Beeldscherm
- Handige functies, zoals Knock Touch, stembesturing, beheer van apps
Minpunten
- Videocamera valt tegen
- Omgaan met notificaties
- Android Wear en Huawei P8 lijken niet stabiel samen te gaan
- Oplaadtijd