De Huawei Mate S is op papier een krachtpatser. Met een metalen behuizing, strak design en uitgebreide mogelijkheden zijn we erg benieuwd naar de Mate S. Hoe presteert dit toestel in de praktijk en nog belangrijker; wat heeft de Mate S jou te bieden? DroidApp testte de smartphone en de bevindingen lees je in onze Huawei Mate S review.
Huawei Mate S
Wanneer we eerst op papier kijken naar de Huawei Mate S zien we een high-end toestel dat qua specificaties prima tussen de LG G4 of Samsung Galaxy S6 zou passen. Een octa-core processor met een rekensnelheid van vier keer 2.2GHz en vier keer 1.5GHz. Verder heeft het toestel 3 gigabyte aan werkgeheugen en heeft ons review exemplaar 32GB aan opslagruimte voor apps en multimedia.
Een 5,5 inch display en een 2700 mAh batterij maken de basis van het toestel compleet. Alle details en de voor- en nadelen van de Huawei Mate S zullen in onze review aan bod komen.
In de verpakking
De Huawei Mate S wordt geleverd in een vierkante, zwarte doos met het Huawei logo. In deze doos vinden we naast het toestel ook de USB-adapter, de kabel, en setje headphones en een korte handleiding over het toestel. Verder vinden we ook een case terug in de doos die doet denken aan de clear view covers van Samsung.We mogen wel stellen dat Huawei een compleet pakket levert bij deze premium smartphone.
Design en interface
We beginnen met de voorzijde van het toestel, de Huawei Mate S is voorzien van een 5,5 inch Full-HD scherm. Om het scherm is links en rechts maar weinig rand te vinden, waardoor het scherm groter lijkt. Ook voelt het touchscreen prettig aan en zijn de randen goed afgewerkt.Eveneens is aan de voorzijde de 8 megapixel front-camera te vinden naast de luidspreker voor het voeren van een telefoongesprek. Voor het maken van een selfie in een donkere omgeving is ook aan de voorzijde een lampje te vinden. Op de Mate S is ook een notificatie-LED aanwezig in de linker bovenhoek van het toestel.Aan de randen vinden we links een tray voor de Nano simkaart en MicroSD-kaart. Rechts de aan- en uit toets en de volumeknoppen. Bovenaan de Huawei Mate S is de aansluiting voor een hoofdtelefoon te vinden. Onderaan het toestel zijn de speakers te vinden en de MicroUSB aansluiting voor het laden van de smartphone.
Als we kijken naar de achterzijde dan valt op dat de camera uit het toestel steekt. Naast de 16 megapixel camera is een flitser te vinden. Het vlak onder de camera is een vingerafdruk sensor.Onze indruk van het toestel is dat deze prettig in de hand ligt en vrij dun is. Zoals we van een high-end telefoon mogen verwachten is deze netjes afgewerkt. Wij hebben de kleur Mystic Champagne, maar de Mate S is er ook in Titanium Gray, Luxurious Gold en Rose Gold. Die laatste twee zullen waarschijnlijk niet naar Nederland komen.
Interface
Bij het voor de eerste keer opstarten van de Mate S loop je door een installatiemenu. Gebruikers kunnen meteen hun smartphone beveiligen met hun vingerafdruk. Wel is er ook een cijfercombinatie nodig voor iedere keer dat je het toestel opstart, vanuit stand-by is dit niet nodig. Wil je meerdere vingerafdrukken toevoegen dan kan dit later via het instellingenscherm. Op die manier kun je met maximaal 5 verschillende vingers het toestel ontgrendelen.De Huawei Mate S is voorzien van de Emotion User Interface 3.1, kortweg EMUI 3.1. Op DroidApp hebben we al vaker gekeken naar deze interface en hoewel wij deze best prettig vinden werken zijn er natuurlijk ook mensen die deze interface minder fijn vinden. Voor de standaard Android ervaring hoef je de Mate S niet aan te schaffen. Wil je een makkelijk te bedienen Android toestel die goed naar eigen smaak vormgegeven kan worden dan kun je de Huawei Mate S zeker in overweging nemen.Op toestellen met EMUI worden applicaties op je homescreen weergegeven. Er is dus geen menu zoals bij bijvoorbeeld de LG G4, wel kun je de volgorde aanpassen en de apps ook afwisselen met widgets. In totaal kun je één scherm vullen met 20 apps, maak je gebruik van mappen dan kun je er meer kwijt. Middels een ruime selectie aan thema’s kun je het toestel aanpassen naar eigen smaak.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De Huawei Mate S is een prima smartphone om mee te telefoneren, zo ligt hij goed in de hand en de gesprekskwaliteit is in orde. We kunnen een helder gesprek voeren via onze mobiele provider en WhatsApp. De dialer is zoals we al vaker hebben besproken in orde en gebruiksvriendelijk.Ook het toetsenbord op de Huawei Mate S is een kwestie van smaak, persoonlijk heb ik iets meer moeite met het wennen aan de Huawei Swype invoer. Wel kun je zelf een alternatief toetsenbord gebruiken zoals het standaard Android toetsenbord. In de Google Play Store vind je nog meer toetsenbord apps. Het 5,5 inch scherm is prima geschikt voor het chatten via WhatsApp of Telegram en het sturen van een SMS werkt naar behoren.Internetten doen we bijna allemaal wel op onze smartphone en het is dan ook geen wonder dat dit met de Huawei Mate S kan. Je hebt de keuze uit Google Chrome, die wat verstopt in een mapje staat, of Huawei’s eigen webbrowser. Ook hier heb je weer de keuze uit het gebruiken van deze browsers of een alternatief downloaden uit de Play Store.Huawei heeft op de Mate S ook de applicaties van Facebook en Twitter geïnstalleerd zodat je direct op social media kunt laten weten wat je van je nieuwe toestel vindt. Hoewel de Facebook applicatie wel veel van onze batterij vraagt.
Verder heeft de Huawei Mate S de volgende verbindingsmogelijkheden: Bluetooth, NFC, 2G, 3G, 4G en WiFi 2.4GHz. Opvallend voor een smartphone in deze prijsklasse is het missen van 5GHz WiFi en rekenen we dan ook als minpunt.
Multimedia: muziek en film
We beginnen met het geluid van de Huawei Mate S, aan de onderzijde vinden we een luidspreker. Deze speaker kan vrij hard maar het lijkt alsof deze overstuurd wordt op de twee luidste volumes. Zetten we het volume wat lager, dan horen we duidelijk een beter geluid en klinkt het helder. Bij de Mate S wordt ook een setje headphones geleverd. Deze oortjes hangen in het oor en zien er verder prima uit. Qua geluid zijn deze prima en met de DTS modus op de Mate S klinkt het allemaal net wat voller.Het bekijken van een film is geen straf op dit toestel, het 5,5 inch AMOLED display is scherp en mooi om naar te kijken. Ook kan het scherm ‘s avonds vrij donker worden ingesteld zodat je vanuit bed nog series of films kunt kijken. Via het instellingenscherm is ook de kleurtemperatuur aan te passen. Heb je liever een iets kleiner scherm zodat je alles met je duim kunt bedienen, veeg dan over de navigatie toetsen in de zwarte balk. Daarmee wordt het scherm wat verkleind.Het aanbod van multimedia apps is ruim genoeg op de Mate S, zo vinden we de muziekspeler van Huawei, Google Play Music, de video’s app van Huawei en de app voor de FM-Radio. Ook YouTube en Play Movies zijn op de Mate S aanwezig.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde van de Mate S is een 13 megapixel camera te vinden. Deze resolutie behaal je alleen wanneer je foto’s maakt in een 4:3 beeldformaat. Wil je breedbeeld foto’s dan daalt de resolutie naar 10 megapixel. De details die deze camera weet vast te leggen zijn doorgaans goed, maar in sommige gevallen hadden we iets betere prestaties verwacht.
Bekijk hier het complete fotoalbum met Huawei Mate S-foto’s
Wel is de camera erg uitgebreid en kun je de fotograaf in jezelf helemaal ontdekken met de Pro camera modus. In deze modus kun je zelf de belichting, sluitersnelheid en ISO waarde bedienen. Tot op zekere hoogte zie je daar realtime het resultaat van. Bij een lange sluitertijd zul je echt de foto moeten maken voordat je het resultaat ziet. Om een goede compositie te bepalen kun je hulplijnen inschakelen, waarmee je bijvoorbeeld de regel van derden makkelijk kunt toepassen.De camera is ook uitgerust met een stand voor het vastleggen van achterlichtsporen en een modus voor sterrensporen. Dat laatste zijn we erg onder de indruk van want deze stand werkt heel aardig. Houdt er wel rekening mee dat je voor deze standen een stabiele ondergrond nodig hebt.Mocht je graag selfies maken dan kan dat met de 8 megapixel camera aan de voorzijde. Zoals bij alle toestellen van Huawei is ook hier weer de schoonheidsmodus aanwezig. Voor donkere situaties is er aan de voorzijde een lampje in het toestel gebouwd zodat je goed zichtbaar bent op de foto.Met de Huawei Mate S kun je naar hartenlust filmpjes maken. Deze krijgen een formaat van 1920 bij 1080 pixels, Full-HD dus en geen 2- of 4K. Wat ons opvalt is dat tijdens het filmen het lijkt alsof er water in de camera zit. Regelmatig golft het beeld wanneer je de camera naar een ander standpunt draait.
Niet geheel filmen maar ook niet fotograferen is het maken van een timelapse. Een functie waar wij geen genoeg van kregen, de tweede timelapse kun je vinden op ons YouTube kanaal!
Overige mogelijkheden
Bij de Huawei Mate S worden veel extra apps geleverd, veel van deze apps zijn ook te vinden op andere EMUI 3 smartphones, zoals de Honor 7. Zo zijn het vergrootglas, de spiegel en de weer-app allemaal aanwezig. Daarnaast kun je gebruik maken van telefoonbeheer, waarmee bijvoorbeeld vrije opslagruimte gewonnen kan worden en een intimidatiefilter kan worden ingesteld. Met de laatste kun je ongewenste oproepen of berichten blokkeren.Daarnaast levert Huawei ook een bestandsbeheerder mee en kun je documenten bewerken met het meegeleverde WPS office. Deze app opent naast Word-documenten ook PDF, Excel en Powerpoint bestanden. Ook kan de app bestanden via Dropbox openen en bewerken. Voor mensen die graag zaken gedaan willen hebben is de app Todoist geïnstalleerd. Middels deze to-do app kun je taken plannen en afvinken wanneer je deze voltooid hebt.
Ook levert Huawei een batterij aan games mee op de Mate S, acht stuks om precies te zijn. Van ons had dat niet gehoeven maar je kunt de games wel verwijderen. Wel valt op dat in tegenstelling tot de Huawei Ascend G7 bij de Huawei Mate S veel meer bloatware is geïnstalleerd.
Maak je gebruik van de meegeleverde case bij de Huawei Mate S, dan zul je zien dat wanneer je deze opent, het scherm automatisch aan gaat. Via het venster wordt de tijd getoond en kun je oproepen opnemen. Dit doet ons erg denken aan bijvoorbeeld de Samsung covers.
Wel ziet het geheel er stijlvol uit en is ook de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel goed bereikbaar.
Accu en prestaties
In de Huawei Mate S is een 2700 mAh accu aanwezig die bij normaal gebruik anderhalve dag meegaat. Hierbij halen wij een schermtijd van ongeveer 5 uur, echter, doordat Huawei bepaalde applicaties afsluit na het in standby zetten van het toestel haal je dit resultaat makkelijk. Geef je de opdracht om bijvoorbeeld ‘Google Chrome’ niet te sluiten bij het in standby zetten dan blijft in ons geval de mobiele radio actief en noteert de Huawei Mate S slechts een schermtijd van anderhalf uur. Let dus goed op welke apps je niet automatisch wilt sluiten! Het toestel doet er twee uur over om van volledig leeg naar 100% op te laden.Het toestel met Android 5.1.1 Lollipop draait op een processor met acht rekenkernen. Vier van deze kernen draaien op 1.5 GHz en vier kernen hebben een snellere rekensnelheid, namelijk 2.2 GHz. Dit heeft als voordeel dat voor niet intensieve taken een langzamere rekenkern gebruikt kan worden. Op die manier wordt het batterijverbruik verminderd.
De Huawei Mate S is uitgerust met 3GB werkgeheugen en dit blijkt in de praktijk zeker handig als je veel apps gebruikt. Gemiddeld heeft het toestel nog 1,5GB vrij geheugen voor het uitvoeren van applicaties en games. Qua opslagruimte is de Mate S ook goed uitgerust met 32GB, waarvan 24GB overblijft voor eigen apps en multimedia. De opslagruimte is ook uitbreidbaar met een MicroSD-kaart. Er is ook een 64GB en 128GB variant van dit toestel op de markt verkrijgbaar. Deze zullen alleen niet verkrijgbaar zijn in Nederland.
Conclusie
Huawei zet met de Huawei Mate S wederom een prima smartphone op de markt met een uitgebreid verkooppakket. De camera biedt veel leuke features en het AMOLED scherm is een groot pluspunt aan dit toestel. Met de vingerafdrukscanner beveilig en ontgrendel je het toestel erg makkelijk.
Toch vinden we het jammer dat Huawei dit toestel niet heeft uitgerust met 5GHz WiFi, zoals de concurrentie in het high-end segment wel doet. Ook is er opvallend meer bloatware aanwezig op de Mate S. EMUI vinden wij persoonlijk geen minpunt en prettig werken, toch geldt dit niet voor iedereen. De prijs van 649 euro voor de 32GB variant is hoog, zeker als je voor de helft een Huawei P8 kunt aanschaffen die dan wel een vingerafdrukscanner mist.
De adviesprijs is zoals zojuist genoemd, 649 euro. Een compleet overzicht van de prijzen, specificaties en het gerelateerde nieuws vind je via onderstaande button op de toestelpagina.
Specificaties Huawei Mate S:
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 149.8 x 75.3 x 7.2 mm |
Gewicht | 156 gram |
Beschikbare kleuren | Titanium Gray, Mystic Champagne |
Schermgrootte | 5,5 inch / 1920 x 1080 px |
Scherm-technologie | AMOLED / 401 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi b/g/n |
SIM | Nano-SIM |
Intern geheugen | 32 GB / 3 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, GPS, FM-Radio, NFC |
Camera
Camera achterkant | 13 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 8 megapixel |
Videocamera | Ja, 1080p Full-HD |
Flitser en extra mogelijkheden | Dual-flash, autofocus, pro modus |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.1.1 Lollipop |
Skin | EMUI 3.1 |
Processor | Hisilicon Kirin 935 |
Snelheid processor | Octa-core/4×1.5 en 4×2.2 GHz |
Accu | 2700 mAh |
Adviesprijs | 649 euro |
Huawei Mate S
-
8.3/10
-
8/10
-
7.9/10
-
8/10
-
8/10
-
7/10
Beoordeling
Pluspunten
- AMOLED display
- Vingerafdrukscanner
- Uitgebreide camera
- Verkooppakket
- Afwerking/design
Minpunten
- Ontbreken 5GHz WiFi ondersteuning
- Meer bloatware
- Prijs