Huawei heeft vorig jaar goede zaken gedaan met de Huawei Ascend P6. Met de onlangs uitgebrachte Huawei Ascend P7 willen ze dit succes voortzetten. Het toestel toont overeenkomsten met Sony en Apple, en toch is het een uniek toestel. Hoe de Huawei Ascend P7 het in het dagelijks leven doet, lees je in deze uitgebreide review.
In mei van dit jaar kondigde Huawei de opvolger aan van de Huawei Ascend P6; de Huawei Ascend P7. De Huawei Ascend P7 is in diverse opzichten verbeterd en nu nog beter bij de tijd met nieuwe mogelijkheden.
De Huawei Ascend P7 beschikt nu over een Full-HD beeldscherm en is NFC nu beschikbaar op het toestel. De camera is in tegenstelling tot de Ascend P6 een 13 megapixel camera, in plaats van een 8 megapixel camera bij de Ascend P6. Verder biedt de Ascend P7 ondersteuning voor 4G (LTE). In deze review van de Huawei Ascend P7 voelen we de smartphone uitgebreid aan de tand.
Huawei Ascend P7: opvolger van de Huawei Ascend P6
Toen de Huawei Ascend P6 uitkwam werd het toestel al veel bestempeld als een Android-kopie van de Apple iPhone. Helemaal onterecht waren die berichten niet. De zijkanten van het toestel waren vrijwel gelijk als die bij de iPhone 5. Dat is bij de opvolger, de Ascend P7 niet veel anders. Het toestel heeft qua vormgeving veel weg van de medespelers in dit segment. Dit hoeft overigens helemaal geen minpunt te zijn.
Huawei heeft met de Huawei Ascend P6 erg goede zaken gedaan. Het toestel werd veel verkocht en was voorzien van erg goede specificaties. De Huawei Ascend P7 ligt al eventjes in de winkel, en we zijn erg benieuwd hoe het toestel het doet in vergelijking met zijn voorganger; de Huawei Ascend P6. De Ascend P6 heb ik vorig jaar een aantal weken mogen reviewen.
Verkooppakket van de Ascend P7
Het verkooppakket van de Huawei Ascend P7 is verdeeld in meerdere zogenoemde lagen. Op de bovenste laag vinden we de smartphone zelf. Eronder vinden we een doosje met daarin NFC-tags en basis-informatie over garantie en algemene wetgeving rondom de veiligheid.
Wanneer je de Huawei Ascend P7 koopt, krijg je uiteraard ook een micro-usb kabel en een opzetstuk waarmee het toestel opgeladen kan worden. Een headset wordt ook meegeleverd. Jammer dat we bij de Huawei Ascend P7 een siliconen bumper voor het beschermen van het toestel moeten missen. Deze werd bij de P6 wel meegeleverd.
Design en interface
Zoals we al zeiden heeft Huawei ongetwijfeld met een schuin oog naar Apple en Sony gekeken. De metalen zijkanten met de streepjes en de afwerking doen denken aan die van de iPhone. Waar de P6 nog ontgrendeld moest worden met een druk op een rechthoekige toets, is dit nu vervangen door een ronde knop. Hee, heeft Sony dat bij de Xperia-toestellen ook niet? Het toestel beschikt over een metalen behuizing met een glazen voor- en achterkant.
De Huawei Ascend P7 ligt vrij goed in de hand en heeft door de vormgeving en afwerking veel weg van een Xperia-toestel. Over de afwerking van de Ascend P7 maken we ons geen zorgen; deze is dik in orde. Wel is zowel de voor- als de achterkant van het toestel gevoelig voor vingerafdrukken. De glazen achterkant maakt het toestel wel erg glad. Zeker in combinatie met gladde handen zit een ongeluk in een klein hoekje.
Waar bij de Huawei Ascend P6 nog de aansluiting voor een 3,5 mm headset aan de onderzijde geplaatst was, is deze bij de P7 (gelukkig) naar boven verplaatst. Ook de USB-aansluiting zat op een onhandige plek, deze zit bij de P7 aan de onderkant, terwijl die bij de P6 aan de bovenkant zat.
Aan de rechterkant van het toestel vinden we twee poorten. In de ene sleuf kan een Micro-SIM geplaatst worden, en in de andere sleuf kan een geheugenkaart geplaatst worden. Ook de volumetoets is te vinden aan de rechterkant van het toestel. Bij het bekijken van de zijkant valt op dat het toestel lekker dun is gebleven met een dikte van slechts 6,5 millimeter.
De interface: Android met EMUI
De interface bij Huawei-toestellen met Android, wijkt af van die van andere Android toestellen. Zo is er bijvoorbeeld geen aparte toets om de menulijst met applicaties te openen, maar vinden we die door van rechts naar links te vegen over het scherm. Ook dit heeft erg veel weg van Apple iOS en is wellicht (als je Android gewend bent) even wennen.
Voor de interface kunnen we kiezen uit talloze thema’s met elk een eigen stijl. Mocht je uit de beschikbare thema’s geen keuze kunnen maken, dan kan je via de online catalogus wellicht een geschikt thema vinden voor de vormgeving van je interface.
De Huawei Ascend P7 draait op Android 4.4.2 KitKat. Wij verwachten wel dat de Huawei Ascend P7 een update krijgt naar Android 5.0 Lollipop, maar over een eventuele update wist Huawei nog niet helemaal de zekerheid te geven. Over de Android-interface heeft Huawei een eigen schil gelegd. De laag over Android heet bij Huawei EMUI, wat staat voor Emotion User Interface. Op dit moment betreft dit versie 2.3, maar binnenkort zal Huawei EMUI 3.0 uit gaan brengen voor de Ascend P7.
De interface van de Huawei Ascend P7 ziet er vrij goed uit, mede omdat je door de thema’s het een eigen sfeer kunt geven. Wanneer een applicatie beschikt over een transparant logo probeert de Huawei bij veel thema’s een eigen kleur als achtergrond in te stellen, wat het dan vaak weer niet mooier maakt.
Bovenin beeld vinden we de notificatiebalk terug met de meest recente meldingen en snelkoppelingen. Vanaf de taakbalk kunnen we snel bijvoorbeeld de WiFi-verbinding in- of uitschakelen of Bluetooth activeren. Ook kan er snel een screenshot gemaakt worden van het scherm, via de notificatiebalk. Met taakbeheer kunnen applicaties snel gesloten of juist geopend worden als ze nog op de achtergrond draaien.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Telefoneren met de Huawei Ascend P7 gaat prima. De persoon aan de andere kant van de lijn lijkt soms niet heel warm te klinken, maar de kwaliteit is zeker niet slecht te noemen. De microfoon van de Ascend P7 doet het ook prima. Aan de andere kant van de lijn wordt de gesprekskwaliteit als erg goed beoordeeld.
Standaard beschikt de Huawei Ascend P7 over twee toetsenborden. Het standaard Android-toetsenbord is uiteraard op het toestel te vinden en als tweede komen we Swype for Huawei tegen. Met de laatstgenoemde kan je over het toetsenbord vegen/swypen en zal het toetsenbord de woorden herkennen. Uiteraard kan er eventueel uit de Play Store nog andere toetsenborden gedownload worden, mochten deze twee je niet bevallen.
Boven het beeldscherm beschikt de Huawei Ascend P7 over een LED-notificatielampje die oplicht bij nieuwe meldingen van bijvoorbeeld je agenda, reacties op Facebook, e-mails, SMS berichten of gemiste oproepen.
Internetten met de Huawei Ascend P7
Internetten met de Huawei Ascend P7 kan via zowel de standaard browser als via Google Chrome. We merken dat de standaard browser een stuk trager reageert dan Google Chrome. De snelheid over het algemeen is voldoende, maar ook in Chrome is de P7 niet een van de snelste.
De Huawei Ascend P7 biedt ondersteuning voor 4G, ofwel LTE. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van 2G of 3G. Uiteraard is internetten via een WiFi-verbinding ook mogelijk. Aan boord van de Ascend P7 vinden we verder Bluetooth 4.0, NFC, DLNA en natuurlijk de hotspot-functie.
Multimedia: muziek en film
Naast Google Play Music, de muziek-app van Google, vinden we ook nog de standaard muziekspeler. Voordeel van Play Music is dat de eerder online opgeslagen muziek dus op meerdere apparaten (waaronder de P7) beluisterd kan worden. Het geluid van de Ascend P7 kan hard genoeg en klinkt vol en goed. De kwaliteit van de speakers is echt bovengemiddeld en verdient lof. Enige jammere is wel dat de speaker aan de onderzijde van het toestel zit, waardoor het geluid tegen wordt gehouden als het toestel op tafel ligt.
Lof verdient ook de meegeleverde headset. De kwaliteit van de headset is erg goed en klinkt warm, vol en duidelijk. De antenne voor de FM-radio is in de headset te vinden. Het ontvangst voor de FM-radio is goed, alleen moeten we RDS-tekst missen in de FM-radio.
Het beeldscherm van de Huawei Ascend P7 scoort erg goed. Wat wit moet zijn is ook echt wit, en zwart is zwart. De kleuren spatten van het scherm, wat natuurlijk te danken is aan de Full-HD resolutie. Het bekijken van filmpjes is dus geen straf op de Huawei Ascend P7.
Camera: foto’s en video’s
Huawei richt zich met de Huawei Ascend P7 vooral op het maken van selfies. Jezelf op de foto zetten is anno 2014 populairder dan ooit. Aan de voorkant van de smartphone vinden we een 8 megapixel frontcamera. Aan de achterzijde van het toestel vinden we een 13 megapixel camera met LED-flitser.
Frontcamera
Om maar gelijk met een van de key-features van de Huawei Ascend P7 te beginnen; de frontcamera. De 8 megapixel camera aan de voorzijde van de Huawei levert prima selfies af. De kleuren zijn realistisch en details zijn goed. Met de zogenoemde schoonheidsmodus is het mogelijk de huid egaler te maken waardoor oneffenheden weggefilterd worden. Echter geeft het een apart resultaat wanneer de schoonheidsmodus wordt gebruikt, en maakt het in de meeste gevallen de foto niet realistischer.
Camera aan de achterzijde
De 13 megapixel camera aan de achterzijde van het toestel biedt ook tal van functies; tien om precies te zijn. Zo kan er snel een panorama-foto of HDR foto gemaakt worden. Naast de standaard stand is er de slimme stand, die de instellingen aanpast aan de situatie. Met audiobediening kan een foto gemaakt worden middels stembediening. Wanneer de watermerk-functie ingeschakeld is, wordt bij het nemen van de foto de temperatuur, locatie en datum in beeld gezet.
Foto’s kunnen op de Huawei Ascend P7 gelijk bewerkt worden. Aan boord van het toestel zit namelijk een vrij uitgebreide fotobewerker. Je kan met de fotobewerker een omlijsting toevoegen, gezichten optimaliseren, foto’s draaien, spiegelen of bijsnijden, of voorzien van een tekening. Daarnaast zijn er nog tal van filters en mogelijkheden beschikbaar om een foto te optimaliseren.
Wat opvalt is dat standaard ingesteld is, dat de foto in 16:9 (breedbeeld) resolutie wordt genomen. Het aantal megapixels in deze stand bedraagt dan 10 megapixels. Wil je op 13 megapixels fotograferen, dan zal het aspectratio (de beeldverhouding) wijzigen naar 4:3 (vierkant). Je verliest dus wat ruimte aan de zijkanten tijdens het fotograferen in deze stand.
De camera van de Huawei Ascend P7 start snel genoeg op en ook het scherpstellen verloopt vlot. De plaatjes die de camera van de Ascend P7 aflevert zijn over het algemeen goed, maar de resultaten zijn inconsistent. Hoewel het midden van de foto over het algemeen altijd wel scherp is, zijn de zijkanten dat niet. Aan de randen van de foto valt duidelijk te zien dat de Huawei Ascend P7 moeite heeft om ook deze elementen scherp vast te leggen.
Op een zonnige dag zijn de resultaten van de foto’s zeer matig te noemen voor een 13 megapixel camera.. Het resultaat is een overbelichte foto zonder goede afstemming van het contrast en de verzadiging. Op een bewolkte dag scoort de camera van de Huawei Ascend P7 aardig. Foto’s lijken vooral aan de zijkanten niet altijd scherp te zijn en erg gevoelig te zijn voor ruis. Ook hier kan de camera niet altijd even goed omgaan met de kleurweergave.
Binnen, bijvoorbeeld in de stationshal van Rotterdam, weet de Huawei Ascend P7 het vrij aardig te doen. De doortekening is iets beter dan bij de HTC One M8 (4.1 megapixel) en de strepen op de klok zijn beter zichtbaar dan bij dezelfde foto met de One M8. Echter zien we hier ook duidelijk dat de zijkanten niet scherp zijn.
> Bekijk hier het hele album met de foto’s die we met de Huawei Ascend P7 gemaakt hebben.
Videocamera
De videocamera van de Huawei Ascend P7 scoort aardig. Het geluid wordt duidelijk en goed overgenomen, maar de beeldkwaliteit is niet optimaal. De doortekening kan beter en de kleuren zijn over het algeheel gezien te donker.
De camera presteert niet slecht, maar duidelijk is wel dat de Huawei Ascend P6, de voorganger van de P7, het duidelijk beter deed.
Overige mogelijkheden
Op de Huawei Ascend P7 vinden we een aantal applicaties en games. Vanuit de fabriek is de Huawei voorzien van best veel bloatware, zoals diverse games waaronder een boerderijspel. Gelukkig kunnen een groot aantal apps en games zonder problemen van het toestel verwijderd worden.
Een handige toepassing is telefoonbeheer. Hiermee kan je je telefoon scannen op vertraagde processen en zorgen dat de telefoon sneller zijn werk doet. Daarnaast kan je instellen welke applicaties via het mobiele netwerk verbinding mogen maken, of juist alleen via WiFi. Verder kan je bij meldingsbeheerder instellen van welke apps je wel of niet notificaties wilt ontvangen.
Met de spiegel kan je, zoals de naam al aangeeft, de frontcamera als spiegel fungeren. Door het scherm op een bepaalde manier aan te raken krijg je het effect van een barstende spiegel; goed voor je zelfvertrouwen! 🙂
Verder vinden we een vergrootglas. Het doel van deze app ontgaat ons volledig. Je ziet dingen weliswaar van dichterbij maar er wordt niet scherpgesteld waardoor je nog niets ziet.
Met NFC-tags, die meegeleverd worden met het toestel, kan je snel bepaalde instellingen aanpassen door het toestel op de tag te leggen. Door bijvoorbeeld er een bij de voordeur te plakken kan je instellen dat WiFi ingeschakeld moet worden, de telefoon uit de stille stand wordt gehaald en dat er een bepaalde applicatie opgestart wordt.
Uiteraard vinden we op de Huawei Ascend P7 nog diverse andere standaard toepassingen. Zoals een agenda, calculator, wekker, zaklamp, geluidsrecorder, notitie-app en een app om documenten mee te kunnen openen.
Tot slot vinden we in de lijst met instellingen een speciale functie terug, die we ook al bij de Huawei Ascend P6 tegenkwamen; de handschoenmodus. Middels de handschoenmodus wordt het mogelijk gemaakt om het scherm te gebruiken met handschoenen aan, handig voor in de winter. Over het algemeen moeten we de handschoenen uittrekken om onze smartphone te bedienen, maar dat is met de handschoenmodus verleden tijd. Hoewel de functie erg goed werkt, raden we het gebruik van de handschoenmodus af als je geen hoesje gebruikt die hem stevig in je hand legt (zoals siliconen). Het toestel wordt namelijk dan zo glad, dat hij gemakkelijk uit de handen glijdt.
Accu en snelheid
Het toestel wordt aangedreven door een 1.8GHz quad-core processor. Het toestel kan een taak goed bijbenen, maar wanneer je aan multitasken doet is de Huawei Ascend P7 niet zo sterk. De telefoon wordt op momenten erg traag als bijvoorbeeld updates uit de Play Store geïnstalleerd worden en je ondertussen een spelletje wilt spelen of een website wilt bezoeken.
Huawei heeft de Ascend P7 voorzien van 16GB intern geheugen en 2GB RAM-geheugen. Mocht je aan het interne geheugen niet voldoende hebben, dan is er de mogelijkheid om een geheugenkaart (max. 64GB) te plaatsen voor extra geheugen.
Wanneer het toestel langere tijd wordt gebruikt, produceert het toestel veel warmte. Door de geringe dikte en het gebruikte materiaal kan dit resulteren in flink wat warmteproductie. De Ascend P7 is niet de enige met dit probleem. Eerder had de Huawei Ascend P6 hetzelfde probleem.
Onder de motorkap van de Huawei Ascend P7 heeft de Chinese fabrikant een 2500 mAh accu gestopt. Omdat het per gebruiker verschilt, hoelang je met een accu kan doen, zal het bij vrij intensief gebruik geen probleem zijn om het einde van de dag te halen. Bij gemiddeld gebruik houdt de Huawei Ascend P7 het 2 a 2,5 dag uit.
Bij energiebeheer kan je instellen welke energiestand je wilt toepassen. Afhankelijk van de gekozen stand kan de accu nog wat langer meegaan. Wij hebben de bovenstaande resultaten behaald in de minst zuinige stand.
Conclusie Huawei Ascend P7
Huawei heeft goede zaken gedaan met de Huawei Ascend P6. Dat succes willen ze nu voortzetten met de opvolger; de Huawei Ascend P7. De Ascend P6 was al een goed toestel en de Ascend P7 zet dit zeker voort. De voordelen tegenover de Ascend P6 zien we bij de Ascend P7 vooral terug in het beeldscherm; die is een stuk scherper en mooier. Helaas is camera van de Ascend P7 niet beter dan de P6, iets wat we niet hadden verwacht.
Positief zijn we zeker wel over de Huawei Ascend P7. De geluidskwaliteit scoort bovengemiddeld, het uithoudingsvermogen scoort goed en het beeldscherm is scherp en strak. Het design is dan weliswaar afgekeken van Sony en Apple, de Ascend P7 is goed afgewerkt.
Wel is de concurrentie hevig in het segment waarin de P7 zich bevindt. Voor ongeveer dezelfde prijs heb je een Samsung Galaxy S4, LG G2 of een LG Nexus 5. Het toestel wordt nog interessanter als de prijs verder daalt van de Huawei Ascend P7. De Huawei Ascend P7 is er al voor minder dan 300 euro.
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 139.8 x 68.8 x 6.5 mm |
Gewicht | 124 gram |
Beschikbare kleuren | Zwart, wit |
Schermgrootte | 5.0 inch / 1920 x 1080 px |
Scherm-technologie | IPS LCD / 441 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n |
SIM | Micro-SIM |
Intern geheugen | 16 GB / 2 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 64 GB |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.0, DLNA, NFC |
Camera
Camera achterkant | 13 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 8 megapixel |
Videocamera | 1080p HD / 30fps |
Flitser | LED |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 4.4.2 KitKat |
Skin | Huawei Emotion UI 2.3 |
Processor | Hisilicon Kirin 910T |
Snelheid processor | Quad-core / 1.8 GHz |
Accu | 2500 mAh |
Huawei Ascend P7
-
8/10
-
8.3/10
-
7/10
-
7/10
-
8.5/10
-
8.3/10
Beoordeling
Pluspunten
- Design en afwerking
- Geluid
- Beeldscherm
- Handige functies zoals telefoonbeheer en handschoenmodus
Minpunten
- Camera valt tegen
- Geen krachtpatser
- Glad