De metalen behuizing, vingerafdrukscanner, 20 megapixel camera en nog vele andere mogelijkheden voor een interessante prijs; dat is de Honor 7. Kan het dochtermerk van Huawei met de Honor 7 ons overtuigen? We testen de Honor 7 in een uitgebreide review.
Honor 7
Het dochtermerk van Huawei, Honor, kondigde eind juni de Honor 7 aan. Eind augustus werd bekend dat het toestel ook naar Nederland komt en inmiddels is het toestel ook verkrijgbaar. Honor is nog niet bij iedereen bekend, het merk is onderdeel van Huawei en richt zich op de jongere generatie met toestellen in verschillende prijsklassen. Daarnaast is het grote verschil met andere merken dat Honor zich richt op de online verkoop. Eerder was de budget-smartphone Honor Holly al ‘te gast’ bij DroidApp en nu is het de beurt aan het vlaggenschip; de Honor 7.
Verkooppakket
De Honor 7 wordt geleverd in een blauwe, rechthoekige doos. In het pakket vinden we naast de Honor 7 zelf, een pinnetje om het simkaartslot te openen, een adapter en een Micro-USB kabel. Een headset wordt niet meegeleverd met het toestel. Wel zit er standaard vanaf de fabriek een screenprotector op het toestel.
Design en interface
Honor heeft voor het ontwerp van de Honor 7 goed gekeken naar andere toestellen. De vormgeving doet ons veel denken aan het design van de Huawei Ascend Mate 7. Niet alleen voor het design is gekeken naar dit toestel, want ook de vingerafdrukscanner is overgenomen van de Mate 7 op de Honor 7, maar ook bij andere toestellen heeft Honor haar inspiratie opgedaan. We zullen het toestel van alle kanten doornemen, want de Honor 7 heeft nog veel meer te bieden.
Het toestel is uitgerust met een 5,2 inch LCD-beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ofwel Full-HD. Het beeldscherm is ook op een zonnige dag goed af te lezen. Boven het beeldscherm zijn de sensoren te vinden, samen met de speaker en de front-camera. Aan de andere kant van de speaker is er een flitser te vinden, die gebruikt kan worden voor het maken van een selfie. Hier komen we later op terug in de review. Achter de grille van de speaker is een LED-notificatielampje te vinden die oplicht bij nieuwe berichten.
De rechterkant van de Honor 7 is gevuld met de volumetoets en de standby-toets. Aan de bovenzijde van de smartphone is de 3,5 mm aansluiting te vinden voor de headset, net als een microfoon en een infrarood-sensor. Aan de onderkant van de Honor 7 zijn twee grills te vinden, waarbij er een voor de luidspreker is en de andere voor de microfoon. Ook is er een Micro-USB poort aan de onderkant geplaatst.
Honor heeft aan de linkerkant van de Honor 7 een extra toets geplaatst. Hier kan je zelf een bepaalde actie aan koppelen. Je kan bijvoorbeeld bij een keer drukken de camera-app openen, bij twee keer drukken een screenshot maken en door de toets ingedrukt te houden Google Now inschakelen. Je kan er ook voor kiezen om een bepaalde app te openen met de linkertoets. Erg handig!
Ook is de linkerkant de plaats waar de simkaart geplaatst kan worden. Daarnaast kan je er voor kiezen om een tweede simkaart (dual-sim) te plaatsen. Je kan in plaats van de tweede simkaart ook ervoor kiezen om een MicroSD-geheugenkaart in de sleuf te leggen voor meer opslagruimte.
Aan de achterzijde is de vingerafdrukscanner te vinden. Deze is erg effectief en reageert ook erg goed. Dit type sensor gebruikte Huawei vorig jaar al in de Huawei Ascend Mate 7. Je kan verschillende acties koppelen aan het gebruik van de sensor. Je kan het toestel ontgrendelen, maar je kan ook door dubbel te tikken instellen dat je een stap teruggaat, bijvoorbeeld bij een app, als je de scanner aanraakt. Ook kan je door omhoog te vegen inschakelen dat de recente apps getoond worden en kan het scherm met notificaties geopend worden door naar beneden te vegen.
De 20 megapixel camera van de Honor 7 steekt aan de achterkant wat uit. Als dat maar geen krassen op gaat leveren. Volgens Honor zal dat niet gebeuren doordat het saffier-glas bescherming moet bieden. We vinden verder de dubbele LED-flitser en het Honor-logo aan de achterzijde. Het toestel ligt goed in de hand, de knoppen voelen degelijk aan en ook op de afwerking is niet veel aan te merken.
Interface
De eigen EMUI-interface van Huawei, je houdt er van of niet. De mogelijkheden worden met de EMUI-interface wel minder in vergelijking met de doorsnee interface op Android-smartphones. Je kan voor de stijl van de icoontjes en de vormgeving van de interface kiezen uit tientallen thema’s. Voor een beetje een neutraal thema die een beetje overeenkomt met de doorsnee Android-skin moet je goed zoeken.
Emotion UI (ofwel EMUI) heeft veel weg van de iOS-interface. Je hebt geen losse homescreens maar je bereikt de applicaties door te vegen over het scherm. Er is dus ook geen aparte menu-knop. Wel kan je tussen de apps door widgets plaatsen en zijn er hier en daar nog wat kleine personalisatie-mogelijkheden. Als je graag elke dag je telefoon in een ander jasje wil steken, ben je bij de EMUI interface aan het juiste adres. Jammer is wel dat app-icoontjes vaak dermate ‘gepimpt’ worden dat deze er niet altijd beter op worden.
In de notificatiebalk verschijnen de nieuwe meldingen. Echter gaat het hier met regelmaat mis bij de Honor 7. Bijvoorbeeld met dubbele meldingen van een nieuwe mail of een Telegram-bericht. In de afgelopen weken kwamen we ook een bug tegen waarmee bij het wegvegen van een notificatie, alle meldingen werden gewist.
Ook krijg je meldingen van apps te zien waarbij gevraagd wordt of de app wel of geen meldingen mag geven. Ditzelfde geldt voor meldingen over dat de app op de achtergrond teveel energie lijkt te verbruiken, die regelmatig opduiken. Het kan nuttig zijn, maar soms hebben we het gevoel gehad alsof de Honor 7 wel heel erg enthousiast was met het geven van meldingen.
Niet alle notificaties van apps worden direct getoond op de Honor 7. Erg vervelend is dat je hiervoor in een andere toepassing op de telefoon de instellingen aan moet passen. Daar kan je aangeven dat meldingen ‘door mogen komen’. Dit moet je voor elke individuele app doen.
Mocht je het scherm voor sommige dingen toch te groot vinden, dan kan je door een veeg te geven over de navigatie-toetsen het scherm verkleinen. Dit kan zowel naar de benedenhoek links als rechts, handig als je linkshandig ook bent. Ook deze functie zagen we ook bij de Huawei P8.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Tijdens het voeren van een telefoongesprek doet de Honor 7 prima zijn werk. De lijn klinkt ‘rustig’, helder en duidelijk. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft ook geen problemen ondervonden tijdens het gesprek. Het toetsenbord van de Honor 7 kennen we ook uit de Huawei-toestellen. Het vraagt wat gewenning, maar mocht je er niet tevreden mee zijn dan zijn er uit de Play Store nog genoeg andere toetsenbord-apps te downloaden.
Op de Honor 7 zijn twee browsers te vinden om het internet mee op te gaan. Google Chrome en de standaard internetbrowser zijn op de smartphone te vinden. Welke je het liefste gebruikt zal per persoon verschillen. De applicaties doen hun werk zoals je zou verwachten.
Honor heeft de Honor 7 voorzien van uitgebreide netwerkondersteuning. Waar de Huawei P8 geen ondersteuning had voor 5GHz WiFi-netwerken, heeft de Honor 7 dat wel. Dit natuurlijk naast de 2.4GHz verbinding. Ook is er toegang tot 3G en 4G netwerk. Bluetooth is uiteraard ook aanwezig maar NFC moet gemist worden op het toestel. Wel bieden allebei de simkaart-sloten toegang tot 4G, wat niet bij elke dual-sim smartphone het geval is.
In het menu met instellingen kan ingesteld worden of een bepaalde applicatie geen verbinding mag maken met het mobiele internet, met het WiFi-netwerk of met geen van beide. Dit is een functie die we kennen uit andere Android-smartphones van Huawei en moet gebruikers meer grip geven op hun databundel.
Multimedia: muziek en film
Het luisteren van muziek of het bekijken van een filmpje. Multimedia is niet weg te denken op de smartphones. De speaker voor de muziek bevindt zich aan de onderzijde van het toestel, om precies te zijn achter de linker grill, achter de rechter grill is de microfoon verstopt. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel van deze plaats is dat het geluid niet gedempt wordt als het toestel op tafel ligt. Het nadeel is dat het geluid bij het gamen of het horizontaal houden van het scherm wel geblokkeerd wordt.
Honor heeft de Honor 7 voorzien van een strakke muziekspeler, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van Google Play Music of natuurlijk apps als Spotify. De geluidskwaliteit van de Honor 7 is prima in orde. De bass komt aardig tot uiting en ook het volume kan vrij hard.
Het beeldscherm van de Honor 7 geeft filmpjes goed weer. Kleuren en details komen goed tot uiting. Wel valt vooral bij het bekijken van een video op dat de randen van het scherm dikker zijn dan je verwacht als het scherm uit is. Om het venster zit nog een zwarte rand. Het was mooier geweest als dit precies aansloot op (witte) rand. Honor geeft je de mogelijkheid om de kleurtemperatuur nog in te stellen, als je dit wenst. Maar wanneer je dit ingesteld laat op automatisch, voldoet deze prima.
Camera: foto’s en video’s
Honor wil met de Honor 7 iedereen overtuigen. Dit is onder andere te merken aan de camera. De Chinese fabrikant heeft het toestel namelijk voorzien van een 20 megapixel camera. Of we inderdaad overtuigd zijn, daar komen we zo op terug, wel zit de camera vol mogelijkheden. In de camera-app zijn een aantal instellingen te vinden die we herkennen uit de Huawei P8.
Hier vallen onder andere de functies onder waarmee je een langere sluitertijd kan realiseren en zo bijvoorbeeld de lichtsporen vastleggen van de lichten van auto’s. Bij de Huawei P8 merkte we al dat de uitkomsten hiervan zonder statief eigenlijk altijd bewogen zijn. Zo is dat ook bij de Honor 7. Zelfs wanneer je het toestel laat rusten op een ondergrond, is het eigenlijk onmogelijk een geheel scherpe foto te realiseren. Mocht je hier toch mee willen doen, dan raden we je een smartphone statief aan.
Ook de functie ‘mooi maken’ is een functie die we eerder bij Huawei en Honor-toestellen hebben gezien. Deze moet rimpels en oneffenheden in het gezicht verbloemen, maar uit eerdere testen bleek dat het er niet beter op werd. Wil je echt mooier eruitzien op je foto’s, schakel dan de mooi-maak functie ook maar uit op de Honor 7. Tot slot is er nog een stand waarmee je je eten nog mooier op de foto krijgt. De kleuren worden dan veel warmer en dat moet het eten van je scherm laten spatten.
De algemene instellingen die we tegenkomen bij de camera is de mogelijkheid om in slow-motion te filmen, een panorama te maken, te fotograferen in HDR (handig bij grote contrastverschillen), een watermerk toe te voegen of een supernacht-foto te maken. Met de laatste stand moeten de nachtelijke foto’s er beter uit zien. Echter zijn deze sneller bewogen, zijn doorgaans te donker om de details goed te laten zien. Als je hem op de ‘normale’ stand vastlegt, is er veel ruis te zien maar komen de details wel meer in beeld. In de supernacht-modus is de bestandsgrootte van een foto ook veel lager, namelijk rond 700kb en is het formaat lager.
Hoewel de camera van de Honor 7 20 megapixel telt, krijg je dit volledige aantal alleen als je de foto’s maakt in 4:3 beeldverhouding. Wil je in breedbeeld (ofwel 16:9) verhouding gaan fotograferen, iets wat normaliter wel het geval is, dan zakt de camera terug naar 15 megapixel. In de camera kan je verder gebruik maken van spraakbesturing, burst-modus en kan je in het menu de ISO-waarde en de witbalans in hoofdlijnen instellen.
De kwaliteit van de foto’s van de Honor 7 is aardig, maar zeker niet perfect. De warmte in de foto’s moeten we missen. De levendigheid van kleuren ontbreekt en ook de verzadiging van de foto’s laat de wensen vaak over. Op het gebied van details en de doortekening weet de Honor 7 presteert de Honor 7 een voldoende. Wanneer er sprake is van grote verschillen in contrast, dan heeft de Honor het vaak te moeilijk en worden de wat donkere gebieden nog donkerder. Bij indirecte lichtinval worden de foto’s ook er niet beter op. Ook zijn foto’s sneller bewogen dan bij andere smartphones het geval is.
Bekijk hier het complete fotoalbum met Honor 7-foto’s
Front-camera
De Honor 7 is goed geschikt om selfies mee te maken. Hoewel de front-camera 8 megapixel telt, is er in 16:9 beeldverhouding een maximale resolutie beschikbaar van 6 megapixel. Deze weet over het algemeen prima selfies te schieten. Uniek aan de Honor is dat er een flitser aanwezig is aan de voorzijde. Echter voegt dit pas echt wat toe als je in een pikdonkere omgeving staat. In de avonduren binnenshuis maakt dit kleine lampje geen enkel verschil.
Videocamera
De videocamera van de Honor 7 laat je filmen in 1080P Full-HD. Er is een digitale beeldstabilisator aanwezig op het toestel, die zijn werk aardig lijkt te doen. De kwaliteit van de geschoten filmpjes is echter minder positief. Net als bij de meeste foto’s zijn ook de video’s koud van kleuren. De microfoon is gevoelig voor windruis en de doortekening van de video is matig.
Galerij
De foto’s en video’s die je met de Honor 7 gemaakt hebt, kunnen bekeken worden in de galerij. Foto’s worden onderverdeeld in albums en op datum. Ook kunnen de foto’s op een Google Maps-kaart bekeken worden als bij de foto’s de locatiegegevens opgeslagen worden. Bij het openen van een foto krijg je de mogelijkheid om deze te bewerken met filters, effecten en aanpassingen.
Overige mogelijkheden
Honor-apps
Honor levert het toestel met een aantal vooraf geïnstalleerde apps. Deze bestaan uit vier games die je gelukkig allemaal kunt verwijderen, want zo interessant zijn ze niet. Andere apps die op het toestel al geïnstalleerd zijn, zijn eveneens minder belangrijke apps. We komen het icoontje ‘highlights’ tegen, en het doel hiervan ontgaat ons volledig.
Er wordt een soort van website ingeladen, die niet aangepast is voor de mobiele schermen. In- en uitzoomen is niet mogelijk, waardoor je er niks aan hebt. Een andere snelkoppeling verwijst naar de vMall shop, de eigen online winkel van Huawei en Honor. Een ander icoontje wijst je de weg naar de mobiele website van de Honor Club. Eigenlijk alle bloatware kan gelukkig verwijderd worden. In onze ogen was het veel beter geweest als de gebruiker bij het eerste gebruik de mogelijkheid kreeg om te kiezen welke apps er direct geïnstalleerd mochten worden.
In een ander mapje in het menu komen we nog meer apps tegen. Naast de FM-radio, spraakrecorder en zaklamp vind je de app ‘spiegel’ waarmee je jezelf kunt bewonderen door middel van de front-camera. De vergroot-glas toepassing laat je via de camera teksten of andere elementen uitvergroten. Op de Honor 7 zijn verder een agenda, wekker, kladblok en bestandsbeheerder beschikbaar.
Afstandsbediening
De applicatie ‘Slimme afstandsbediening’ werkt samen met de infraroodsensor aan de bovenzijde van de Honor 7. Je televisie, airconditioner, settopbox, dvd-speler of projector kan je bedienen met de Honor. Deze fungeert dan als afstandsbediening, en dit werkt goed. Ook het instellen en toevoegen van apparaten werkt vrij gemakkelijk.
Telefoonbeheer
Telefoonbeheer is een apart icoontje in het menu. Honor en Huawei gebruiken deze applicatie al langer op Android-smartphones. Onder de noemer ‘telefoon-versneller’ kan je met de harde hand applicaties afsluiten. Iets wat Android in Android Lollipop makkelijk automatisch voor je kan doen. Met het intimidatiefilter kan je nummers blokkeren en ook kan je de stroombesparing beheren.
Wekken via spraak
Met wekken via spraak vind je je telefoon snel terug als je deze kwijt bent. Door ‘Dear Honor’ of een ander commando te kiezen, zal de telefoon je laten weten waar hij is. Deze moeten in het Engels uitgesproken worden. Tijdens de reviewperiode keken we raar op dat hij blijkbaar reageerde op de televisie en begon te roepen dat het toestel ‘hier’ was.
Accu, snelheid en geheugen
Honor heeft de Honor 7 voorzien van een 3100 mAh accu die niet verwisselbaar is. Bij intensief gebruik zal je meestal wel het einde van de dag halen. Bij gemiddeld gebruik wist de accu het één dag en negentien uur uit te houden. Keerzijde daaraan is dat we daarmee slechts 2,5 uur aan screen-on-time wisten te behalen. Voor een 3100 mAh aan capaciteit hadden we iets betere prestaties verwacht. Het behaalde uithoudingsvermogen is niet slecht, maar springt er niet bovenuit. De Honor 7 beschikt niet over de snel-opladen functie, in iets meer dan anderhalf uur is het toestel opgeladen.
Snelheid
Honor maakt gebruik van de Kirin 935 octa-core processor met een rekenkracht van vier keer 2.2GHz en vier keer 1.5GHz. Daarnaast is er 3GB aan werkgeheugen beschikbaar op de Honor 7. Op papier erg indrukwekkende specificaties. In de praktijk weet het toestel het ook vrij goed uit te houden. Het spelen van (race-)games gaat de Honor 7 goed af, maar in het dagelijkse gebruik merken we soms ook wat haperingen.
De Honor 7 draait op Android 5.0 Lollipop. Geen hele oude versie, maar voor een fabrikant dit als vlaggenschip ziet, verwacht je toch wel Android 5.1 Lollipop. Voor de Honor 6 werd in de afgelopen weken de update naar Android 5.1 Lollipop uitgebracht. Jammer dat Honor niet direct de nieuwste Android-versie op het toestel gezet heeft. Voor de gebruiker geen grote verschillen maar in prestaties zijn er een aantal handige optimalisaties doorgevoerd. We schatten de kans vrij groot dat het toestel ook Android 6.0 Marshmallow krijgt, echter verwachten we dat deze update wel -veel- langer op zich zal laten wachten, omdat Huawei en Honor niet de snelste zijn met updates.
Geheugen
Voor het geheugen wordt er 16GB aan opslagruimte beloofd. Zoals elke fabrikant snoept ook Honor er flink wat van af met het systeem. Voor de gebruiker blijft er 9,68GB over van het interne geheugen. Het is maar goed dat er de mogelijkheid geboden wordt om een geheugenkaart in het toestel te plaatsen.
Beoordeling
Honor zet met de Honor 7 een uitgebreide, degelijke smartphone op de markt. De prijs van het toestel ligt op zo’n 350 euro waardoor het toestel erg interessant is. De vingerafdrukscanner presteert erg goed en heeft daarbij uitgebreide mogelijkheden. Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar op het gebied van de camera laat de Honor punten liggen. De Honor 7 heeft ondersteuning voor dual-sim, waardoor het een interessante optie is om twee simkaarten te gebruiken. Helaas moet je wel kiezen voor όf de geheugenkaart όf een tweede simkaart.
De EMUI-interface is ideaal als je van thema’s houdt. Toch voelt het niet helemaal af. Vooral op het gebied van notificaties kan er veel verbeterd worden. Bijvoorbeeld dat je niet voor iedere app die je installeert het menu nog in moet duiken om meldingen te activeren. Ook dubbele notificaties zorgen voor overbodige vulling in de notificatiebalk. Honor haalt daarnaast de prijs voor de meeste bloatware binnen, iets wat wel gelukkig verwijderd kan worden, maar hier ben je wel even mee bezig.
Concurrenten voor de Honor 7 zijn er ook. De Motorola Moto X Play is twintig euro duurder maar heeft een veel betere accuduur, een betere camera maar is wel een stuk groter en heeft geen vingerafdrukscanner. Een vergelijkbare smartphone zoals de LG G4 is honderd euro duurder en dat prijsverschil is dan toch fors. Samengevat is de Honor 7 een prima smartphone maar met een aantal aandachtspunten, vooral de prijs zal je dan over de streep trekken.
De Honor 7 is aan te schaffen voor circa 349 euro.
Vormgeving en scherm
Afmetingen (L x B x H) | 143,2 x 71,9 x 8,5 mm |
Gewicht | 157 gram |
Beschikbare kleuren | Zwart, wit |
Schermgrootte | 5,2 inch / 1920 x 1080 px |
Scherm-technologie | IPS-LCD / 424 ppi |
Netwerk en opslag
Netwerken | 2G, 3G, 4G, WiFi a/b/g/n/ac |
SIM | Nano-SIM (dual-sim) |
Intern geheugen | 16 GB / 3 GB RAM |
Uitbreidbaar geheugen | Ja / max. 128GB (keuze uit of tweede simkaart, of 1 sim + geheugenkaart |
Overige connectiviteit | Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, FM-Radio, Infrarood-sensor |
Camera
Camera achterkant | 20 megapixel |
Camera voorkant (frontcamera) | 8 megapixel |
Videocamera | Ja, Full-HD |
Flitser en extra mogelijkheden | LED-flitser, HDR, supernacht-modus, autofocus, LED-flitser bij frontcamera |
Android, processor en accu
Android-versie | Android 5.0 Lollipop |
Skin | EMUI 3.1 |
Processor | Kirin 935 |
Snelheid processor | Octa-core: quad-core 2.2GHz, quad-core 1.5GHz |
Accu | 3100 mAh |
Adviesprijs | 349 euro |
Honor 7
-
9/10
-
7.8/10
-
6.9/10
-
7.9/10
-
7.8/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Mogelijkheden vingerafdrukscanner
- Beheren van apps (netwerk)
- Smart Key sneltoets
Minpunten
- Interface niet af
- Camera valt tegen
- Accu kan beter
- Veel bloatware voorgeïnstalleerd