De Honor 5X is een smartphone met vrijwel alle functies, een metalen behuizing en een gunstig prijskaartje. Is dit genoeg om de concurrentie aan te gaan met de vele andere toestellen die zich in dezelfde prijsklasse bevinden? We hebben de Honor 5X aan een uitgebreide test onderworpen en onze bevindingen hiervan lees je in onze Honor 5X review.
Honor 5X
Honor doet goede zaken, het dochtermerk van Huawei heeft al verschillende toestellen uitgebracht en begin deze maand kondigde het Chinese merk de metalen, gunstig geprijsde Honor 5X aan voor de Europese markt. De lancering van het toestel vond plaats in München en daar was DroidApp natuurlijk ook bij. We bespraken de nieuwste smartphone al in de Honor 5X preview en nu gaan we dieper in de mogelijkheden en prestaties van de Honor 5X.
Verkooppakket
De blauwe doos van de Honor 5X voorziet ons natuurlijk van het toestel zelf. In het verkooppakket vinden we een pinnetje om de simkaart-sloten mee te openen, een Micro-USB kabel en een adapter. Een headset wordt niet meegeleverd met de Honor 5X.
Design en interface
De vormgeving van de Honor 5X doet erg denken aan die van bijvoorbeeld de Honor 7 en de smartphones van Huawei. De behuizing van de 5X is vervaardigd uit metaal en voelt goed en premium aan, wel zijn de randen aan de boven- en onderkant van plastic.
Het 5,5 inch scherm en de rest van de voorzijde is van plastic en dus niet van glas. Daarbij merken we op dat het scherm erg gevoelig is voor vingerafdrukken. De helderheid van het scherm is goed maar de kleuren worden iets doffer weergegeven als we het scherm vergelijken met andere toestellen zoals de Wiko Fever. Als je echter geen vergelijkingsmateriaal hebt valt dit al een heel stuk minder op. Aan de voorzijde bevindt zich ook een LED-notificatie en de 5 megapixel front-camera. Op het scherm is een screenprotector alvast geplaatst om het beeldscherm te beschermen tegen krassen. Netjes!
Het toestel heeft aan de linkerzijde twee sloten. Het ene slot laat je een Micro-SIM plaatsen, het andere slot een Nano-simkaart en een geheugenkaart. Aan de rechterkant van de Honor 5X komen we de volumetoets en de standby-toets tegen. Verder is er een 3,5 mm headset-aansluiting aan de bovenzijde aanwezig en een Micro-USB poort aan de onderzijde. Eveneens aan de onderzijde van de 5X vinden we de stereo-speakers waar we later in de review uitgebreider op terug zullen komen.
Aan de achterzijde van de Honor 5X komen we de 13 megapixel camera tegen. Daarnaast is de dubbele LED-flitser geplaatst en onder de camera zien we de vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner heeft veel mogelijkheden te bieden. De metalen, geborstelde aluminium behuizing voelt premium en degelijk aan.
Interface
Over de Android-interface leggen Huawei en Honor de EMUI-skin, ofwel Emotion UI. We kunnen hier uitgebreid op in gaan, maar het komt er op neer dat je ervan houdt of niet. De interface is, zeker als je hiervoor een Android-smartphone van een andere fabrikant hebt gehad erg wennen.
Dingetjes werken net weer wat anders en er ontbreekt een menutoets voor je applicaties. Je widgets en applicaties worden verspreid over de verschillende homescreens geplaatst. Wel kan je daarbij zelf de volgorde bepalen en eventueel mapjes aanmaken om zo bepaalde applicaties te bundelen. Door van boven naar beneden te vegen krijg je een zoekveld waarmee je snel een applicatie, bericht of contactpersoon kunt vinden.
Het ontgrendelen van de Honor 5X kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een patroon of pincode, maar je kan er ook voor kiezen om te ontgrendelen met je vingerafdruk. De vingerafdrukscanner aan de achterzijde is erg nauwkeurig en we zullen deze dan ook uitgebreider bespreken later in de review. Via het menu met instellingen kan je ook instellen dat het toestel ontgrendeld wordt door twee keer achter elkaar op het scherm te tikken. Ook dit werkt erg goed.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Voor het voeren van een telefoongesprek is de Honor 5X uitstekend geschikt. De gesprekskwaliteit is prima en we hebben weinig aan te merken over de belkwaliteit van het toestel. Het volume kan hard genoeg en de persoon aan de andere kant van de lijn is duidelijk en rustig te verstaan. Een handige functie is dat je tijdens het voeren van een telefoongesprek de optie ‘kladblok’ kunt selecteren om zo tijdens een telefoontje snel wat aantekeningen te maken.
Dual-SIM
Mocht je zakelijk en privé gescheiden willen houden, dan is dat met de Honor 5X geen probleem. Je kunt twee simkaarten plaatsen in het toestel waarvan er één ook overweg kan met het 4G-netwerk, de andere is enkel voor 2G-netwerk geschikt. In de ene sleuf gaat een Micro-SIM en in de andere sleuf een Nano-SIM. Bijvoorbeeld bij een inkomende oproep zie je precies op welke simkaart je wordt gebeld.
Het standaard toetsenbord van Honor/Huawei typt goed weg en heeft natuurlijk ook de Nederlandse taal voor autocorrectie. Tevens is het mogelijk gebruik te maken van Swype door over letters te vegen. Mocht dit toetsenbord nou niet helemaal naar wens zijn, dan zijn er uit de Play Store nog een groot aantal andere toetsenbord-apps te downloaden.
Internetten met de Honor 5X gaat ook prima. Naast de standaard internetbrowser is er nog de Chrome-browser zodat je zelf kunt kiezen met welke je het internet op gaat. Helaas is er enkel ondersteuning voor WiFi 2.4GHz en niet de modernere WiFi 5GHz-frequentie; iets wat vrijwel altijd het geval is bij toestellen in deze prijsklasse. De 5GHz-band staat bekend als stabieler en wat sneller. Naast WiFi kan er ook gebruik gemaakt worden van 4G op één van de twee simkaarten. De Honor 5X is verder uitgerust met GPS en Bluetooth, NFC is niet aanwezig.
Notificaties
Iets wat goed is om te weten is dat bepaalde applicaties, bijvoorbeeld Telegram of andere (chat-) apps, niet standaard hun notificaties laten zien. In EMUI is er een functie standaard ingeschakeld die bepaalde applicaties beschermt en dus blokkeert met notificaties. Als je hiervan niet op de hoogte bent, dan kan je veel berichten en meldingen missen. Om dit te voorkomen hebben een uitgebreid tip-bericht voor je; Notificaties: zo schakel je meldingen in op je Huawei smartphone.
Multimedia: muziek en film
Zoals we eerder hebben gezien vinden we op de Honor en Huawei-toestellen twee muziekspelers. Dit is ook op de Honor 5X het geval. Naast de Google Play Music app is er de standaard muziekspeler-app van Honor. Voor het beluisteren van muziek kan ook gebruik gemaakt worden van de FM-radio die op het toestel aanwezig is. Opvallend aan de Honor 5X is dat er aan de onderzijde van de Honor stereo-speakers zijn te vinden.
De geluidskwaliteit is vrij aardig. De bass wil er echt uitkomen, maar de kwaliteit over het gehele plaatje genomen is toch minder spectaculair. Slecht is het niet en ook het volume kan hard genoeg, maar we missen wat warmte bij de speakers van de Honor 5X.
Het full-HD display van de Honor 5X is ook prima geschikt om filmpjes op te kijken. Ook op een zonnige dag is het scherm van de Chinese smartphone duidelijk en goed afleesbaar. Er valt weinig aan te merken op de kwaliteit hiervan.
Camera: foto’s en video’s
Honor heeft de Honor 5X voorzien van een 13 megapixel camera. Daarbij zijn de mogelijkheden vrij uitgebreid te noemen. Niet alleen voor het eten kan je speciale voedsel-stand fotograferen en ook kan je met ‘tijdsverloop’ een aantal beelden achter elkaar opslaan die als video worden bewaard. Zoals we van Huawei en Honor gewend zijn kan je tijdens het fotograferen ook tal van filters direct over je foto leggen.
Er is ook een slow-motion stand aanwezig en een HDR-modus. Ook kan je een watermerk toevoegen, meerdere foto’s schieten en hiervan de beste selecteren of een panorama maken. In het menu met instellingen zien we dat bij een 4:3 beeldverhouding de foto’s in 13 megapixel geschoten worden, fotografeer je op de doorgaans meest gebruikte 16:9 stand dan moet je het doen met 10 megapixel.
Leuk al die opties en mogelijkheden, maar hoe presteert de camera van de Honor 5X? De plaatjes lijken op de telefoon aardig, maar als we ze op een groter scherm bekijken dan is de fotokwaliteit wisselend. De geschoten foto’s zijn vaak te donker en missen scherpte over de gehele afbeelding. Daarnaast weet de Honor 5X bij contrast-verschillen niet altijd de juiste beslissing te maken. De kans op een bewogen foto zit helaas ook in een klein hoekje, waardoor je nog niets aan de foto hebt. In omgevingen met weinig licht kan je het maken van foto’s beter niet aan de Honor 5X overlaten.
Bekijk in ons Honor 5X fotoalbum op Flickr alle foto’s die gemaakt zijn met de Honor 5X.
Front-camera
Honor pakt altijd uit met de front-camera, tenminste, als we het hebben over de mogelijkheden die er beschikbaar zijn. De 5 megapixel front-camera van de Honor 5X is zoals verwacht voorzien van de ‘mooi maken stand’ waarmee oneffenheden uit je gezicht gefilterd worden. We blijven er op de redactie geen fan van, het oogt eerder nep dan beter.
Videocamera
De kwaliteit van de video-opnames is over het algemeen voldoende. Je krijgt de mogelijkheid om video’s te schieten in een resolutie van maximaal Full-HD 1080p. Ook kan je tijdens het filmen gebruik maken van de LED-flitser aan de achterzijde. Een voorbeeld video die we met de Honor 5X hebben gemaakt vind je hieronder.
Overige mogelijkheden
Honor heeft de 5X voorzien van een aantal functies die we extra willen benadrukken. We schreven eerder al over de vingerafdrukscanner van de Honor 5X en daar zullen we in dit onderdeel ook meer over vertellen.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner van de Honor 5X is anders dan die van andere toestellen. Althans, de werking hiervan is anders. Er zijn namelijk uitgebreide mogelijkheden toegevoegd aan de Honor 5X vingerafdrukscanner. Je kunt in het menu met instellingen maximaal vijf vingers registreren en hier een actie aan koppelen.
Wanneer de 5X vergrendeld is kan je bijvoorbeeld instellen dat je met de linkerwijsvinger de telefoon ontgrendeld, met je linkermiddelvinger WhatsApp opent en met je linkerringvinger de DroidApp App. Gebruik je vaak een weer-app? Dan kan je bijvoorbeeld instellen dat je met je rechterwijsvinger de weer-app opent. Zover bekend is de Honor 5X de eerste smartphone die dergelijke functies toevoegt aan de vingerafdrukscanner.
Het ontgrendelen met de vingerafdruk gaat goed en snel. Huawei en Honor staan bekend om de hoge en goede kwaliteit van de vingerafdrukscanner en dat bewijst ook de Honor 5X. Als je iedere keer moet nadenken bij welke applicatie aan welke vinger zit gekoppeld, dan kan je in diezelfde tijd de telefoon ontgrendelen en het icoontje van de app op het homescreen selecteren. Toch is het wel tof dat de functie er is en misschien wen jij er juist heel snel aan!
Bewegingscontrole en gestures
De zogenoemde gestures zijn ook aanwezig op de Honor 5X. We noemde eerder al de mogelijkheid om het scherm te activeren door twee keer op het scherm te tikken en dit werkt erg goed. Ook kan je op het vergrendelscherm een letter tekenen waarna een applicatie geopend kan worden. Schrijf je op het zwarte scherm de M dan wordt de muziekspeler geopend, kies je voor de C dan open je de camera.
Bloatware
Een ander veelvoorkomend iets bij de toestellen van Honor is de hoeveelheid bloatware, ofwel vooraf geïnstalleerde applicaties en snelkoppelingen. Denk aan snelkoppelingen naar de (niet werkende) Honor Club, de eigen vMall webwinkel en tal van spelletjes, de Facebook, Twitter en Instagram app. Gelukkig biedt Honor ons de mogelijkheid dit allemaal te verwijderen, maar dan ben je wel even zoet. Zoals eerder aangegeven bij de toestellen met EMUI hadden we liever gezien dat we zelf mochten kiezen welke apps we wel en niet willen op ons toestel.
Met de app Telefoonbeheer is er de mogelijkheid volgens Honor om je toestel te versnellen. Ook kan je de opslag reinigen en overbodige bestanden verwijderen van je smartphone. Zelf zijn we niet zo’n voorstander van dit soort methodes, maar blijkbaar blijven de Chinese fabrikanten hier heilig in geloven.
Accu, snelheid en geheugen
De Honor 5X heeft onder de motorkap een 3000 mAh accu liggen. We hebben tijdens de reviewperiode direct de ‘normale’ energiestand ingesteld, dus niet de energiebesparende-modus. Daarbij hebben we voor alle apps ingeschakeld dat ze actief mogen blijven en dat we notificaties willen krijgen. De prestaties die de batterij van de Honor 5X weet neer te zetten zijn werkelijk erg indrukwekkend te noemen.
Zelfs bij intensief gebruik weet het toestel het absoluut een dag vol te houden. De screen-on-time die we weten te behalen is dan bijna 4,5 uur. Bij gemiddeld gebruik houden we het meer dan anderhalve dag uit. Het zal er om hangen of je het einde van de tweede dag haalt. De Honor 5X weet dan een screen-on-time neer te zetten van 6,5 uur waarbij we ook gebruik hebben gemaakt van navigatie, het luisteren van muziek, internetten, bellen, sociale media en fotograferen. Een zeer nette score van de Honor 5X!
Ondersteuning voor snel opladen is er niet. Het opladen duurt ruim drie uur en dat is fors. Toch is dankzij het lange uithoudingsvermogen dit minder storend, omdat het opladen dan in de nacht kan gebeuren.
Snelheid
Onder de motorkap van de Honor 5X ligt een Qualcomm Snapdragon 616 octa-core processor met een rekenkracht van 1.5 GHz. De processor voert de dagelijkse taken goed uit, maar we merken soms wel enkele vertragingen. Heel storend is het niet, maar het lijkt erop dat niet alle hardware evengoed is afgesteld met de software. Het werkgeheugen van de Honor 5X bedraagt 2GB.
Geheugen
Honor heeft de 5X uitgerust met 16GB interne opslagruimte. Hier blijft voor de gebruiker nog 10,39GB van over; de rest wordt gebruikt voor het Android-systeem. Gelukkig heeft Honor er voor gekozen om gebruikers de mogelijkheid te geven het geheugen uit te breiden middels een geheugenkaart van maximaal 128GB.
Beoordeling
De Honor 5X is een erg fijne smartphone. In de prijsklasse van deze smartphone is echter veel concurrentie; denk aan de Motorola Moto G (3e generatie), Wiko Fever en verschillende andere merken hebben ook hun eigen smartphones in deze prijsklasse. Toch is de Honor 5X hiermee niet machteloos. De metalen vormgeving en de vingerafdrukscanner zal je niet snel terugvinden op andere toestellen met deze prijs. Het absolute pluspunt van de Honor 5X is de geweldige accuduur. Die hebben we niet eerder zo indrukwekkend gezien.
Verbeterpunten heeft de Honor 5X ook. De camera presteert beneden verwachting en hoewel de stereo-speakers goed ermee door kunnen, zou er nog wel wat meer warmte bij kunnen. Het gemis van WiFi 5GHz is jammer, maar er is wel ondersteuning voor 4G en kan je het geheugen uitbreiden. Houd er rekening mee dat het toestel vrij groot is, hij is veel groter dan de LG G4 en Samsung Galaxy S6 en komt qua formaat meer in de buurt van de Samsung Galaxy Note 4. Voor 230 euro heb je absoluut een goede smartphone in huis met uitgebreide specificaties.
Prijzen, abonnementen en specificaties
Een compleet overzicht met alle specificaties, prijzen en abonnementen van de Honor 5X vind je via onderstaande button op de Honor 5X pagina.
Honor 5X
-
8.6/10
-
8.2/10
-
6.9/10
-
7.9/10
-
9.8/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Vingerafdrukscanner
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Dual-SIM
- Uithoudingsvermogen
Minpunten
- Geen ondersteuning 5GHz WiFi
- NFC moet gemist worden
- Camera presteert beneden verwachting
- Stereo-speakers missen warmte