Eind maart kwam Samsung met de aankondiging van twee nieuwe toestellen; de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Beide toestellen moeten Samsung uit de negativiteit halen van de Note 7. DroidApp deelt in dit artikel onze eerste indruk van de Samsung Galaxy S8.
Preview: Samsung Galaxy S8
De Samsung Galaxy S8 zal vanaf 28 april te koop zijn in Nederland. Daarbij kun je de smartphone eerder in je bezit krijgen door voor 19 april een pre-order te plaatsen. DroidApp heeft alvast een korte indruk gekregen van het toestel en we delen onze bevindingen in deze preview. Want wat kun je van de Galaxy S8 verwachten?
In ons eerdere artikel hebben we uitgebreid de verschillen tussen de S7 (Edge) en S8 (Plus) behandeld. Wat direct opvalt bij de S8 is dat het toestel er erg strak, netjes en stijlvol uitziet. Daarbij valt op dat er afgeronde schermhoeken zijn en dat de vingerafdrukscanner naar de achterzijde is verplaatst. De Galaxy S8 heeft een schermgrootte van 5,8 inch, wat fors is maar toch is de S8 iets kleiner dan de S7 Edge. Wil je een groter scherm? Dan is er de Galaxy S8+ die een schermgrootte heeft van 6,2 inch.
Scherm
Dat het scherm nu zoveel ruimte inneemt is wennen, maar het voelt toch direct vertrouwd. Er is geen ‘standaard’ versie meer, zowel de Galaxy S8 als de S8+ hebben een gebogen scherm. Bij de S7 Edge merkte ik dat het scherm wel eens onbedoeld reageerde door aanraking van mijn handpalm, we zullen hier in de Samsung Galaxy S8 review uitgebreider op terugkomen.
Samsung maakt sinds jaar en dag gebruik van een Super AMOLED scherm bij haar Galaxy S-toestellen, zo ook bij de Galaxy S8. Eén van de eigenschappen van AMOLED is dat het scherm onder bepaalde kijkhoeken niet egaal wit is, maar een roze (of blauwe) tint kan tonen. Persoonlijk vind ik dit storend, maar los daarvan is de kleurweergave van het scherm is verder prima. De kleuren spatten van het scherm en bevatten veel details die het bekijken van een filmpje prettig maken.
Een ander opvallende verandering bij het scherm is de beeldverhouding. LG kwam bij de LG G6 met een 18:9 beeldverhouding, waarbij het scherm langwerpiger is. Bij Samsung is het beeldscherm ook langwerpiger dankzij de 18,5:9 beeldverhouding. De weergave van apps en dergelijke kan worden opgeschaald, maar bij het bekijken van een filmpje op YouTube, Netflix en dergelijke krijg je zwarte randen rondom de video. De verwachting is wel dat dit geoptimaliseerd wordt omdat twee grote fabrikanten hun toestellen nu voorzien van de nieuwe beeldverhouding; het voegt in dat opzicht alleen nu niet veel toe.
Het idee achter het langere scherm is dat je minder hoeft te scrollen om hetzelfde te zien. Ontwikkelaars zijn al door Google gevraagd om de content van hun apps en toepassingen te optimaliseren voor de 18:9 beeldverhouding.
Design
Zowel de voor- als de achterkant bestaat uit glas. Dit maakt het toestel wel wat gevoeliger voor beschadigingen. Echter hebben andere toestellen zoals de LG G6 dit ook en kan een hoesje een uitkomst zijn. Gelukkig heeft Samsung besloten de 3,5 millimeter audio-aansluiting te behouden en kun je dus zonder omwegen je headset aansluiten. Wat direct opvalt is dat het glas erg vingerafdrukgevoelig is en vooral op de zwarte Galaxy S8 is dit goed te zien. Het toestel ligt verder goed in de hand, maar we wachten met een definitief oordeel totdat we het toestel in bezit hebben voor een uitgebreide review. Overigens is de S8 IP68-gecertificeerd waardoor het stof- en waterbestendig is.
Camera met effecten
De S8 is eigenlijk van binnen een upgrade van de Galaxy S7. Los van dat het design duidelijk anders is, is bijvoorbeeld de camera-techniek hetzelfde. Er is een 12 megapixel camera en de software biedt verschillende extra features. De maskers of stickers die we kennen uit bijvoorbeeld Snapchat, zoals konijnenoren en dergelijke, kun je direct toevoegen bij het maken van een foto. De eerste indrukken van de camera zijn goed, al zijn we benieuwd hoe de camera het doet onder de verschillende omstandigheden en condities.
Prestaties
Samsung heeft een octa-core processor in de telefoon gestopt en tijdens het gebruik lijkt deze razendsnel zijn werk uit te voeren. Als één van de weinige fabrikanten is er verder de mogelijkheid om de 3000 mAh (3500 mAh bij de S8+) accu draadloos op te laden. Persoonlijk vind ik dit geen breekpunt, want draadloos opladen duurt vele malen langer dan wanneer je de USB Type-C kabel in het toestel steekt.
Bixby
Samsung Bixby is de nieuwe assistent van de Koreaanse fabrikant en wordt als eerst gebruikt bij de Samsung Galaxy S8. Bixby geeft informatie over agenda-items, het weer en eventuele bewegingsactiviteit. Bekend is dat in Nederland en België de app minder bruikbaar zal zijn dan in bijvoorbeeld Amerika. De Nederlandse taal wordt niet ondersteund voor spraakopdrachten en het is niet duidelijk of en wanneer dit wel toegevoegd wordt. Overigens werd vandaag ook bekend dat de spraakgestuurde functies ook niet direct beschikbaar komen.
De Bixby assistent is niet alleen te vinden op een apart startscherm, maar ook bijvoorbeeld in de camera-app. Middels Bixby Vision kan op basis van een foto gezocht worden naar meer informatie, een locatie of product. Helaas konden we Samsung Bixby nog niet uitgebreid proberen.
Samsung Experience
Samsung Experience is de naam van de skin die Samsung over Android legt. Overigens draait de S8 op Android 7.0 Nougat en niet op 7.1. Standaard is de app-drawer, ofwel het aparte menu met apps uitgeschakeld. Bij instellingen kun je wel inschakelen dat je een apart menu wilt voor je apps en dat ze dus niet verspreid worden over de verschillende homescreens. De plaats van dit menu-icoontje is niet aan te passen helaas.
Apps Edge
Via het handige Edge-screen aan de zijkant kun je direct toegang krijgen tot bepaalde content. Denk aan contactpersonen die je binnen handbereik wilt hebben of applicaties die je snel wilt kunnen gebruiken. Tijdens onze preview opende dit venster met regelmaat, ongewenst, tijdens het vegen over het scherm. Hier zullen we dan ook in onze review naar kijken of dat bij de retail-versie ook het geval is, of dat dit ‘probleem’ niet aanwezig is.
Onze eerste indruk
De Galaxy S8 is door het grote scherm misschien wel de mooiste smartphone van dit jaar. De S8 is wat verder gefinetuned ten opzichte van de Galaxy S7 Edge en biedt vrijwel alles wat je nodig hebt. Het toestel oogt door het doorlopende scherm dun, maar is met 8,0 millimeter dikte 0,3 millimeter dikker dan de S7 Edge; dit is dus te verwaarlozen. We zijn heel benieuwd of de plaatsing van de vingerafdrukscanner bij het dagelijks gebruik ook prettig is.
Naar onze mening heeft de S8 alle potentie om het publiek mee te krijgen, maar staat ons nog wel iets tegen; de prijs. De prijzen voor de Samsung Galaxy S8 beginnen bij 800 euro en bij de S8+ is dit 900 euro. Of dit rechtvaardig en terecht is, zullen we je vertellen in de Samsung Galaxy S8 review, zodra het toestel bij ons binnen is op de redactie.
Op de smartphone-pagina’s van de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus vind je alle specificaties, nieuwsberichten, abonnementen en actuele prijzen. Deze vind je via onderstaande buttons. Direct onder de indruk? In dit artikel vind je de beste aanbiedingen en krijg je hem eerder als je een pre-order plaatst.