Wat lang niet iedereen weet is dat OnePlus een dochtermerk is van Oppo. Sinds vorig jaar heeft Oppo zich met haar smartphones ook op de Nederlandse markt gericht. Met de Oppo Reno krijg je voor een nette prijs een toffe smartphone. Maar is dat in de praktijk ook het geval? Dat bespreken we in de Oppo Reno review.
Oppo Reno review
De Oppo Reno werd vorige maand voor de Europese markt geïntroduceerd. Hierbij toonde het bedrijf ook de Reno 10x Zoom. In deze test hebben we de Oppo Reno afgelopen weken in gebruik genomen. Het bijzondere aan dit toestel is de mechanische, uitschuifbare pop-up camera. Deze komt schuin uit de bovenzijde geschoven. Maar hoe presteert de nieuwe Oppo Reno in de praktijk? Kan het toestel zich meten aan de concurrentie? Dat gaan we onderzoeken in de Oppo Reno Review.
Verkooppakket
In een wat lange rechthoekige doos wordt de smartphone van de Chinese fabrikant geleverd. We vinden in het pakket als eerst het toestel zelf. Verder is er een adapter en USB-C kabel. Tevens wordt een headset meegeleverd, samen met een siliconen bumper. Deze case voelt heel degelijk aan. Een nadeeltje kan zijn dat het hoesje erg snel krast aan de achterkant. Maar liever het hoesje dan de telefoon zelf. Je telefoon wordt middels het hoesje wel goed beschermd aan de zij- en achterkant. We zien dat op het scherm een screenprotector is geplaatst.
Design en interface
Bij het uit de doos halen voelt de Oppo Reno vrij zwaar aan. Toch is dat relatief; de Huawei P30 Pro is bijvoorbeeld nog zwaarder. We zien een stijlvolle telefoon met een 6,47 inch groot beeldscherm. Dit AMOLED-scherm heeft een Full-HD+ resolutie en erg dunne schermranden. Wat ons opvalt is dat we op geheel witte oppervlakken een groen-paarse gloed zien. Dit is vooral onder een bepaalde hoek. Later hebben we hier niet echt meer last van gehad en staat dit de beleving van het toestel niet in de weg.
Het beeldscherm is ook op zonnige dagen goed afleesbaar, kleuren komen goed tot hun recht op de Oppo Reno. Aan de linkerzijde van de smartphone vinden we de volumetoetsen; rechts is de power-button geplaatst. Aan de onderkant van de telefoon zien we de speaker, USB-C aansluiting en 3,5 millimeter poort. Helemaal compleet dus.
Bij de Oppo Reno zit ‘het speciale’ vooral aan de bovenzijde van de smartphone. Hier bevindt zich de zogenoemde pop-up camera die zich schuin uit het toestel laat schuiven. Dit werkt verrassend goed en vooral zeker snel genoeg voor gezichtsherkenning. Hier komen we later in de Oppo Reno review op terug.
Een speciale sensor kan een val detecteren. Om schade aan de slider te voorkomen schuift het mechanisme bij een val automatisch dicht, zodat dit gedeelte van de smartphone beschermd blijft. Wel zien we dat er soms wat stof tussen kan gaan zitten. We gaan er vanuit dat dit geen kwaad kan. We zijn benieuwd hoe dat op de lange termijn gaat zijn.
Aan de achterzijde van de Oppo Reno valt direct een cirkelvormig iets op. Het was even speuren wat dit precies was, maar het heeft geen echte functionaliteit. Oppo spreekt over een O-Dot-structuur. Dit bolletje steekt iets uit en zorgt voor extra bescherming wanneer de Reno plat ligt, bijvoorbeeld op tafel.
Dat dit nodig zou kunnen zijn, zien we aan de rest van de achterkant. De dual-camera ligt op gelijke hoogte als de rest van de achterzijde. Mis je nu een flitser? Nee hoor, deze zit ook in de camera-slider verwerkt, die uit het toestel tevoorschijn komt als je de flitser inschakelt. Ons review-exemplaar is de Ocean Green versie. Met een licht verloop van donkergroen en wat lichter groen. Het geeft het toestel gelijk ook een premium-uitstraling.
Interface
Oppo onderscheidt zich van andere toestellen met verschillende dingen; de interface is er hier één van. Over Android 9 Pie ligt de ColorOS 6 skin; welke zeer aanwezig is. Kijk bijvoorbeeld naar de notificatiebalk; deze wijkt heel erg af van Android zelf. We vroegen ons oprecht af of we hier überhaupt aan konden wennen, maar na een aantal weken kunnen we stellen dat dit is gelukt.
Het is een heel eigen interface, welke we op bepaalde vlakken terugzien. Het notificatievenster is het meest aangepast, maar ook het menu met instellingen is onder handen genomen. Sommige opties zijn erg verstopt of onlogisch ingedeeld. Een normale weergave van de schermtijd ontbreekt bijvoorbeeld; het zijn kleine dingetjes die echter niet iedereen zal missen.
De systeem-applicaties die Oppo meelevert zien er over het algemeen wel prima uit. De contacten-app laat zich vanzelf wijzen en de rekenmachine is uitgebreid; bijvoorbeeld met een wisselkoers-calculator. In het overzicht met meldingen komen we nog een andere handige feature tegen. Je kunt notificaties alleen van links naar rechts wegvegen; dat is even wennen. Doorgaans werkt het beide kanten op.
Aan de andere kant opvegen heeft Oppo een extra functie toegevoegd. Je krijgt extra notificatie-instellingen voor die specifieke app of een melding snoozen zodat je er later nog een keer aan herinnerd wordt. Middels een gele balk wordt ook duidelijk dat je meerdere notificaties hebt van een applicatie. Een andere optie is het meldingscentrum met zogenoemde ‘onbelangrijke meldingen’. Wanneer je van een applicatie noteert dat een melding niet prominent in beeld hoeft te verschijnen, kun je deze als onbelangrijk markeren. Deze komen dan in een apart overzicht te staan.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Met de Oppo Reno is het prima telefoneren. We merken geen gekke dingen op; de gesprekskwaliteit is prima en doet wat hij moet doen. De persoon aan de andere kant van de lijn is goed verstaanbaar en het volume kan hard genoeg. De contacten-app laat zich vanzelf wijzen.
Voor degenen die graag nog een sms’je eruit sturen is er de eigen berichten-app van Oppo. Verwacht geen overbodige poespas, het werkt zoals je wilt en zou verwachten. De Oppo Reno biedt dual-sim ondersteuning voor twee nano-simkaarten.
Internetten op de Reno gaat via de Chrome-browser. Het toestel biedt ondersteuning voor 4G-netwerken en heeft daarbij ook support voor 2.4 en 5 GHz WiFi-netwerken. Qua connectiviteit is er verder NFC, Bluetooth 5.0 en natuurlijk GPS. Sensoren zijn er ook; denk bijvoorbeeld aan een lichtsensor, proximity-sensor, kompas en nog een aantal sensoren. We hebben op de werking niets aan te merken. Het bereik is doorgaans goed bij de Oppo.
Multimedia: muziek en film
Oppo heeft de Reno voorzien van een mooi beeldscherm welke goed afleesbaar is op zonnige dagen. Dankzij de aanwezigheid van AMOLED komen kleuren goed tot hun recht, we zien zelfs eigenlijk geen enkel verschil tussen de Reno en de Samsung Galaxy S10+. Hier hebben we dus niks op aan te merken.
Voor het beluisteren van muziek is de Oppo Reno prima geschikt. Er is een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig waardoor je een (eigen) headset aan kunt sluiten. Als je liever de muziek luistert over de speaker van de telefoon dan is dat uitstekend te doen. De geluidskwaliteit uit de speaker, welke naast de USB-C aansluiting zit, is bovengemiddeld goed. Er is een goede balans tussen bass en ook op hard volume klinkt de muziek prettig om naar te luisteren. De Oppo Reno kan zich hiermee prima meten met de concurrentie.
Camera: foto’s en video’s
De Oppo Reno heeft aan de achterzijde een dual-camera met een 48 megapixel en 5 megapixel sensor. Deze levert een lichtgevoeligheid van respectievelijk f/1.7 en f/2.4. Het is met de Reno niet mogelijk om groothoekfoto’s te maken. De tweede lens geeft wel de mogelijkheid om het onderwerp wat meer dichterbij te halen. Er is namelijk 2x optische zoom in de Reno aanwezig. Wil je meer zoomen, dan zul je moeten kijken naar de Oppo Reno 10x Zoom. (Optische) beeldstabilisatie is niet aanwezig; wel is er PDAF autofocus en via de in de pop-up camera slider kan er een LED-flitser tevoorschijn komen.
Als we kijken naar de camera-app dan zien we een erg fijn werkende app. De applicatie laat zich erg gemakkelijk en prettig bedienen. Onderin beeld kun je direct schakelen naar de videostand of portretmodus. Via de drie streepjes heb je nog extra opties zoals het maken van een panorama, nachtshot, timelapse of het starten van Google Lens. Ook is er een Expert-modus waarbij je de instellingen handmatig kunt aanpassen. Het maken van een foto gaat vrij vlot. Via het menu met instellingen kun je nog bepaalde opties aanpassen zoals timer, sluitergeluid, scèneherkenning en watermerk.
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de resultaten van de camera van de Oppo Reno. De foto’s zien er erg goed uit. Ze bevatten veel details, kennen een goede balans in de belichting en zijn scherp. In de avonduren weet de Reno ook nette foto’s te schieten in de automatische modus.
We hebben onder andere onderstaande foto gemaakt met de Oppo Reno. Wil je meer foto’s zien? Bekijk dan ons uitgebreide fotoalbum vol foto’s die met de Reno geschoten zijn.
Selfie-camera
De front-camera is verwerkt in de mechanische slider aan de bovenzijde van de telefoon. Deze camera telt 16 megapixel en heeft een diafragma van f/2.0. De kwaliteit is netjes en dankzij HDR kan ook bij uiteenlopende contrastverschillen de achtergrond goed vastgelegd worden.
Videocamera
Met de Oppo Reno kun je maximaal in 4K filmen met 30 frames per seconde. In de 1080p Full-HD stand kun je ook in 60fps filmen. Het is ook mogelijk om een timelapse of slow-motion video te maken met de Reno. Tijdens het filmen kun je ook gebruik maken van de 2x zoom en tevens nog verder digitaal inzoomen, al zorgt dat laatste natuurlijk wel voor kwaliteitsverlies. We kunnen kort zijn over de prestaties van de videocamera: de beelden zijn meer dan prima en van hoge kwaliteit, vol details. Een video die we gemaakt hebben met de videocamera vind je hieronder.
Overige mogelijkheden
Zoals bij iedere test bespreken we ook in de Oppo Reno review enkele overige mogelijkheden. Denk aan de manieren van ontgrendelen, de aanwezigheid van apps en andere opties.
Vingerafdrukscanner
We beginnen met de vingerafdrukscanner van het toestel. Deze is bij de Oppo Reno geïntegreerd in het beeldscherm, net als bij verschillende high-end toestellen van diverse merken. We blijven gemengde gevoelens er over hebben, omdat ze doorgaans lang niet zo prettig werken als wanneer deze aan de achterkant geplaatst is. De vingerafdrukscanner van de Oppo Reno doet het over het algemeen prima. Soms gebeurt het dat de vinger niet herkend wordt…
Gezichtsherkenning
… en dat wordt gelukkig goed gecompenseerd door de gezichtsherkenning op de Oppo Reno. Deze is duidelijk beter dan die van de Samsung Galaxy S10(+) en Huawei P30 Pro. Je kunt namelijk je gezicht ontgrendelen met je zonnebril op, iets wat met de twee eerder genoemde toestellen niet lukt. In het donker ontgrendelen is niet mogelijk met de smartphone. We merken dat er nauwelijks vertraging in het uitschuiven van de camera zit, waardoor het prettig is om het toestel op deze manier te ontgrendelen.
Always On Display
De Oppo Reno heeft de beschikking over een Always On Display maar heel bruikbaar vinden we deze niet. Notificaties zoals WhatsApp, Gmail of andere apps van derden worden niet op het scherm getoond. Enkel gemiste oproepen zien we terug op het scherm. Jammer. Misschien dat dit nog met een software-update toegevoegd kan worden.
Bloatware
We blijven geen fan van bloatware. Dit zijn applicaties die vanuit de fabriek op het toestel worden gezet. In het geval van de Oppo valt het relatief mee met de apps die al op het toestel worden gezet. Er is een AquaMail app, de Facebook-app is al geïnstalleerd net als een kompas, muziek, weer, recorder en bestandsbeheerder. In het geval van die eerste twee, die niet direct iedereen zal willen; deze kun je gewoon van je telefoon verwijderen, gelukkig.
Game Space
Speel je graag spelletjes op je smartphone, dan kan de Game Space optie op de telefoon van pas komen. Hierbij krijg je extra opties tijdens het spelen van een game. Notificaties kunnen automatisch onderdrukt worden zodat je niet gestoord wordt tijdens het gamen.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
We vinden aan boord van de Oppo Reno de Qualcomm Snapdragon 710 processor. Deze SoC wordt bijgestaan door maar liefst 6GB aan RAM-geheugen wat bovengemiddeld is in deze prijsklasse. We merken in de praktijk geen vastlopers of haperingen. Wel zien we dat, ondanks de riante hoeveelheid werkgeheugen, een spel als Candy Crush niet geheel vloeiend loopt. Storend is het absoluut niet, maar dit hadden we dan weer niet verwacht.
Er is ook flink wat aan opslagruimte aanwezig in de telefoon; 256GB krijg je maar liefst tot je beschikking. Hoewel, er wordt door het Android besturingssysteem nog wat van afgesnoept, waardoor je 222GB overhoudt. Dit zal voor het merendeel meer dan prima zijn; het geheugen kan niet uitgebreid worden met een geheugenkaart.
Dan is er nog de accu; deze heeft een riante capaciteit van 3765 mAh. Het is zonder problemen om met vrij intensief het einde van de dag te halen. Wel merken we op dat vooral aan het begin van de dag het accupercentage flinke sprongen naar beneden maakt, zonder dat we veel bijzonders doen. Als we kijken naar de schermtijd die we behalen met de telefoon (gemeten met ActionDash), komen we uit op een screen-on-time van tussen de 4 en 4,5 uur. Dankzij VooC kan het toestel weer snel opgeladen worden via de USB-C aansluiting.
Het is een beetje onduidelijk wat het updatebeleid is van Oppo. De telefoon draait momenteel op Android 9 Pie met de beveiligingsupdate van maart 2019. Over wanneer er weer een update verschijnt, is niets bekend.
Beoordeling
We hebben enkele weken de Oppo Reno in gebruik gehad en intensief gebruikt. We waren in het begin sceptisch; en dan met name over de interface van het toestel. Ik moet concluderen dat ik inmiddels best gewend bent eraan. Ondanks dat het niet mijn smaak is, is er prima mee te werken. De telefoon is erg prettig in dagelijks gebruik en je vergeet gewoon dat je te maken hebt met een toestel van 499 euro.
De camera presteert prima, de snelheid is over het algemeen prima in orde op wat kleine schoonheidsfoutjes na, de geluidskwaliteit is bovengemiddeld goed en je krijgt een mooi scherm. De mechanische slider aan de bovenzijde van de smartphone voelt erg degelijk en stevig aan.
Je krijgt daarbij veel waar voor je geld; waaronder de flinke opslagruimte. Ook wordt bij de Oppo Reno een stevige, degelijke case meegeleverd die de zij- en achterkant beschermt. We kunnen niet anders concluderen dat de Oppo Reno ons hart een beetje heeft gestolen. Kun je wennen aan de interface, dan is de Reno een prima smartphone. We hopen wel dat Oppo het updatebeleid serieus neemt.
De Oppo Reno is te koop bij Coolblue, Bol.com, T-Mobile, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.
Oppo Reno
-
8.6/10
-
7.2/10
-
9.1/10
-
7.9/10
-
7.9/10
-
8.4/10
Beoordeling
Pluspunten
- Notificatie-instellingen
- Stevige case meegeleverd
- Mechanische slider
- Camera
- Veel waar voor je geld
Minpunten
- Interface
- Always On Display
- Onbekend updatebeleid