OnePlus kondigde op 10 oktober een opvolger voor de OnePlus 7 aan. Wat heeft de OnePlus 7T te bieden en wat voor toestel haal je precies in huis? Wij hebben de 7T gebruikt en ons oordeel lees je in deze OnePlus 7T review.
OnePlus 7T review
In de weken naar de aankondiging van de 7T werd er al veel bekend over het nieuwe toestel van OnePlus. Zo kreeg de telefoon een 90Hz beeldscherm, krachtige processor en een cirkelvormige camera module. Wie fanatiek games speelt op zijn telefoon zou de 7T serieus kunnen overwegen. Weet het toestel met haar 3800 mAh accu ook voldoende power te geven om dat de hele dag door te kunnen doen? Laten we het toestel uit gaan pakken.
Verkooppakket
In de langwerpige rood gekleurde doos van de OnePlus 7T vinden we het toestel. In de box vinden we ook een snelle warp-charger en bijbehorende USB Type-C kabel. Verder vinden we nog wat papierwerk en een doorzichtige plastic case die je om het toestel kunt vouwen. Wil je dat je toestel netjes blijft dan is een case sowieso een aanrader.
Design en interface
Wat eigenlijk meteen opvalt wanneer we het toestel uitpakken is de mooie blauwe kleur aan de achterzijde van het toestel. Maar ook de voorzijde van de OnePlus 7T is strak en het geheel voelt degelijk aan. De designafdeling van OnePlus heeft haar best gedaan om het toestel ook zo slank mogelijk te maken en dat lukt aardig door de kleine bezel.
Aan de voorzijde vinden we het 6,55 inch AMOLED-scherm met in een druppel notch de frontcamera. Links van het scherm zitten de volumeknoppen die prima met de duim of wijsvinger te bereiken zijn. Rechts vinden we wederom de handige slider waarmee het toestel makkelijk op stil of trillen gezet kan worden.
We bespraken de achterkant al even maar hier vinden we ook de triple camera van de OnePlus. Later komen we uitgebreid terug op de vernieuwingen van deze module. Verder beschikt het toestel ook over een LED flitser. Deze kan tevens gebruikt worden als zaklamp.
De onderzijde is in tegenstelling tot de matte achterkant glanzend en hier vinden we ook de USB C-poort. Ook vinden we hier een enkele luidspreker.
Interface
OnePlus levert haar OnePlus 7T met OxygenOS 10, een licht aangepaste variant van Android 10. Toch biedt OnePlus veel interessante functies maar je moet daarvoor soms wel even in de menu’s duiken. Zo kan je bijvoorbeeld een donker thema instellen en heb je de mogelijkheid om het batterij icoontje aan te passen.
De app lade is erg makkelijk te bedienen en je hebt de keuze uit de traditionele navigatieknoppen en navigatie middels gebaren. Bij het voor de eerste keer instellen wordt ook gevraagd welke manier je wenst te gebruiken.
Op het thuisscherm vind je als je naar het linkerblad veegt een overzicht met recent gebruikte apps. Ook kan je hier je stappenteller activeren. Dit blad is verder aan te vullen met bijvoorbeeld een lijst met recente contacten of je laatste parkeerlocatie.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Telefoneren is een genot met de OnePlus 7T, als je provider deze telefoon ondersteunt kun je ook gebruik maken van VoLTE wat garant staat voor een betere geluidskwaliteit. De verbinding komt snel tot stand en ook onze gesprekspartners aan de andere kant van de lijn verstaan ons duidelijk. Je kunt gebruik maken van een tweede (nano) simkaart om op twee nummers tegelijk bereikbaar te zijn.
Op de OnePlus 7T is het typen van berichten geen enkel probleem. WhatsApp, Telegram, Messenger of Snapchat deze telefoon kan het met gemak aan. Ook wanneer je fanatiek SMS’t is het voor de 7T een koud kunstje om deze te verwerken.
Qua internetten zit je met de OnePlus 7T eveneens goed. Zo ondersteunt het toestel snelle netwerken zoals 4G en 5GHz WiFi. Je komt niet snel zonder dekking te zitten want het toestel kan altijd terugvallen op 3G en 2G. We hebben tijdens onze testperiode geen problemen ervaren met netwerken.
Verder beschikt de OnePlus 7T over Bluetooth, NFC en een snelle GPS chip. Natuurlijk zijn er ook sensoren aanwezig in deze smartphone; een lichtsensor, stappenteller, gyroscoop, kompas en accelerometer.
Multimedia: muziek en film
Een groot 6,55 inch AMOLED display met een vernieuwingsfrequentie van 90Hz is een punt wat OnePlus graag onder de aandacht brengt. Dat begrijpen we ook wel want de kleuren spatten van het scherm af en het scrollen,navigeren en gamen voelt daadwerkelijk vloeiender aan. Ook het kijken van content op Netflix werkt soepel op het toestel.
Qua muziekgenot vind je geen 3,5 mm aansluiting op dit toestel. Dat betekent dat je naar een andere headset of een converter kabel moet kijken. Een Bluetooth headset met Apt-X ondersteuning biedt eveneens goede geluidskwaliteit in combinatie met de 7T. Het toestel heeft geen FM- of DAB-radio dus je zult muziek met je mee moeten nemen of streamen. Verder beschikt de OnePlus 7T over dubbele stereoluidsprekers en Dolby Atmos ondersteuning. De geluidskwaliteit van de OnePlus 7T is erg goed de stereoluidsprekers doen wat er gevraagd wordt zonder dat het vervelend wordt om naar te luisteren.
Camera: foto en video
OnePlus heeft haar camera setup weer verbeterd met een triple camera. Te vinden aan de achterzijde van het toestel vinden we de 48 megapixel hoofdcamera, 16 megapixel-ultragroothoekcamera en een 8 megapixel telecamera met 2x optische zoom. Deze optische zoom kan handig zijn als je een onderwerp dichterbij wilt halen, zonder kwaliteitsverlies.
Ook in het donker lijkt de OnePlus betere plaatjes te produceren dan voorheen, er is duidelijk minder ruis aanwezig. Overdag zijn de foto’s kwalitatief goed, al heeft het toestel wel een enthousiaste HDR modus met wat overdreven kleuren tot gevolg. Ook de macromodus is verbeterd, deze werkt tot circa 2,5 centimeter.
Er zijn diverse modi aanwezig op de 7T, zoals de portretstand, pro-modus en nachtscène. Ook kan je een Time-lapse maken of een slow motion video opnemen. Wil je een panorama foto maken dan start je de speciale panorama modus. Al kan je natuurlijk ook met de ultragroothoeklens een prachtige landschapsfoto maken.
De galerij app van OnePlus laat zich prettig bedienen en heeft de mogelijkheid om ook in andere apparaat mappen te zoeken naar foto’s. Op het tabblad “Plaatsen” worden alle foto’s op locatie getoond. Hiervoor moet je wel de locatiegegevens opslaan bij een foto. Standaard staat dit aan op het toestel.
We hebben met de OnePlus meer foto’s gemaakt dan alleen onderstaande, bekijk ons fotoalbum en oordeel zelf over de fotokwaliteit van dit toestel!
Videocamera
Met de videofunctie op het toestel kan je in 4K filmen met een maximale framerate van 60FPS. Daarbij moet je wel rekening houden dat dit maximaal 5 minuten aaneengesloten werkt. Deze beperking is niet aanwezig bij normaal in 4K filmen. De kwaliteit van de videocamera is goed, de details zijn rijk en de kleuren zijn niet overdreven. Hieronder vind je een video sample die we met de OnePlus 7T hebben geschoten.
Front-camera
Selfie maken? Geen enkel probleem met de OnePlus 7T, middels een speciale portretmodus wordt je op je mooist vastgelegd. Ook heeft het EIS-stabilisatie ingebouwd. Dat kan een uitkomst zijn tijdens het videobellen.
Overige mogelijkheden
Ook de 7T heeft een vingerafdrukscanner ingebouwd in het scherm, wat mij persoonlijk opvalt is dat deze een stuk beter lijkt te reageren dan bij bijvoorbeeld de 6T. Wil je een andere manier van ontgrendelen gebruiken dan kan je ook gezichtsherkenning gebruiken. Dit is eveneens een prettige manier van ontgrendelen die overdag maar ook in het donker toch nog goed blijkt te werken.
In de instellingen van het toestel heb je de mogelijkheid om de kleuren van het toestel aan te passen. Er zijn een drietal vooraf ingestelde thema’s te vinden op de 7T. Levendige tinten geeft het toestel wat vrolijke kleurtjes, verlichtend licht is wat neutraler en voor liefhebbers van een donkere interface is er “genuanceerd donker”.
Wil je inzicht in hoe je je smartphone gebruikt dan helpen de tools van Digitaal welzijn je hierbij. Via de instellingen open je deze app en krijg je inzicht in welke apps je vaak gebruikt. Maar ook het aantal ontgrendelingen en meldingen zijn inzichtelijk gemaakt.
De OnePlus community app is ook te vinden op het toestel, hier kom je in contact met andere OnePlus users. OnePlus zelf vraagt regelmatig aan haar gebruikers om feedback en suggesties voor volgende toestellen of updates. Verder vinden we weinig bloatware op het toestel, zoals het hoort!
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
Allereerst hebben we over de snelheid van de OnePlus 7T helemaal niks op te merken. Het toestel is razendsnel en springt efficiënt om met meerdere apps. Dit dankzij haar Qualcomm Snapdragon 855+ octa-core processor en 8 gigabyte aan werkgeheugen. Gamen gaat soepel en dankzij de Fnatic modus wordt iedere beschikbare rekenkracht naar je spel gestuurd.
Zo positief als we zijn over de prestaties zo teleurstellend is de batterijduur. We halen de telefoon ‘s ochtends van de lader en aan het eind van de dag hebben we nog 35% procent over met normaal gebruik. Op dat moment staat de schermtijd op een schamele 2 uur en een paar minuten. Gaan we door met het toestel zonder opladen dan haalt het toestel de eindstreep met maar 3 uur en 8 minuten op de teller.
Dat het toestel beschikt over WARP-snellaad technologie verzacht de pijn een beetje want je toestel is immers snel weer vol geladen. Toch is het te hopen dat OnePlus met software updates nog meer uit de 3800 mAh accu van de OnePlus 7T weet te persen. Waar eerdere toestellen hogere scores neerzetten voelt dit toch als een stapje terug.
Op de OnePlus 7T vinden we Android 10 met beveiligingsniveau 5 september 2019. Hoewel OnePlus niet maandelijks een update uitbrengt worden er wel met enige regelmaat update verzonden naar devices.
Beoordeling
De OnePlus 7T is zondermeer een goede smartphone met een fraai 6,55 inch AMOLED display, Android 10 en een snelle camera. Daarnaast geeft het toestel je de mogelijkheid een tweede sim te gebruiken en kun je kristalhelder bellen. Toch laat de 7T punten liggen met een zeer matige accuduur, hoewel je met WARP-charge razendsnel kunt laden praat het de accuduur niet goed.
De OnePlus 7T gaat over de toonbank voor 599 euro en je vindt hem bij: OnePlus, Coolblue, T-Mobile en Belsimpel.
OnePlus 7T
-
9/10
-
9/10
-
8.4/10
-
8.8/10
-
6.8/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- 90Hz AMOLED display
- Snelladen
- Camera
- Android 10
- Vingerafdruk/Gezichtsontgrendeling
Minpunten
- Batterij prestaties
- Geen converter kabeltje voor “oude” headphones