Sinds begin juni is naast de OnePlus 7 Pro ook de OnePlus 7 beschikbaar. Het toestel is de directe opvolger van de 6T; voorzien van prima, snelle specificaties en bovenal; een erg vriendelijk prijskaartje. In onze uitgebreide OnePlus 7 review lees je alles over deze smartphone.
OnePlus 7 review
Tegenwoordig lukt het OnePlus prima om zich te meten met de concurrentie. In sommige opzichten blinkt de OnePlus smartphone er zelfs bovenuit. Met de 7-serie van de Chinese fabrikant moet het allemaal nog beter zijn. In onze OnePlus 7 Pro review waren we al enthousiast over het duurdere toestel, maar duurder is niet altijd beter. In deze uitgebreide test delen we onze ervaringen met de OnePlus 7, die een stuk goedkoper, en minstens zo interessant is.
Verkooppakket
Net als de Pro wordt het standaardmodel van de OnePlus 7 geleverd in een rechthoekige doos. Hierin vinden we het toestel zelf, samen met wat papierwerk, een adapter en een USB-C datakabel. Tevens wordt een pinnetje meegeleverd om het simkaartslot van de telefoon te openen. Een siliconen case wordt gelukkig standaard meegeleverd met de OnePlus 7. Een headset vinden we niet in de doos. Uiteraard kun je hier de Wireless Bullets voor gebruiken van OnePlus zelf, of een eigen setje.
Design en interface
Als we de OnePlus 7 voor ons zien liggen, zien we een erg mooi toestel. De notch is mooi vormgegeven in de vorm van een druppel. In tegenstelling tot bij de 7 Pro is er dus geen pop-up camera, maar dat is eigenlijk niet erg. De notch zit helemaal niet in de weg, ook niet als we het scherm gebruiken om een filmpje op te kijken. Het toestel ligt goed in de hand al kan hij door de glazen achterkant wat glad zijn. Hij is echter niet zo glad als zijn grotere broer.
De smartphone is aan de voorzijde voorzien van een brede speakergrille boven het scherm. De randen van het scherm zijn dun, maar het design komt voor een groot deel overeen met de OnePlus 6T. Aan de onderzijde van de smartphone is een tweede speaker te vinden, samen met de USB-C aansluiting.
Aan de linkerkant van de OnePlus 7 is de volumetoets te vinden. Rechts van de smartphone zien we power-button en de erg handige alert-slider. Met deze slider kun je direct je smartphone op stil of juist op trillen of beltoon zetten. Een 3,5 millimeter aansluiting is niet aanwezig op het toestel van OnePlus.
De achterkant van de OnePlus 7 is vervaardigd uit glas. De dual-camera steekt uit, uit de behuizing. Dit kan wat minder fijn zijn als je een bericht wilt typen terwijl het toestel op tafel ligt. Om het glas van de camerabehuizing is een licht opstaande rand te vinden, dus je hoeft niet bang te zijn dat het glaswerk ervan wordt aangetast. Qua kleur heb je duidelijk minder keuze dan bij de OnePlus 7 Pro; er is alleen een Mirror Gray kleur aanwezig. Deze spiegelt maar ziet er verder prima uit.
Interface
Hoewel de OnePlus 7 draait op Android 9 Pie, ligt er over de Android-skin nog een eigen laag; OxygenOS. We gaven het al aan in de review van de OnePlus 7 Pro; dit is een erg fijne toevoeging vol met mogelijkheden. Je kunt de notificatiebalk aanpassen met icoontjes naar eigen wens, maar ook de accentkleuren van het thema aanpassen; oranje, geel, blauw of een andere kleur(code); alles is mogelijk. Dat maakt OxygenOS en dus ook de OnePlus-smartphone zo prettig.
OnePlus levert de 7 met een soort van Always On Display. Dit is het niet helemaal. Als je het toestel oppakt krijg je een scherm te zien met daarbij de tijd, datum, het batterijpercentage en notificaties van apps. Door dubbel te tikken op het uitgeschakelde scherm, licht het display op en kan desgewenst ook de gezichtsherkenning direct starten. De startschermen kun je indelen met eigen widgets en snelkoppelingen, zoals je van Android gewend bent.
Een veeg naar boven opent het menu en hier vind je de geïnstalleerde applicaties op alfabetische volgorde. Door in het menu naar de zijkant te vegen open je de zogenoemde verborgen ruimte, waar je apps uit het menu kunt verbergen. Zo kun je apps die je niet gebruikt bijvoorbeeld snel filteren en zo het menu overzichtelijk houden.
Een veeg van links naar rechts opent het zogenoemde Shelf. Hier vind je een dashboard met snelkoppelingen naar vaak gebruikte acties en contactpersonen. Je kunt hier tevens widgets plaatsen, snel een notitie maken, klantenkaarten toevoegen en overige informatie raadplegen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Je kunt de OnePlus 7 prima gebruiken om mee te bellen. De belkwaliteit is meer dan prima; de persoon aan de andere kant van de lijn klinkt warm en duidelijk. Hier is niets op aan te merken. Daarbij kun je berichten sturen via de Android Berichten-app, maar is er natuurlijk ook nog zoiets als WhatsApp.
Internetten kan via de Chrome-browser, welke standaard op het toestel is te vinden. Ook hierop hebben we niets aan te merken en werkt zoals je zou verwachten. De OnePlus 7 biedt dual-sim ondersteuning. Daarbij is de telefoon van alle mogelijke connectiviteitsmogelijkheden voorzien. Denk aan WiFi 2.4 en 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, GPS en vele sensoren. Zoals je van een high-end smartphone mag verwachten is de OnePlus 7 ook van alle gemakken voorzien en kom je eigenlijk niks tekort.
Multimedia: muziek en film
Op connectiviteitsgebied komt de OnePlus 7 niks tekort, maar ook op het gebied van multimedia stelt de OnePlus 7 niet teleur. Net als zijn grotere broer ‘Pro’ is ook de OnePlus 7 voorzien van stereo-speakers. Tijdens het luisteren van muziek wordt de speaker boven het scherm gebruikt en de luidspreker aan de onderzijde van de telefoon. De geluidskwaliteit is dik in orde bij het toestel. Een goede afstemming van bass en verschillende hoogtes van het geluid. Daarbij kan het volume ook zeker hard genoeg.
Dan het beeldscherm; dit is een erg mooi beeldscherm met een grootte van 6,41 inch en Full-HD+ resolutie. De kracht van AMOLED uit zich hier ook goed; want het scherm is prettig om naar te kijken en de kleuren komen goed tot hun recht op het beeldscherm. Ook de helderheid van het display is meer dan prima. Persoonlijk vind ik de notch niet in de weg zitten en wordt de video mooi eromheen getoond.
Jammer is dat de OnePlus-smartphone niet beschikt over een 3,5 millimeter aansluiting voor een headset. Uiteraard is het wel mogelijk om een draadloze headset via Bluetooth te verbinden. Tevens kan de USB-C aansluiting gebruikt worden om een koptelefoon op aan te sluiten.
Camera: foto’s en video’s
OnePlus heeft de ‘7’ voorzien van een dual-camera. De hoofdsensor telt 48 megapixel en daaronder is er een 5 megapixel sensor. De mogelijkheden zijn iets minder uitgebreid dan bij de 7 Pro. Er is nog steeds een dual-LED flitser, autofocus, EIS, AI en een handmatige modus, maar een groothoeklens ontbreekt. Dat vind ik persoonlijk jammer.
De OnePlus 7 camera heeft wel de mogelijkheid om 2x optisch in te zoomen, zonder kwaliteitsverlies. Je kunt maximaal 10x digitaal inzoomen, maar hierbij lever je uiteraard wel in op kwaliteit. Verder kun je bij het maken van foto’s gebruik maken van HDR, verschillende standen en er is een timer.
We zijn natuurlijk benieuwd naar de fotokwaliteit van de OnePlus 7. Over het algemeen zijn de foto’s van goede kwaliteit, maar niet in alle gevallen perfect. Soms zijn foto’s wat te donker. Wat ons wel opvalt is dat er doorgaans een goede balans gevonden wordt bij contrastverschillen. Over het algemeen is de fotokwaliteit van de OnePlus 7 verder prima.
In de avonduren vinden we de kwaliteit wisselend. In omgevingen met weinig licht zien we een toename van de hoeveelheid ruis en dat is jammer. Ondanks dat de OnePlus beschikt over een Nightscape nachtmodus-functie, kan de Chinese fabrikant hier nog wel wat één en ander finetunen.
Hieronder vind je een foto die we met de OnePlus 7 hebben gemaakt. Uiteraard hebben we nog veel meer kiekjes met de telefoon geschoten. Die hebben we voor je verzameld in ons fotoalbum.
Front-camera
Aan boord van de smartphone zit een 16 megapixel camera met fixed-focus. De fotokwaliteit hiervan is best prima te noemen. Wederom een goede balans tussen contrastverschillen en rijk aan details. Vooral de scherpte is een sterk punt van de front-camera van de smartphone.
Videocamera
Filmen met de OnePlus 7 kan in verschillende resoluties. De hoogste resolutie is 4K, waarbij dit ook kan met 60 frames per seconde. Ook 4K 30fps, 1080p Full-HD 60fps en 1080p Full-HD 30fps is aanwezig als optie. Een lagere resolutie komen we niet tegen in de camera van de OnePlus 7. Video’s zijn scherp, detailrijk, kleurrijk en stabiel. Netjes! De video die we met de smartphone hebben gemaakt, kun je hieronder bekijken.
Overige mogelijkheden
In onze OnePlus 7 review bespreken we in het onderdeel ‘Overige mogelijkheden’ de functies die de smartphone nog meer te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Zen Mode. Net als bij de OnePlus 7 Pro wordt hiermee de telefoon nagenoeg onbruikbaar. Je kunt wel noodnummers bellen, gebeld worden en een foto maken, maar de rest wordt uitgeschakeld. Geen afleiding dus van WhatsApp, Instagram, Facebook of andere applicatie.
Fnatic mode
Wil je tijden het gamen niet gestoord worden, dan heb je aan de OnePlus 7 een goede. Je kunt de Fnatic mode inschakelen. Hierbij worden notificaties en meldingen gedempt. Tevens kun je alles uit je games halen doordat de CPU-rekenkracht van de smartphone volledig wordt gebruikt. Ook kan het prioriteit geven aan de netwerktoegang voor de game, en het dus allemaal veel soepeler verloopt.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is verbeterd ten opzichte van de OnePlus 6T. Het is eenzelfde scanner als bij de OnePlus 7 Pro, waarover we erg te spreken waren. Naar onze mening is het de beste in-display vingerafdrukscanner tot nu toe. Hij werkt nauwkeurig en is snel te noemen. Ook is het oppervlakte waarop je je vinger kunt leggen wat groter dan die we bij veel andere smartphones tegenkomen.
Gezichtsherkenning
Aan boord van de OnePlus 7 is ook gezichtsherkenning. Dit werkt erg snel, en herkent je gezicht ook als je een zonnebril op hebt. Wel kan hij in dat laatste geval er iets langer over doen. Daarbij reageert de gezichtsherkenning niet in donkere omgevingen; dat is jammer, maar hebben we tot nu toe enkel bij de Huawei Mate 20 Pro gezien. Andere smartphones lukt dat ook niet helaas.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De OnePlus 7 wordt met dezelfde krachtige processor geleverd als de 7 Pro; de Snapdragon 855 van Qualcomm. Deze processor zorgt voor een razendsnelle processor. Hierbij heeft het toestel, afhankelijk van het model, ook nog 6GB of 8GB aan werkgeheugen. Dit is meer dan voldoende. We merken geen vertragingen en alles werkt vlot en soepel. Er is ook RAM Boost. Hiermee wordt het werkgeheugen voorbereid op taken die je waarschijnlijk zult uitvoeren. Zo wordt de optimale rekenkracht gebruikt voor je taken.
De interne opslagruimte verschilt ook per model; 128GB of 256GB. Dit geheugen is niet uit te breiden met een geheugenkaart, maar voor de meeste gebruikers zal dit meer dan voldoende zijn. Er is ondersteuning voor UFS 3.0. Hiermee wordt aangegeven dat bestanden razendsnel overschreven kunnen worden en opgeslagen kunnen worden in het geheugen.
Accuduur
De batterij van de OnePlus 7 heeft een capaciteit van 3700 mAh. We hebben de smartphone onder verschillende omstandigheden gebruikt. Bij normaal gebruik haal je zo’n twee volle dagen op één acculading. Het uithoudingsvermogen bij intensief gebruik is ook prima te noemen; we behalen dan zo’n anderhalve dag met de 7. Gemiddeld zitten we op een screen-on-time van 5 uur, soms 5,5 uur. Een nette prestatie. Dankzij Warp Charge is het toestel ook weer snel opgeladen. Draadloos laden is niet mogelijk, maar om eerlijk te zijn vind ik dit zelf geen enkel probleem.
Updatebeleid
OnePlus garandeert drie jaar lang beveiligingsupdates en twee jaar lang Android-updates. Hier wijkt het nog weleens van af… in positieve zin! De OnePlus 3 en 3T hebben zelfs een derde Android OS-upgrade gekregen. Uiterlijk iedere twee maanden kan de OnePlus smartphone een security-patch update verwachten en daar worden vaak nieuwe functies aan toegevoegd door de fabrikant. Helemaal prima dus.
Beoordeling
We hebben de afgelopen weken met veel plezier de OnePlus 7 gebruikt. Nadelen zijn we eigenlijk niet echt tegengekomen. Het toestel beschikt over zoveel interessante features, dat het een geduchte concurrent is voor de high-end modellen van andere merken. Denk aan de Huawei P30 of Samsung Galaxy S10. Toch heeft OnePlus één hele grote voorsprong; en dat is de prijs.
OnePlus heeft met haar eerdere smartphones laten zien dat het updaten serieus neemt, en dat is zeker niet onbelangrijk. De kracht van OnePlus zit hem ook in de community. Daar halen ze veel feedback en inspiratie vandaan. Zo worden ook verbeteringen doorgevoerd in de software.
Kom je van de OnePlus 6(T) dan is de stap naar de 7 te klein en zijn de verschillen waarschijnlijk te verwaarlozen. Heb je een eerder toestel, of ben je juist op zoek naar een betaalbare alleskunner vol power, snelheid en mogelijkheden; dan kun je niet om de OnePlus 7 heen. Zeker gezien zijn prijs van 559 euro kun je je bijna geen betere smartphone wensen. OnePlus bewijst dat een uitgebreide smartphone geen 1000 euro hoeft te kosten. Daarbij biedt het alle voordelen van de 7 Pro, alleen is er geen doorlopend (90Hz) display en geen pop-up camera; maar daarmee bespaar je wel mooi 200 euro. Kortom; topding.
Je kunt de OnePlus 7 kopen bij T-Mobile, OnePlus en Belsimpel.
OnePlus 7
-
8.9/10
-
9.5/10
-
8.4/10
-
9.8/10
-
8.9/10
-
9.7/10
Beoordeling
Pluspunten
- Accuduur
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
- Stereo-speakers
- OxygenOS
- Snelheid
Minpunten
- Maar in één kleur verkrijgbaar
- Geen groothoeklens in camera
- Camera laat soms steken vallen