OnePlus kondigde vorige maand de OnePlus 6T aan. We hebben het toestel aan een uitgebreide test onderworpen en vragen ons af of het nog beter kan? Is de OnePlus 6T een must-have upgrade of kun je beter wachten? Je leest het in onze OnePlus 6T review.
OnePlus 6T review
Het is niet heel ongewoon voor OnePlus om in één jaar twee toestellen aan te kondigen waarbij de prima OnePlus 6 alweer van de markt verdwijnt. Daardoor kom je als koper automatisch uit bij de OnePlus 6T. Op papier zien we sterke specificaties met een krachtige processor en voldoende accu capaciteit.
OnePlus omschreef het toestel tijdens haar introductie als een ode aan de OnePlus community. Zij zouden immers de koers van OnePlus bepalen en het product verbeteren. Deels zien we dat community aspect terug in de verpakking.
Verkooppakket
OnePlus heeft ons een uitgebreid pakket toegezonden met wat covers en de OnePlus Bullets earbuds. Hierop komen we later in de review nog apart terug, eerst bekijken we de telefoon zelf. Onder de OnePlus 6T vinden we in de verpakking een handgeschreven notitie van de CEO van OnePlus. Als bedankje voor het jarenlange vertrouwen en het bijdragen aan de community.
Verder is er wat papierwerk meegeleverd en vinden we de rode USB Type-C kabel. Ter bescherming vind je een rubberen case in hetzelfde doosje als het papierwerk. Ook een laadadapter is inbegrepen, wij kregen weliswaar een UK-adapter maar OnePlus heeft ook normale Nederlandse adapters. Voor wie een 3,5 mm headset wil gebruiken levert OnePlus tenslotte ook een adapter mee voor de USB Type-C poort.
Design en interface
OnePlus heeft wederom een fraai ontworpen toestel uitgebracht, wat meteen opvalt is dat de notch op de 6T er veel vriendelijker en mooier uitziet dan de OnePlus 6. Natuurlijk is het scherm ook een stukje groter gemaakt. De telefoon voelt qua gewicht prettig aan, de grootte kan voor sommige broeken wel een probleem zijn. Duidelijk is dat OnePlus het design van de 6 verder heeft verfijnd in positieve zin.
Op de voorkant vinden we het 6,41 inch display en de 16 megapixel frontcamera. We zien dat OnePlus alvast een screenprotector heeft aangebracht op het scherm. Dat is een pluspunt, want in de 2,5 week dat wij dit toestel hebben gebruikt zijn er al een aantal krasjes opgevangen. Een notificatie lampje lijkt te ontbreken op het toestel, waardoor je niet in een oogopslag ziet of je wat gemist hebt.
Aan de rechterkant vinden we een handige slider waarmee je in een keer het toestel op de stille modus kunt zetten. Onder de slider bevindt zich de aan- uitknop van het toestel. Aan de linkerkant zijn de volume-knoppen te vinden.
Aan de achterzijde valt weinig te beleven anders dan het mooie glazen design bewonderen. Er is een dual-camera opstelling met eveneens 16 megapixel aanwezig en een LED-flitser. Wie zich de OnePlus 6 herinnert ziet dat er nu een poort ontbreekt aan de onderzijde. Hier vinden we enkel nog een USB Type-C poort, dus geen 3,5 millimeter aansluiting voor een headset.
Interface
OxygenOS zoals het besturingssysteem op de OnePlus 6T ook wel genoemd wordt is voorzien van alle bekende Android snufjes. Daarbovenop heeft de fabrikant zelf nog wat extraatjes toegevoegd, een subtiele weer-widget en ook het overzicht met allerlei belangrijke snelkoppelingen zijn weer terug te vinden.
Het menu met alle applicaties laat zich makkelijk bedienen en als je veel applicaties op je telefoon hebt is er bovenin het scherm een zoekfunctie te vinden. Wanneer je iconen kort vasthoudt in het menu worden extra opties getoond. Dit kunnen ook snelkoppelingen zijn van de betreffende app. Is er een notificatie van een app zichtbaar, dan wordt bij het app icoontje een extra gekleurd cirkeltje weergegeven.
Je kunt het startscherm van de telefoon ook personaliseren, zo kan je bijvoorbeeld dubbeltikken om te vergrendelen inschakelen. Ook kan je de pictogrammen aanpassen naar een van de drie meegeleverde packs of een icon pack downloaden uit de Play Store.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
Tijdens het testen van de OnePlus 6T hebben we geen problemen ondervonden met het telefoneren op dit toestel. Onze contactpersonen klinken helder en de verbinding komt snel tot stand. De OnePlus 6T heeft ondersteuning voor twee nano-simkaarten. De door OnePlus geïnstalleerde dialer is voorzien van alle gemakken zoals het snel zoeken door je contacten en een overzicht van wie je recent gesproken hebt. Daarnaast kan je ook makkelijk je gespreksgeschiedenis terug halen.
Voor het sturen van berichtjes in welke vorm dan ook, is de OnePlus 6T een prima keuze. Standaard staat het Gboard toetsenbord van Google geïnstalleerd. De berichten-app van OnePlus voor sms doet prima haar werk en volstaat. De OnePlus 6T is voorzien van alle gangbare netwerken zoals 2G, 3G en 4G. Ook heeft het toestel ondersteuning voor WiFi 2.4 GHz en 5 GHz.
Met die netwerken kan je razendsnel op het internet browsen in de standaard Chrome browser. Wil je een andere browser of apps downloaden dan kan je dit naar hartenlust doen in de Play Store van Google. Verder zijn op de OnePlus ook andere manieren van connectiviteit te vinden zoals Bluetooth, NFC en GPS. De GPS module kan overweg met vier verschillende GPS systemen. Aan sensoren geen gebrek in de OnePlus 6T zo is er een helderheidssensor, accelerometer, stappenteller, nabijheidssensor, kompas en zwaartekracht sensor.
Multimedia: muziek en film
De mogelijkheden voor het luisteren van muziek en het bekijken van een film zijn eindeloos op Android. Op het toestel zijn een aantal applicaties terug te vinden die je na het uitpakken kunt gebruiken zoals Play Music, YouTube en Play Films. Door het 6,4 inch grote scherm is de 6T ook goed geschikt voor het bekijken van een film of serie onderweg. De helderheid en kleuren van het scherm ogen goed. Op volledige helderheid neigt het scherm iets naar een rode tint bij een witte achtergrond.
Wil je des nachts nog een boek lezen of het web afstruinen naar informatie dan kan je ook gebruik maken van de ingebouwde nachtmodus. Die modus legt een rood-geel effect over het scherm die het prettiger maken om naar het scherm te blijven kijken. In de OnePlus 6T vind je prima luidsprekers die voldoende hard kunnen, er ontbreekt een 3,5 mm aansluiting. Er zijn adapters beschikbaar om alsnog via USB-C je oude headset te gebruiken, deze is bij OnePlus ook in de verpakking meegeleverd.
OnePlus heeft voor de OnePlus 6T ook eigen Bullets earbuds ontwikkeld. Deze in-ear hoofdtelefoon is uiteraard USB Type-C en bevat knopjes om je telefoon te bedienen. Het frequentiebereik van deze hoofdtelefoon is 20 tot 20.000 Hz en de lengte van de kabel bedraagt 1,15 meter. De geluidskwaliteit van de OnePlus Bullets is goed al is de bass soms wat aanwezig zonder geluidsverbeteringen ingeschakeld op de 6T. Schakel je geluidsverbeteringen in op de 6T dan is het geluid goed gebalanceerd en prettig om naar te luisteren. Mocht je bij het toestel nog een headsetje nodig hebben, voor 20 euro zijn het uitstekende in-ears.
Camera: foto’s en video’s
Aan de achterzijde zit de dual-camera setup van de OnePlus 6T bestaande uit een 16 megapixel en 20 megapixel sensor. De fotokwaliteit van de OnePlus 6T is goed, geen vreemde vertekeningen of onnatuurlijke kleuren. Ook ‘s avonds blijft de fotokwaliteit goed en de lichtgevoeligheid van f/1.7 helpt hierbij wel mee.
Er zijn tal van verschillende modi aanwezig op de OnePlus 6T, waarbij de pro-modus je volledige controle geeft over de instellingen van je camera. Ook de speciale portretmodus, waar een diepte effect wordt gecreëerd kan je hier terugvinden. Verder geeft de camera je de mogelijkheid tot het vastleggen van een panorama of time-lapse.
In het instellingenmenu van de OnePlus 6T camera zijn diverse instellingen aan te passen zoals het tonen van een raster en het automatisch overschakelen naar de nachtmodus wanneer nodig. Ook is hier het sluitergeluid uit te zetten en kan je je locatie bewaren bij de foto’s.
De standaard Galerij-app op het toestel is basic maar wel erg prettig in het gebruik. Foto’s staan op volgorde van datum, in het tabje collecties worden je foto’s in mappen weergegeven. Maak je gebruik van GPS-tagging in je foto’s dan kan je deze op de kaart tonen.
Hieronder vind je alvast één foto die we met de OnePlus 6T hebben gemaakt. Ons fotoalbum bevat meer foto’s!
Frontcamera
Bij de OnePlus vind je de selfie camera in de notch op het toestel. In de praktijk levert de camera goede plaatjes die je gerust kunt delen. Bij weinig licht lukt het de OnePlus 6T ook nog om een bruikbare foto te produceren. De sensor heeft een lichtgevoeligheid van f/2.0 en telt 16 megapixel.
Videocamera
Standaard filmt de OnePlus 6T haar filmpjes in 1080p, maar je kunt dit ophogen naar 4K resolutie. Daarbij heb je ook de keuze om in 60 frames per seconde te filmen. Tijdens het filmen heb je de beschikking over 8x digitale zoom. Het zoomen doe je door het 1x icoontje ingedrukt te houden en te swipen naar het gewenste niveau. Een keer op de zoom cirkel tikken verhoogt het zoomniveau naar 2x.
Wil je filmpjes maken met een hoge hoeveelheid frames per seconde om high-speed actie vast te leggen. Dan kan je tot 480fps komen in de 720p modus. Filmpjes die we met de OnePlus 6T hebben gemaakt waren rijk aan detail en niet overdreven scherp. Ook de kleurweergave is natuurgetrouw. Benieuwd naar de kwaliteit? Het filmpje hieronder hebben we gemaakt met dit toestel.
Overige mogelijkheden
De OnePlus 6T bevat een aantal nieuwigheidjes ten opzichte van de OnePlus 6. Zo is de vingerafdrukscanner niet langer zichtbaar maar zit deze verwerkt in het onderste gedeelte van het scherm. Wanneer je toestel vergrendeld is zal dit gebied groen oplichten, zodat je weet waar je moet zijn. In de praktijk werkt de methode niet altijd vlekkeloos. Voor het gevoel moeten we vaak een tweede of derde poging doen om het toestel te ontgrendelen met onze vingers. De techniek waarbij de scanner onder het scherm zit is nog relatief nieuw, dus een goede kans dat OnePlus dit nog verder verbetert in een volgend model.
Als aanvulling op de vingerafdrukscanner vind je in de OnePlus 6T ook de gezichtsontgrendeling methode. Deze manier van ontgrendelen van je smartphone werkt snel en erg prettig op de 6T. Als het echt te donker is dan werkt deze manier van ontgrendelen minder goed en kan je gebruik maken van je pincode/patroon of vingerafdruk. Bij het voor de eerste keer instellen van de telefoon kan je deze manier meteen instellen en is een aanrader!
Met de OnePlus Switch app kan je eenvoudig overstappen van een oude telefoon naar je nieuwe OnePlus 6T. Stap voor stap helpt de app je bij het overzetten van al je belangrijke gegevens.
De community app op de OnePlus 6T brengt je direct in contact met andere OnePlus gebruikers. Hier vind je ook aankondigen of berichten over updates die onlangs voor het toestel zijn verschenen. Verder is het aantal meegeleverde apps, naast de standaard app zo goed als nihil wat betekent dat je zonder bloatware van je toestel kunt genieten.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De OnePlus 6T heeft een batterij upgrade gekregen ten opzichte van haar voorganger en is nu 3700 mAh sterk. In de praktijk behalen we bij normaal gebruik iets meer dan 4 uur screen-on time. Wel gaat de batterij bij normaal gebruik 1,5 tot 2 dagen mee. Dat is ongeveer hetzelfde als bij de 6, ondanks het scherm iets groter is hadden we wel verwacht dat de batterij beter zou presteren. Mogelijk dat OnePlus hier nog wat optimalisaties zal brengen in de vorm van updates. Pluspunt is wel dat het opladen met de meegeleverde adapter in ongeveer 1 uur en 15 minuten gepiept is.
Kijkend naar de prestaties zien we dat de Snapdragon 845 nog altijd zeer goed is in het multitasken en uitvoeren van games. Een rondje racen in Asphalt 9 is voor dit toestel een fluitje van een cent. Ook andere games en apps lopen vloeiend op de 6T. Er zijn verschillende geheugen/opslag combinaties beschikbaar. Beginnend bij 6GB + 128GB opslagruimte en oplopend tot 8GB + 256GB. Bij aanschaf is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoeveel opslagruimte je nodig gaat hebben. Er is namelijk geen microSD-geheugenkaart slot aanwezig.
Standaard levert OnePlus het toestel met Android 9.0 Pie in de OxygenOS variant. Het updatebeleid van OnePlus is overwegend positief en het bedrijf spant zich in om maandelijks updates uit te brengen.
Beoordeling
OnePlus heeft met de OnePlus 6T weer een stapje voorwaarts gezet, een strak design en mooi groot scherm vormen de basis van het toestel. Onder de motorkap zit alles wat je van een high-end smartphone mag verwachten. Van een overstap van de OnePlus 6 naar de 6T zal je in de praktijk niet heel veel verschil ervaren, veel is hetzelfde gebleven. Kom je van een andere telefoon af dan is de 6T weer wel een interessante kandidaat.
Innovatie is aanwezig in het toestel, de vingerafdrukscanner in het scherm werkt op zich goed, maar je merkt dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. De screenprotector die al op het scherm is aangebracht krast sneller dan verwacht. OnePlus levert bij de 6T geen headset mee, al heeft het bedrijf met de OnePlus Bullets, á 20 euro, wel een prima headsetje in huis.
Ben je op zoek naar een high-end smartphone maar heb je geen zin om hier heel veel geld aan te spenderen. Dan is de OnePlus 6T wat ons betreft een uitstekende keuze, voor 559 euro heb je al de 6GB + 128GB versie in huis. Je kunt hem bestellen bij Mobiel en Belsimpel, die laatste winkel is ook de officiële partner van de fabrikant in ons land. Het toestel kan ook via OnePlus zelf besteld worden, al duurt het daarbij langer voordat je hem in huis hebt.
OnePlus 6T
-
9.2/10
-
8.8/10
-
8.9/10
-
9.5/10
-
8.5/10
-
9.6/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Prestaties
- Design
- Geen bloatware
- Supersnel opladen
Minpunten
- Headset los verkrijgbaar
- Screenprotector kan beter
- Vingerafdrukscanner minder snel dan OnePlus 6
- Geen notificatie LED