In de OnePlus 6 review bekijken we of het OnePlus gelukt is opnieuw een high-end smartphone te produceren tegen een vriendelijke prijs. We bekijken hoe het toestel presteert in het dagelijkse gebruik en delen onze bevindingen van het toestel.
OnePlus 6 review
OnePlus doet inmiddels al een aantal jaar mee in de smartphonemarkt met een telefoon die alles zou moeten bieden tegen een betaalbare prijs. Op papier ziet de OnePlus 6 er ook zeker interessant uit met hoge specificaties tegen een gematigde prijs. OnePlus maakt geen gebruik van Android zoals het door Google geleverd wordt en heeft in plaats daarvan OxygenOS. OnePlus kan hiermee eigen optimalisaties doorvoeren en extra functies aan het OS toevoegen. In de basis is het natuurlijk wel gebaseerd op het Android Open Source Project.
Verkooppakket
Het verkooppakket van de OnePlus 6 is uitgebreid, in de verpakking vinden we onder het toestel een doosje met daarin boekjes en een plastic protector. Zo bescherm je de OnePlus alvast tegen de buitenwereld als je nog geen geschikte case hebt gekocht. Ook vind je in de doos een oplader voor de OnePlus 6 met daarop de opdruk Dash, deze naam zal wel gaan verdwijnen zo maakte OnePlus bekend.
Design en Interface
Bij de eerste keer uit oppakken van de OnePlus valt de grootte op, het toestel huisvest dan ook een 6,28 inch display. Qua gewicht valt het toestel wel mee en hadden we hem eigenlijk zelfs zwaarder ingeschat. Belangrijk punt is wel meteen dat als je kleine handen hebt je dit toestel misschien beter links kunt laten liggen. Heb je grote handen dan kan je de OnePlus 6 makkelijk met één hand bedienen.
Het ontwerp van de OnePlus 6 is strak, de glazen achterzijde is wel gevoelig voor vette vingers. Hiervoor is OnePlus zo aardig alvast een beschermende cover mee te leveren. Aan de voorzijde zoals gezegd een 6,28 inch display met aan de bovenkant een uitsparing, ook OnePlus heeft de notch omarmt. In de notch zelf vinden we de frontcamera, luidspreker voor het telefoneren en een notificatie LED.
Aan de zijkant van het toestel zitten links de volumeknoppen en rechts vinden we de aan- uitknop. Boven de aan-uitknop vinden we een schuifknop, over deze knop vertellen we later meer.
De achterzijde is strak, met in het midden de vingerafdrukscanner en daarboven de dual-camera van de OnePlus 6. De dual-camera telt 16 en 20 megapixels en later in de review komen we terug op de prestaties van de camera. Aan de onderkant vinden we de USB Type-C poort en een 3,5 mm aansluiting voor een hoofdtelefoon.
OnePlus claimt dat het toestel wel tegen een beetje spatwater moet kunnen, en we hebben de telefoon ook in een beetje regen gebruikt. Het toestel blijft wel werken alleen ontbreekt een IP-certificering voor het toestel. Hiermee wordt vastgesteld wat de telefoon daadwerkelijk aankan.
Interface
OnePlus heeft zijn eigen besturingssysteem (OxygenOS) maar onder de motorkap is dit nog steeds Android. Qua interface houdt de fabrikant het dichtbij het origineel en vinden we een hoop standaard Android elementen terug. Wanneer je het startscherm bekijkt van de telefoon zal je een widget van OnePlus zien die het weer kan tonen.
Door naar links te vegen krijg je een handige dashboard te zien met daarop een overzicht van recente contacten, gebruikte apps en de mogelijkheid om een memo te schrijven. Je vindt er ook informatie over je toestel en het dataverbruik. Je kan er ook voor kiezen om klantenkaarten te bewaren in de telefoon, die je dan via dit dashboard makkelijk kunt bereiken.
Door icoontjes van apps kort ingedrukt te houden op het startscherm krijg je een aantal handige snel opties te zien. Je kunt hiermee de app bijvoorbeeld verwijderen of bewerken. De app-lade van de OnePlus 6 is vrijwel gelijk aan die van andere standaard Android toestellen.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
De OnePlus 6 heeft voldoende ondersteuning voor wereldwijde telefoonnetwerken. De belkwaliteit van de OnePlus 6 is goed en we kunnen zonder problemen telefoneren. De dialer is erg prettig in het gebruik en voorziet je van snel toegang tot je contacten. Via de instellingen van de dialer kun je aangeven, indien je gebruik maakt van de dual-sim functionaliteit, via welke kaart je wilt telefoneren.
Mocht je nog vaak SMS’en dan kun je hiervoor de standaard berichten applicatie gebruiken. WhatsAppen en andere chatapps werken zonder problemen op de OnePlus 6. Op het toestel krijg je het standaard Google Toetsenbord, ofwel Gboard, waarmee je moeiteloos berichtjes kunt schrijven. Voor andere toetsenborden kun je in de Play Store terecht.
Voor de internetervaring is er Google Chrome geïnstalleerd op het toestel, ook hier merk je dat de OnePlus 6 geen enkel probleem heeft met het tonen van web content. Websites openen snel en door de grootte van het scherm zal je soms een tablet lay-out tegenkomen. Andere browsers zoals Firefox zijn in de Play Store te vinden.
Vormen van connectiviteit in de OnePlus 6 naast 2G/3G en 4G zijn WiFi 2.4/5GHz, Bluetooth 5.0 en NFC. Daarnaast is de telefoon voorzien van een lading aan sensoren; Accelerometer, Gyroscoop, Nabijheidssensor, Lichtsensor, Kompas en GPS. De GPS chip heeft ondersteuning voor vijf verschillende GPS-systemen zoals Galileo, Beidou en QZSS.
Multimedia: muziek en film
Het scherm van de OnePlus 6 is groot en dat betekent veel ruimte voor games, films en video’s. Bij het kijken van video’s op YouTube kan je de video vullend maken tot de notch. Het beeldscherm met 19:9 beeldverhouding levert levendige kleuren en ook de kijkhoek van het toestel is goed.
In vol zonlicht is het scherm nog steeds goed af te lezen, de helderheid van het scherm is daarmee dus ook ruim voldoende. Ook als je de smartphone in een donkere omgeving gebruikt kan het scherm voldoende donker ingesteld worden.
Aan de onderzijde van de OnePlus 6 is een 3,5 millimeter aansluiting geplaatst voor je hoofdtelefoon. In ons verkooppakket zat geen headset meegeleverd, die zal je er dus zelf nog bij aan moeten schaffen. Op de OnePlus 6 vinden we in het instellingenmenu een aantal extra geluidsverbeteringen voor je hoofdtelefoon zoals een equalizer. De luidspreker op het toestel kan hard maar een beperking is dat het toestel slechts beschikt over één speaker. Geen stereo geluidseffecten zoals we wel eens bij andere high-end telefoons tegenkomen.
Camera: foto’s en video’s
Op de achterzijde van de OnePlus 6 vinden we het dual-camera systeem van OnePlus, hiervoor maakt de fabrikant gebruik van twee Sony sensoren, één 16 megapixel camera ondersteund door een extra 20 megapixel camera. De hoofdsensor heeft een lichtgevoeligheid van f/1.7 waardoor ook bij weinig licht het toestel goed bruikbaar moet zijn.
OnePlus heeft de Smart Capture techniek in haar toestel verwerkt wat betekent dat de software zich aanpast aan het tijdstip en de omgeving. Dit zou in de theorie prima foto’s op moeten leveren. Ook kiest de software automatisch of er HDR foto’s gemaakt worden. Een andere functie die we op de telefoon vinden is de portret stand. In de portretmodus wordt de focus op de persoon of het voorwerp gelegd en krijgt de achtergrond een mooi vaag effect.
Naast deze technieken en de portretmodus is er ook de mogelijkheid tot het maken van bijvoorbeeld een timelapse of slow motion video. Wil je zelf de touwtjes in handen nemen dan kun je de pro-modus opstarten en zelf alle instellingen bepalen zoals sluitertijd en ISO-waarde.
De kwaliteit van de foto’s is prima, de foto’s tonen voldoende scherpte en ook de kleurweergave is vaak natuurgetrouw. Vaak want in een aantal gevallen worden de kleuren iets te overdreven of juist te flets. In ons fotoalbum van de OnePlus 6 vind je tal van foto’s die we de afgelopen periode met het toestel gemaakt hebben. Hieronder vind je alvast twee van deze foto’s.
Front-camera
Ook op de front-camera stopt het megapixel geweld nog niet, er is een 16 megapixel camera in de notch van het toestel geplaatst. De camera zelf doet uitstekend werk, ook tijdens schemering weet de camera nog een prima plaatje te produceren. Er is een schoonheidsmodus aanwezig maar die staat standaard uitgeschakeld.
Videocamera
De videocamera is van alle gemakken voorzien en zelfs een aantal handige extra’s. Standaard kun je een filmpje vastleggen in 4K met 60 frames per seconde. Maar mocht je meer frames per seconden willen vastleggen dan kun je voor de slow motion modus kiezen waarbij je maximaal 480 FPS kunt vastleggen. De maximale resolutie is dan 720P, wil je een hogere resolutie dan kan je ook nog kiezen voor 1080P en 240FPS.
De kwaliteit van de video’s is goed te noemen, video’s bevatten veel detail en zijn rijk aan kleur. Ook het slowmotion effect van 480FPS is goed en duidelijk te merken wanneer je bijvoorbeeld vanuit een rijdende trein filmt. Hieronder vind je twee video’s die we met de OnePlus 6 gemaakt hebben.
Galerij
De galerij-app is van OnePlus zelf. Deze applicatie toont je foto’s en video’s die je met de OnePlus 6 gemaakt hebt. De app sorteert je foto’s op verschillende manieren, waarbij je kunt kiezen voor foto’s, collecties en plaatsen. Voor die laatste functie wordt uiteraard gebruik gemaakt van de geotagging. Bij collecties vind je de verschillende albums. Vanuit de galerij-app kun je foto’s eventueel bewerken met filters, effecten, het Never Settle logo van OnePlus en een copyright tekst.
Overige mogelijkheden
De OnePlus 6 heeft standaard een aantal extra functionaliteit aan boord, opvallend is de afwezigheid van bloatware apps. Dat maakt de ervaring met OnePlus gelijk prettig en kunnen we het toestel naar eigen hand inrichten.
Swipe gestures
Je kan op de OnePlus 6 veegbewegingen inschakelen die je standaard Android navigatie doen verdwijnen. De bewegingen zelf vereisen enige gewenning maar werken daarna best snel. Je kan er ook voor kiezen om veegbewegingen in combinatie met de Android navigatie te gebruiken.
Face unlock
Het is op de OnePlus 6 mogelijk om met je gezicht het toestel te ontgrendelen, dit kan een handig alternatief zijn voor de vingerafdrukscanner die ook op de OnePlus 6 aanwezig is. Houd er wel rekening mee dat in hele donkere ruimtes de gezichtsontgrendeling wat moeizaam verloopt. Wil je zeker zijn dat je gegevens veilig zijn dan is het af te raden om gezichtsontgrendeling te gebruiken.
Sliderknop
Boven de aan en uitknop is een schuifknop geplaatst die erg handig is. Hiermee kan je de telefoon schakelen tussen een stille stand, trilstand en ringtone. Vooral handig als je vaak schakelt tussen deze standen, zelf staat mijn ringtone meestal uit en dan is de knop wat overbodig.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
In de OnePlus 6 is een 3300 mAh batterij geplaatst waarmee je zeker één dag uit kunt houden. In de praktijk blijkt dit wel waar te zijn, we komen zonder problemen de dag door (4,5 uur SOT) en zelfs wanneer het percentage 1 procent aangeeft kunnen we nog dik 10 minuten met de telefoon verder. Opladen is geen enkel probleem, met de meegeleverde adapter en USB kabel is de OnePlus 6 in iets meer dan één uur volledig opgeladen. Gebruik je een andere kabel of adapter dan gaat het opladen langzamer.
OnePlus heeft voor de Qualcomm Snapdragon 845 gekozen, deze processor vinden we ook terug in high-end toestellen van andere fabrikanten. Wat opvalt is dat de OnePlus 6 echt snel is, we zien nergens een hapering en het feit dat er 6/8GB aan werkgeheugen beschikbaar is helpt de snelheid ook positief te beïnvloeden.
Het spelen van games is absoluut geen probleem voor de OnePlus 6 maar zoals eerder opgemerkt heeft het toestel wel een enkele luidspreker. Grafisch zit het zeker goed maar de totale gamebeleving. Het starten van apps verloopt vlot en je kunt via het multitask-scherm moeiteloos switchen tussen apps.
Voor de opslag van apps, games, foto’s en video’s is op de OnePlus 6 genoeg ruimte aanwezig. Er zijn drie verschillende modellen beschikbaar qua opslagruimte, een van 64GB, 128GB en 256GB. Er is geen mogelijkheid tot het plaatsen van een microSD-kaart, het is dus belangrijk dat je afvraagt hoeveel ruimte je nodig zal gaan hebben.
Op het toestel is OxygenOS te vinden, dit is een aangepaste versie van Android 8.1 Oreo waarin OnePlus een aantal extra’s heeft verwerkt. Dat betekent echter niet dat je geen beveiligingsupdates ontvangt. Op het moment van testen was het toestel voorzien van de beveiligingsupdate van mei 2018, volledig up-to-date dus. Laten we hopen dat OnePlus dit vol blijft houden en ook in de toekomst het toestel blijft voorzien van actuele updates en beveiligingspatches. In het verleden heeft het bedrijf wel eens beloftes gemaakt over een lange ondersteuningsperiode maar deze niet waargemaakt. Ook het issue waarbij klembord gegevens werden verstuurd zit nog in ons achterhoofd.
Beoordeling
Voor de adviesprijs van 519 euro krijg je een beest van een smartphone die zeer snel in het gebruik is. Prestaties van het toestel zijn dik in orde en ook wanneer het toestel leeg is kan je deze snel weer gebruiken dankzij de meegeleverde adapter. Prettig is dat er geen bloatware op het toestel te vinden is en dat deze up-to-date is. In de meeste situaties levert de camera prachtige foto’s af maar soms zit er een overdreven shot tussen.
Opvallende punten zijn dat het toestel geen officiële certificering heeft voor zijn waterbestendigheid. Ook ontbreekt een los headsetje en heeft het toestel slechts één luidspreker. Heb je kleine handen vraag je dan af of zo’n groot toestel wel echt voor jou geschikt is.
De OnePlus 6 mag er zeker wezen en in Nederland kan je dit toestel aanschaffen via Belsimpel of direct bij OnePlus zelf. Meer informatie over de specs van dit toestel bekijk dan ook de product pagina.
OnePlus 6
-
9/10
-
8.6/10
-
8.7/10
-
9.5/10
-
8.5/10
-
9.5/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prestaties
- Opladen gaat zeer rap
- Geen bloatware
- Fraai scherm
- Camera in meeste situaties uitstekend
- Android 8.1 Oreo
Minpunten
- Enkele luidspreker
- Niet voor kleine handen
- Geen headsetje
- Geen IP-certificering
- Geheugen niet uitbreidbaar