De Nothing Phone (2a) is het nieuwste mid-end toestel van de fabrikant. Hierbij valt ook weer de lichtgevende elementen aan de achterzijde op. Hoe bevalt de telefoon in de praktijk? We testen het in de review van de Nothing Phone (2a).
Nothing Phone (2a) review
Samsung heeft de Galaxy A-serie, OnePlus de Nord-reeks en bij Nothing zien we vanaf nu ook een toestel in het middensegment. Het is de Nothing Phone (2a) welke onlangs werd aangekondigd. In de afgelopen weken hebben we de telefoon eens goed aan de tand gevoeld. Onze bevindingen lees je in de Nothing Phone (2a) review.
Design en interface
Nothing levert de Phone (2a) in een kleine doos, met daarin de bekende USB-C kabel met transparante uiteinden en een simtool. Vanuit de fabriek zit er al een screenprotector op het 6,7 inch grote scherm. Het is een AMOLED-display met een resolutie van 2412 x 1084 pixels en een variabele verversingssnelheid van tussen de 30 en 120Hz. Het beeldscherm is buiten goed afleesbaar.
De telefoon van Nothing voelt degelijk aan, al voelt de achterkant wat plastic aan. Dat is niet per se een nadeel, want het geeft wel duidelijk meer grip. De achterkant vraagt sowieso meer aandacht bij het toestel. Nothing voorziet de Phone (2a) van de Glyph Interface. Dit zijn lichtgevende elementen die je door de transparante behuizing kunt zien. Deze lichten op bij verschillende acties, welke je zelf ook aan en uit kunt zetten. Denk aan het aanpassen van het volume, het opladen en een binnenkomende oproep of melding. Het aantal lampjes dat kan oplichten is wel duidelijk minder dan bij de Nothing Phone (2), maar toch is er genoeg te personaliseren. De standaard beltonen vind ik net als aangegeven in de Nothing Phone (2) review wel té druk en niet mijn smaak. Gelukkig kun je wel zelf ringtones inladen.
De camera’s zitten op een andere positie dan hoe we die bij de andere modellen van Nothing kennen. Niet meer links in de hoek, maar in het midden uitgelijnd. Best handig is dat je er je vinger achter kunt leggen, wat de handzaamheid weer ten goede komt. De vingerafdrukscanner zit in het scherm, en werkt goed. Vingerafdrukken worden snel herkend.
Interface
De interface van de Nothing Phone (2a) wordt eigen gemaakt door de eigen skin van de fabrikant. Met Nothing OS krijg je standaard een wat retro-achtig ontwerp voorgeschoteld, waarbij alle icoontjes in die stijl gegoten worden. Je kunt ook kiezen voor de standaard weergave, waarbij de icoontjes hun normale stijl meekrijgen. Wat direct opvalt is dat je met de skin lekker kunt spelen. Grote, kleine iconen en grote of kleine widgets en mappen; het behoort tot de mogelijkheden van de skin die over Android 14 ligt. Nothing voorziet de telefoon van verschillende handige widgets waarmee je aan de slag kunt.
Glyph Interface
Een interessante eigenschap van de Nothing Phone (2a) is de aanwezigheid van de Glyph Interface. Dit is de lichtgevende achterkant. De LED’jes achterop kunnen oplichten bij een inkomende oproep, binnenkomende meldingen of onder andere omstandigheden. Via een speciaal menu in de instellingen kun je de opties hiervoor aanpassen en personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld ook de LED-strip gebruiken als timer, waarbij de lichtbalk meeloopt met de resterende tijd. De visuele effecten kunnen ook meelopen op de maat van de muziek.
Communicatie en multimedia
De belkwaliteit van de telefoon moet gewoon goed zijn, hoe duur een telefoon ook is. Gelukkig is dat ook bij de Nothing Phone (2a) het geval. De gesprekskwaliteit is goed, en je belt en sms’t via de standaard-apps van Google. Er is ondersteuning voor het 5G-netwerk en natuurlijk is er 5G-ondersteuning.
Op het gebied van multimedia levert de Nothing Phone prima prestaties voor zijn prijs. De beeldkwaliteit is goed en ook op zonnige dagen, die er hopelijk wat meer aan zitten te komen, is het scherm zonder problemen af te lezen. De geluidskwaliteit is aardig en het volume kan hard, maar op hoger volume klinkt het wel sneller wat schel.
Camera
Twee camera’s zitten er aan de achterkant van de Nothing Phone (2a). Dit is een 50 megapixel hoofdcamera en een 50 megapixel groothoeklens. Een zoomlens is niet aanwezig. Toch zie je in de camera-app wel een zoom-mogelijkheid. Dit is echter geen optische zoom, en gaat dus wel ten koste van de beeldkwaliteit. De camera-app is gebruiksvriendelijk en wijst zich vanzelf. Wel duurt het relatief erg lang voordat een foto verwerkt is. Hier kan echt veel snelheidswinst behaald worden.
De camera hebben we onder verschillende omstandigheden getest. In de donkere uren doet de telefoon het best wel goed, met duidelijke foto’s. We zien overdag vooral een camera die niet altijd lekker even consistent is. De ene keer wordt het beeld grauw vastgelegd, de andere keer oververzadigd, de andere keer precies goed. Hier mag voor de consistentheid echt wel een update overheen. Foto’s die we met de Nothing Phone (2a) hebben gemaakt, kun je bekijken in het digitale fotoalbum.
Videocamera
De videocamera van de Nothing laat je beelden schieten in 4K met 30fps of in 1080p met 60fps. De videokwaliteit is voor een toestel in deze prijsklasse prima te noemen. De beeldstabilisatie doet het vrij aardig. Een video die we met de telefoon gemaakt hebben, kun je hieronder bekijken.
Prestaties en accuduur
Nothing heeft de Phone (2a) voorzien van de MediaTek Dimensity 7200 Pro octa-core processor. Deze laat prima prestaties zien. We hebben geen vervelende eigenschappen opgemerkt en alle taken werden snel genoeg uitgevoerd. Je hebt bij de Nothing Phone (2a) keuze uit 8GB of 12GB aan werkgeheugen.
Accu
Een 5000 mAh accu moet ervoor zorgen dat je lang met de batterij kunt doen. Een oplader moet je zelf verzorgen. Je kunt de Nothing opladen met een maximale kracht van 45W. Bij gemiddeld gebruik halen we een schermtijd van tussen de 4-5 uur, zeker een nette score.
Updatebeleid
Voor de Nothing Phone (2a) belooft de fabrikant drie Android-updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat is voor zo’n jonge fabrikant zeker geen slechte belofte. Samsung geeft haar mid-end toestellen vijf jaar updates, dus Nothing doet het daarin niet heel slecht. De Nothing Phone (2a) wordt geleverd met Android 14, dit betekent dat je de update naar 15, 16 en 17 kunt verwachten.
Concurrenten
Nothing opereert in een segment waar het druk is. Dit schreven we al in de DroidApp Koopgids met beste smartphone tot 400 euro. De Nothing Phone 2a wordt daarin ook genoemd. De concurrenten vind je ook in dat artikel. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy A35 en de Pixel 7a als grootste concurrent. Daar zien we een meer consistente camera, nog beter updatebeleid, maar moet je de lichtgevende achterkant missen. In het geval van de Pixel moet je ook nog dieper in de buidel tasten.
Beoordeling
Met de eerder uitgebrachte toestellen bewees Nothing al dat het een serieuze speler wil zijn. Dat doet het bedrijf ook met deze Nothing Phone (2a). Deze telefoon laat zeker een prima indruk achter en de lichtgevende achterkant is een leuke eigenschap. We vragen ons wel af in hoeverre je de lichtgevende achterkant vaak zal gebruiken. We hopen wel dat Nothing een update uitrolt die de camera verbetert, want daar kan echt wel wat aan verbetert worden. Voor de rest heb je een prima smartphone.
De Nothing Phone (2a) is te koop bij: Coolblue, Belsimpel, Amazon en Mobiel.
Nothing Phone (2a)
-
8.4/10
-
6.5/10
-
8.9/10
-
8.8/10
-
8/10
Beoordeling
Pluspunten
- Glyph Interface
- Net updatebeleid
- Personalisering van interface
- Prijs-kwaliteitverhouding
Minpunten
- Camera presteert inconsistent
- Plastic doet wat afbreuk aan gevoel